Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   622 / 727
(#) newDesigner válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 3, 2017 / 1
 
Azt hiszem, hogy egy parametrikus EQ nagyon elkelne ennek a "frekvenciamenetnek". Az a piezo rettenetes.

Én esetleg a 3 útat ia megfontolnám. Viszont ennél a mélynél 1/24-edben is szinte csak szebbet láttam. Egy középkategóriás autó koaxiálissal is klasszisokkal jobb eredményt lehetne elérni.
(#) newDesigner válasza Cannon hozzászólására (») Nov 3, 2017 / 1
 
Szemügyre kellene venni a hangszórót. Páldául membránfelfüggesztési probléma: perem, pille hiba. Esetleg levált a membrán valamennyire a csévetestről. Kosz került a légrésbe és/vagy sérült a tekercs. Ki kell venni a dobozból, alaposan körbe szemlélni, megmozgatni le-fel, hogy súrol-e.
(#) Cannon válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Kivettem már. Tökéletes a perem és a pille is. Súrlódó hangot nem hallok, jól mozog, ugyan úgy mint a másik. Ellenállást is mértem, de az is ugyan annyi mint a másiknál.
(#) newDesigner válasza Cannon hozzászólására (») Nov 3, 2017 / 1
 
Forrasztások (ha vannak) átforrasztása, vezeték, csatlakozó csere. Esetleg a vezeték bekötést direkbe beforrasztod, a sarukat leszeded és forrasztasz helyettük. Forrasztó zsír (folyató, flux) nélkül siratós lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
(#) Cannon válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Teljes kábelezés csere, polaritás ellenőrzés és minden egyéb volt nyáron. Mindent újraforrasztottam és kötöttem.
(#) newDesigner válasza Cannon hozzászólására (») Nov 3, 2017 / 2
 
Milyen vezetéket kapott?

Habár a SAL nem a minőségről híres. Nekem volt egy kb 15"-os 200W-os mélysugárzóm, ami mindíg torzított nagyobb terhelés mellett. Értsd max. 20-50W.

Én is átszerelném a ládát jobb minőségű dóm/mélyközép (pl.: DaytonAudio) hangszórókra és egy 6 v. 12 dB/okt váltóra, mivel könnyen előfordulhat, hogy megint néhány hónapot fog bírni gyári alkatrászekkel.

Tweeter
Woofer

2,3-2,5 kHz-en vágva a tweeter is jobban bírja a terhelést, de 1500 sem lehet rossz a mélyközép kiemelése előtt.

2x50 W RMS már szépen tud szólni
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
(#) Cannon válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Nem tudom pontosan, hogy milyen vezeték, de vastagabb és látszatra minőségibb, mint ami gyárilag volt. (csatoltam képet)

Jobb minőségű hangszórókra most elfogyott a keret, mert volt egy másik nagyobb beruházásom.
:/ (Alto TS212S a SALok mellé.)
(#) newDesigner válasza Cannon hozzászólására (») Nov 3, 2017 / 1
 
Akkor marad ami marad

Másfelöl az erősítőre az alto-ból jövő alacsonszintű jelet kellene rákötni a Salhoz. Talán segít a kevesebb mély.
(#) Cannon válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Gondolkoztam már rajta, de mindig kérdés volt bennem, hogy a mély-közép hangszóró szellőzését nem rontom vele? A csekélyebb kilengés által?

+ Esetleg valaki le tudná írni vagy rajzolni pontosabban, hogy a magas szűrését hogyan kellene elkészítenem?
(#) jocko válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Helló!A woofer-ed 2500 Hz-ig megy csak fel,jól látom?Az mire elég?Nem 3 utas rendszerbe illene inkább?És még egy kérdés,hogy néztem az oldalt,de szállítási költséget nem láttam,csak annyit,hogy Holland a cég.Mennyiért hozzák el?
(#) newDesigner válasza Cannon hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Ez nem valós veszély, mert a kevesebb jel (áram), kevesebb melegdés.

A magasabb frevenciákhoz kissebb energia kell, mert a kissebb kimozduláshoz kissebb fluxus is elég. Így nem melegszik úgy 2000 Hertzen, mint 50-en.

Most dolgozok, de otthonról küldök példát.
(#) newDesigner válasza jocko hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Példának okáért egy Infinity SM 100. 2500 Hz-n vált 6/12 (mély/magas) dB/okt. ereszkedéssel.

Ráadásul hugarocel (polycell) dómmal.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
(#) jocko válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Értem,közben nézegettem a videoton adatlapokat is ebben a kategóriában,de tényleg ennyire alacsonyan vannak.Én a 10"-es PA hangszórók adatlapjaira emlékeztem,azok nem ritkán 5000 Hz fölé is mennek.
(#) flaci76 válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
1kHz alatt a doboz állóhullámai is okozhatják a csipkés átvitelt, mert semmi csillapítás nem volt a dobozban, de a mérési kapuidő is kicsit nagyobbra volt itt állítva ahogy nézem, úgyhogy egy kevés szobareflexió is bejuthatott a mérésbe. 100-1kHz között elmegy szerintem, még így is csak +-2,5dB egyeletlenséget mértem. Inkább a T/S volt gyenge ezen a hangszórón. Szerintem vagy ezzel a hangszórókészlettel érdemes kihozni belőle valami egyenletesebb átvitelt, és ehhez elég kicsit visszafogni a piezót 5kHz-en, vagy cserélni a hangszórókat. Sajnos nem tudom, hogy a kisebb MNC ringek mit tudnak, mert azokat lehetne beszerezni olcsón, hifi dóm hangszóró ide nem a legjobb választás. APT-80 Kicsit drága lenne, bár ha be lehetne szerezni az eredetijét Tonsil GDWT 9/100, az régen baráti áron futott. Mélyközép cserére két ötletem lenne, HA20-569 vagy HA25-451. A 20 centis kicsit jobb középben, akár 5 kHz-en váltható, ha csak kisebb hangosítás a cél, és a 37 liter pont jó neki reflexnek. A 25 centis vidinek kicsit kicsi a légtér, de kicsit kiemelősen az is elműködik benne, és ez már terhelhetőségben is jobb a gyáritól a nagyobb lengőcséve miatt. És 3kHz-is ez is szépen elmegy, csak kicsit jobban rezonál a porvédője. Esetleg még az MNC Noir jöhetne szóba, de ebben nem vagyok biztos.
(#) flaci76 válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Ez így hangosításra (még ha amatőr hangosítás is) nem jó, sok lenne ez a dómnak. Meg a kamrás dómok bár mélyebbre mennek, látszólag lehet ilyen 1.5kHz-es váltást csinálni, de pont a csatolt kamra miatt olyan fázistolásokat produkál, hogy szinte lehetetlen a váltás vele, akárhogy köti be az ember, mindig valahol keletkezik kioltási lyuk. Én egy Morel MDT20-nál már megtapasztaltam ilyesmit. Dóm magassal mindenképpen három út kellene, és akkor már 5-7kHz-nél váltva már biztonságosan üzemeltethető a dóm is. Csak hát hangszórócsere után is a váltó tervezése lesz a nehéz. Ez csak saját mérések után működik flottul, enélkül csak találgatás. Ebből a szempontból egy jó mélyközép, ami váltó nélkül szépen, egyenletesen felmegy kb 5kHz-ig, és csak a magas váltójával foglalkozni, a mély direkt jelet kapna. Az előbb említett HA20-al talán még menne is.
(#) newDesigner válasza jocko hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
jocko: De, ha a sztenderd váltási oktáv számot vesszük alapul; azaz a 4 okáv/út, még mindig a mélyen van a nagyobb sávszélesség.

flaci76: Nem biztos, de én nem emlékszem arra, hogy említette volna a fórumtárs, hogy ő hangosításra is használja, az elvben inkább arra való hangsugárzókat. Ezért én arra gondoltam, hogy otthon tekerné fel a hangerőt néha. Habár az Alto már gyanús. Viszont azt olvasva nekem az jutott eszembe, hogy egy 60000-es 250/500 W-os 15"-os Rockford Fosgare Punch 2-vel is 25-30 Hz-el lejjebb lehet menni -3 dB-es válasszal, ami a 42 Hz -10 dB-esnél messze különb. Mert ez kb. 55 Hz -3 dB-en. A gyári ládaterv letölthető a weboldalról, vagy a manual ajánlása is ott van. De sorolhatnám még a többit is akár 12"-ben is 600/1200 W-al pl.: Phoenix Gold.

Én ezeket nem vitatom, csak ott a kérdés, hogy buli után a "felszúrt fülű barmok" vagy a vigyori kitágult pupillás transba zuhantak jönnek-e vissza legközelebb. Mert akkor inkább a három út. Mert hát az átüvölthetetlen 500-5000 Hz sem a király. Inkább hallgatom a kárpit zörgést, de a basszus üti a mellkasom a csomagtérből. Na persze távolságalapú hangnyomás kontrollal és delay-al, különben semmit sem ér az egész.

Én azért nem szégyellek kardoskodni az autós cuccok mellett, mert az adott térakusztika és annak problematikáinak esetleges kiküszöbölhetetlenségei és a közlekedés fizikai igénybevétele miatt egyesek hozzák a jobb minőséget. Míg ez az alsó árkategória ki tudja meddig bírja? Az MNC és a SAL tekintetében az árán kívül jót nem hallottam.

A láda tekintetében pedig a butilgumi, vagy bitumen lapok plusz merevítéssel és akusztikai vatta/kőzet gyapot 70-80% töméssel rendbe is hoznák.

Én a mélysugárzóimba jó pár flakom rezgéselnyelő akrilt belekentem, amire keménygumi hordozójú szőnyegkárpit lett ragasztva és szögelve, illetve minden fala merevített, 1 1/4" előlap, 90% akusztikai vatta kitöltéssel. Mondjuk, hogy merev lett, nagyon rossz tranziens átvitellel
(#) flaci76 válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Igen, közben én is ezen gondolkodtam, hogy nem tisztázott a cél. Ezt ilyen haknizásra, kisebb bulizgatásra szokták használni. Az én ismerősöm is erre használta, meg szintetizátorhoz. Át lehet építeni hifi jellegű hangsugárzóvá is, olcsóbb és drágább verzióban is. Az is kérdéses lehet, hogy az eredeti kiemelős mélykarakter maradjon-e (pl. a szinti pont ettől nagyon jól szólt rajta), vagy kicsit hifibb, pontosabb, csillapítottabb mélyátvitel legyen-e a cél? Olcsó hifis esetben pl a HA20 és két elfogadható dóm valóban megteszi (pl. Tannoy M1, azt még könnyű is váltani)
(#) newDesigner hozzászólása Nov 4, 2017 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy mi ez?
Aki látott már keresztváltót, az érteni fogja. Ez egy Bang & Olufsen Beovision MX 5000 tv keresztváltója.
(#) soup válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Szia!

Ez egy vegyes hangváltó - másodrendű ( 12dB / oktáv) a mélyen, elsőrendű ( 6dB / oktáv) a magason L-pad csillapítással.

Lehet így volt jó a hangszórók keresztezése, ki tudja.
(#) newDesigner válasza soup hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Igen, ez világos. Viszont a szokatlan az, hogy minden negatív oldalon van. Mert ugye a 12 dB/oktáv 180°-os fázist fordít a 6 pedig 90°-ot. Tehát 90° ígyis-úgyis marad, de hogy kerül minden passzív elem a negatív oldalra?

Mert ha ezt az akusztikai sík eltolódásának a kompenzálására tervezték vegyesre, még nem magyarázza a teljes fordított polaritást.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2017
(#) flaci76 válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Én se értettem elsőre, hogy mit találsz furcsának rajta. Az, hogy soros elemeket a negatív felére kötöttek nem jelent semmit, nem fordít fázist, mindegy, hogy hova kerül. Valószínűleg így volt a legegyszerűbb a nyákterv. A vegyes rendűség se szokatlan, gyakran van olyan, hogy pont így jön ki a jó fázismenet. Viszont ami a mély-középen van párhuzamosan, az inkább csak egy zobel tag, vagyis a mély-közép is elsőrendű szerintem. Ha nagy az ellenállás (ha jól látom 10Ohm) akkor zobel és a szűrő elsőrendű, ha kicsi (1Ohm stb.), akkor másodrendű csillapított szűrő.
(#) newDesigner válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Köszönöm.

10 Ohmos mindegyik párhuzamos. A soros 2 Ohm.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2017
(#) reloop válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 5, 2017 / 1
 
Az erősítős topicban folyó beszélgetéshez itt csatlakoznék. Előzmény.
Most gyártok egy hangsugárzót melyben 9(!) teljesen egyforma hangszóró lesz és van olyan dobozom ami ebből a hangszóróból 1db-ot tartalmaz. Írok majd az eredményről.
Évekig hallgattam HOX22-est Bővebben: Link, ez a döbbenetes nyereség valahogy nem jött át rajta. Bővebben: Link
(#) newDesigner válasza reloop hozzászólására (») Nov 5, 2017 /
 
Ez a hangszóró típus ismeretlen számomra, így utána kell nézzek.

Viszont én ajánlanék neked kipróbálásra valamit. Nekem olyan erősítőm van, aminek a hangereje ~ -70 dB-től +15 dB-ig szabályozható. Na a -22-ről a -10-ig eljutni nem az a félelmetes atomvillanás, mert hangerő már volt -22-n is. De persze nem is semmi.

Abban a dobozban pedig biztos, hogy vegyes bekötés van a ~0,25 Ohm záróimpedancia elkerölésére, igy sok energia elenyészik a soros kötéseknél akusztikai teljesítmény növekedés nélkül.

Én behűtőbordáznám a hátulját az darabonkénti erősítővel
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2017
(#) Davidd hozzászólása Nov 5, 2017 /
 
Sziasztok! Hangváltó témában kérnék egy kis segítséget: Kellene készítsek egy bandpass filtert, de fázishelyesen szeretnék mindent elkészíteni. A magas hangszórón 24dB/oktáv váltó lesz, mélyen úgyszint, viszont a közepen nem tudom hogy hogy is jön ki jól a fázis. Az az ha alulról es felülről vagom 12 dB/oktávval ha vágom, akkor az 24 dB nek felel meg? Az az hogy a fáziseltolás a 24dB-snek felel meg, vagy kell alulról es felülről 24dB vel vágni?
(#) game4812 válasza Davidd hozzászólására (») Nov 5, 2017 /
 
Van külön hangváltós téma, ott válaszoltam.
(#) Cannon válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 5, 2017 /
 
Lenne még egy kérdésem: Vajon hogyan sikerül mindig ugyan azon oldali piezot kivégezni? A másik oldali hangsugárzóban sincs hangváltó.

Létezik rá valaki szerint ésszerű indok?
(#) newDesigner válasza Cannon hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Ez jó kérdés.

Túlteljesít az erősítő baloldalra Hát fogalmam sincs. Talán erősítő hiba.
(#) tothbela válasza newDesigner hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Feltételezendő, hogy azért ez a 0,25 ohm nem igazán okoz annyi veszteséget, hogy a növekmény érezhetőségét lerontsa. Viszont ez a 3 dB növekedés duplázásonként egy kicsivel kisebb kell hogy legyen, mert akkor végtelen hangszóró már 0W feletti kicsi villamos teljesítménnyel is végtelen hangnyomást okozna. Ez persze kizárt.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
A jelenséget a jobb akusztikai csatolással magyaráznám, melyet valamennyien tapasztalhatunk, ha a helység közepén álló hangsugárzót a fal mellé, vagy a sarokba toljuk.
A közeli hangszórók által kibocsátott hullámok egyesülnek és irányítottá válnak. Ha oldalról mérnénk a példában összetolt hangsugárzókat, lehet pont hiányozna a hangnyomás többlet amit a plusz hangszórótól elvárnánk. Az energiamegmaradás törvényének csapnivaló humorérzéke van
Következő: »»   622 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem