Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   605 / 726
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 

Azokról a H2000 adatlapokról van szó amik nem is hasonlítanak a termékre?
(#) Moderátor hozzászólása ptesza hozzászólására (») Márc 28, 2017
 
Na jó! Itt húzzuk meg a határt! Ezt a párharcot vívjátok meg privátban!
(#) P_Laszlo hozzászólása Márc 29, 2017 /
 
Egyetértek. De inkább semmilyen formában. Nincs erre szükség.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2017
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Köszönöm!
Meglepetésemre majd 2cm-rel nagyobb a perem átmérő, mint ahova be szetetném rakni. A 3048-ban papír membrános magas van és 82mm. Baja nincs, csak gondoltam kicserélném, ha már a 1548-ban done van.
Kicsit mutatósabb lenne. De jobb is? Melyik a jobb, vagy közel azonos minőségű a két magassugárzó? Érdemes bajlódni a cseréjével? Mert némi fabrikálással járna, bár inkább akkor már a dome petemét fabrikálnám meg.
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Márc 30, 2017 1 /
 
Nincsen mit szívesen. A 1548-at kérdezted, abban ez az 1,9-es dóm van. A másik a HD8, papíros magas =HD6,5. A felső oktávban és összesítve, átlagosan nézve a képességeit, talán jobb a dóm, de magasabb keresztezési frekvenciát enged csak. Viszont az MTM elrendezésű hangsugárzónál van értelme az alacsonyabb keresztezésnek is, és nem tudom, hogy felcserélhetők-e, mert a HG1,9 beépítési átmérője 75mm legalább, és be is kellene süllyeszteni az előlapba.

Annyira nem kritikus egyébként, hogy mi szól benne, ezek a Videoton hangsugárzók nem tökéletesen tervezett dolgok, a mélyközépnek is sok hibája van. A hangszórócserétől önmagában audiofilebb úgysem lesz, csak egy teljes átalakítás után lenne rá esély.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
(#) aradi-gyula válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 30, 2017 /
 
Köszönöm a levezetést. A magashoz elkészültek a tekercsek gyári csévére. A kondenzátorokat (WIMA MKS4) és ellenállásokat is megvettem a hangváltóhoz. Már csak az 1.2mH-s tekerccsel vagyok gondban. Nincs hozzá anyagom.
Ez jó lehet ide a menetszám csökkentése után?
(#) P_Laszlo válasza aradi-gyula hozzászólására (») Márc 30, 2017 1 /
 
Wima helyett általában jobban jársz ezekkel a kondenzátorokkal. Főleg a PP és MKP típusok a jók, több darabból összerakva.

Én feltehetőleg ezt az 1,0mH induktivitást használnám, vagy van még nálam eredeti tekercs is a preluhoz. Nem árt a minél alacsonyabb DCR érték.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 30, 2017 /
 
Nincs viszonyítási alapom, amit utóbbi időben hallgatok, az egy lcd tv hangoszlop, pici közép magas hangszórókkal, és egy aktív sub, ami szintén "remotorizált" mert nagyobb hangszórót kapott, ettöl jobb lett a mélyátvitele, csak olykor ciripel... más téma, majd máskor foglalkozunk vele...
Szóval meghallgatom így etedetiben, de érdekelne, hohy milyen lehetőségek vannak jobbá tenni? Mit foglal magába a teljes átalakítás? Maga a hangszóró átalakítása, vagy a doboz átalakítása?
Felmerűlt bennem az elképzelés, hogy átrendezem MMT kialakításúra, illetve egy barbárabb gondolat, hogy megskalpolom és csinálok belőle 1548-ast.
Lenne értelme bármelyiknek is? Utóbbitól azé tartózkodom, elméleti jellegű.
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 30, 2017 /
 
Az utolsó szó még akkor is a tied ha ezt te provokáltad ki?
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Márc 30, 2017 1 /
 
Sajnos a hangszorok atalakitasa a jo kozeptartomanyhoz elengedhetetlen. MMT elrendezes is lehet, 2.5 utaskent. Vagy az also hsngszorbol lehet passziv membrant csinalni. Kellenek a pontos belső méretek, terfogat, akkor utanaszamolok, atgondolom. Ami még biztos, hogy új hangvaltot is kell tervezni.
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 30, 2017 /
 
Utóbbiban szinte biztos voltam! De ez szinte egyetemesen igaz minden kommersz dobozra.
Amim most van, az egy pár mélyközép perem nélkül.
Így hogy passzív sugárzó lesz, talán újra merem petemezni én is. anno fiatalon, merészebben egyszer már csináltam, de tőlem még fiatalabbbak, és nem nagy zenei igényűnek De egy pár még mindig hiányzik, amit pótolni kell.
Ami nehezíti a hangszóró kosár mérete. Elég egyedi. Szélességében még nem is lenne gond, de magasságában már mindenképp. Már a dome sem férne el faragás nélkül. A lyukba még beférne, de ahogy írtad, süllyeszteni kellene. Ha már mindenképp költeni kell rá, gondoltam, kaphatna esetleg kisebb - ~13cm- visaton(okra).
A kérdés, igen a térfogat, hogy esetleg egy erősebb mágneses, jobb hangszóróból elegendő lenne-e egy, vagy ugyan úgy 2 pár, de zobel taggal kompenzálva.
Nos a méret: MxSzxH 45x18,5x23 anyag vastagság 17mm, cirka 12,1 liter.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Márc 31, 2017 1 /
 
Jo, este utanaszamolok, a Visaton nem jobb, mint a VT, es a magnes is pont elég, még kicsit sok is.

A passziv membran nem olyan egyszeru, azt hangolni kell majd. Nem eleg csak membranszelt cserelni.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2017
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Hajaj, lesz benne kihívás!
Bár sajnálok egy jó hangszórót passzívizálni. De ha ezzel jobb lesz a hangja, oly mindegx, hogy villamos szempontból aktív, vagy passzív...
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 1, 2017 1 /
 
Nos, 12 liter, b-reflex, vagy passzív membrános hangsugárzóként ideális egy darab 15 centis hangszórónak. Eddig nincs semmi baj.

A kosárral sincsen gond, van ilyenem nekem is, és ma is gyártják még ezt a méretet, pótolható a hiányzó két darab. Bővebben: Link

De a legegyszerűbb-legjobb-legolcsóbb megoldás szeritem, ha a mostani két mélyközepet megjavíttatod, átalakíttatod egy szebb középtartományú verzióra, és csináltatsz még hozzá két darab passzív membránt, azokon akkor nem lesz mágnes.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2017
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Ez idáig ok, de nem kerültünk közelebb a technikai megoldáshoz, megvalósításhoz.
Ezt már beszéltük, hogy "2,5" utasra kell átalakítani.
Nem piszkálódásként, de ezzel nem sokkal lettem előrébb, hogy jobb átvitelűvé kell tenni a mélyközepet. De kivel, mivel, hogyan? Olyat találok aki újra peremezi, de ez javít az átvitelén? (Hondolom ettől még nem lesz jobb.)Tekercset is cserélni kell? Netán az alsó membránt? Valamint passzív sugárzót tudok venni, vagy gyártatnom kell? Ennek meg kell határozzak valamilyen paraméteteket, vagy csak kérjek egy ilyen kosárba egy passzív membránt?
Kérlek adj konkrétabb támpontokat!

Köszönöm a segítő szándékodat és értékelem, de problémám sajnos csak ilyen követelőző modalitásban tudom eléd tárni, mert semmi nincs a kezemben.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2017
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
A mélyközépnél teljes lengőrendszer-csere kell. A passzív membránt pedig akkor lehet már elkészíteni, ha megvannak a mélyközép T-S paraméterei, akkor számolható hozzá hangolási frekvencia nagyjából, ahhoz pedig passzív membrán.

A 2,5 út ennél szerintem nem jó ötlet. Azt csak úgy emlegettem korábban, mint lehetőséget, de mióta tudom, hogy 12 liter, egyértelmű, hogy ilyen kis térfogatnál nincs értelme.

Háromutasat még csinálhatsz belőle, ahhoz kell egy reflexnyílás a dobozra, és egy HB15-ös középhangszóró Az egyik mélyközép megkapja a teljes térfogatot, és 6-800Hz körül el kell vágni. Itt lép be a zárt kosaras 150mm-es hangszóró, ami elviszi a középtartományt, 3-4kHz körül pedig összeváltható a magassal. Ez is egy nagyon jó megoldás lenne, sőt több szempontból jobb is, mint a passzív membrános. De a gyári Videoton/H2000 15-ös közép nem annyira szép néhány kHz-es tartományban. HB15-539 Ehelyett kellene valamit alkotni, ebben a háromutas felállásban.

Ilyen átalakításokat, ellenőrzés-mérés mellett, úgy tudom, hogy csak én szoktam csinálni, valószínűleg más nem is tudja ezeket.
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Akkor innn privátba folytatjuk.
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Ha lesz belőle valami, azért az eredemény érdekes lehet másnak is majd.
(#) doktor válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 1, 2017 / 1
 
Idézet:
„Ilyen átalakításokat, ellenőrzés-mérés mellett, úgy tudom, hogy csak én szoktam csinálni, valószínűleg más nem is tudja ezeket.”

Valóban, csak Te tudod..... ezt egy nyilvános fórumon leírni.

Tényleg öröm olvasni,
Messiás-ként megjelensz, és csodát teszel.


Idézet:
„De a gyári Videoton/H2000 15-ös közép nem annyira szép néhány kHz-es tartományban. HB15-539 Ehelyett kellene valamit alkotni, ebben a háromutas felállásban.”


A visszatérő szlogen, ha valami oknál fogva a meglepő módon, általad rendszeresen ajánlott H2000, nem lenne elég jó , de te mindig tudsz valami, még sokkal jobbat is csinálni.

Ez dicséretes.
(#) P_Laszlo válasza doktor hozzászólására (») Ápr 1, 2017 1 /
 
Igen, dolgoztam, tanultam, fejlődtem az elmúlt tíz évben. Nem úgy, mint a legtöbb hangszórógyártó szerte Európában. Ez szeritnem is dicséretes. Örülhetne más is neki, én általában nem nézem rossz szemmel mások eredményeit, inkább örülök, ha elértek valamit. Ráadásul az eredmény Magyarországhoz köthető, a szellemi termék itt marad, nem tudom, hogy mi ezzel a probléma.

A kérdésekre/problémákra/felvetésekre mindig igyekszem a tudásomhoz mérten legjobb válaszokat adni. Most ezek az opciók a legjobbak, amiket tudok.

A HB15-ből is kifaragható hangváltóval egy háromutas, vagy a sima HA15-öt is meg lehet szűrni úgy, hogy kiszedjék a rezonanciákat, legalább statikusan, viszont az rengeteg munka, hosszú mérések, meghallgatások, stb, és még mindig nem lesz olyan jó, mint egy olyan mélyközép/közép, ami eleve nem tartalmazott tizendB-es hibákat.

De én kíváncsi vagyok, te mire gondolsz, van valami jobb alternatívád? Esetleg ajánlhatsz másokat is, akik tudnak legalább ilyen jó megoldásokat.

Én a ScanSpeak legolcsóbb 15 centisét tudom:
15w-4424g00
15w-8424g00

Szerintem ez is belefaragható lenne, ha nagyon akarjuk. 16 000,-/db.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2017
(#) patkany válasza doktor hozzászólására (») Ápr 1, 2017 / 2
 
Nem ismerem eme uriember szakmai képességét, fórumos, és eme topikos előéletét. Azt viszont látom, hogy a kukacoskodás, a másik lábára taposás erősen dívik!! Ezt az elmúl 365 napban másod ízben tapasztalom közvetve.
Tudtommal ez egy nyílt fórum, és bárki, bárki, nármely hozzászólására reagálhat!
Ezzel sem Lászlót nem szándékom védeni, sem Téged támadni! Mindössze rávilágítani arra, hogy ha csípi a szemed az ő megoldásai, ne emberileg támadd! Nekem mindegy mit és honnan ajánl, ha kert végéből ássa elő 10 év után a hangszórót, az sem érdekel, csak jó legyen SZÁMOMRA az errdmény. Ha meg jobbat tudsz, akkor szakmailag szólj hozzá, és nekem címezve. Erre írtam, hogy hozzá lehet szólni. De eddig csak Laci foglaljozott a témával, senki nem szólt más hozzá.
Légy te is messiás, mondj ötletet, támasztsd alá mé jobb az mint a másik. Ez volna a funkciója a fórumnak, nem?
Az egymás szapulásától az én dobozom még üres marad, és e célból írtam, hogy OLDJUK meg. Engem más dolog, hogy ki milyen messiás, vagy próféta, hidegen hagy!
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2017
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 1, 2017 / 1
 
Csak a az a gáz, hogy te saját magad ismered el és isteníted. Azt másoktól szokták kapni.

Semmit nem adtál hozzá csak elveszel a piti nyerészkedéssel. Egy sort nem írtál soha. Csak a fórumokban játszod a messiást.

Ha tudtál volna bármi olyant mondani akkor patkany kolléga elégedett lett volna. Két nap hablaty.
Ez nem piac, nem itt kell eladnod ,meg megtalálnod a vevőket. Arra ott van az apró rovat.
Ez nagyon piti.
És végül adok én is egy smájlit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2017
(#) patkany hozzászólása Ápr 1, 2017 /
 
Srácok! Jagyjuk már az egymás kiosztását! Mindenki olyan, amilyen és minden szentnek maga felé hajlik a keze. Na ná, hogy nem azt mondja, hogy: vegyél bele 16 SAL-t, vagy M.N.C.-t és fatagjam bele, hanem saját terméket. Pénzből él Ő is. Az hogy "gátlástalanul" itt reklámozza... mai világban nem meglepő.
Az viszont igaz, hogy előbb mondva lett valmi tuti jó, aztán az nem lett jó mégsem. Majd felvetődött, hogy legyen 3 utas, de ráncfelvarrás kell a hangszórónak.
Amivel semmi bajom, csak ne kerüljön többe, mintha vennék, netán építenék egy újat a nulláról.
Akinek van építő ötlete, az mondja nyugodtan. Ha kell és azzal tényleg jobb, veszek bele 15000 Ft/db áron hangszórót, de nem audió fil és klasszikus zenére kell. Elektronikus zenéhez kell, ahhoz is Deep Trance zenéhez. Abban meg eleve sok a torzított jel eleve, talán még jobbá is teszi számomra, ha szinezi, de lehet rosszabbá. Most még kipróbálni sem tudom, mert nincs pereme a hangszóróknak, ráadásul fele garnitúra hiányzik.
Nem vagyok egy nagy audió mágus, de ez az elrendezést valahogy én sem tartom jónak!
Nem véletlen centeteknél használják és fektetve, komolyabb dobozoknál nem látni ilyet.
Nem tartózkodok a 3 utas rendszertől sem, sőt, a doboz geometriája lehetővé is teszi.
Jelenleg nyitott doboz, van a hátlap felső kétharmafán egy kb. D:45mm L:60mm reflex cső. Hogy ez funkcionál-e, vagy ha igen, mennyire, fent említett okokból nem tudom!
Minden véleményt szívesen fogadok! Érdemes ezekkel a hangszórókkal foglalkozni, vagy vegyek jobbat, ami illeszkedik az űrmérethez? A vátó csere biztos. A többit a tapasztaltab szakikra bízom.
(#) P_Laszlo válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Ez egyfajta vélemény. Istenítésről szerintem szó nem volt, csak műszaki megoldásokról. Ha ezt hablatynak látod, az sokat elárul.. Sajnos.

De Ha van egyéb értelmes ötlet, szívesen látom/támogatom, igyekszem mindig gyártótól függetlenül nézni a lehetőségeket. Több szem többet lát, biztos, hogy minden szempontot nem tudok figyelembe venni én sem.
Én az említett megoldásokat ismerem, illetve a ScanSpeakes is ott van, mint lehetőség (A Videotontól származó összes hangsugárzó közeli terep nekem, hiszen a teljes műszaki hátteret, erősségeket-gyengeségeket, dokumentációkat ismerem, nagyjából 1956 óta, jelenleg is sok olyan VT/H2000 produktum van, ami azért létezik még ebben a formában, mert foglalkoztam vele, megoldásokat, új alapanyagokat kerestem, gépeket-szerszámokat hoztam rendbe, alakítottam, stb. Ezt nem is kell mindenkinek tudnia, mert az átlagfelhasználónak nem lényeges).

Aki Magyarországon hangszórókkal foglalkozik, ismeri a nevem, és azt is, amire képes vagyok. Tény, hogy forumokon, kevés az olyan tag, aki hasonló tájékozottságú, és ilyen szinten látja át az elektroakusztikai rendszerek működését (tudok ilyen embert, tőle én is rengeteget tanultam, és nagyon tisztelem, pl. Bukovics. Ferencet (annakidején BEAG-os munkatárs, a gyártmányfejlesztésen)), ha ez fájdalmas, nem tudok mit kezdeni vele. Te is az én fórumos hozzászólásaim nyomán jutottál el legalább 50-80%-ához annak, amit most tudsz, vissza lehet keresni, akár (már ha fontos).

Másrészt, amit elértem, azért megdolgoztam, rengeteg idő, energia, tanulás, fórumozók ügyivel foglalkozás, megoldáskeresés, szóval nem értem a problémát továbbra sem. Ez a több, mint tíz éves munka, nekem nem "piti".
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2017
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Szerintem folyamatosan ezt a vonalat írtam. Illetve a 2,5 út, mint ötlet, jó lehetne, de ahhoz szerintem kevés a térfogat. Ezt ezért vontam vissza.

A scanspeak hangszóróval jól lehet dolgozni, mértem, használtam már ilyet, bár nem pontosan olyan, mint az adatlapon, főleg nem dobozba építve. De még akkor is elég jó.

Az álló MTM elrendezéssel önmagában nem lenne baj, de vannak korlátai, speciális tulajdonságai, egyszerű kétutasként nem lehet kezelni. És mozis centerként talán a lehető legrosszabb a fektetett MTM, amit csak lehet csinálni. Hiába sulykolják a gyártók.

Talán legtöbbet a háromutas tudna hozni. Azt hiszem. De a passzív membrános verzió is jó. Az eredeti felállás, amikor két 130-150mm-es hangszóró működik ebben a doboztérfogatban, sajnos gyengébb mélytartományt jelent, ezért nem gondolom jónak. Kb. ennyit tudok hozzá tenni. Dönteni úgyis neked kell, hogy mit szeretnél csinálni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2017
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Árát nézve, nagyon valószínű, hogy soha nem fogod visszakapni a befektetett összeget, ha később eladod. Szóval ebből a szempontból biztosan nem éri meg. Ha pénzügyi szempontokat nézel, akkor az egyetlen verzió, ami értelmes, hogy megjavítod-javíttatod a meglévő hangszórókat, veszel HA15-öket a két üres helyre, és ezzel vége is. Hallgatod, ameddig jó, amikor meg már nem, akkor keresel használtan egy jobb képességű hangsugárzót. Árban ezzel jársz legjobban.

Akkor éri meg belevágni, cserékbe, átalakításba, ha valamiért pont ezt a hangsugárzót szeretnéd hallgatni, és korrekt állapotba szeretnéd hozni, jó hanggal, egyenletes átvitellel, stb. A Scanspeakkel, vagy egy jól módosított HA-HB15-tel az átlag HiFi-től magasabb szint érhető el, az már nyugodtan nevezhető audiofilnek is.
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Nem szeretném eladni. Meg akarom javítani, és használni. Szeretnék valami komolyabbat mint a 2.1. Régóta nincsenek normális hangdobozaim.
Ezt a felállást viszont semmiképpen nem akarom használni, bár még nem hallottam eddig, hogy milyen. Az is meglehet, hogy tetszene. A mély átvitelen lehetne segíteni, akár aktív, akár passzív módon, és ez sokban függ a lehallgató tértől is és az elhelyezéstől.
Nem rossz megoldás, hogy veszek HA15 hangszórókat, és később átalakíttatom, csak akkor lesz két felesleges HA15 hangszóróm és nem tudom mekkora a kereslet rá. Max építek hozzá dobozt, kap egy SAL dómot és keresztváltót, és eladom valami kamasz diszkó őrültnek. De nem szívesen bajlódnék ezzel.
A 3 utas elrendezés nagyon vonz. Ebben az árfekvésben elérhető hangszórókkal szerintem a legjobb megoldás, némi elfogadható hullámossággal fizetve. De inkább dome-os megoldással mint papír hangszóróssal.
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Akkor gondolkozni kell. Minden, szerintem életképes verziót leírtam. A háromutashoz kell egy olyan mélyközép, amivel rendes alsó határfrekvenciád lesz, terhelhető, és 150mm a kosár külső átmérője. Illetve egy középhangszóró saját légtérrel (utóbbi is lehetne dóm, csak az nagyon drága ).

Ahogy én gondolom, a jelenlegi két hangszóród kosarát, mágneskörét megtartva, meg lehet csinálni a mélyeket, és két új közepet kell még gyártani hozzá.

De nézz körbe itt is: Bővebben: Link

Én csak a 15-ös legolcsóbb ScanSpeaket tudom/merem ajánlani ezek közül.
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 2, 2017 / 1
 
Nem egészen így van ez!
Az, hogy mi a hablaty azt kifejtettem. 2-3 nap írogatás meg a biznisz előkészítése. Nyilván privátban több volt ez.

A Videoton-t azt meg légyszíves ne tekintsed sajátodnak mert gyakorlatilag nem is éltél amikor az már virágzott. De ha arról szeretnél beszélgetni ,hogy hogyan kerültek ki onnan a dolgok, hát legyen.
Ennyi erővel magaménak tekinthetem az Ikarusz-t mint az Európai autóbuszgyártás fellegvárát. Csak amikor bezártam a kaput én nem vittem haza haza a gyárat. Most újra fognak tudni majd buszt gyártani. Szóval inkább ezeknek a dolgoknak az eredetét meg a jogos örökséges részét nem kellene feszegetni.

Az írásod második felére válaszolva: Jó lenne ha leszállnál a magas lóról mert ez már komolyan lejárat. Konkrétan azt írogatod, hogy a magyar fórumozók mind hülyék. Nincsenek olyan színvonalon mint te. . Az amit tőled megtanultam az meg édeskevés. 2008 körül kezdtem el érdeklődni a téma iránt és 2010-től már szinte csak külföldi oldalakon vagyok jelen. Szerintem ott sokkal többet lehet tanulni mint tőled. És ha már az időt számolgatjuk akkor 2006-ban kezdted el te is.
Fizetséget vársz a fórumozók ügyeivel való foglalkozásért?

Ami miatt itt vagyunk az az, hogy megvédjük patkany kollégát egy nagy csalódástól meg a felesleges pénzkidobástól. Meg attól, hogy egy évet kelljen várnia amíg hitegeted.
(#) Moderátor hozzászólása ptesza hozzászólására (») Ápr 2, 2017
 
Nos Urak, itt ért véget a csatározás! Kértem hogy privátban tegyétek, ennek ellenére tovább folytattátok. Egy időre a témát lezárom.
Következő: »»   605 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem