Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rezgőkör frekvencia mérése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) fejesjoco hozzászólása Ápr 22, 2007 /
 
Egy rezgőkör frekvenciáját hogyan tudom az áramkörön belülről megmérni (önellenőrzés, önhangolás)? Van egy analóg cuccokból összerakott rezgőkör valami ismeretlen frekvenciára hangolva, meg kellene mérni és kiadni digitálisan egy számot hogy mondjuk 4312123 hz. Kintről oszcilloszkóppal meg lehet mérni, de az nem fér el egy kis lapkában. PIC-kel lehet számlálót gyártani, de az csak alacsony frekvenciákon működik, fm rádió sáv már sok neki. Van mondjuk olyan számláló ic, ami elbír több száz mhz-et is? Gyári 434 mhz-es modulokat előre behangolják egy fix frekvenciára, és utána nem kell saját magukat ellenőrizniük, ezt is értem. De mondjuk az autóban levő rádióm kiírja az lcd-jére, hogy hány mhz-en van most, ezt hogy méri? Vagy ezek igazából nem szabályoznak (nem mérik saját magukat), hanem csak vezérelnek? Vagyis egyszer be lettek hangolva a gyárban, és ha én ezt elrontom (pl. egy kondit kicserélek egy kicsit más értékre) azt ő észre sem fogja venni, és totál elhangolódik, mert ő csak vakon vezérel, gyári hangolást feltételezve?

Ez azért érdekel, mert azon gondolkodtam, hogyan tudnék saját rádió vevőt építeni (pl. akár DCF77). Azt tudom, hogy az ellenállások, kondik, tekercsek sosem pont olyan értékűek, mint ami rá van írva, és két egyforma alkatrész sosem egyforma, ezért hangolni kell. Külső műszerekkel jól be lehet hangolni egy rezgőkört egy fix frekire, de vajon az alkatrészek öregedésével nem hangolódik el? Ha elhangolódik, akkor mindenképp, de egyébként a kényelem kedvéért is tök jó lenne, ha nem kellene hangolni, hanem csak beleépítek valami áramkört, ami behangolja saját magát. Konkrétan a DCF77-et talán még meg is lehetne mérni PIC-kel az alacsony frekvenciája miatt, de az elv érdekelne.
(#) Ferkógyerek válasza fejesjoco hozzászólására (») Ápr 22, 2007 / 4
 
Szia!
A gyári rádiókban amik kiírják a vételi frekvenciát, PLL áramkör működik.
Ezt egy mikrovezérlő utasítja a kívánt frekvenciára hangolva az oszcillátort.
Mivel a PLL áramkör referenciája egy kvarc oszcillátor így az elég pontosnak mondható mindenféle hangolás nélkül is.
Visszaellenőrzés nincs tehát a kiírt frekvencia nem biztos hogy fedi a valóságot.De mivel az egyszerü rádiók általában max 10KHz pontossággal írják ki a frekit ez bőven fedi a valóságot.
Ha az oszcillátorban kicserélsz 1 kondit vagy elhangolod a tekercset (amit nem ajánlok) egészen addig nem fog változni a frekvencia amíg a PLL behúzási tartományán belül maradsz.
Ha te építessz egy vevőt és annak a vételi frekvenciájára vagy kíváncsi akkor az oszcillátor jelét egy elválasztó erősítőn keresztül kivezeted és ezt egy frekvenciamérővel megméred.
Szükség esetén persze a KF frekvenciát hozzáadod vagy kivonod a mért értékből.
(#) ferkopa válasza fejesjoco hozzászólására (») Ápr 22, 2007 /
 
Egy rezgőkör rezonanciafrekvenciáját GDO (grid dip oscillator) segítségével tudod negmérni. A radiótechnikában számos leírást találsz ilyen műszerről.

A rádiód kijelzőjén általában inkább azt látodm hogy a vezérlő elektronika ,ilyen frekveciára állította be a vételt.

" tök jó lenne, ha nem kellene hangolni, hanem csak beleépítek valami áramkört, ami behangolja saját magát."

Erre a pll vagy dds szintéter áramkörök valók, de nem ajánlanám, hogy ilyennel kezdd a rádióépítést
(#) Sebi válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 22, 2007 /
 
"PLL áramkör referenciája egy kvarc oszcillátor így az elég pontosnak mondható mindenféle hangolás nélkül is."
A kulcsszó: referenciája.

"Visszaellenőrzés nincs tehát a kiírt frekvencia nem biztos hogy fedi a valóságot."

A PLL a referencia kvarc frekvenciájával hasonlítja össze az oszcillátor (digitálisan és programozhatóan - tehát további hiba nélkül - leosztott) frekvenciáját, és eltérés esetén általában varicappal "visszanyúl" az oszcillátorba. Tehát ha ezt egy processzor vezérli, akkor a kijelzőre kiírt érték BIZTOS, hogy a kívánt freki, eltérést csak a kvarc esetleges pontatlansága okoz(hat).
(#) ha1drp hozzászólása Ápr 23, 2007 /
 
Gondolom amit kitermeltél egy régi rádióból, az egy szimpla soros v. párhuzamos rezgőkör volt (esetleg kicsatoló tekerccsel) ami kapacitásból illetve induktivitásból áll.
Ezt igy szimplán frekvenciamérővel, számlálóval nem lehet mérni, hiszen a kör csak úgy magától nem rezeg, ahhoz kell egy aktív elem. LC alapú oszcillátort azonban nem illik 10MHZ fölötti tartományban használni, mivel nagy a frekvencia instabilitás. Ekkor már csak a PLL illetve az analóg rádiókból ismert AFC (Autómatikus frekvencia utánhúzás) jöhet szóba, illetve a mai idők üdvöskéje a DDS. Egy standard frekvenciára pedig kvarcot, rezonátort lehet alkalmazni (= modulok).

Pár egyéb gondolat:
- PIc-cel 50MHz-ig (Azaz 50 millio Hz.-ig) lehet mérni, ha ez nem elég akkor pl 74ac74, 2/4 osztó kb 150MHz, illetve MB501L (lomex) 1.2GHz
- A GDO-s mérés jó a passzív rezgőkrökhöz, bár nem túl pontos.
- Az autórádió kijelzője természetesen nem a rezgőkőr frekvenciáját írja ki, hanem ahogy többen is céloztak rá: a vezérlő mikrokontroller PLL-be írt "emberi fogyasztásra konvertált " étrékét.

A mai korszerűbb eszközök analóg részeiben az oszcillátor szinte mindig PLL, míg az egyéb fokozatok általában szélessávúak (alul ill. felüláteresztő szűrős), így ezeket nem kell hangolgatni.
(#) fejesjoco hozzászólása Ápr 23, 2007 /
 
Köszi mindenkinek, sokkal okosabb lettem
(#) szirmai peter hozzászólása Ápr 1, 2008 /
 
rezgőkör számitása
(#) gerenk hozzászólása Szept 8, 2011 /
 
Sziasztok !
Keresek olyan kapcsolást amivel rezgőkör rezonancia
frekvenciáját lehet mérni és LCD kijelzőn megjeleníteni.
Nem GDO-ra gondolok hanem egy mikrokontrolleres áramkörre amihez hozzácsatlakoztatva a mérendő rezgőkört kiírja annak adatait.
(#) Gafly válasza gerenk hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Berezgeted és utána már lehet is mérni a frekvenciát. Itt igazán az a kérdés, hogy milyen legyen az oszcillátor...
Két kérdés ennek tisztázásához:
- Soros vagy párhuzamos a rezgőkö?
- Nagyjából mekkora frekvencia tartományban gondolkodsz?
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Milyen adataira vagy kíváncsi a rezgőkör adataiból?
Szerintem készíts egy digitális Q mérőt, ebből meg tudod mérni a rezgőkör rezonancia frekvenciáját, jóságát, ezekből lehet számolni a soros, párhuzamos veszteségi ellenállását.
(#) gerenk válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Valami hasonlóra gondolok, csak mikrokontrolleres jelfeldolgozással kb 30-300 MHZ tartományban párhuzamos rezgőkörökhöz. Egyenlőre a rezonanciafrekvencia érdekel de ha a kapcsolás a Q
jósági tényezőt is tudja az is jó.
Bővebben: Link
(#) Medve válasza gerenk hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Hello készítsd el és toldd meg egy PIC-es frekimérővel. Mi a gondod vele?
(#) gerenk válasza Medve hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Egyenlőre semmi gondom vele mert még nem készítettem
el a fenti LC generátort, ahogy írja a szerző 100 KHz-től
a VHF sávig berezegtethetők a hozzákapcsolt rezgőkörök. Hogy valóban igy van az csak megépítve derül ki. PIC-es frekvenciamérőm kettő is van , hozzá
egy 100-as ECL osztó is. Azért kérdeztem rá hátha valaki
tud más kapcsolást ajánlani.
(#) darkpeter hozzászólása Máj 12, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy Yaesu FT-7 -es amatőr rádió, amihez külső frekvenciamérőt kell építenem, hogy mikrovezérlővel (AVR) mérhető legyen az adás/vétel frekvenciája. Milyen ármákőrrel lehetne mérni, és hol kössem rá a rádióra a mérőkőrt.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Péter
(#) Medve válasza darkpeter hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Hello, a rádió VCO (felszorzott?) -frekvenciáját kell kivezetni, adás esetén egyszerűbb, talán a térerő miatt nem is kell megtenni, egy szabadon hagyott bemenet esetén is mérhető. Vételnél kissé problémásabb, a mért értéket korrigálni kell a középfrekvencia értékével.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem