Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   136 / 136
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Sze, 21:28 /
 
Ez azért nem rossz amit csináltam, erősítő nélkül is megy sima fülessel és hangossan. Neked milyen a tapasztalatod a noisy regen-ell? Erősítő nélkül is megy sima fülessel és hangossan.
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:29
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Csü, 8:43 / 1
 
Talán ez a legjobb konstrukcióm középhullámhoz.
bc 547 -ből építettem legutóbb, és tudtam vele venni a dcf 77-et
(Igaz az hosszúhullám). Középhullámon is korrekt volt, bátyám
meglepődött milyen jó, amikor megmutattam neki. Hangoltam,
és mint egy gyári rádió, rengeteg adó jött be hangolás közben,
egymást követték. Ez a pnp változat volt + 1 tranzisztoros
erősítő egy számítógépes erősített hangszóróra kötve. És az
is igaz hogy akkor már esteledett, tehát jobb volt a vétel.
Az antenna 6-8 m. Szerintem az npn változat se sokkal rosszabb.
Én azért szeretem, mert nem kell hozzá leágazásos, vagy egyéb
összetett tekercs.
(#) tnl hozzászólása Csü, 8:50 / 1
 
Nem tudom, de egy egytranzisztoros erősítővel szerintem lehet hogy használható
32 ohm-os fülhallgatóval is.
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Csü, 9:24 /
 
Köszi ezek utan majd megpróbálom. Látom te sem szereted a leagazasokat meg sok tekercset Én BF199-es ből csinálnám akartam csinálni egy videót erősítőve kötve milyen jo a cuccom de az erősitón csak pest szól fülhalgatón meg több állmás van és nem is halkan. Biztos valami bemeneti impedencia
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Csü, 14:00 / 1
 
Direkt csak így halkabb az én 1 tranyós dolgomtól, de erősitőn is jön az összes álmás, a kezelése sokkal könnyeb mint az enyémnek. Szelektivitása tányleg kitünő. Földeléssel 1m huzallal is jön budapest. Ez mind sok dilémát vet fel a fejlesztésben. Ilyen hasonló dolgokat láttam 1 ttranyóval, még azt is ki kell próbálnom UHF re nem megyek még ha muködőképes is mit fognák vidéken vele.
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Csü, 15:11 /
 
Melyik változatot építetted meg?
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Csü, 18:19 /
 
Talán VHF-re gondolsz. Arra csapnivalóan rossz, az egyik legérzéketlenebb az összesből, amit kipróbáltam. Én csak arra építettem meg. Nem is gondoltam, hogy középhullámra kipróbáljam. Kipróbáltam a Fet-et rádióban, nem is építek már többet semmit, mert a legjobb gyári rádióimon is csak az az egy Kossuth jön nappal. VHF-en meg a gyáriak verhetetlenek.
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Csü, 21:35 / 1
 
Amit ajánlottál ezt. Meglepően jó. De ezen is gondolkodom csak 3V-on kiseeb ellenálással.
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Csü, 21:37 /
 
VHF nem érdekes kicsi a hatótáva. En ezeken KH fogoma Pestet ,Ttemesvárt, Pécs nemzetiségi adot es 2 hleyena román Aqtualitit. Este van még pár adó.Elég jó zenék mennek.Aztán rövidhullámon meg zajlik az élet, főleg este.
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Pé, 9:01 /
 
Rövidhullámon milyen érdekes adások vannak?
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Pé, 10:42 / 1
 
Idézet:
„milyen érdekes adások”

Nagyon röviden és zanzásítva:
-Broadcoast
mindenféle nyelven minden földrészről mindenféle frekvencián műsorszóró állomások
-Utility
a nagy távolságú információ átvitelt biztosítják kontinensen és kontinensek közötti mozgó külünböző szervezeteken belül.
(időjárás, fónia, kódolt, kódolatan, fax, facimile , távíró ...stb)
-HAM
- Radar (horizonton túli OTH/OTR)

...stb.
A hozzászólás módosítva: Pé, 10:46
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Pé, 11:14 /
 
A Nikola Tesla tjunerommal kuslő anetnnával esténként birom halgatni az Absolute rádiót londonból. Bővebben: Link jó zenék vannak De rövidhullámon is van 1-2 jó csatorna 6085KHz-en a MiAmigo is jó meg egy csomo érdelesség, ot az orosz UVB-76 ami csak zúg meg minden. Tegnap este MW n ép az általad adott terv alapján készült vevővel halgattama 90 es évek diszkózenéjét, nemtudom honnan csak zene ment tan 1 órán át én meg aztán lefeküdtem.
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Pé, 17:34 / 1
 
Ez az középhullám teteje csak éjjel lesz aktív, nappal viszont sehol semmi, csak néhány román a Kossuthon kívül. Rövidhullámon is szintén véletlenszerűen hol hemzsegnek az adók, máskor semmi nincs sehol. Az is időjárástól függ. Ezt pedig elég jó gyári rádiókon tapasztalom. Mihez kezdenék akkor egy regeneratív egyenesvevővel? Készítettem egy 6 menetes tekercset a középhullámú helyett rövidhullámra, de síri csend. Még külső antennával sem. Nem magam készítette antenna, csak a Telekom hálózat koax kábel külseje, és a fűtésrendszerünk csövei közt a detektoros középhullámon elég hangosan szólt, mikor próbálgattam, be kellene jönni azzal rövidhullámon is valaminek. URH-n legalább vannak a szerbek, de azok se adnak már középhullámon, sőt talán még a Vatikán is beszüntette az adást? Sajnos én nem kísértem figyelemmel, a szomszédban volt egy apáca, az mindig hallgatta.
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:38
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Pé, 20:43 /
 
A koax kabel külseje az elméletileg földelés. A szerbek adása meg elég xar inkább a románokat halgatom. Szabadka ógy ahogy volt nicns a többi nem erdekel mind valami pártok alatt van. Szerbiaban 1999-óta nincs KH adás akkor mind lebombázták. Este van a skála végén valami vallási műsor szerbül. Nekem a padláson van kihúzva 35m huzal rövidhullámon neh van pár adás az eggyik az ankara de neha van kínai ami valójában albaniában felálított kínai adó. Európában kevés a KH adás pedig jó megoldás az USA-ban sok van sőt rengeteg. Nem kell minden sarkon keresgélni az adót messziről fogható ez egy nagy előny.
(#) tnl hozzászólása Pé, 23:50 /
 
UVB-76 Régebben már olvastam róla sok mindent. Ma kerestem a sarlóutcai websdr-en.
Napközben nem találtam, este már hallható volt.
Most kb 10 perce megtaláltam a saját egérfogó vevőmön! Az oszcillátort frekvenciamérő
segítségével 2312 kHz-re állítottam(fele) és meghallottam a jellegzetes ütemű hangot.
Krrrr krrrr krrrrr. Nem volt teljesen olyan mint a websdr-en de teljesen felismerhető!
(#) elektroncso válasza tnl hozzászólására (») Szo, 0:28 / 1
 
Most, hogy említetted az UVB-76-ot én is ráhallgattam. Pár hónapja amikor legutóbb próbáltam befogni semmit nem hallottan, most viszont újra hallom. Mintha az adó le lett volna egy kis időre állítva. Vagy csak felém volt rossz a terjedés. Pedig nem egy érzéketlen rádióval dolgozok, egy R326 katonai vevő az állomásom fővevője.
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Szo, 13:57 / 1
 
Idézet:
„A koax kábel külseje az elméletileg földelés.”
A szomszéd házban van legközelebb erősítő, odáig biztosan nincs leföldelve. A padlásokon keresztül a levegőben van legalább 50 méter, a legközelebbi földelt pontja túl van fél hullámhosszon, itt a Kossuth adása detektoros rádión hangosabb, mint gyerekkoromban a padláson végigfektetett 15-20 méter dróttal. Rövid hullámra az 1 méteres pálca is jó kellene hogy legyen, itt a legfelső emeleten tégla házban az URH adókhoz még antenna sem kell, egy tíz centiméteres dróttal az összes helyi adó bejön. Persze régen mindig a Szabad Európát hallgattam, most meg sehol senki sem beszél magyarul, csak néhány arab és kínai adót hallok rövidhullámon. Pedig a Sony CFS-W308L annyira rossz csak nem lehet, még fine tuning is van beépítve neki a rövidhullámú sávra.
(#) elektroncso válasza fecameca hozzászólására (») Szo, 14:12 /
 
Azért ebben nem bíznák teljesen. Nem csak az erősítőnél van a földeléssel összekötve a koax árnyékolása (pl. ha valakinek PC tévékártyába csatlakozik már azonnal földelt, de a nagyobb elosztókat is földelni szokják). De ha neked bevált akkor nincs vele semmi probléma.
Viszont a
Idézet:
„Rövid hullámra az 1 méteres pálca is jó kellene hogy legyen”
mondatra nem tudok görcsöt kötni. Miért is kéne, hogy jó legyen? Mikor több tíz méteres méretekkel rendelkeznek a félhullámú antennák ebben a sávban.
Hogy mit fogsz hallani az nagyban függ a vevő érzékenységétől és a vételi helytől is. Ha pl. pont holt zónába laksz akkor akármit csinálsz nem fogod hallani az állomást míg a tőled (és az adótól is) messzebb lakó ismerősöd probléma nélkül fogja fogni (térhullám terjedés). Én pl. 1,5m-es ostorantennával hallottam már floridai rádióállomást, de kültérre telepített 10m-es vízszintes antennával japánt is. De ezt egy elég jó érzékenységű vevővel (R326).
(#) tnl hozzászólása Szo, 21:23 /
 
Hallottam megint, kb 9 órakor, egy AM adó beszivárgott, gyengén lehetett
hallani, de így is van valami ijesztő kaparó fémes hangjában.
(#) fecameca válasza elektroncso hozzászólására (») Szo, 21:25 /
 
Ifjú koromban Philips táskarádióm fél méteres pálcájával erdőn-mezőn, bárhol hallgattam a Szabad Európa rádiót. A Sanyo zsebrádiómon még a ferrit antennán is van rövid hullámú tekercs. Elméletileg a nagyobb műsorszóró adókat nemcsak a méretezett, és nyereséges antennákkal lehetne venni.
(#) tnl válasza fecameca hozzászólására (») Szo, 22:06 /
 
Persze hogy nem, én 2 tranzisztoros egyenesvevővel vettem 6-8 méteres egyszerű
dróttal, szerintem nem közeli adásokat. A VEF rádióm is tud kihúzott antenna nélkül
venni rövidhullámú adókat.
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:08
(#) elektroncso válasza tnl hozzászólására (») Szo, 22:48 /
 
Azért a 6-8 méter nem olyan kicsi ellenben az egy méterrel. A VEF egy jó érzékenységű rádió.
A Szabad Európa jó nagy teljesítményű adó volt, kifejezetten arra tervezték, hogy bárhol vehető legyen a keleti blokkban akár házibarkács vevővel is. A rövidhullámon dolgozó kereskedelmi adók nagy teljesítményűek, így a vételük is könnyű. Ráadásul a nagy távolságú adók is jól vehetők nálunk köszönhetően az ionoszféráról visszaverődő terjedésnek.
De bármi jó antennának ami képes az éterből a vevő által feldolgozható mennyiségű jelet kicsatolni. Én használtam már tévé antennának alumínium létrát is. Szépen jött vele a "csehkettő" (amíg még létezett a földfelszíni analóg sugárzás).
Következő: »»   136 / 136
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu