Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   78 / 78
(#) Bakman válasza Cinema hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Idézet:
„Sokkal komolyabb műszerekkel sem lehet teljes bizonyosságot elérni”
Ebben az esetben mindegy is, nem?
(#) Firefighter1 hozzászólása Jan 29, 2018 /
 
Sziasztok!

Az alább csatolt kapcsolást megépítettem dugdosósba!
A bemenetére egy Hakko 907-es klone páka kerül nyugalmi allapotban 50 Ohm körül van 400 fokon 130 Ohm környékén van az ellenállása!
Az erősítő kimenete egy PIC re kerül lehetőleg szeretném 0-5 volt között mérni de.....
Mi alapján tudom a műveleti erősítő ellenallásait számolni? most a 10k-s poti teljesen felcsavarva ad nyugalmi állapotba 1.6-1.9 voltot.

A 2.2 k-s ellenállást kicserélve 820 Ohm osra ez leesett 0.7 voltra, de a tetejét még nem tudtam megmérni, nem kapcsoltam rá fűtést!

Na meg aztán nembiztos hogy találgatással lenne a legjobb megállapítanom a megfelelő ellenállásértékeket!

Gondolom van erre valami képlet!

Tudnátok segíteni?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018

sensor.jpg
    
(#) aranyef válasza Cinema hozzászólására (») Jan 31, 2018 /
 
Készítettem egy fotót.
Jobbról vannak az OPA2134-ek - a hasuk teljesen üres illetve a "BB" jelzés némelyiken különválik egy karaktertávolságnyit. Az is látható hogy kiforrasztott darabok.
Balra pedig kettő darab bizonyosan eredeti ICL7660 (HeStore-os)

IMG_0452.JPG
    
(#) proli007 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 31, 2018 / 1
 
Hello!
- Alapvetően a szükséges erősítést szeretnéd megtudni, a visszacsatolás mértéke ez után számítható. Az erősítés Au=Uki/Ube (Természetesen ez feszültség változásokra is igaz, Au=dUki/dUbe)
- A kimenti feszültséget meghatároztad, 0..5V. Tehát Uki=5V.
- A bementi feszültséget is meg kell határozni. Mivel itt ellenállás változás van," árammal kell ellátni" a mérendő ellenállást, hogy feszültséget kapjunk. A kapcsolásban ezt a célt szolgálja a 10kohm. Tudható, hogy 400 fokon az érzékelő ellenállása 130ohm. Így ez a 10kohm-al egy feszültségosztót alkot és az osztás számítható. Osztó kimenti feszültsége 130ohm-nál
Uki=R1/(R1+R2)*Ube. Itt az Uki= az osztó kimenti feszültségével, R1 az érzékelő ellenállása, R2 a 10kohm, Ube pedig az 5V tápfesz..
Tehát: Uki=130/(130+10000)*5=64,1mV
- Az erősítő kimenetének 5V-ot kell szolgáltatnia 64,1mV bementi jel esetén. Az erősítés így Au=5V/64,1mV=78. A visszcsatoló hálózatot ez szerint kell méretezni.
- Nem invertáló erősítő erősítése, a visszacsatoló ellenállások aránya plusz 1-el egyenlő. Ha a visszacsatolás ellenállásait R4-és R3-nak vesszük, akkor Au=1+(R4/R3) Mivel tudjuk, hogy az erősítésnek 78-szorosnak kell lenni, így a két ellenállás aránya 1:77-szeres. Ha a visszacsatolás alsó tagját (R3) önkényesen 100ohm-ra választjuk, akkor a felső tagjának (R4) 7,7kohm értékűnek kell lenni a 78-szoros erősítéshez.
- Természetesen ha az erősítést be szeretnénk állítani, vagy mint jelenleg nem szabványos értékre esik az R4, akkor vagy az R3-at módosítjuk, vagy az R4-et egy ellenállás és egy trimmerpoti soros ellenállásából is kialakítható. Pld. 6,8kohm és egy 2kohm trimmer. Ekkor az erősítés beállítható, Au=1+(6,8k/100)=69 és Au=1+(8,8k/100)=89 között. A 78 valahol a trimmer közép beállításnál lesz.

És akkor a gondok..
- Az LM358 kimenti feszültsége 5V tápfesz esetén, maximum 3,6V. Tehát vagy egy Rail-to-Rail erősítőt választunk, vag megelégszünk a 0..3,6V változással, és ehez számoljuk az erősítést.
- A "nyugalmi állapot", az gyakorlatilag kb. 20 fok szoba hőmérsékletet jelent. Az érzékelő ellenállása nem fog nulla fokon nulla ohm-ot adni. Tehát a hőfok változás 20..400 fok lesz, és 20 fokon is ki kell számítani a bementi feszültséget. Vagy is nem fog nullától indulni a kimenti feszültség. Ha megelégszünk 3,33V kimenti feszültséggel, akkor Au=3,3V/64,1mV=52-szeres erősítésre kell számítani. Tehát egy 100ohm/5,1k megfelelő lehet.

Remélhetőleg így már tisztább a helyzet. De hogy lásd is miről van szó, le is szimuláltam.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2018

Hakko-1.png
    
(#) zombee hozzászólása Feb 6, 2018 /
 
Sziasztok!

Szeretnék mV-os tartományban (~100mV) mérni egy (potenciálisan) nagyfeszültségű (AC 400V) vonalon. Ha valakit érdekel: motorindító relé kontaktellenállás vizsgálata éles üzemben.

Az elvárt pontosság (+/- 2mV) miatt lényegében kizárt, hogy 1:100 osztóval leosztom és utána felerősítem, anélkül is kell egy kb. 8-10-szeres erősítés. A rendszer sajátossága, hogy a mérendő relé (pontosabban az őt vezérlő automatika) mérés közben is tudja oldani a kört, ráengedve a nagyfeszt az érzékeny műszer (RMS-->DC, majd ADC konverter) bemenetére. Természetesen a nagyfeszt soha nem kell kimérni.

Én olyan megoldásra gondolok, hogy nagy (100kOhm) ellenállást és egy alacsony ofszet+bias (pl. OP97) műveleti erősítőt használok, mint "front-end impedanciaillesztő". És egy kicsi, pár nF kondi a bemenet és a föld közé. Az OP97 károsodás nélkül megenged +/- 10mA áramot a bemenetén. Külső, "szembefordított" zener-párral nem egészíteném ki, mert a diódák szivárgóárama nagyságrendekkel nagyobb mint az OP97 bias árama. Vélemény?
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
(#) sdrlab válasza zombee hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
A nagy közösmódusú jel miatt igen megnehezítődik a dolgod, ha galvanikus leválasztás nélkül akarod megoldani!
Szerintem ne is gondolkodj ezen, inkább egy kis leválasztó trafót használj, így van realitása a dolognak.
(#) zombee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
A trafó sajnos megzavarná a motorelektronikát. Egyébként multiméterrel is működik a dolog, biztos abban is van valami nagyellenállású bemeneti fokozat. Csak néharitkán "lefagy".
Persze nekem "élő közvetítés" kell, nagy mintavételi rátával. Az ADC utáni rész le lesz választva.
Egy REED-relé pár is be fog segíteni, akkor kapcsol amikor az optós rész már nem jelez (<20V).
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
(#) pbalazs válasza zombee hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
Konkréten nem néztem utána, csak pár ötlet:
- Szabad az egész mérő cuccot felemelni 400V-ra? Aztán majd később leválasztod, amikor már értelmes jeled van.
- Ha leosztod a közösmódusú jelet, akkor sem kell 100-zal osztanod, elegendő kb. 10-20-szal, az már kezelhető tartomány, és ha kalibrálod az osztókat, nem is veszítesz semmit. Aztán egy OPA 100-120dB CMRR-rel...
- Tietze-Schenk-könyvet nézted már? Hátha van benne okosság.
- ha jól emlékszem, a 3 műveleti erősítős kapcsolás épp ilyesmire való, de utána kell nézni.
- van ún. isolation amplifier, sosem használtam, de valami ilyesmire való, nézz utána
- A Texas/Analog!Maxim oldalán kell legyen valami appnote.
(#) cimopata válasza zombee hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
Vegyél kész DC-DC leválasztó tápot ami átvisz 5V-tápot.
Fogj egy bármilyen egyszerű uP-t akár lehetne még arduino is vagy valami jobb pl STM32. Bemeneték kiépítsz egy nagyimpedanciás fokozatot műveletivel shotty + trancienc dióda védelemmel ami majd rámegy a uPC ADC bemenetére. A mért adatot pedig soros kommunikáción optokapuval oda küldöd ahova szeretnéd az optó és a DC_DC miatt lesz egy frankó potenciálfüggetlen mérőfokozatod. Nem tűnik túl nagy feladatnak.
(#) sdrlab válasza zombee hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
Egy pár VA-es trafó milyen módon zavarná meg azt ? Ez csak arra kell, hogy leválaszd a közös módú zavart a hasznos jelről. Kombinálhatod némi soros R-el is, és ha elég nagy impedanciával fogadod szekunder oldalon, az egész cucc a primer oldalon is alig fog terhelni, elég nagyimpedanciás maradhat.

Multiméter alatt elemes eszközt értesz ? Nos, azzal csak ez a trafós szerkezet lesz kb ekvivalens, vagy csinálsz egy lebegő tápot a mérőerősítőnek, ADC-nek, és azt próbálod opto-s leválasztással a másik oldalra juttatni...
(#) zombee válasza pbalazs hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Konkrétan két vezeték között (L1-T1) lesz a 400V, és ha kapcsol a relé, csak kb. 40-80mV. Ez utóbbit kell jól kimérni. Az osztó azért lenne nagy, mert az OPA feszültségtartománya +/- 15V, a 400V-os AC jelnél a csúcs +/- 565V!!! Oké, nem 100, de egy "kezelhető" bemenethez kb. 40-es osztás kell. A méréshez az eredetit még fel kell szorozni kb. 8-al, végeredmény x200 erősítő ami nem lesz túl pontos. Oké, van 60V-os (+/-30V) OPA is alacsony bias-al (OPA551), de az arányokon lényegesen ez se változtat. azzal 200 helyett 100-as erősítő kell...

Egyedül a "bemeneti fokozat" rész amit (még) nem tudok, a többit (pl. DC/DC, leválasztás) megoldom. Az isolation amplifier-t (pl. MAX565 vagy AMC1200) rákenhetem a hajamra, ha a bemeneti oldalon ezek sem szeretik a nagyobb feszt, ráadásul lerontják a pontosságot.
(#) zombee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
A bemeneti fokozat tápja eleve lebegő.
(#) sdrlab válasza zombee hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Valamit félreértesz!! A lebegő táp attól lebegő, hogy elvileg nem sok köze van a földedhez! Ekkor ugye bemeneti oldalon _nincs_ közös módusú feszültség(vagyis csak nagyon csekély), csak hasznos jel.
A tiéd nem lebeg, ezért van a problémád is...
(#) cimopata válasza zombee hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Nem értem a problémádat. Csupán elegendően nagy bemenőellenállást kell a műveleti bemeneteire rakni Ezért kell nagy bemenő impedanciájú opamp. Ha a kapcsolód nyitva van és nagy a bemenő feszültség akkor egyrészt a tranziens dióda megfogja egy szintnél másrészt egy további ellenállással és shotthy diódákkal egyszerűen a tápba vezetet azt a picike áramot ami a túlfesz miatt megemelné a bemeneteken a feszt.
(#) zombee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Ezt már értem, valóban félreértettem. Az a baj hogy ha az erősítő tápja lebeg, akkor annak
kimenete lesz az, ami az addigi földhöz képest magas lesz és akkor a fene megette az egészet.
Persze itt a föld(nullavezető) sehol sem szerepel, ez konkrétan a fázisvezetékkel lesz -majdnem-
egyenpotenciálon, kivéve ha menet közben kiold a mérendő relé...
(#) zombee válasza cimopata hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Köszönöm. Ez volt az első ötletem, de ezt többen is leszólták. A táp felé vezető diódát épp kihagytam a szivárgóáram miatt.
(#) cimopata válasza zombee hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Többiekkel ne foglalkozz. Beszélnek össze vissza. Használj BAT54-et meg pl MCP6022-t + pár voltos tranziens diódákat. Én STM32-ket használok és pl ha az elején rövidrezárva kalibrálsz elmentheted az offset feszt és a korrekciót bele kalkulálhatod így még egy kaki műveleti erősítő is elég szépen mér milivoltokat. Ha mindkét oldalon kialakítasz uPC-t akkor a szekunder oldalon a uPC-ból akkár előállíthatsz 50%-os PWM jelet amit egy pici 10V-os félhíddal kis 10mm-es ferrit magon (TME-nél már 50ft-ért is van) átvihetsz annyi powert amennyi a primeren kelleni fog.

A kettőt pedig összekötheted valamilyen 50ft-os optokapuval. Nem is kell RX elég csak a TX csatorna.
(#) zombee válasza cimopata hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Köszönöm, valami ilyesmire gondoltam, csak jobb ha rákérdezek. Egy kicsit komolyabb cucc lenne, mintsem az optókon, erősítőn vagy a mérő rész tápellátásán spóroljak. Utóbbit trafókkal oldom meg, a "kocka" DC konverter nekem egy kicsit zajos. AC feszt kell mérni/illeszteni. De most, hogy említed az MCP6022-t, nem is tűnik hülyeségnek, mert lesz ott +/- 2.5V is: az LTC1968 (RMS to DC) ezt kéri. A bias árama meg 30pA, ami engedne nagyobb előtéteket is, de a Schottky (pl. BAT54) szivárgó árama miatt necces lenne.

Az (adatátviteli) optók 6N137 lesznek, nekem biztonságosabbnak tűnik mint az ADUM1401. A hibajelző optó 6N139, ez a fajta kb. 150-200uA LED-áram mellett is jelez, de elbír 10-20mA-t is (a megszólalási áram 100-szorosát) mindenféle külső segítség nélkül. Egyébként ezért is használják (ipari áramkörökben) ezt a típust nullátmenet detektálásra. A képen egy "sima" AC detektor van, 16V-240V közötti tartományban jelez.

A képet azért (is) csatoltam, mert azt tervezem hogy a graetz két pontja között (2.2nF kondi kapcsain) mérek. Ott soha nem megy 3V fölé a feszkó, és méréskor -elvileg- nem zavar be a kb. 100mV-os feszültség miatt. Csak készülni akarok arra is, hogy ha elszáll az optó vagy a graetz, a mérő akkor se menjen szét.

6N139.png
    
(#) sdrlab válasza zombee hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Így van!
Ezért volt a folytatásban az, hogy az ADC is ott van, azon a tápon, és a digitális mért jelet már optón keresztül viszed át a földelt oldalra, ahol a feldolgozás zajlik!
Ez a legegyszerűbb, garantáltan működő és biztonságos módja ennek...
A trafós is jó, mert egyszerű...de ahhoz trafó is kell, bár 50Hz-en, alul gerjesztve bármelyik megteszi nagyjából.
(#) sdrlab válasza cimopata hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Idézet:
„Többiekkel ne foglalkozz. Beszélnek össze vissza”

Vegyél vissza ebből az arcból! Más is van itt rajtad kívül, aki ért az elektronikához!
Következő: »»   78 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu