Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   108 / 108
(#) pucuka válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Megismételném a meglevő fokozatot.
A kettős keverés egyik legfontosabb hozadéka, hogy nem kell egy frekvencián jelentős erősítést alkalmazni. Ha egy (KF) frekvencián nagyjából 60 dB -nél nagyobb erősítést alkalmazol, megfelelő fokozatonkénti árnyékolás hiányában igen nagy a gerjedés veszély. 10 - 20 uV bemeneti érzékenység eléréséhez azért 60 dB -nél nagyobb erősítés szükséges.
(#) tranyoval hozzászólása Hé, 15:11 /
 
Sziasztok!
Valahonnan halásztam a webről ezt az oldalt, de nincs meg az alkatrész adat egy sem.
Valaki tudna segíteni, hogy megépítsem ezt az egyszerű rádiót? Megköszönném.
Ferenc
(#) kadarist válasza tranyoval hozzászólására (») Hé, 15:18 /
 
Szia!
Nézz szét az 1965-ös lapszámok között: Bővebben: Link.
(#) tomi52 hozzászólása Kedd, 10:59 / 1
 
Bocsánat az off-ért, de a régi emlékek....
Sok régi címlapra emlékszem még a kicsi formátumúról. Most konkrétan az 1958. januári szám került a szemem elé, ez pl. biztosan megvolt nekem. 9 éves voltam. A másik újság amit megvetettem magamnak és olvastam akkoriban a Dörmögő Dömötör volt.....
(#) fecameca válasza tranyoval hozzászólására (») Kedd, 16:17 / 1
 
Az általad kért készülék kísértetiesen hasonlít erre. Csak én nem az Ezermesterben találtam, forrás: K.H.Schubert: Rádióamatőrök műhelykönyve (Műszaki könyvkiadó 1966. kiadás) A ferritrúdra tekert rf. tekercsek adatai: L1: 50menet 20x0,07 litze huzal, L2: 10menet, L3: 6 menet 1mm átmérőjű zománchuzalt ír, de szerintem elég oda 0,2-0,5 mm is csatoló és visszacsatoló tekercsnek. Én japán zsebrádió ferritet használtam, de azt írja a könyv, hogy ha túl hosszú a ferrit, félbetörni, és egymás mellé ragasztani.(Mintha olvastam volna ilyet az Ezermesterben is, úgy tűnik.) Csináltam olyat is, nem venni észre különbséget, elég szimplán is, nekem szép gyűjteményem van zsebrádió ferritből, de már nemigen építgetek mostanában, már gyári rádiót sem hallgatok AM-en. 1-2 dolgot még kipróbáltam a közelmúltban nosztalgiából, de már azt hiszem, nincs mit.
(#) fecameca válasza tranyoval hozzászólására (») Kedd, 19:16 /
 
Én eddig azt hittem, a diódáknak az a jó, ha kicsit nyitó irányban vannak előfeszítve. Látván a kétféle kapcsolást, lehet, hogy a diódák milyen irányban vannak bekötve az mindegy? Az általam megadott rajz ellenállásai 9 Volt tápláláshoz vannak méretezve. A fojtók akármilyen ferrit anyagon, a legvékonyabb huzalból ami ráfér, én legalábbis nem számolgattam, legalább 100 menet biztos kell oda középhullámon. Kisebb értékű forgókondenzátorhoz (200+100 pF) 70-80 menet kell a rezgőköri tekercsre. A nagyfrekvenciás részben a kondenzátorok 1-2 nF értékűek. Ez alapján össze tudod dobni hamar. Én vagy 30 évvel ezelőtt raktam össze 1 délután, meglepett, hogy milyen hangosan szólt telefonhallgatóval kimenő trafó nélkül. Később megépítettem alacsonyabb telephez IC-s végfokkal, de az már nem volt az a feeling sajnos.
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Sze, 12:43 /
 
Uttörő koromban épitettem ilyesmit,persze visszacsatolás nélkül,hogy ne sipoljon ,az erősebb adóknál,a folytó adatai 200-300 menet 0,1-es drótbol 3 mm-es feritre,vagy mégjobb ferrit gyűrüre vagy fazékmagra,hangszóróval gyengén szól,azért épitettem hozzá egy ellenütemű végfokot két komplementer tranzisztorral,akkoriban két orosz germániummal,igy már jól szólt,AM rádiót én ma is hallgatok,Letenyén bejön a MMR Rádió,nagyon klassz zenés műsorral,sajnos cak Muravidéken 100 km-es körzetben,más magyar AM rádió nem ér két lyukasvasat sem.
(#) hobbyjani hozzászólása Csü, 8:03 /
 
Aki ma ilyent akar épiteni,annak ezt a változatot ajánlom,ma germánium tranyókat nehéz beszerezni,ez meg sziliciumokal megy,a diodák is lehetnek schotky félék,amit még lehet kapni.Itt van még egy erősitő amit a T 2 helyett lehet hozzákapcsolni,igy elég hangerővel fog szólni.
(#) fecameca válasza hobbyjani hozzászólására (») Csü, 14:49 /
 
Viszont aki kettőnél több tranzisztort nem sajnál belerakni, nyugodtan elfelejtheti a reflex elvet, mikor ma már egy kifli drágább, mint 1 tranzisztor, főleg ha bontásból van, akkor meg teljesen ingyen van. Bár emlékszem még 40 éve az Ezermester és úttörő boltokban árult 1 Ft-os P416, és 20 Ft-os OC26 tranzisztorokra.
(#) granpa válasza fecameca hozzászólására (») Csü, 15:53 /
 
Továbbá a Ge tranzisztorok ma is beszerezhetők (ha valaki nagyon retróban "nyomná"). 1-2 tucatot adhatok, akinek ez a szíve vágya.
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Csü, 19:59 /
 
A germánium korszakban létezet kétfajta tranzisztor,nagyfrekis és hangfrekis,a sziliciumok akármelyik fajtája,kivéve a nagytelyesitményűek,birják a nagyfrekit,főleg a középhulámon,igy ma talál még a kukábol összeszedet tranzisztor is ebbe az egyszerű rádióba.
(#) hobbyjani hozzászólása Csü, 20:06 /
 
Csövekkel is van elég reflex rajz,és még szuperheterodin reflexet is láttam eleget,ahol főleg a KF fokozat megy hangerősitésre is.
(#) fecameca válasza hobbyjani hozzászólására (») Csü, 20:54 /
 
Csak éppen aki meg akarta építeni, nem jelentkezett.
Következő: »»   108 / 108
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Jún, 25. Vas
2:11:25
Jelenleg 52 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu