Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szalagfűrészlap forrasztó
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Freedomocska válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Ezt nem értem -- jobb a kemény forrasztással készült fűrészlap ? .. nem .. nem . A hegesztéssel végtelenített ( és itt nem az "barkácsolt" acetilénnel ,CO-val vagy a mostanában divat AWI-val hegesztett fűrészlapokról beszélek ) szalag fűrészlapok üzemórája nagyobb - hosszabb mint a forrasztással végtelenített . A 90-es évek elején nekem is volt szalagfűrészem és én is magamnak forrasztottam acetilénnel a fűrészlapot és aránylag sokáig bírta -- de ez már a múlt . ... Mindegy ... Még egyszer mondom : biztosan lesznek itt HE fórumon idővel olyan tagok akik készítenek forrasztót és hegesztőt , sőt akár inverteres hegesztőt is . A hegesztőnek a hátránya szerintem inkább a bonyolultabb mechanizmusa . Azzal meg nem lehet mit kezdeni , hogy " ha jól csinálják !" ... mivel ha valamit "jól csinálnak" mindig előnyben van azzal szemben amit "xarul csinálnak" -- nem tudom ez így érthető-e de ez jutott eszembe .
(#) trabi007 hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Heló mindenkinek ! Azért írok nektek mert sikeresen befejeztem a fürészlap forrasztó gépem elkészitését , és pár képet fel is teszek róla hogyan is sikerült.
A működéséről röviden csak annyit, hogy tökéletes a gép , bár igaz akadt itt aki azt mondta, hogy kicsi a vasmagom ehhez de erre rácáfolt a gép, a transzformátorrol pár adat
25cm*vasmagkeresztmetszet
primer tekercs 5 csapolással készült
1.-218 menet
2.-272 menet
3.-306 menet
4.-330 menet
5.-350 menet 1,2mm es rézhuzal
szekunder 4 menet 10mm es sodrott rézhuzal .
(#) kadarist válasza trabi007 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ez inkább hegesztő, nem? A saját anyag olvad össze, nem sárgarézzel forrasztasz.
(#) trabi007 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ne haragudj , de mivel azt irtam hogy forrasztó gép ezért egyértelmü , hogy sárgarézzel foraszt szerintem .
(#) Freedomocska válasza kadarist hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Látszik a képeken , hogy forrasztásra készült mert ott van középen a kar amivel össze lehet szorítani az átlapolást és a közötte lévő megolvadt forrasz anyagot . A hegesztéshez még általában kell pneumatikus-hidraulikus mechanika a lap hegesztés közbeni egyenletes összetolásához .
(#) kadarist válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Elnézést, nem láttam még sárgarézzel működő lapegyesítőt. Egy hegesztőhöz készítettem áramszabályzót, meg visszalágyító automatikát. Ott nem volt pneumatika, meg ilyesmi. Kézzel, ilyen karos megoldással működtette a tulaj.
(#) Freedomocska válasza kadarist hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Azért elnézést nem kell kérned . .. Amúgy nem előírás a pneumatika meg a hidraulika a hegesztésnél de ez a leggyakoribb . Ami a lényeg az ,hogy a fűrész szalag két végét hegesztés közben egyenletesen tolni kell össze ... vagy megeresztés-feszültség mentesítés közben viszont jobb egy gyenge egyenletes húzóerő a hőtágulás miatt .
(#) kadarist válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Köszönöm a felvilágosítást
(#) Freedomocska válasza kadarist hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Na én meg nem tudnék áramszabályozót készíteni ... esetleg nagyobb erőfeszítéssel és persze egy csepp külső segítséggel .
(#) kadarist válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Antiparalel tirisztorpárral, vagy triakkal lehet szabályozót készíteni.
(#) Freedomocska válasza kadarist hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Nekem a szekunder oldalra kellene és háromfázisú egyenirányítóként . Egy kapcsolást már kinéztem magamnak -- 3f félhidas tirisztoros szabályozó kellene de sajnos még panelt sem tudok tervezni -- pedig egy egyszerű kapcsolás ( a linken talán látható a rajz )
http://obrazki.elektroda.net/73_1196002016.gif
(#) kadarist válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ez egy nagyon egyszerű áramkör. Csináld meg egy pontraszteres próbapanelen. Drótozd össze az alkatrészlábakat, és már kész is van.
(#) Freedomocska válasza kadarist hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Nyák lemezem van itthon de pontraszteresem nincs . Hol lehet ilyen panelt beszerezni ? Mert még nem néztem utána .
(#) Freedomocska válasza kadarist hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Azaz most már találtam a HEstore oldalon próba panelt ....A másik problémám , hogy nem értem a rajz logikáját ugyanis az LM358 -as ic az dual ic és a rajzon pedig három fél van feltüntetve de csak az egyik kettős kap tápfeszültséget - de gondolom ez apró , javítható hiba .
(#) VIM válasza trabi007 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Idézet:
„bár igaz akadt itt aki azt mondta, hogy kicsi a vasmagom ehhez de erre rácáfolt a gép,”

Talán én voltam . Ha így is működik, akkor gratulálok.
(#) Freedomocska válasza VIM hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Jelzem .. :peace: .. én is keveseltem a 25cm2-t ... de ha működik és bevált akkor vitának helye nincs . :kalap:
(#) Freedomocska válasza kadarist hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Azt hiszem jól "elkaptam" hegesztés közben a lényeget a fényképező géppel .
(#) hapro hozzászólása Szept 11, 2010 / 1
 
Itt az utolsó oldalon olvastam pár hozzászólást, és mivel szakmabeli vagyok így mondanék én is véleményt.
Tény, hogy úgy tanítják a hegesztett tartósabb mint a forrasztott, DE a forrasztottal is lehet akár több napot is dolgozni méghozzá a szalag eléletlenedéséig ! Aztán újra élezni vissza a helyére, és mehet a jövet, persze átellenőrizni a szalagot, sőt minden indítás előtt ajánlatos, sőt iskolákban azt tanítják, hogy előírt. Éveket dolgoztam forrasztott lapokkal, és SOHA nem a forrasztás ment tönkre, hanem bárhol máshol a fogtövekben indult a repedés, igaz ezt korai felismeréssel is lehet orvosolni egy kis fúróval. Nem volt hegesztőnk, csak forrasztónk, így csak azért tudom, hogy jobb a hegesztett mint a forrasztott, mert így tanították. Huzamosabb ideig nem dolgoztam még hegesztett lappal. De azt hiszem ha egy forrasztott lap kibírja addig míg életlen nem lesz akkor nincs miről beszélni. A gépet jól kell beállítani, és akkor nincs mese nem eszi a fűrész szalagokat! Ez a titok azok felé akik kötözködősek. Nem agyon feszíteni, és lehetőleg legyen minimum 600-as kereke. Ne legyen rajta pillanat áll funkció, lehetőleg ne fékezzük a tárcsákat leállítás közben semmi módon, mert ezek mind-mind megterhelik baromira a szalagokat. Kb egy napnyi forrasztással megfelelő gyakorlatot lehet szerezni az adott gépen a jó minőségű forrasztáshoz.

Így hogy legyen elektronika a hozzászólásomban nyugodtan vágjon bele az építésébe aki szeretne és készítsen szalagfűrészhez szalagforrasztót.
(#) Freedomocska válasza hapro hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Én is sokáig használtam forrasztott szalagokat ill. saját magamnak készítettem . A fémipari szalagfűrészek elterjedésével lett " divatosabb" és persze itt követelmény is a hegesztés . Akinek van otthon lapforrasztója természetesen azt fogja használni -- és persze jóval olcsóbb a gép is . Voltak extrém helyzetek-terhelések a lapoknak pld . bontott tető anyagok újra vágása ( itt m3 ár+ 500 Ft szögenként vagy ácskapocs darabkaként ) vagy nyers nagy átmérővel topolya fa közepén benőve szög -- és bírta a forrasztás (természetesen a fogak nem ). A fűrészlap vastagság --kerék összefüggésre pedig az az általános ... elfogadott nézet : amennyi a kerék átmérője méterben max annyi legyen a szalagvastagság milliméterben és akkor hosszú az élettartama a szalagnak . Persze arra is kell még vigyázni ,hogy köszörülés közben ne színeződjön el a fogtő mert a fáradásos törés-repedés hamar előjön . És leszögezhetem : nem vagyok FORRASZTÁS ELLENES !
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Nekem nem tanult szakmám a faipar, de ezek az érvek iszonyúan gyengék. Régebben fűrészeltem én is "minden sz.-al...", és néha jobb, néha rosszabb eredmények születtek. De a lényeg egyáltalán nem ez. Kicsit olyan ez a témafelvetés, mintha azt bizonygatnánk, milyen szép lyukakat lehet fúrni kézi "fafurdancsal" (mert tényleg lehet), tehát teljesen felesleges a fúrógép.
A saját tapasztalatom alapján (gyakorlatilag napi szinten fűrészelek, méghozzá 500-as gépem van), ma már abszolút nincs létjogosultsága a forrasztásnak. Sajnos ezt csak akkor fogja belátni minden kétkedő, ha egyszer kipróbál egy "gyárilag" végtelenített lapot. Egyszerűen fel se merülnek az említett szempontok (fáradásos törés, fogtőből kiinduló repedések, kiégés, és hasonlók). Egy ilyen lap egyszerűen csak simán fut, nem kopog, nem zörög, nem rázza a gépet, mégis "szeli" a fát.
Egy végtelenítés kb. 250Ft-ba kerül (lapszélesség függő)
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Nézd ezeket nem veszem magamra, mert egyszer egy privát megkeresésedre sem tudtam számodra elfogadható magyarázatot adni, amit hajlandó lettél volna beengedni a fejedbe, és hajlandóságot mutatni a megértésre. Számodra egy dolog létezik amit te kigondolsz valami miatt a fejedben... Itt is ahogy akkor a privát beszélgetés alatt is leírtam többször, hogy értelmetlennek tartom a konzultációt veled sok mindenről, hát ez is most az az eset. Aki bizonygatni szeretné a saját érveit azt hiszem te vagy, csak nézz végig azon a rengeteg topicon ahova hozzá szólsz! Valamikor azt írtad az adatlapodon, hogy igyekszel jó ember lenni és úgy élni, vagy valami ilyesmit, talán még mindig ez van oda írva, nem tudom. Ha tényleg így van, akkor ezt a hozzászólásomat építő jellegűnek veszed és nem olyan kritikának amire a tőled megszokott módon vissza kell vágni, egészen addig amíg az illetőnek be nem adod a kegyelem döfést.
Miről is szólt a hozzászólásom? De tudod mit ez az amibe nincs értelme bele menni, mert ahogy köbzoli kolléga mondta anno (tegnap) hogy ebben egy molekulányi elektron sem lenne. Így ennek itt helye nincs. A privát leveleknek meg nincs értelme a fentebb említett ok miatt részemről. De ha más témában segíthetek akkor nagyon nagyon szívesen teszem úgy neked mint bárki másnak. Semmiféle rossz indulat nem vezérelt ennek a hozzászólásnak a megírásában, csak amolyan öntsünk már tiszta vizet a pohárba jelleggel született meg az érzéseim kifakadása. Amik ellen lehet ágálni, de értelme nincs. Tudod azok azok a dolgok amik vannak és kész, nem tudja irányítani az ember a gondolatokkal szemben.
A végre csak annyi, hogy kérlek a közeljövőben menj el egy pár asztaloshoz, és nézd meg milyen fűrész szalagok lógnak a falra fölakasztva vagy épp egy polcon heverve: "ma már abszolút nincs létjogosultsága a forrasztásnak."
És ez pont olyan tanács/téma, hogy igenis az a jó ha elmész ehhez a céghez és itt legyártatod a trafódat, méghozzá így!...stb... mert az a jó. Neked lehet, de másnak nem biztos...
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Köszönöm az észrevételt.
Elmegyek (újra) néhány asztaloshoz, megnézem mik vannak náluk, meghallgatom mit mondanak, és beépítem magamba a tapasztaltakat.
(#) Freedomocska válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Nekem sem tanult szakmám a faipar és szerintem itt most nem is lényeges ...Amit előre leírok - gyakorlatilag naponta 20-40 db szalagot végtelenítek hegesztéssel és a felhasználótól vannak azért visszajelzések is . A hegesztéses végtelenítés gyakorlatilag jobb mint a forrasztásos . DE !- BŐVEN van létjogosultsága a forrasztásnak is a faiparban mert olcsó a forrasztógép és mindig kéznél van . A forrasztásban az nem tettszett anno ha jó minőségűt akartál akkor nagyon finom rézsű átlapolást kellett készíteni és ez időigényes volt , kilenc évig jó volt de most már nem csinálnám mert nincs hozzá türelmem . A " fáradásos törés"-nél felsorolt problémák hidd el léteznek - bár ki lehet valamilyen szinten kerülni kell őket . Épp most "nyomtak" vissza tíz fémipari lapot mert tízből tíz tört vagy repedt el hátoldalon -- ami nagyon ritka de van ilyen amikor rosszabb minőségű fűrészlap tekercs (ezek számozottak -ellenőrizhetők ) találkozik rossz ,lepusztult géppel . Nem húzom tovább a szót ... a véleményem mégis az : ha valaki akar építeni lapforrasztót ... HAJRÁ ! ... Valami segítséget biztos kap innen a fórumról is . Bőven van amikor tévedek én is de a jó szándék , a másnak segíteni akarás a lényeg .
(#) frank tibor válasza Freedomocska hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Hello
Gratulálok a képhez. Egyszer egy rövid videót is érdemes lenne feltenni, hogy jobban átlátható legyen a hegesztés és a forrasztás technikája közti külömbség. Annó én is fejlesztettem ilyen gépet. Miután elkeztem próbálni kiderült ehez több kakaó kell. Könyékig zsebbenyúlva lett 2*25Amper C kismegszakítóm, hogy a lakás se boruljon sötétbe egy C 16Amper lett felszerelve.
(34Amper *3200Ft.) Mint késöbb kiderült ennyi energiával indúl egy gyári szalagfűrészlap hegesztő. Nem véletlen hogy nem terjedtek el ezek a hegesztők. Az olcsó új gép 270.000Ft, használtan talán felébe megkapni. Akinek van lehetősége lapot hegesztetni néhány száz forintért nem fog forraszgatni. De itt vidéken ahól 400Ft kérnek egy hegesztésétr és 2*300Ft a buszjegy még látok létjogosúltságot a forrasztásban. Néhány kép a hegesztőről.
(#) Freedomocska válasza frank tibor hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Szia . Talán a közeljövőben lesz videó felvevőm és akkor készítek egy két tanulságos felvételt . A fényképező gépemmel próbáltam de gyalázatos lett a videó felvétel minősége . Addig is teszek fel egy pár képet majd (most pld. egyet ) .A hegesztést sokféle képpen meg lehet oldani . Alap -: 9-10 kW teljesítmény , 5-6 V szekunder feszültség . Valamint az energia betáp megoldása -- itt gondolok még esetleg hatalmas vasmag (lásd régen a ponthegesztők ) , kondenzátor telep , akku telep rásegítés pár másodpercig .... Igen és még megírtad a lényeget ami nekem is mindig a számon volt csak már nem akartam leírni valamiért... sokan nem vállalják az utazást két-három fűrészlap végtelenítésért .. a futárszolgálatra meg nem is gondolnak (pedig csak 1300 Ft lenne ).

kép 002.jpg
    
(#) hapro válasza frank tibor hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Nos, teljesen egyetértek veled...itt a nagyfaluban több a lehetőség, (közhellyel élve) de nézzük objektíven az országot, arányaiban. Pesten hány szalagfűrész felhasználó van, és az ország összes többi pontján hány van...? Ott ahol a lehetőségek lényegesebben korlátozottak. Azok az emberek másképp gondolkodnak, mint a tejben vajban fürösztöttek. Pontosabban megtanultak másképp gondolkodni. Persze ha megteheti valaki, hogy beül a kocsiba és kocsizik fél órát-egy órát aztán 5 szalagot elkészíttet élezve, akkor annak meg se fordul a fejében a saját "tákolás" a forrasztással, áram, alapanyag, idő pocsékolás, stb...
Freedomocska: A futár szolgáltatás persze lehet csak szerintem az átlag ember fejében úgy ül, hogy baromi drága, és a posta meg nem megbízható, és nem biztonságos...Igen nem ilyen FedEX, meg UPS, meg hasonlókkal kell kezdeni belföldön, mert a gatyánkat ráfizetjük. Tapasztalatom az, hogy belföldön a PPS futárszolgálat a legolcsóbb.
(#) Freedomocska válasza hapro hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Uhhhh... csak a PPS-t ne említetted volna . Nagyon friss és rossz tapasztalatom volt velük most velük . Pont mostanában "csereberéztem" egy háromfázisú hegesztő transzformátort ...ígéretük ellenére nem lehetett nyomon követni a csomagot , telefon szám leadva mégsem csörögtek pedig az asszony is itthon volt ,flegmán beszéltek a telefonba mikor érdeklődtem ,stb . "SOHA TÖBBÉ PPS !" Én sokat postázom és nagyon pozitív a tapasztalatom (futár meg gls :fogmosas: - a reklám miatt ) .
(#) hapro válasza Freedomocska hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Érdekes, egy információnak elteszem ezt, mint írtam nekem meg pozitív tapasztalatom van velük. Postán már minimum 5-ször tettem bejelentést a nem megfelelő kézbesítés miatt. Itt a VIII kerületben nagyon gáz...azt hiszit kamcsatkán vannak, vagy nem tudom mit, de miattuk kell sokszor a város másik végébe mennem a csomagért, holott itthon vagyunk, és őfelségük nem képesek még csak föl csöngetni sem, hogy menjünk le a csomagért, hanem egyből egy értesítő jön...
(#) Freedomocska válasza hapro hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Az igazság az ,hogy csak egyszeri tapasztalat egyszeri szolgáltatás után ... de elvárom még a sofőrtől is a normális hozzáállást .
(#) szecska hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
sziasztok
van egy kis problémám remélem tud valaki segiteni.
van egy házilag készitet fűrészlap forrasztóm ami idáig müködött.kölcsönkérték és most hogy vissza hozták leveri a biztositékot.ha benyomom az izzitás gombot .mi lehet a baja nagy a való szinűsége hogy bele nyúltak ha valaki esetleg ért a kötésekhez le írná mit hova kell köttni hogy minden vezeték jó helyen van -e.előre is köszönöm a segitségeteket.
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem