Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus szulfátoldó (Akku aktivátor)
Lapozás: OK   62 / 83
(#) vargaf válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Ez nem regeneráló töltő. Nem kell lerajzolni papírra, mellékelem.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
(#) Ge Lee válasza vargaf hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Így van, ennek semmi köze a téma címéhez mert ez egy közönséges töltő, a haldokló akkuval semmit nem fog csinálni.
(#) Iszkakof István válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
2015 május 10-én is beszéltünk erről a készülékről. Akkor is voltak pro és kontra vélemények, mindenesetre én akkuregenerálóként tisztelem. Az Rv ellenállást 5 szál, 20 cm hosszú, 1000 wattos főzőlap ellenállásából készítettem. A folyamat elején az a nagy teljesítményű ellenállás elég jó erősen melegedett, 10-15 óra múlva már szinte teljesen lehűlt, de az akku feszültsége nem érte el a 14 voltot. Pedig lett volna honnan. A trafó, ami az egészet táplálta, 18 voltot adott.
Ami a lényeg, az akkuk még használhatók voltak a kezelés után.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 16, 2017 /
 
Vagy két hete szervizbe vittem az autót futóműproblémákkal.. meg is javították. De mikor beültem a rádióbeállítások elfelejtve.. S fickósan indult az autó.. nagyon frissen. Már gondoltam hogy mi történhetett.. rámértem az aksira (12,9V, az eddigi stabil 12,6V helyett--> friss töltés.). (Futómű problémánál nem szokták levenni az akkusarut, pláne nem tölteni. ) Kérdem a srácot, rajta maradt a gyújtás míg alatta voltatok? Azt mondja rajta... Hát mondom nem örülök neki.. 7 éves regenerált akksi. Jó.. figyelgetni fogom, mert a gyors visszatöltés tutira nem jót tett neki. Két hét telt el.. Ilyen melegben is bizony visszaült 12,5V-ra. Érződik is.. szar, egyre nehézkesebb. Most szabadságon vagyok.. kivettem. Van egy pici elektromos fúróm, nagyon vékony fúrószállal most megfúrtam a műanyag fedelet. Már régóta kíváncsi vagyok, mi a helyzet vízügyileg. Hát.. khm.. Injekciós fecskendővel lenyúltam, a két szélső cella mint a sivatag, és a belsők közt is volt ami épp hogy csak luftot szívogattam.. Jó pár deci desztvíz belement a cellákba. Visszamerítem 10,5V-ra, majd szép lassan feltöltöm ezzel a kis kütyüvel ami, a múltkor (2016 januárban) is szépen visszahozta, és az igen kemény telet egy nyekkenés nélkül átvitte. Nem biztos hogy most is sikerül a mutatvány... Ha elhalálozik, vagy gyengeség jelét mutatja +10 fokokban is, akkor eljött az idő.. nem lehet ezt a végtelenségig folytatni vele. (Sokan már 2 éve eldobták volna!)
(#) Ge Lee válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 16, 2017 /
 
Ha sokáig voltak levegőn a lemezek, akkor abból már nem biztos hogy lesz normális akku.
(#) küzmös Gergely válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 17, 2017 /
 
Ez természetes jelenség.. vannak ilyen megtorpanás szerű pontok.. stagnálás. Olybá tűnik hogy nincs áramfelvétel.. aztán megindul.. forrósodik.. intenzívebben pezseg, és elindul a feszültség is. Még mindig megy a kütyü.. éjjel 1-kor kikapcsoltam 13,95V-nál éjjelre nem mertem. Reggel 10-kor visszakapcsoltam, és mostanában éri el majd a 15V-ot ahol le fogom kapcsolni ,és befejezettnek ítélem a töltést. 20 óra körül járhatok vele.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2017
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 21, 2017 /
 
Na egy kicsit a tapasztalásokról, és a végeredményről is. A töltés folyamán hasonlót tapasztaltam, mint tavaly januárban. Több ütemben elindult, és megtorpant. Most megfúrtam, és pótoltam benne a vizet, ami a két szélső cellán igencsak apadt volt, így kukucskálhattam is. Vissza merítettem 10V-ig (én is későn vettem észre, azonnal levettem a terhet és visszament 12,02V-ra) Töltés folyamán, jó pár óra elteltét követően barna trutyi jött belőle.. Időszakosan ez is, de jobb szót nem tudok, mintha köré hánytak volna. Barna, habos.. savas, koszos izé.. az elektrolittal. 15V-nál kapcsoltam le. 20 óra kellett , hogy elérje ezt a 35Ah-s akksi. Enyhe pezsgés mellett. Kis pihentetés után 6-os kárpitpatenttal bezártam a fúrt lyukakat. Gyönyörűen belecuppant, meg se moccan.. hiszen direkt 6-os fúróval fúrtam meg emiatt. Az autóval járkálok, napi több indítás.. megállás. Teker szépen. Méréseim alapján is jónak mutatkozik.. előguberáltam vagy 3 multimétert is, isten tudja hány éves elemekkel benne. Van amelyik 12,52V-ot , van olyan ami 12,56V , s a harmadik 12,6V-ot mér. Veszek már friss elemeket, mert nem mindegy! Indítózásnál nem esik 10V alá, még a legkevesebbet mutató műszer esetén sem.

Ui: Későn vettem észre hogy ioncserélt vízzel töltöttem utána. Javasolt felhasználás többek között akku , és kiskocsi piktogramokkal.. "gépkocsi akkumlátorok folyadékpótlására" ezt olvastam el rajta.. már majdnem befejeztem amikor látom, hogy korszerű új technológiával előállított desztillált víz minőségű ion-cserélt víz. :/ A fene egye meg, desztvizet akartam.. az a steril.. Lehet ebből nagy baj?

P1120224.JPG
    
(#) _BiG_ válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 21, 2017 /
 
Hát, az ioncserélt az nem desztilláltvíz... Az ioncserélt csak annyit jelent, hogy a kalcium és magnézium ionokat lecserélik nátriumra és káliumra. Így a karbonátok nem válnak ki, mint vízkő. Fűtőrendszerben, gőzölős vasalóban, autóhűtőben megfelel. Gondolom ez utóbbira utal az autós piktogram. Az akkuban lehet, hogy némileg ront a helyzeten, mivel az ionok növelhetik az önkisülést, illetve magának az elektrolitnak a vezetőképességét, de fölöslegesen, mert energiatárolásban nem vesznek részt. Remélhetőleg csak kevés iont tartalmazott.
(#) küzmös Gergely válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 21, 2017 /
 
Jól megtévesztik az embereket.. Ez csúnya tanulópénz volt, ha kisüti az akkumlátort..

P1120227.JPG
    
(#) gulyi88 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 21, 2017 /
 
Gyűjts a most következő esőből, szabad ég alól, tiszta üvegedénybe egy kis vizet, majd önts egy kupakkal belőle, meg önts egy másik kupakkal az ioncseréltből is (egyforma kupakokba, egyforma menyiséget).
Tedd a műszeredet ohm mérésbe (Mohm-ot mérni képes méréshatárban).
Dugd a mérővezetéket az esővizes kupak két szélén fenékig, jegyezd fel az értéket.
Majd töröld le a mérővezeték végét, és pontosan ugyanúgy ahogy az elöbb, dugd az ioncserélt kupak vízbe is, az értéket jegyezd fel, esetleg írd meg az eredményt.
Az esővíz közel áll a desztvíz minőséghez (a hasonló folyamat révén).
(#) küzmös Gergely válasza gulyi88 hozzászólására (») Okt 21, 2017 /
 
Már cseszhetem, mert ebből tettem az aksiba. Legközelebb 6-8 év múlva már erre a félrevezető "apróságra" is oda fogok figyelni, ha haldokló akksi lesz a kezemben. Ki fogom majd próbálni, amit írtál. S azt is megírom ha kisütötte az ioncserélt víz az akkumlátoromat.
(#) Iszkakof István válasza gulyi88 hozzászólására (») Okt 21, 2017 /
 
Elnézést a közbeszólásért, de hallottam valahol, hogy az esővíz se jó akkuba, mert sok ként tartalmaz.
Most itt az alkalom, hogy megkérdezzem, mennyire felel meg a valósságnak?
(#) gulyi88 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 21, 2017 /
 
Nem is azért írtam mert az kimondottan jó, csak hogy legyen mivel összehasonlítani az ioncseréltet, a desztvíz az esőtől csak jobb lehet.
(desztvízzel is össze lehet hasonlítani, de gondoltam az nincs Gerinek, ha lenne azt öntötte volna bele. Holnap holnapután úgy is esik, lehet gyűjteni több mintát is. Eső kezdetén, 1 órával, sok órával késöbb, másnap stb..))
A topikban egyszer írtam már, hogy miket mértem csap-ioncserélt-tisztított gyógyszertári vizen.
Bővebben: Link A gyógyszertári tízszer jobban szigetelt, mint az ioncserélt.
Egyik kollégámnak illetve a feleségének van házi desztilláló készüléke (konyhai felhasználáshoz), és őt szoktam megkérni, hogy pároljon le nekem pár litert. Arról tudom, hogy az igazi, azt nyugodtan öntöm akkuba.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 22, 2017 /
 
Most két napig állt az autó a szabadban.. +9 fok van. Beültem, indítom. Egyelőre még nagyon jól viselkedik. Míg múlt hét pénteken a 22 fokos melegben alig indított.. rendesen hallottam hogy nyekkent, addig most teljes erővel határozottan, mint egy zsír új. Hát figyelgetem azért. S majd jelentkezem. A méréshez nem esett elég eső, de most kitettem egy műanyag "pitlit".. Gyűjtök egy kis esővizet is.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2017
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 22, 2017 /
 
Micsoda kavalkád lelhető fel a neten desztillált és ioncserélt víz kapcsán.. te jó isten. A desztillált víz vezetőképessége tisztaságtól függően minimális 5,5-10uS/cm, az ioncserélt vízé gyártstól s eljárástól függően 10-40uS/cm van írva. Keménységük többé kevéssé megegyezik. Fogyasztására is össze vissza írják a marhaságokat. Fogyasztható, nem fogyasztható.. káros, nem káros, fogyasztható, de minek.. egészen addig hogy az ioncserélt fogyasztása javasolt, míg a desztillált vízé hosszabb távon egyenesen halálos. Nagyon nagy a sötétség a témát illetően. S az összes forgalomban kapható ioncserélt vízre az van írva hogy akkumlátorok folyadékpótlásra alkalmas.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 22, 2017 /
 
Már nem tudtam módosítani, de a MOL-os ioncserélt vízre az van írva hogy nagy tisztaságú, szennyeződésektől mentes, és a fajlagos vezetőképességének határértéke 10mikrosiber/cm alatti illetve max. annyi lehet. Míg hülyeséget mondtam az imént azzal hogy minden ioncseréltre az van írva hogy használható akkuba.. a SPAR-osra például nincsen felvezetve csak a hűtőfolyadék pótlásának lehetősége.
(#) levaitamas válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 22, 2017 / 1
 
Idézet:
„10mikrosiber”

Nem Siemens-t akartál írni?
(#) _BiG_ válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 22, 2017 / 1
 
A desztillált víz nagy mennyiségben (meg belefojtva ) egészségtelen, mert felborítja a szervezet ion-egyensúlyát - felhigítja. Illetve az ozmózisnyomás miatt szétzilálja a sejteket a bélfalban.
Az ioncserélt iszogatása nem ennyire problémás, de azért a kalcium és a magnézium pótlását meg kell oldani, mert az nincs benne, míg a természetes vizekben van.
(#) patrick97 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
Szia!

Kicsit off, sorry. Neked mennyit tölt alapjáraton a kis Alto?
(#) gulyi88 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
A vezetőképeeségen kívül, az is különbség hogy a desztvíz az csak tiszta H2O, míg az ioncseréltben van még ezmegaz. Azt, hogy az ezmegaz rész miként befolyásolja (vagy nem befolyásolja) az akku működését én megmondani nem tudom, de arra tippelnék, hogy jót nem tesz vele.
(#) küzmös Gergely válasza patrick97 hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
14,3-4-5V.. Persze ezek a multiméterek annyira pontosak, mint nagymamám látása Igazából ha ráadom a világítást, fényszórót, rádiót.. akkor esik egy kicsit 14,2V körülre.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2017
(#) küzmös Gergely válasza gulyi88 hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
Remélem hogy nem vágja gallyra.. Most pikk-pakk állapotok uralkodnak.. Egy hunyorítás sincs sehol. Erősnek tűnik. Bár indítóáramot ugye nem tudok mérni. Azt tudom hogy a hét elején nyöszörgött a 22 fokban. Azaz mikor indítóztam nyögött mielőtt elkapta volna a lendületet. Tehát nagyon szar volt. Köszönhető ez annak is hogy az autószerelők szépen lemerítették nekem, majd gyorsban visszatöltötték, ezt az eleve már egyszer januárban regenerált 7 éves akkumlátoromat.
(#) Iszkakof István válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
Ezek az akkuk, amikkel én szórakozgatok, egyszer már le voltak selejtezve gépkocsiról. Akkor melegében sikerült lekezelnem, de most már nem megy. Az is igaz, hogy ennek már két éve. Jönnek a hosszú téli esték, megépítem a proli007 által közzétett rajzot. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1871008.html#1871008
Meglátom, mi lesz az eredmény. Ha semmi, akkor is kellemesen elépítgetek.
(#) küzmös Gergely válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
Meg fogsz lepődni rajta.. magamnak is, kollégáknak is megy. Az akkumnál ez volt a második kezelés. Tavaly már nagyon gyengusz volt az akku. Be kellett tolni decemberben. Ünnepek.. január.. rátettem erre. Nem kell mondjam hogy milyen tél volt tavaly.. Végigvitte. -18 fokban is tekert. Most kapta a második kezelést.. +vizet. Ha tönkremegy is, a tavalyi évet e miatt vitte végig. Rendes egyenáramú töltőre alig reagált már. Azaz annyit hogy másfél óra és felszaladt a feszültség.. sav pezsgett.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2017
(#) Epu2 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Üdv! Nem annyira megtévesztő. Ha egy akkumulátorba pótolni kell a folyadékot, az már látott szebb időket. (A járművekben alapból nem teljesülnek azok a feltétek, ami kedvező lenne az akkumulátornak.) Nem bizonyatható, hogy desztillált víz helyett, ioncserélt vizet használunk, az csökkentenl az élettartamot. (Még ott sem, ahol üvegedényes, szerelt lemezes, egyedi cellás, 220V-os akkumulátort használtak.)
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2017
(#) küzmös Gergely válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Pont ma kellett cserélnem. Tegnap még -1C fokban haza hozott. Éreztem hogy köhécsel.. reggel rámértem. 12,4V Két héttel az impulzustöltés után. Az indítóáram szempontjából biztosan jobb volt a helyzet, mert 12,5V körül már két éve sem indított. Viszont valami kisütötte.. vagy csak nem volt már a pozitív lemezein semmi massza, vagy az ION-os víz az oka. Már nem az a helyzet volt amikor elkezd ezen gondolkozni az ember. Ez a kis 35 Ah-s perion a hetedik évét taposta. Elvittem cserélték. Ami érdekes volt, hogy amikor mondtam hogy olyan két éve lemerült és nem is töltötte egyenáramú töltő, akkor építettem egy ilyen impulzustöltőt.. a csávó megrökönyödött.. rám néz.. "és ha felrobban? Az ilyen emberek miatt égnek le a házak" Mondom tessék? Azt mondja úgy sem lesz jobb veszélyes, és felrobbantom magam, meg a családot, s úgyis mindig ki kell cserélni. Meg hogy 14V felé sosem szabad tölteni.. Mondom ember.. Két éve merült le, és az egyenáramú töltő nem tudta tölteni. Azt mondja akkumlátort pedig csak azzal lehet, és csóválta a fejét.. Tök hülyének nézett, egy dilettáns marha.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2017
(#) gulyi88 válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 31, 2017 / 1
 
Az üvegedényes (OPZS) akkuk üzeme álltalában szünetmentes áramellátás, ami folyamatos csepptöltéssel üzemel. Ezért hosszúidejű pihenés szempontjából nem is érdekes a cella önkisülése (mivel csak elenyésző időben pihen).
De, ha soros kapcsolásban van mondjuk 240 db cella, akkor ott már nem mindegy, hogy melyik edénybe milyen és mennyi viz kerül betöltésre.
A csepptöltésen (az idő 99%-ában csepptöltés van) a nagyobb szivárgóáramú akkuk feszültsége alacsonyabb lesz, vagyis a kisebb szivárgóáramú akkuké magasabb, ettől azok több vizet vesztenek (mondjuk ez éppen önszabályzólag hat).
Nem tudom, hogy a vízbontás hat-e az ólomkipergésre, de nem lepődnék meg ha lenne kapcsolat a kettő között, ugye a buborékoknak ki kell jutniuk a lemezek közül, tehát végigmaszírozzák azt, amíg kijutnak!
Karbantartási szempontból sem mindegy, hogy milyen gyakran és mennyi munkát kell elvégezni (Ezek élettartama évtizedekben mérhető, addig mehet, amig ki nem pereg belőle az ólompaszta, és el nem veszíti a kapacitásának számottevő részét).
A cél az lenne, hogy minden cella egyformán viselkedjen (kapacitásra, feszültségre, vízveszteségre, mindenre...).
A gyári állapot az, ami a legjobban megközelíti a célt, tehát mondhatjuk, hogy a karbantartásnak az a feladata, hogy a gyári illetve szimmetrikus állapotot minnél tovább, a lehetőségekhez képest próbálja megőrizni, fenttartani.
Én biztos nem engedném beletölteni akármit, hiszen beletölteni dedós feladat, de visszacsinálni meg isteni csodatétellel ér fel, és hát 15-20-30 évet lehet utána szenvedni vele
(egy ilyen cella nem 20e, hogy veszünk újat, ha elk.rtuk. Nem beszélve arról hogy az új cella mindenben jobb a régiektől...).
A desztillált víz az mindig ugyan olyan (1, 5, 15 év múlva is pontosan ugyanolyat lehet desztillálni), ha ezt töltjük bele, akkor biztosak lehetünk, hogy kizárólag a savsűrűséget higítjuk (illetve joggal mondhatjuk, hogy mindent megtettünk ennek érdekében. Nem került bele nátrium, kálcium, magnézium stb só, ami fenetudja hogy, hogy befolyásolja a működést, pláne úgy, hogy ellenőrizhetelenül eltérő mennyiségben és minőségben szennyeződnek az eggyes cellák).
Szerintem azért nincs erről átfogó tanulmány, mert igen összetett probléma! Ugyanakkor ez a probléma nem is létezik akkor, ha csak tiszta H2O kerül az akkuba, ezzel az egyszerű kikötéssel megkerülhető az egész hóbelevanc!
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Nov 24, 2017 /
 
Üdv! Írországban lakok, itt igen magas a páratartalom, s igen tiszta a levegő.Most 95% odakint. A párom asztmája miatt vennem kellett egy párátlanítót, közepes teljesítményű, már kompresszoros. A levegőben lévő páratartalom lecsapódik a hideg felületen, s egy tartályba csurog. Szerintem ez a víz, már elég jól elfogadható desztilláltnak. Mi a véleményetek?
Üdv: Mike
(#) _BiG_ válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 24, 2017 /
 
Dugj bele egy elektródapárt és mérj áramot. Ha nem szed össze a légbeszívó sok port - van benne szűrő? - akkor ez már jó lesz. Mert a desztillálás ugyanez az eljárás, csak ott forralják a vizet. De az elv ugyanaz.
(#) Chipmunk1960 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 24, 2017 /
 
Igen van előtte szűrő írja is, hogy 2 hetente mosni kell, de akarok aktívszenes páraelszívóba valóból vágni bele plusz 1 réteget.
Következő: »»   62 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem