Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Karácsonyi fényfüzérek
Lapozás: OK   2 / 29
(#) Kera_Will válasza m.joco hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
négyszőg generátorról .... miről vezéreljél ... :yes:
(#) m.joco válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Azt gondoltam, hogy a legegyszerűbb négyszöggenerátorról(ne555), de hogy oldjam meg azt, hogy folyamatosan változzon a kitöltés???
(#) zsoltee82 válasza m.joco hozzászólására (») Dec 7, 2007 /
 
Helló!
Egyszerűbb ha szerzel olyan fényfüzérről vezérlőt ami asszem 8 programos és köztük van az is amit te szeretnél. Ennek 4 kimenő csatornája van, aminek az egyikére rá kéne kötnöd a 12 izzódat. Bár lehet hogy a PCR406 már nem bírná el, azt nem tudom. Érdekes, az egyiket amit most szétszedtem már ezek a triakok típusjelzés nélküliek voltak. - Ja, még annyi hogy minden bekapcsoláskor arra a programra kellene léptetni
(#) m.joco hozzászólása Dec 10, 2007 /
 
így nem lehetne megoldani az automatikusan változó fényerőt? Jobb oldalt lévő izzó szimbolizálja a fényfüzért. Igaz ez nem szinuszos, de legalább szép lassacskán erősödne a fényerő. De nem volna gond, hogy a fényfüzér egyenirányított 230V-ot kapna, nem égnének ki az izzók idő előtt? R5, R2 és R3 értékével gondolom kisérletezgetni kéne, de T3-nak milyen tranyó felelne meg - nagyfeszültségű teljesítménytranyó? Vagy elég egy sima alacsonyabb feszültségű teljesítménytranyó?
Üdv.

villogó.JPG
    
(#) m.joco hozzászólása Dec 11, 2007 /
 
És a 12V-os táp megoldható lenne trafó nélkül valamilyen feszültségosztóval? És az R2 és R3 értéke lehet egyforma, úgyis beindult a multivibrátor, mert a Tinában úgy nem működik?
(#) frrrrr válasza m.joco hozzászólására (») Dec 11, 2007 /
 
Sziasztok!
Mint mindeninek, nekem is állandóan elmentek a kis kínai égők. Egyszer jobban megnéztem, hát látom, hogy a kínai foglalatba pontosan befér az 5mm-es LED. Azonnal lecsréltem az összeset zöld-sárga-pirosra. Egy kis dobozba tettem diódahidat előtétellenállást, s azóta vidáman megy 20 mA-al minden karácsonykor. Ennek már kb 6-7 éve.

Ajánlom az egyszerű LEDek helyett a nagyobb intenzitásúakat.

Vigyázat: 230 V-életveszély!!! Csak érintésvédelemtudóknak ajánlom!!!
(#) Frankye hozzászólása Dec 13, 2007 /
 
Watt írta ebben a topicban:
Idézet:
„Karácsonyra meg szeretném végre kiváltani a 286-os PC-t ami a fán adja a fényjátékot. Kaptam egy csomó izzót(ledurrant piaci fényfüzér, másra nem is szabad használni, életveszélyes, de a legolcsóbb izzóforrás!!!), azzal gondoltam 8szál*10 izzóval.”

Folytatás onnan:
Egy ilyen "izzótemetős" égősort én is szétkaptam, mint Foxi a lábtörlőt, és ebből szeretnék én is valami használható fényjátékot készíteni a kis családnak...
Érdekelne a cucc, amit gyártasz, Watt!
(#) dbase hozzászólása Dec 13, 2007 /
 
Gyurjatok ilyenre:
Link 1
Link 2
(#) spkkill hozzászólása Dec 13, 2007 /
 
Sztem nem értemes ilyennel vacakolni.Láttam 2000huf ért led-es fényfűzért,80db-osat.És rácsodálkoztam hogy minden led-en van ellenállás.
(#) Frankye válasza spkkill hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
Igaz, de hol marad az építés öröme?!
(#) rockersrac hozzászólása Dec 14, 2007 /
 
na igen! az építés öröme az hol marad ha vesz az ember
fia készen égősort! én pár éve kaptam egy kültéri szana szét szakadozott égősor részt kaptam rizsszem izzókkal v mikkel. lényeg h volt kb 20 darab. szét szedegettem az izzósort és leszedtem róla a festéket aztán irány vele a működő kék izzósor amiben volt pár hibás égő. ennek már úgy harmadik éve pár kimaradt égőt meg csokorba kötöttem ,,tesztégőnek" mert iszonyúan jól tűri a feszültséget(kb 1,5 volt feszültségnél már világít és még a 9 voltot is bírja tartósan :O)
(#) tibiiii00 válasza spkkill hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
És hol láttad mindezt?
(#) rockersrac válasza dbase hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
hát ha megmondod hol lehet ilyet kapni meg mennyiér akkor rágyúrok lehet! am fentvan youtubeon is a wizards of winter http://www.youtube.com/watch?v=IK90Ys2LhSo
(#) _JANI_ válasza Frankye hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
Szerintem, Watt az LPT porton keresztűl vezérli a füzéreit... S ha már PC adja a vezérlést, akkor csak a rajta futó progin múlik az effekt. PLD: DISCOLITEZ, ''Sima'' futófény ( Watt oldaláról.)...
De létezik Soros portos projekt is.
(#) ha9pi.feri hozzászólása Dec 14, 2007 /
 
Üdv!
Ezeket a kínai izzósorokat úgy lehet legegyszerűbben hosszú életűvé tenni, ha sorbakötünk egy diódát(1N4007) az égőkkel. Ahol több sor van több dióda!
A fél feszültség alig észrevehető fényerő csökkenést okoz és végül-- de nem utolsó sorban--fele fogyasztás!
(#) Frankye válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Baxus, ez mekkora 5let! ( Nincs olyan smile, hogy a homlokára csap: Hogy ez eddig nem jutott az eszembe!)
(#) Frankye válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Igaz, de én valami PIC-es, "Watt-os" megoldásra gondoltam...
(#) Travolta válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Tavaly pont ezzel az 5lettel csinaltam meg en is a kinai izzosoromat.Igaz kapott meg 1 ellenallast is,mert meg a 150V is sok volt neki,de tokeletesen megy a DiscoLitez progival.
(#) telectro hozzászólása Dec 24, 2007 /
 
hali

vettem egy kínai ledes fényfüzért.
elemes megoldás van rajta, egy elem tartó 3 db 1.5V-os elemnek és a dróton 20 led van párhuzamosan forrasztva.

akárhogy is számolom ez 4.5 V egy ledre....
nekem ez egy kicsit soknak tűnik vagy hogyan oldják meg, hogy nem mennek tönkre ? legalábbis 10 perc működés után még mind1ik világított...

köszi

zsolt
(#) telectro válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
és ha az egész lámpasorral sorba kapcsolsz egy fénycsőgyújtót akkor villogó cuccost kaptál.
(#) dbase válasza telectro hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
Ez csak 230v os dolognál müködik ő meg elemest írt.

Ajánlom figyelmedbe hoy mérd meg terhelten a feszültséget a elemeken, mert pl a kék ledes öngyujtóba is 3 elem van csak leesik a fesz.
(#) telectro válasza dbase hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
na jó igaz, hogy én nem elemeket hanem akkukat tettem bele ami alapban 3.81V, de ha bekapcsolom akkor 3.64V-ra esik, de szerintem ez is sok egy lednek nem ?
(#) rockersrac válasza telectro hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
nekem is van ilyen igaz én nem vettem hanem kaptam. de am egy ilyen szerkezet a tescoban potom 200-300 ft körül van.kb 2 hete használom van h fél napot megy a cucc és semmi baja bár tény hogy az elemeket rensedesen zabálja... XD de am eddig egyik lednek sincs baja azért van ez mert a ledek ekkora feszültségre lettek méretezve!
(#) FatMan hozzászólása Dec 24, 2007 /
 
Ma volt szerencsém egy 1000 forintos, kínai, piaci, 80 miniizzós, 8 programos, dobozra mikródiódaráírós csoda fényfüzérhez.
Bedugtam, nem ment. Gondoltam megnyomázom a gombot, hátha. Amint hozzáértem a kis zöld vezérlődobozkájához pukkant egyet, és füst kiséretében elhalálozott. A hálózati vezeték szakadt le a nyákról és valszeg zárlatot okozott.
Kb ennyit ezekről.
Az elektronika lehet túlélte, nemtom. Majd jövőre megvizslatom.
(#) rockersrac válasza FatMan hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
f****a XD az elektronika nem biztos h túlélte.de az égősor valószínűbb h túlélte. nézd meg h mennyi az output fesz meg áram. ha szerencséd van meg tudod csinálni. am ha van msn ed vegyél fel légyszi!

A fórumban nem használunk vulgáris szavakat!
(#) még1MbR hozzászólása Nov 30, 2008 /
 
Na hogyan áll a helyzet, készített már valaki valamit?

Én valószínűleg egy fényerő szabályozót dobok össze, így éjszakára szépen le tudom majd csavarni a fenyőfa izzóit kellemes félfényre. Kb. 8 alkatrészből megvan. :smoke:
(#) cslaci válasza még1MbR hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Az enyém:
NE555 -ből órajel a CD 4017-esnek (potival szabályozható) Az órajel kiváltható 1 db villogó leddel. A 4017-esek kimenetei egy-egy triakot hajtanak meg (nálam 4 sor van) amik rövidrezárnak egy-egy diódát, amik a fénysorral vannak sorosan kötve. Működés: mindegyik sor ég csökkentett fénnyel (dióda = fél fesz = negyed teljesítmény) kivéve ahol a triak rövidre zár (teljes fény). Bár a fényerő váltás ugrásszerű, mégis kellemes a hatás.
(#) somogyi vanda válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Szia!

Fentebb írta, hogy zsugorcsövet tenne az egészre. Az hőre felveszi a formáját annak amire ráhúzod, amúgy innen máris vízálló, feltéve, hogy az eső/hólé nem óhajt valahonnan belemászni a csőbe.
Én akvarisztikai félcolos átlátszó műanyag csövet használtam egyszer, mert a boltnak kellett eszkábálni valamit gyorsan és olcsón cégtáblának. Ha nem vagy olyan lüke, hogy a cső végét hagyod olyan szögben szabadon állni, hogy belefolyhat a víz, akkor nincs vele gond. A darazsak miatt viszont célszerű bedolgozni a végét. Erre előbb oktondin viaszgolyót használtam, de csak átmenetileg szerencsére, még épp le tudtam pucolni a cső végéről. A végleges megoldás a barkácsragasztó volt, az a pisztolyból kinyomható, csak lassan és rétegenként kell nyomni, lehetőleg mielőtt nagyon felhevülne a ragi és a kinyomócsőr. A sietni kell, akkor a folpack-golyó egész jó, kicsit körbenyomod ezzel a ragival, bedugaszolod a csövet, és utána még egy csigaház-forma ragasztót utána engedsz. Persze ilyenkor nincs darázs....
A karácsonyfa-formát legegyszerűbb két darab izzósorból megcsinálni, nem kell annyit eszkábálni hozzá, a fesz-felezéses ötletre az egyenirányító pedig maga a tökély, lassan 7-8 éve nem ment tönkre az izzósorom, bár évente 1-2 izzócserével kezdek. Mondjuk sokat költözök, lehet, hogy semmi köze a minőséghez, egyszerűen csak szállítász sérülés. A pótizzósor tutira bejött, én is kettőt vettem, mert a csomagolás is más éveről-évre, sose tudod melyik ugyanolyan, egyszer nagypapámnak "megpukkadt" az egyik szettje egy rossz vezérlős (megszakítós) izzó miatt. Londonban van viszont mindenféle pótizzó minden mennyiségben, minden foglalattal, stb.
Üdv: Vanda
(#) somogyi vanda válasza somogyi vanda hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Kedves Izzóstársak!

Egyébként olvasva soraitokat, egyszerűen olyan király kedvet lehet kapni a sufnituninghoz!

Viszont nekem lenne egy érdekes kérdéssorom:
Emlékszik valaki a '80-as évek környékének kültéri dekorizzó-soraira? Olyan szép nagy körte tungsramok (néhol megszínezve; én is festhettem párat ovis koromban, a gyári színes izzó csak utána jött). Ki tudja, hogy pontosan hogy voltak megcsinálva? HOgy oldották meg azt, hogy a hulló csapadék miatt ne robbanjanak fel a csupasz izzók (vagy csak sokkal jobb minőséget produkáltak még akkoriban), volt-e külön erre a célra kifejlesztett foglalat, vagy trükk a csatlakozás vízmentessé tételére?
Milyen kábelt használtak, stb. Minden érdekel, mert lett idén egy kültéri fenyőfám, amit fel akarok díszíteni, és jó lenne a nosztalgikus izzósort visszaidézni. (Köszi, de nem vennék, amellett, hogy drága, inkább izzadnék míg nem sikerül összetákolnom)
Számításaim alapján úgy ca. 50-60db, nagyjából 20-30cm-enként elhelyezett E27es normál izzó már elég jól nézne ki, és eszemben sincs villogtatni, csak égjen szép csendesen, nyugalmasan.
Köszi előre is: Vanda
(#) lapose válasza somogyi vanda hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Szia!

Tetszik a lelkesedésed!
Nem tudom milyen elektromos alapképzettséggel rendelkezel, de engedj meg egy-két tanácsot!
Az általad felvázolt izzósor több helyen is problémás!
Ha 60 darab 40W-os izzóval számolsz az 2400W, közel 10A-es áramfelvétellel!
Egy ilyen izzósor megfelelő kivitelezése egy szakember számára is komoly munka!
Nem csak arra kell figyelni, hogy a keletkezett hőtől nehogy kigyulladjon valami, hanem meg kell előzni az esetleges áramütéseket is! Ami nem egyszerű figyelembe véve a mostani időjárási körülményeket, karácsonykor inkább eső fog esni mint hó!
Isten őrizz attól, hogy valakit szentestén csapjon meg az áram!
Mivel írtad, hogy nem szeretnél venni én a következőt javasolnám:
Lehet jelzőizzókat kapni E14-es foglalattal 5-15W-os teljesítménnyel! Ezek általában 6-12-24V-os kivitelben kaphatók! Járj utána milyet tudsz beszerezni, mekkora feszültségűt, teljesítményűt, döntsd el hány izzót szeretnél, s ebből ki lehet számolni a szükséges teljesítményt!
Majd venni vagy rendelni kell az izzók feszültségéhez igazodó és elég nagy teljesítményű biztonsági transzformátort!
Erre már biztonsággal rá lehet kötni a kisfeszültségű izzósort, mindenki örömére!
Izzókat lehet kapni festettet is, vagy pedig üvegfestékkel egyéni mintákat is lehet kreálni!
Következő: »»   2 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem