Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   74 / 130
(#) lelkes amatőr válasza patrick97 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Az anódrúd belül van, ahhoz szét kell szedni a leeresztett, árammentesített bojlert.
A képen az a hosszú szürke.
(#) Bakman válasza patrick97 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Idézet:
„De hát van egy értelmes nagybátyám ami mindent maxon menet nem baj ha tönkre megy maxon van”
Huhh. Egyébként teljesen feltekerve arányaiban többet fogyaszt, mintha pl. 3/4 fokozaton menne.
(#) patrick97 hozzászólása Jan 7, 2017 /
 
Nem hiszem hogy vasárnap kapok ilyen Anód rudat de meg kell velük beszélni hogy vegyenek egyet. nagybátyám azzal érvelt hogy nem tud borotválkozni, azért kéne csalni vele ,szerencsétlen bojler meg tönkre megy, kap egy kis vízkőtelenítést, ha kapok valamikor a jövőhéten olyan rudat, azt hiszem a jól bevált ecethez fogok folyamodni. Szerintem akinek vill. bojlerja van 80%-a nem tudja hogy azzal foglalkozni kell, nem csak akkor ha már nem fűti a vizet...
(#) patrick97 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Mellesleg hogyan engedem ki belőle a vizet? Én Panel proli vagyok nem tudom hogy a családi háznál ez pl hogyan van, elzárom a fővízcsapot lekapcsolóm a villanyórát oké de simán csak menetem a csapon a meleg vizet, vagy van rá valami szelep? Kád fölött van mellesleg.
(#) zolika60 válasza patrick97 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
A vízkő mentesítéshez ecet nem kell, elég ha kiszeded belőle. Lesz vagy egy vödörrel. Barkácsáruházban kapsz hozzá alkatrészt vasárnap is, ha van a közeledben. Nem elég anódot venni, valószínűleg a fűtőbetét is elég beteg lehet és a tömítéseket is cserélni kell.
(#) zolika60 válasza patrick97 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
A legegyszerűbb, ha lekötöd róla a bemenő hideg vízcsövet a túlnyomás szeleppel együtt és ott kiengeded egy alkalmas cső segítségével. Ha ilyen szelep van előtte, akkor a kupakja elforgatásával is kifolyik belőle csak lassabban. Persze a meleg vízcsapot ki kell nyitni, hogy kapjon levegőt, vagy le kell kötni a meleg víz kifolyócsövét.
(#) patrick97 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Győri vagyok, van Praktiker, van OBI ezekről tudok bár még sose láttam olyan Anódot, lehet mert nem figyeltem, köszönöm a választ, holnap megnézem bár olyan szelep nekem nem rémlik bár lehet hogy a vízkő alatt van a meleg víznél kitudja, a bojlert se szakember rakta fel én szerintem. bár sok mindent nem kellett vele csinálni feltenni a falra ,villanyt neki ,víz csöveket rátekerni aztán menj.
Reménykedem a fűtőszál épségén, meg a tömítések hogy szabványosak és lesznek a boltban Anóddal karöltve.
(#) erbe válasza patrick97 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Nem valószínű, hogy cserélni kell az anódot. Legfeljebb akkor, ha már csak a 8-as vasrúd marad belőle. Nem mindenhol van ilyen tömeges vízkőkiválás, amit írnak. Folyóvíz mellett (Duna) kevesebb, mészkőhegység tövében több. A vízmű meg tudja adni a vízkeménység értékét. Ecet nem kell, elég kézzel kikotorni. Ocsmány szokott lenni.
A biztonsági kapcsoló valóban sok vízkő esetén szokott kioldani.
(#) Ge Lee válasza patrick97 hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Sosem próbáltam ki hogy mennyire fűt maxon egy bojler, de szerintem ott már 70-75 fok körüli víz van. Minek? Egyrészt nekem 52 fokra van állítva, kezet mosni így is óvatosan kell mert lepörköli a kezemről a szőrt. Másrészt minél melegebben van tartva a víz az annál nagyobb veszteség, mert a szigetelésen keresztül is valamennyi meleg elmegy.
Ott talán a vízkővel lehet gond, bár felénk úgy 10 évenként kell vízkő miatt a bojlereket szétszedni, meg talán a vezérelt árammal, ha keveset van bekapcsolva napközben, és sokat van használva a meleg víz. Ezt én megelőztem egy átkapcsolóval, és ha kell bármikor át tudom kapcsolni a nappalira hogy azonnal fűtsön, de még egyszer sem kellett átkapcsolnom.
(#) patrick97 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Tévedtem pár dologban 1800W-os és 120 Literes, Ki cseréltem a kapcsolót a régi teljesen elvolt égve feketedve belül. A papírja szerint 5 évente kell kipucolni, az meg lesz anódot nem tettem bele, remélem jó lesz ha tönkre megy akkor majd veszünk bele azt is, meg kapcsolót is, köszönöm a segítségeteket, sokat tanultam! Ja, a hőfokot lejjebb vettük, kicsivel max alatt van úgy a közepe és a max között. Elég lesz az nekik remélem.
(#) zsoltwzsolt hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
Sziasztok ! Egy kicsivel több mint 1 éve vettünk egy ARISTON VLS 100 EU villanybojlert részben az asszony és részben a helytakarékosség miatt ! A mai nap reggelén folyamatosan világitott a kijelző és nem igen volt meleg viz ! Fogtam szét szedtem gondoltam vizkő, esetleg ez lehet a baj. Szét kaptam és mivel van benen egy vezérlö rá pillantottam amiben azt véltem fel fedezni hogy az egyik elenállás el van füstölve, fogtam kiszedtem a fütöszálakat és ecettel letakaritottam a vizkővet szép tiszta lett egyenként kiprobltam és forralja a vizet vissza raktam mind ketött és persze nem müködött igy el mentem vettem egy másik vezérlöt 20 ezerért haza mentem nagy boldogan hogy megoldottam a bajt este lesz meleg víz. Be is szereltem de annyit láttam hogy fel villant a kijelzö és utána semmi nem történt illetve annyi hogy az uj vezérlö ismét meg halt az az ellenállás ami az eredetiben is. Mi lehet a baj ? Basszam ki a francba a bojlert és vegyek Hajdut ? vagy esetleg áldozzak még ré és meg javul persze nem magától ? Ja a garancia off mivel isten tudja hová raktuk a garancia papirokat ! Köszi a választ Mellékelek egy képet a vezérlöröl és be kereteztem hogy mely ellenállás is a cinkes
(#) kadarist válasza zsoltwzsolt hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Szia! Kezdjük ott, hogy az nem egy ellenállás, hanem valamilyen tranzisztorféle. Biztos, hogy tönkrement?
(#) Ge Lee válasza zsoltwzsolt hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Ezért nem szabad ilyen bojlert venni. Ráadásul ezek az öntanulós beállítási lehetőségek ki is zárják hogy vezérelt áramkörre lehessen őket kötni, mert folyamatos áramellátást igényelnek. Az a D2PAK tok valami FET lehet, gondolom a tápjában ami a feszt csinálja a panelnek. Trafót nem nagyon látok, ha csak nem az a fehér beöntött valami, tehát le sincs választva, azaz step down jellegű táplálása lehet. Ha szerencséd van akkor csak az ment tönkre, de arra kevés esélyt látok. Én átnézném a kondikat is, meg a nyák jobb alsó részén lévő táp IC-t is (talán valami TNY, LNK vagy Viper lehet).
A kidobás jó ötlet, de nem kell feltétlenül Hajdut venni, van az Ariston-ban és a Bosch-ban is olyan amiben csak egy bimetal meg egy hőkioldó van, semmi más. Illetve talán ezt is meg lehet úgy csinálni, hogy csak egy bimetal legyen benne, az elektronikát meg kihajítani belőle.
(#) zsoltwzsolt hozzászólása Jan 10, 2017 /
 
Komplet az egészet elektronikai panelt kicseréltem és abban is meg halt a tanzisztor bocs az elöbbi megnevezésért (ellenállás)! Trafo ilyesmi külön nincs közvetlen kapja a árramot, amikor kicseréltem az uj panelt csak annyit láttam hogy fel villan az elején a kijelzö és el is sötétedik és utána érezni lehetett az éget szagot. Mellékelten a kép ! ennyi az egész rendszer !

bojler.jpg
    
(#) Ge Lee válasza zsoltwzsolt hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Akkor ott valami zárlat van a nyákon vagy utána. Csak bekötési doksikat lehet találni róla, erről nem hiszem hogy ad ki a szerviz kapcsolási rajzot, de meg kell kérdezni a szervizoldalon. De hosszabb távon lehet hogy jobban járnál vele ha kiderítenéd hogy a két fűtőszál sorban vagy párhuzamosan van-e kötve (két vastag piros és fekete), meg hogy milyen jel jön a 3 eres csatlakozón (piros-sárga-fekete) a vízhőfok függvényében de szerintem ott valami hőelem lehet, és csinálni hozzá egy másik vezérlést. A szürke lapos kábel mehet a kijelzőre, de hogy az milyen egyéb kapcsolatban van a nyákkal az nem látszik. Meg ha jól tudom ebben valamilyen mikroprocesszor csinálja a vezérlést, azzal úgy sem tudsz semmit csinálni ha rossz.
(#) zsoltwzsolt hozzászólása Jan 10, 2017 /
 
Igen sajnos en sem talaltam sokat rola. Es elorebb se lettem ugy hogy az egesz elektronikat kicsereltem. Lehet ************* es veszek egy hagyomanyos bojlert. Amugy nem lehet kicserelni egy hagyomanyos mindent az egyben futoszalra azokat amik ebben az aristonban van mondjuk olyanra mint ami pl egy hajduban ? Kezi beallitos hofok szabajzos futoszalra ? egyaltalan ugyan az a merete a futoszalaknak tartaly csatlakozasanal nyilasanal ?

Moderáld magad! Ez itt nem divat! Jó lenne ha elolvasnád a szabályzatunkat, és betartanád. Mod.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
(#) kadarist válasza zsoltwzsolt hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Ne káromkodj!
(#) Busz válasza Bakman hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Hazudtak a teljesítményben, lemértem, csak 4500W a felvétele.
(#) Busz hozzászólása Jan 14, 2017 /
 
Hajdu bojlerek közül a Hajdu AQUASTIC és a Hajdu Z modellek között mi a pontos különbség?
120 literes mindkettő, de az utóbbi jóval drágább.
(#) granpa válasza Busz hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Ha jól tévedek: a "Z"-k zománcozott tartályosak (örök élet+1 nap), a másik műanyag/felületkezelt.
(#) zolika60 válasza Busz hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Azért az is majd 20A. Egy lakásban többnyire egy fázison az nagyon sok. Meg kell nézni a hálózat terhelhetőségét.
(#) Busz válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
A lakás ki lett bővítve 32A-ra, úgy vannak vele ha majd kiég valami akkor nem bírja.
(#) Busz válasza granpa hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
A régi hajdúk milyenek voltak, zománcosak?

Tehát érdemes használt bojlert vásárolni?
(#) granpa válasza Busz hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Az elsők igen, később már horganyzott is volt. Használtra azért nem biztatnálak, ki tudja milyen állapotú. Rossz kezeléssel/körülményekkel azok is kipurcannak.
(#) Busz válasza granpa hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
A hajdu weboldala szerint mindkét bojler zománcos. Ezt írják az aquastic bojlerre ami 12 ezer Ft-al olcsóbb mint a Z-s márkajelzésű bojlerek:
" A hegesztett acéllemez tartály elsődleges korrózióvédelmét speciális tűzzománc bevonat, másodlagos védelmét a magnézium aktív anód biztosítja."

Tehát papíron ugyanazt tudja mindkettő.
http://www.hajdurt.hu/products/43-aquastic-fali-fuggoleges.html

http://www.hajdurt.hu/products/140-fali-fuggoleges.html

Illetve az új bojlerek hogyhogy már csak 65 fokig fűtenek max?

A legtöbb helyen azt írják hogy a Z-s hajduban vastagabb a lemez, de a gyári weboldal szerint laikusként csak a dizájn különbözik.
A gyári prospektusban viszont 1kg-al könnyebb az aquastic..
Megéri a drágábbat venni, vagy optimális esetben mennyi ezeknek az élettartamuk?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
(#) granpa válasza Busz hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Akkor passz. Ezt a 65 fokot még nem hallottam.
(#) alienco hozzászólása Feb 3, 2017 /
 
Sziasztok! Sajnos vettem egy Hajdu ZV 120 villanybojlert, ami fekvő, de nekem álló kéne. Viszont, ha leszedem róla a pántokat, akkor simán átalakítható álló rögzítésűvé. Gondolom, nem gyártanak feleslegesen kétféle kivitelt, ha a pántokkal megoldható a vízszintes rögzítés is. Amit nem tudok, hogy ez ugyanúgy működhet fekvő helyett állóként? Belül ugyanaz a felépítés?
(#) Bakman válasza alienco hozzászólására (») Feb 3, 2017 /
 
Ott ahol vetted, nem cserélik ki? Ugyan nem láttam még ilyet testközelből de a fűtőszál és a kivezetőcső elhelyezkedése mondja meg, hogy a fekvőre tervezett kivitel felállítható-e.
(#) gyuszo válasza alienco hozzászólására (») Feb 3, 2017 /
 
Legjobban akkor jársz, ha kicseréled. A rögzítése és a kivezető csövek a fekvő kivitelből adódóan más. A vizet leengedni és a vízkövet kivenni egy kicsit macerásabb .
Ha átalakítod, még a garanciát is elveszted.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2017
(#) alienco válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 3, 2017 /
 
Ahogy írtam, a rögzítése teljes mértékben megoldható függőlegesen, minden gond nélkül. A kivezető csövek is a megfelelő helyen vannak ebben az állapotában. A víz leengedése miért macerásabb, ha áll? Garancia nem érdekel, mert nincsenek meg a papírjai, felújítás közben elkeveredett. Ezért is írtam, mert ez "rajtam maradt". De mit kéne átalakítani? Ha belül ugyanaz a fekvő és álló, akkor átalakítás nélkül is használhatnám.
Következő: »»   74 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem