Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   77 / 77
(#) Bakman válasza zamatőr hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Ha "normál" szinusz, akkor az idő felében negatív a bemenő feszültség.
(#) zamatőr válasza Pafi hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Így gondoltad? Az 1k 100k 100x erősítés ?

jav.JPG
    
(#) Pafi válasza zamatőr hozzászólására (») Júl 1, 2017 / 1
 
Igen, így.

Kicsit pontosabban 101-szeres az erősítés.

Csak azt is számold bele, hogy a 70 mV effektívnek 99 mV a csúcsa! Meg a 470 ohm és 10k miatti 5% veszteséget. Meg a csúcsdetektor diódájának nyitófeszültségét.
(#) zamatőr válasza Pafi hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Köszönöm.
(#) proli007 válasza zamatőr hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Hello! Azért messze nem olyan szép itt a helyet, mint első pillantásra kinéz.
- A 70mV-os effektív értékű váltójel 101-szeres erősítésének csúcsa, 10V lesz az erősítő kimenetén. (A műveleti erősítőtől 12V tápfesz esetén ennél a 10V-nől többet nem is lehet várni.)
De ez a feszültség az egyutasan egyenirányított 50Hz csúcsértéke lesz. Ebből levonódik a dióda nyitófeszültsége és az 51k/100k feszültségosztó is csökkenti a feszültséget. De az 51k és a 100k-val párhuzamos kondi átlagolja ezt az egyenirányított feszültséget. Összegezve 70mV bementi jelre kb. 3,1V lesz a maximális kimenti feszültség.
- Az átlagolás szűrés lesz, de azért marad rajta búgófeszültség. egy 10µF szűrés esetén, kb. 30mV körüli hullámosság lesz. Valamint kb. 2sec lesz a kapcsolás reakció ideje ha ez számít valamit. Hiszen az integrálás nem, csak szűrés, de egyben a jel megjelenésének késését is jelenti. Az eszt követő komparátor viszont "nullkomparátor", melynek nincs hiszterézise. A küszöbérték közeli ponton a komparátor 20ms-onként ki-be fog kapcsolgatni. Ha ez tényleg csak egy Led-es jelzés lesz, akkor maximum annyi látszik, hogy az átváltás nem lesz határozott, hanem folyamatosan fog megjönni a jelzés. De ha tovább feldolgozásra kerül a komparált jel, akkor ott lehetnek gondok belőle.
- A bemeneten a 470ohm-nak és a kondinak szinte semmi értelme nincs. A kondi ugyan leválasztaná az egyenáram tartalmat, csak az áramváltó után ilyen nem lesz. Csak akkor lenne egyenáram tartalma a jelnek, ha a jel nem szinuszos, hanem valami torz jel. A szinusz átlagértéke nulla. Az első fokozat egyenáramú erősítése is 101-szeres. Ezen a kondi nem segít, ha ez lett volna a cél.
- Az első fokozat mindenképpen kap negatív feszültséget, de gond ebből kb. -300mV felett keletkezik. Kb. 600mV felett már kell védeni a bementet.
(#) Pafi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Igazad van!

Az 51k helyett kb. 5k kellene, a 3k3 helyett 2k2, a bemeneti AC csatolás pedig elhagyható az egyéb figgyfenékkel együtt, helyette egy antiparallel schottky mint védelem hasznos lehet. Szűrőnek 1 uF, a specifikációban szereplő senkiföldjén elfér a hullámosság.
(#) sdrlab válasza zamatőr hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Ha az 51k-lecseréled 1-2k-ra, valamint a visszacsatoló 100k most kimenetre tartó végét átteszed a dióda utánra, akkor egy lineáris csúcs-egyenirányítót kapsz, veszteségek nélkül az egyenirányított amplitúdóra vonatkoztatva.
(#) sirbedevir hozzászólása Nov 3, 2017 /
 
Kis szakmai segítségre lenne szükségem.

Adott a max437 preciziós műveleti erősítő a sokféle csábító tulajdonságaival. Az apróbetűs rész a +-15v táp igénye.

Bedugtam egy PI fémdetektor 1000× előerősítőjébe, +-5v táppal hajtva. Látszólag funkcionál. Itt nagyon gyorsan lecsengő tűimpulzust kell erősítenie, az oszcilloszkópon nem látok hibát, de a gyakorlatban kisebb a fémkereső érzékenysége, mintha pl max410-et használok. (azért ragaszkodnék ennyire precíziós erősítéshez, mert ADC-vel kellene feldolgoznom a jelet, és számolni arduinoval a mért értékekkel, és a fázis, drift és egyéb zajokat minimalizálnom szükséges)

Milyen paraméterei rosszabbak ebben a konstellációban ahhoz képest, mintha +-15v ról hajtanám? Mennyit nyernék vele, ha kiépíteném neki a +-15v tápot?

Köszönöm!
(#) sdrlab válasza sirbedevir hozzászólására (») Nov 3, 2017 / 1
 
Ezt senki sem fogja neked megmondani!!!

Meddig tart normális tápot adni neki egy mérés erejéig, ahol a számodra fontos tulajdonságait összehasonlító mérésben meg tudod mérni 15 és 5V tápfesz mellett ?!

Nyilván ahogy csökken a tápfesz, egyre romlik a gyorsasága, főleg a Slew Rate, a nagyjelű kivezérelhetőség sebessége, tartománya. A 410-es direkt kis feszültségű típus, nyilván hozza az adatlap paramétereit, de ez a másik a jóég tudja megmondani miben kezd el köhögni a túlzott tápfesz csökkentés miatt?! Keress olyat, ami hivatalosan is tudja a kívánt paramétert +-5V-nál!
(#) sirbedevir válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Köszi! Az a baj hogy az oszcilloszkópom nem teszi láthatóvá a különbséget a 410 és 437 között.
Melyiket ajánlanád helyette?
(#) sdrlab válasza sirbedevir hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Nincs értelme az ajánlgatásnak addig, amíg nem ismertek az igények! Egyáltalán nem biztos, hogy a gyengébb működést olyan különbség okozza, ami más eszköznél nem jönne elő! Ha szkópon nem látod a különbséget, akkor el kell gondolkodni azon, vajon mit mér a kimenetet feldolgozó egység ?! Hisz valami különbség biztosan lesz...és annak jó esetben látszódnia kell a szkópon is. Vagy legalábbis megfelelő beállítások esetén.
Én úgy értettem, a feldolgozó részt is te csinálod, így nyilván képben vagy, mit kell mérni ?! Az offsetek, ha impulzusokról van szó, a legkevésbé zavaró jelen esetben, hiszen pl egy elementáris kondenzátorral is leválaszthatod a kimenetről. Ami nálad lényeges lehet, az a tápfesz igény, a határfrekvencia, a nagyjelű kimeneti feszültségváltozás...esetleg a kis zaj még. Ezek alapján keress bármelyik gyártó parametrikus keresőjében..., több tucatnyit fogsz találni, amik bőven túlszárnyalják ezeket a típusokat.
(#) sirbedevir válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
A max410 slew rate-je, a 4.5v/ microsec már elég is lenne, nem szükséges amax437 12v/micsec-ja.
0.3V nál vágott impulzus, aminek a lecsengésének az íve picit változik a fémkereső találatakor.
Analóg feldolgozáshoz (40microsec szélességben kapuzott lecsengést integrátor alakítja DC jellé) a max410 tökéletes. Csak digitálisan szeretném feldolgozni: arduinoval bizonyos időpontokban ADC történne, és ezekkel az értékekkel számolna is (a különböző fémek megkülönböztetése lenne a cél, az algoritmust már kidolgoztam, működik is, csak túl nagyok a zajok, driftek még a 410-esen is. Az analóg integráláskor ez nem okoz gondot) Ezért keresek egy ultra precíziós műveleti erősítőt, ahol az 1000× erősítés után stabilabb ADC értékeket kapjak. A max437 eredménye stabilabb is, de ugyanakkor analógan integrálva kisebb DC kitéréseket ad, azaz kevesebb az érzékenysége. Ez valószínű - ahogy írod - a lecsökkent slew rate következménye a túl kis tápfeszültség miatt.
Az a baj, hogy ilyen preciziós műveleti erősítőkből 10ből 1 -et találtam beszerezhetőnek, ezért maradtam először a max437-nél. Ezért kérdem, mit ajánlanál, mi az ami be is szerezhető, +-5V-os tápról is elmegy, és elég kiszajú és gyors.
(#) sirbedevir hozzászólása Nov 3, 2017 /
 
pl a LINEAR oldalán
http://www.linear.com/products/Operational_Amplifiers_(Op_Amps)
paraméterek alapján kerestem:
0.8microV/C drift
4nV zaj
4 V/microsec slew rate
+-5V tápfesz
(max437 paraméterei az 5v-ot leszámítva)
kritériumokra semmit nem dob ki.
(#) sdrlab válasza sirbedevir hozzászólására (») Nov 3, 2017 / 1
 
Ha jól értelmezem..., a néha néha lefutó impulzusokat integrálva állítasz elő egy ennek az átlagától függő DC-t, amit mérve ADC-vel próbálod elérni a kellő érzékenységet ?
Mert ha igen, szerintem messze nem ez az optimális elv! Mérj szinkronban az impulzusokat egy megfelelően gyors ADC-vel. A mai modern mikrovezérlők rövidebb mint 1usec alatt mérnek 10-12bit pontossággal, de kritikusabb esetben ennél jóval gyorsabb és/vagy nagyobb felbontású ADC-vel rendelkező példányok is vannak. Ezzel magát az impulzust, adott időben, pontosan kapuzva mérheted meg, akár több lépcsőben is impulzusonként! Így jobb jel/zaj viszonyt kapsz, mint ha beleintegrálod az egész impulzust, és minden zaját egy kimeneti DC maszlagba....
(#) Kovidivi válasza sirbedevir hozzászólására (») Nov 6, 2017 / 1
 
Ha nem ad megfelelően nagy kimenő feszültséget az IC, próbáld meg az erősítést magasabbra állítani. Könnyen lehet, hogy a műveleti erósítő bemenő ellenállása jobban beterheli az áramkört, mint a régi IC, így a bemenetekre sem jut már el a megfelelően nagy jel. Vesztenivalód nincs semmi.
Következő: »»   77 / 77
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Nov, 22. Sze
0:04:30
Jelenleg 169 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu