Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1965 / 2486
(#) bereczk.jans válasza mc-4 hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Egyet értek Pucukával, hogy ez a kapcsolás egy fejhallgató erősítő látva az R23, R24, R25 ellnállásokat és T10, T11 emitterkövetőket. Valamint a 6 - 7 szeres erősítést. Egyezik a véleményem a zajproblémákkal és a gerjedésveszéllyel is. Én egy Reloop féle egyszerű műveleti erősítős elő fokozatot, vagy Alkotós hangerő - balansz szabályozót készítenék. Azt hiszem a Head - HTA30 fórumban képkereséssel megtalálhatod. (Igaz nincs benne kétsávos hangszínszabályozó. Megjegyzem teljes hangerőn max hangszín emelésekkel is meg lehet ölni a hangsugárzókat.)
Az LM1036 IC-s nem a legjobb, de nem is a legrosszabb megoldás. Láttam a Google keresővel valahol a "tone control circuits" kereséssel sztereo 100K-os potenciométerekkel TL072, NE5534-el magas - mély szabályozót nyák és beültetési rajzzal. Nekem ez a megoldás a legrokonszenvesebb.
Amit az újabb linkkel megadtál még a magas szabályozás oké, de a mély szabályozás helyességében elbizonytalanodtam. Haladók a teljesen extra profi bonyolultabb kapcsolásokhoz akkor fognak ha legalább 99%-ban átlátják szakmailag a működést és a kapcsolástechnikát. Még így is lehetnek váratlan meglepetések.
(#) zotya1983 hozzászólása Feb 27, 2017 /
 
Tisztelt tagok,pár oldallal előrébb már utaltam egy kvázi komplementer dvoice típusú végfok javítás ügyében nos tökéletesen működő képesek a panelok viszont indítás után pár mp el tapogatva a - tápág közé sorosan iktatott fólia 100nF egy 11 ohmon keresztül a kimenetre van csatlakoztatva és tűzforró kézzel alig tapintható,műszerrel mérve jó az értékük.Ha konstansan cserélem mondjuk mylar/planar nem fóliára őket akkor az nagy gond lenne? Mi okozhatja ezt a forrósodást?Képeket mellékeltem.
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
(#) latyakosa válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Gerjedés ? Bemenet rövidre van zárva ?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2017
(#) zotya1983 válasza latyakosa hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Nincs gerjedés,abszolúte tisztán és dinamikusan szól nagyon szépen..Új bc 212 őt kapott (erre az oldalra is)....Tudom ez lehet olyan tartományban amit nem hallok de csak remélni tudom hogy nem az....A teszt teljes tápfesz alatt történt.És percekkel később sem vált füstté semmi...
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2017
(#) zotya1983 válasza latyakosa hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Viszont van egy 2 n 400 xy dióda katódja (+) ami a bc 212 collectorról jön,és csatlakozik erre a 100 nF ra nos ő is picit melegszik de az még érintésre kb 70-75 fokos... A bc 212 hűvös marad...
Megjegyzés: Itt 214 es volt eredetileg... BC...
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2017
(#) latyakosa válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
A 11 ohm-s ellenállás hideg ?
(#) zotya1983 válasza latyakosa hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Igen.Esetleg a kis tárcsakondik amik szintén sorban vannak,minden mást átnéztem de azok furák ja és van még itt sorban fura egyik felén púposabb fólia kondi,Okozhat ilyen jelenséget ha pl átmegy k ohmikus vezetőbe? Mert ohm mérővel ezt talán nyakon lehet csípni...
(#) latyakosa válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
A dióda szerintem a kondenzátort hűti azért melegszik, az anód egy nagy ónpacával kapcsolódik. Próba képen a tápágakban lévő kondenzátorok mellé lehetne párhuzamosan tenni 1-1 kondit teszt céljából. Ha az újonnan beszerzettek nem melegszenek akkor kivenni egy régi kondit a helyéről.
(#) zotya1983 válasza latyakosa hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Én is erre gondoltam köszönöm,azért azt az ónpacát összehasonlítom a másik javított ám hibátlan panellel,meg rámérek nincs e átvezetés esetleg másik fólia sávra...
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2017
(#) zotya1983 válasza latyakosa hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Nos a tápágakban lévő elkók mérve 100µF 100v osak, egyik 83µF a másik 90.6 így ezek alapból cserések...Errefelé megyek tovább a kis tárcsákat is megméricskélem.
(#) zotya1983 válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Fóliák kicserélve,az első áramkorlátos (15w izzó sorban a 230v al) jó eredményt hozott,nincs melegedő alkatrész.A szimmetria tökéletesen beállt.
(#) BillGates hozzászólása Márc 1, 2017 /
 
Üdv!
Egy érdekes jelenségről szeretnék érdeklődni.
A hálószobánkban a televízióhoz a fülhallgató kimenethez van csatlakoztatva egy aktív hangszóró páros. A jobb oldali hangszóróban időnként éjszaka nagyon halkan foszlányokban valamilyen rádió adást lehet hallani. Időnként kissé fölerősödik a hangja, de nem bántóan. A rádióadás nem magyar nyelvű, hanem szerintem szlovák. (Ez annyira felénk nem rendkívüli, az autórádióm több szlovák rádióadót fog be, mint magyart.)
A jobb oldali hangszóróban van egyébként az aktív hangszóró erősítője, a balból pedig nem szól semmi (vagy csak nem hallom).
A hangszóró közelében van egy rádiós ébresztőóra, de nem erre az adóra van hangolva. Szintén a közelében van a TSat beltérije is. A televízió egyébként egy négy éves nem smart Samsung "lapos" tv, és ez viszont össze van kötve a másik szobában lévő számítógépem hdmi csatlakozójával illetve ethernet vezetékkel a routeremmel.
Tudom, hogy az ufók, az illuminátusok, HarryPotter és DartVader nagyúr mind köztünk élnek, de talán létezik erre földhözragadtabb magyarázat is.
Az lenne a kérdésem, hogy mit hallok? ..és miért?
(#) jocko válasza BillGates hozzászólására (») Márc 1, 2017 / 1
 
Én tegnapelőtt a barkácsolt tranzisztoros erősítőmön "befogtam" a Kossuth -ot....Rá volt talán kötve az erősítő számítógépre,már nem is figyeltem,és azon meg sosem hallgatok rádiót.Azt hiszem nálam az volt a probléma,hogy nem árnyékolt vezetéken vittem a jelet,és nagyon hosszan.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2017
(#) pucuka válasza BillGates hozzászólására (») Márc 1, 2017 / 1
 
Bizony, valahol földhurkod van. Az, mint egy antenna dolgozik, amit a földhurkos aktív hangszóró erősítője demodulál, és felerősít. Ez a zavartípus sűrűn előfordul, ha nagyobb térerejű adót lát, (ez azért nem ritka jelenség, hogy van ilyen) és az erősítő gyenge minőségű. Még neves gyártmányok között is lehet ilyen, sajnos.
Megszüntetni is nagyon nehéz, mert többnyire konstrukciós hibából adódik. Lehet csökkenteni a veszélyét, ha a külső kábelezés korrekt, de attól még a hiba fennáll, mert az erősítődben van.
(#) BillGates válasza jocko hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Köszönöm szépen.
Ezek szerint ha tévéből kijövő jack-rca vezetéket árnyékoltra cserélem, csökkenni fog a zavar?
(#) gyulank hozzászólása Márc 1, 2017 /
 
Ha egy monó erősítő bemenetén 3 láb van (-;GND;+) az hogy van?
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Az egy szimmetrikus bemenet.
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Akkor a --t és a GND-t össze kell kötni?
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Márc 1, 2017 / 1
 
Mellékelem.
(#) tomi1990120 hozzászólása Márc 1, 2017 /
 
Sziasztok az LM3886-os adatlapjan a Power Dissipation az azt jelenti hogy mennyit füt el az IC?125w-ot elfutene?Az nem sok egy kicsit?
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Ezt igennek veszem. Tüskesorról van szó -GND+ jelzéssel, meg hangkártya kimenetről.
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
A biztonság kedvvért mérj feszültséget a test és a bemeneti pontok között mielőtt rákötnél.
(#) pucuka válasza reloop hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Nem kéne összekötni, a +, meg a - megy a bemenetekre, a GND meg marad az árnyékolásnak.
Ha a bemenet trafós, akkor az összekötés zárlatot okoz, ha közvetlen, kondis leválasztással, akkor "csak" megfelezi a bemenő feszültséget.
(#) ticko hozzászólása Márc 2, 2017 /
 
Tisztelt fórumtársak!
Ismételten nekifutottam a Siva PA500 javításának, és egy olyan érdekes jelenségre lettem figyelmes, hogyha a jobb oldali végfok panel hűtőbordástól le van választva a dobozról, akkor a védelem rendesen kikapcsol, sőt szépen működik az erősítő. Viszont ha úgymond letestelem, azaz visszaszerelem a dobozba akkor a védelem nem kapcsol ki. Úgy is kipróbáltam, hogy szétszedve egy darab vezetéket érintek a hűtőbordához, és a doboz bármely test pontjához, azonnal bekapcsol a védelem.
Ebben kérnék egy kis segítséget.
(#) ticko válasza ticko hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Még egy kiegészítés!
Méregettem egy kicsit, és a GND és a hűtőborda között 24V-ot mérek.
(#) Szabi1 válasza ticko hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Szerintem valamelyik tranzisztor ami a hűtőbordára van fogatva, nincs jól leszigetelve. Ha régi a végfok akkor ajánlott letakarítani az egész hűtőpasztát, venni új csillámot, és csavaralátéteket, illetve újrapasztázni hővezető szilikonnal. Felfogatás után, diódavizsgálóval mérj a borda és a tranzisztor lábai között, ha szípol akkor bizony nincs jól leszigetelve.
(#) ticko válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Mára már összepakoltam a cumót, de majd holnap újrapasztázom, csillámozom és majd kiderül, hogy segített-e.
(#) ticko válasza ticko hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
Megtörtént a csoda, csak még azzal nem vagyok tisztában, hogy a baloldali végfok rossz szigetelése, miért okoz 24V feszültséget a jobb oldali panel hűtőfelületén. Újracsillámoztam, pasztáztam a bal oldalt, mert a jobb oldalt már előbb megcsináltam, és úgy tűnik ezzel talán megoldódott a probléma. ha még valami gondom akadna, akkor úgyis hozzátok fordulok segítségért.
U.i.: Mindenkinek köszönöm a segítőkész hozzászólásokat, tanácsokat.
(#) DöG-1 válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 3, 2017 / 1
 
-szerintem-
Ez egy rendkívül kis feszültség zajú erősítő (extra kis zajú bemenő tranzisztorokkal), kis torzítással, kis kimenőimpedanciával, és nagy kivezérelhetőséggel*.
-A bemenő tranzisztorok nagy áramú beállítása viszont sajnos nagy áram zajjal is jár, ezért a bemenetet csak kis impedanciára kötve biztosít zajszegény kimenő jelet.
-A kimenet kis impedanciás, nagy kivezérelhetőségű, szimmetrikus; akár sok méteres árnyékolt vezeték korrekt kihajtására is alkalmas (ha az előerősítő távolabb van a végfoktól).
-A DC-szervó biztosítja, hogy a kimeneten garantáltan ne legyen DC szint: így az utána következő végerősítő DC csatolással (bemenő kondi nélkül) köthető az előerősítő kimenetére!
...
Tehát én az erősítő bemenetére lehetőleg NEM raknék potit, hanem csak egy bemenet választó kapcsolót (így az elötte lévő eszköz /max kohmos/ kimenőimpedanciáját "látja", nem nő a zaj).
Hangerő potit a kimenetre (kötött kábel túlsó végére) tennék, -inkább kisebb ellenállásút (1...5K)-, hogy kissebb meghajtó impedanciát lásson a végfok bemenete, valamint a kábel kapacitás ne rontsa a magashang átvitelt...
Az előerősítőnek kicsi (6,6 szoros) az erősítése, így közel 2V-os bemenőjellet is képes feldolgozni.
*Én megemelném minimum 18 (max22) Voltra a tápfeszeket, hogy a mostani standard 2V-os jelszintekkel is üzembiztosan boldoguljon ((ekkor egyedül a J-FET drainjában lévő R15 ellenállást kellene úgy növelni, hogy továbbra is ~15V jusson a fetre))

Ez az erősítő nem a legegyszerűbb, a speciális bemenőtranzisztorok miatt drága, nehezebben utánépíthető, elvileg jó minőségű, de biztos hogy nem minden rendszerbe illeszthető kellő képpen.
-szerintem-
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2017
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Márc 3, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kapcsolást szeretnék készíteni, amivel az erősítőt tudom indítani. Tehát az lenne a lényeg, hogy ha van bejövő hangjel, akkor kapcsol egy kimenetet, utána ha nincs akkor x idő után meg lekapcsolja. Tudna nekem valaki ebben segíteni? Előre is köszi!
Következő: »»   1965 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem