Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   113 / 113
(#) tdi75 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Kedd, 8:32 /
 
Szia! Tök jó lett az a forgó.
Te hány menetet tekertél induktivitásnak mekkora és átmérőjű a csévetest?

Én tegnap gondoltam hogy építek egy forgót a detektoroshoz, de annyira girbe-gurbára sikerültek a fegyverzetek, hogy mindig összeért mindennel. Lehet hogy kétoldalas nyáklapból fogom kivágni. Tengelynek 3mm menetes szárat gondoltam.

Üdv Bence
(#) fecameca hozzászólása Kedd, 14:42 / 2
 
Sziasztok! Befejeztem a kísérleteimet az orosz szinkronoszcillátoros vevővel. Általam nem várt, de talán nem is olyan meglepő végeredménnyel. Beigazolódott már megint az a szinte már szállóigévé vált mondás:
Idézet:
„A legjobb antennaerősítő a jó antenna”
Miután már 2 előerősítő fokozattal egyre rosszabb lett, elkezdtem magát az oszcillátort alakítgatni, cserélgetni a 10 pF kondenzátort, és változtatni a 100 ohmos emitter ellenállás értékét. Egyszer csak, hogy, hogy nem, elhallgatott. Elkezdtem méregetni. Kiderült, hogy a Ni-MH cellám lemerült, azért nem szólt a rádióm, biztosan valami zárlatot csináltam, ahogyan benne matattam. De ahogy tovább méregettem benne, immár új elemmel, kiderült, ha az oszcillátor tranzisztor emitterén méregetek, akkor különösen hangos, és erős lesz a vétel. Kiderült, hogy a mérőzsinór antennaként funkcionált ottan. A végső megoldás pedig az lett, hogy el lett távolítva minden előerősítő, és 10pF kondenzátorokon keresztül csatlakozik egy félhullámú nyitott dipol antenna a tranzisztor bázis és emitterre. Azt hiszem, most már elmosódott a két elv közti különbség, mivel az emitterről az antenna körre kijutó jel szuperrregeneratív hatást produkál, így a rezgés valószínűleg a két rezgőkör között ingázik, a szinkrodin és a szupreg vevő összemosódik, és most már nagyon hangosan szól, és nem anyira kényes az elmozdulásokra sem. Előnye viszont a szuperregeneratív vevőkkel szemben, hogy üres járásban nem zajong, hanem csendben van még mindig. Kissé félrehangolt állásban viszont egész alacsony frekvenciájú gerjedés hallható a hallgatóban, ami a rezgőkörök hangolgatásával viszont kiküszöbölhető. Máskor annál a másik rádiónál, amelyikben a tekercs zárja rövidre a két tranzisztor bázis-kollektorát, ugyanerre jutottam. (Semmi erősítő, csak két ágú dipol antenna segít rajta a legtöbbet) Csak amannál a két rövidre zárt tranzisztor semmit nem erősít, csak rezeg, az egy IC-s végfokozattal is halkabb, mint emez a 3 tranzisztoros hangfrekvenciás erősítővel, 1,5 Voltról. Ennél az orosz eredetű kis rádiónál a tranzisztor nem csak rezeg, hanem jócskán fel is erősíti a jelet.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:45
(#) Robin2 hozzászólása Kedd, 20:56 /
 
Épített vagy találkozott valaki "nestel audionnal"?

images.png
    
(#) hobbyjani válasza Robin2 hozzászólására (») Sze, 20:18 /
 
Megadyn vevőnek is hivják,a kristályrádió és a visszacsatolt audion kombinációja.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:19

megadyne.jpg
    
(#) Robin2 válasza hobbyjani hozzászólására (») Sze, 20:50 /
 
Mi a célja a plusz diódának?
(#) Doky586 válasza hobbyjani hozzászólására (») Sze, 21:26 /
 
100V kerül az ember füléhez.. akkoriban még volt ilyen..

Volt olyan (csöves) rádióm amiben a 220V~ dugó egyik vége direktben ment a rádió fémházára, a másik az egyenirányító felé, földelés nem volt. Ha nem megfelelő polaritással lett bedugva a konnektorba akkor könnyen ledöntött a lábamról.
(#) elektroncso válasza Doky586 hozzászólására (») Sze, 21:31 /
 
Azért az nem olyan biztos, régen meglehetősen vegyes volt az elektromos hálózat, helyenként volt IT is, aminél ilyen gond nincs. A volt Szovjetúnió területén is hasonló rendszer volt, ezért lehetett náluk eladni azt ami nálunk a TN-C illetve TN-S (helyenként TT) rendszerben életveszélyes. Persze egy házi barkács készüléknél nem biztos, hogy ez az ok.
(#) Doky586 válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 21:45 /
 
Gyári volt, de azóta se láttam olyat, nem lehetett MO-on emiatt népszerű, valószínű még a 60-as évek elején (vagy még régebben) vehették a szüleim, de még gyerekkoromban megszabadultunk tőle.. (pontosabban felboncolhattam)
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:47
(#) hobbyjani válasza Doky586 hozzászólására (») Csü, 18:13 /
 
A csöves tévéknél,egy pár orosz példány kivételével,mind igy volt megoldva a táp,az anódfeszültség direkt a 220 voltbol,mikor tévéket javitottam mindig a fázisceruza velem volt,másképpen elszálltam volna a mennyországba.
A hozzászólás módosítva: Csü, 18:19
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 18:41 /
 
Szerintem benéztél valamit...
Hol volt akkor még áram
Szerintem telepes cuccok ezek, de nem értek hozzá
Vagy anódpótló
A hozzászólás módosítva: Csü, 18:43
(#) fecameca válasza Robin2 hozzászólására (») Csü, 20:09 /
 
Visszamentünk 1933-ba. Akkor nem épít senki semmit?
(#) Robin2 válasza fecameca hozzászólására (») Csü, 22:29 /
 
Az időutazás alapja egy amerikai csőkészlet, amit szeretnék felhasználni. Sok egyszerű csöves audion rajzát átbogarásztam, de erre a "megoldásra" most találtam rá. Sok rajzot és információt nem találtam erről a kapcsolástechnikáról, ezért gondoltam, hogy rákérdezek a öreg rádiós rókáktól.
Én ezt építeném, bár tudom, hogy ez neked túl csöves
A hozzászólás módosítva: Csü, 22:33
Következő: »»   113 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Aug, 18. Pé
8:57:09
Jelenleg 211 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu