Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes kerti világítás
 
Témaindító: duplahulla, idő: Szept 27, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 9
(#) Gabi hozzászólása Aug 25, 2012 /
 
Sziasztok,
a napelemet mivel lehet letisztítani? Kialakult rajta valamilyen koszréteg, (olyan mintha bemattult volna), ami normál tisztítószerekkel nem jön le. Olyan mintha nem üveg lenne a tetején, hanem valami műgyantaszerűség. Van valakinek ilyen tapasztalata?
(#) Barret válasza Gabi hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Fel kell polírozni,és utána SZIGORÚAN UV álló színtelen fóliával leragasztani! Többet ilyen gond nem lesz vele.
(#) tormak hozzászólása Ápr 8, 2013 /
 
Sziasztok
Nemrég beszereztem egy 15 ledből álló ledsort ami 2 db ceruza elemről működik. Ezt szeretném átalakítani, hogy hasonlóan működjön mint egy solar lámpa. A használni kívánt aksik (2 db) 1,5 V-os 2400 mA-os ceruza akkumulátor, az aksik sorba vannak kötve. Van pár használaton kívüli solar lámpám. Milyen megoldást tudnátok javasolni, gondolom egy napelem illetve elektronikája kevés.
(#) pumoka válasza tormak hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
A ceruza akku csak 1,2V-ot tud.
(#) pumoka válasza tormak hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
a napcella elég kevés a meghajtáshoz ott a teljesítmény ami kevés a feszültség az 2,3V a ceruza akkuké pedig 2,4V. Vagyis feszültség az jó lenne de ott a teljesítmény. Ezt úgy tudod megoldani ha a napcella után raksz egy feszültség- teljesítmény kétszererezőt de 1 napcella kevés lesz a meghajtáshoz.
(#) tormak hozzászólása Ápr 9, 2013 /
 
ezért gondoltam 2 db nap elemre, csak nem tudom, hogy hogyan kössem be párhuzamosan, vagy sorba, illetve hogy a lámpa elektronikája bírja e ezt a megövelt teljesítményt.
(#) gerasz88 hozzászólása Ápr 23, 2013 /
 
Sziasztok
Szeretnék készíteni valami kis fogyasztású éjszaki fényt!
Arra lenne szükségem hogy éjszaka pl. a konyhába be kapcsolnám hogy minimális fény legyen ha ki szaladok valamiért de ha úgy felejtem éjszakára ne zabálja az áramot pl. olyasmi mint ami a Képen van.
nem nagyon értek az elektronikához még kezdő vagyok de azért kezdem konyítani és szerintem egy ilyet meg tudnák csinálni.
Várom a tanácsokat szerintetek hogy lehetne ??
(#) peti333 válasza gerasz88 hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /
 
A led előtét ellenállás számítása topicban van a helyed! Szerezz be 3 nagy fényerejű ledet, kapcsold őket sorba vagy párhuzamosan és tegyél elé egy ellenállást, aminek az értékét a ledek adataiból tudod kiszámolni.
(#) Barret válasza gerasz88 hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /
 
Lehet venni,éjszakai irányfény a neve.
Konnektorba dugható,és nappal nem világít.
ledes természetesen.
Fogyasztása elhanyagolható.
Nekem szinte az összes helyiségben van
(#) gerasz88 válasza Barret hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /
 
Tudom tudom nekem is volt már vagy 2db fél évnél nem bírta tovább pedig 1200Ft ért vettem /db-t de most szeretnék én saját kezűleg csinálni 1 et (alkotó kedvemben vagyok )
(#) pumoka válasza tormak hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Ha sorosan kötöd akkor a feszültség nagyobb lesz de a teljesítmény ugyanaz, ha párhuzamosan kötöd akkor a feszültség ugyan akkora marad de a teljesítmény nő,. Tehát akkor 4db napcella kell hozzá. kettőt sorosan kettőt párhuzamosan összekötöd és akkor a teljesítmény és a feszültség is megkétszereződik.
(#) jucsaba válasza pumoka hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Nem kevered az áramot a teljesítménnyel?
(#) pumoka válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 25, 2013 2 /
 
az áram egyenlő a teljesítménnyel
(#) nedudgi válasza pumoka hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Lemaradt a mondatod első része:
Idézet:
„Feszültség szorozva”
(#) Inhouse válasza pumoka hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Ez nem igaz, nézz utána!
P=U*I
(#) jucsaba válasza pumoka hozzászólására (») Máj 4, 2013 /
 
Mivel a - szerintem nem személyeskedő vagy nem bántó - hozzászólásomat törölték , neked van igazad...
(#) Kvardlipot hozzászólása Aug 8, 2013 /
 
Sziasztok!

Van több napelemes kerti lámpám, ami nem működik. Nem vagyok műszerész, de megpróbáltam megjavítani őket. A napelemek jók és az akksik is töltődnek. A ledek is jók elvileg, csak nem akkor világítanak, amikor kellene nekik.
Gondolom a nyákon lehet a gond, de ott már nem tudom, mit kellene kimérni.
A ledek akkor világítanak, amikor egy adott irányba fordítom a szenzort (~ félhomály van), miközben teljes sötétségben nem világít, de teljes fénnyességben sem - tehát a 2 között valahol.

Tudom, hogy pár 100 forintos dologról van szó, de a tudat, hogy kifogtak rajtam eléggé idegesít.
Így a nyák nélkül van ötletetek? Köszönöm!
(#) Inhouse válasza Kvardlipot hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Egy spec IC szokott bennük lenni, amíg egy adott érték felett van a napelemből érkező feszültség, addig tölti az akkut. Amikor besötétedik, a feszültség leesik, rákapcsolja a LED-et az akkura.
Váltottam már ki, pár alkatrészből, de nem lett tökéletes, asztalon működött, de kint sokszor begerjedt...lehetett volna vele játszani, de nem érdemes, párszáz Ft darabja...
(#) nedudgi válasza Kvardlipot hozzászólására (») Aug 9, 2013 1 /
 
Nem tudok elképzelni olyan olcsó kerti lámpát, amiben szenzor van - a fényelemre gondolsz? A leírt jelenség inkább forrasztási/kontakthibára utal. Legjobb lenne fényképeket feltenni.
(#) Kvardlipot válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Igen, a fényérzékelőre gondoltam. Elnézést az értékelésért, nem direkt volt, kivenni nem sikerült. Köszönöm a válaszokat.
(#) Inhouse válasza Kvardlipot hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Nedudgi arra gondolt, hogy nincs bennük fényérzékelő, csak a napelem, ennek a feszültségéből lehet tudni, hogy mennyire süt a nap...
(#) lalo44 hozzászólása Okt 23, 2013 /
 
Solar járdába építhető lámpákat tettem a térkövek közé, napfény tölti, fényérzékelős, de sajnos nagyon hamar lemerülnek az akksik. Lehet nincs jól feltöltve, de tartok tőle, hogy téli hidegben nem sokat várhatok tőlük, ezért adapterre kötném inkább. 10db lámpám van egyenként 1.2V-os elemről mennek, így 12V-os adpterrel sorba kötve pont jó lenne , de kb 25m -es szakaszon vannak elhelyezve. Milyen huzallal és adapterrel lehetne táplálni a lámpákat biztonságosan? Illetve milyen diódával érdemes védeni a solar elem visszatöltése ellen?

Segítségeket előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza lalo44 hozzászólására (») Okt 23, 2013 / 1
 
Hello! Elsőként talán meg kellene mérni egy lámpa fogyasztását, mikor ég, majd a töltőáramot mikor tölt. Ez után el lehet dönteni, mi is legyen. Minden estre kettős-szigetelésű tápegység lenne a megfelelő, a kültéri működéshez. üdv!
(#) lalo44 hozzászólása Okt 24, 2013 /
 
Szia!

Igen, tudom ezzel pontosabban lehetne számolni. Igazából arra gondoltam, hogy egy sima 12V-os univerzális hálózati adapter elég lenne hozzá v. sem. A tápegységet konektorba dugnám, mert van egy 220-as konektor egy elég jó helyen, közel az első lámpához (persze beltéri). A töltőáram mérése nem gond, de a led fogyasztása kicsit trükkös, mert csak sötétben fog világítani Azért megoldom valahogy.

Köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza lalo44 hozzászólására (») Okt 24, 2013 / 1
 
Hello! Ha a lámpa fogyasztása nem sok, akkor viszonylag egyszerűen megoldható szerintem. Az aksi helyére egy kondit tennék, vele párhuzamosan egy piros Led-et. Kondi vélhetően kell bele a belső inverter miatt. A Led meg egyszerű módon korlátozná a feszültséget, amikor töltene a fényelem. Az összes lámpát sorbakötném, és a 12V-ról egy áramgenerátorral táplálná. Ha nem jó a Led, akkor egy tranyó meg egy dióda megoldja a dolgot. (A 10db lámpánál kicsit több feszültség kell, mint 12V, de lehet az univerzális adapter többet is ad.) Ekkor elég egy vékony huzal,ami megy egyik lámpától a másikig.. Amúgy kézzel letakarod, egyből bekapcsol. üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
(#) lalo44 hozzászólása Okt 24, 2013 /
 
Hello!

Utánanéztem, és a hasonló ledek kb 0.1W-ot fogyasztanak. A 10 lámpa, kis ráhagyással is szerintem max 2W körül fogyasztana. Egy átlag adapter 0.3 - 0.5 ampert bír, szóval ebbe elvileg bele kell, hogy férjen. (remélem nem számoltam nagyon el).

Az aksi helyére a kondi + a led azért kellene, hogy elfogyassza a napelem által termelt energiát?
Csak mégegy kérdés: Mekkora kondit érdemes beletenni?

Előre is köszi a választ!
(#) proba válasza lalo44 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Ha te a benne lévő akkut nem akarod használni ( ergó a napelemet sem) akkor egyszerűen a benne lévő ledeket kötözd össze a megfelelő módon.Felesleges a lámpában lévő bármely alkatrész használata a leden kívül. Így minden sokkal egyszerűbb.A napelemnek szerintem nem árt az üresjárat (bár ha nem használod akkor teljesen mindegy még ha tönkre is megy.) Ha az elektronikát leforrasztod róla akkor meg aztán biztos nem lesz semmi baja semminek.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
(#) lalo44 hozzászólása Okt 24, 2013 / 1
 
Szia!

Igazából csak a fényérzékelőre lenne szükségem, hogy csak este világítson.
(#) proba válasza lalo44 hozzászólására (») Okt 24, 2013 / 1
 
Azt az adapterhez is tehetsz egyet.Vagy építesz egyet, vagy beáldozol egy napelemet. (ha nincs elég termelt energia, elejt a relé (lehet ehhez két három napelem kell) és már világít is a kerti lámpa.
(#) kokanyk hozzászólása Nov 9, 2013 /
 
Sziasztok! Találtam itthon 2 kerti szolár lámpát, Mind a 2 működik csak az aku volt a rossz. Gondoltam mert idáig nem használtam, kéne építeni valamit amit használnék! Volt nekem itthon egy 5050 smd led. 3x1 Watt Max 5V 60mA. rá tettem működi k is. De nem úgy ahogy kellene! ( Power led-re cserélném majd ). Nekem valami olyan kapcsolás kellene hogy a 2 napelemet össze tudjam köti és 2 elemet fel töltsön. És csak egy led hez használnám.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
Következő: »»   3 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem