Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hologram
 
Témaindító: josephx, idő: Dec 16, 2005
Lapozás: OK   1 / 2
(#) josephx hozzászólása Dec 16, 2005 /
 
sziasztok Érdekelne hogy lehet e csinállni a hologramot keresek kapcsolási rajzot hogy meg tudjam csinálni van ötletettek ehez hogy lehetne elkésziteni ???
előre is köszike neketek :yes::alien2:
(#) keyhole válasza josephx hozzászólására (») Dec 16, 2005 /
 
Hát ez egyáltalán nem olyan egyszerű dolog... Hologram készítéséhez tudtommal egy igen erős lézerre van először is szükséged, és szerintem már itt meg is akadna a projekt. A hagyományos értelemben vett hologramm ábra készítéséhez itt egy angol dokumentum. Ha a diszkókban használatos lézer-show készítésére gondolsz, akkor megépítve szerintem találhatsz pár helyen. Én pár éve a Conrad-nál láttam ilyet.
(#) keyhole válasza keyhole hozzászólására (») Dec 16, 2005 /
 
A
Holoprint Nyomda
elvállal hologram készítést...
De kapcsolási rajz... nem hiszem, hogy találsz.
(#) L.O.T. válasza josephx hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Csé!
Hologramot többféle úton is lehet csinálni:
Lehet pl lézerrel is de ez nem lesz túl egyszerű http://science.howstuffworks.com/hologram1.htm
Viszont holografikus képet azt tudsz csinálni házilag is, viszonylag egyszerűen:
először is szűkséged lesz egy fényes felületre pl egy olyan fóliára amit az írásvetítőhöz is használnak.
ezután kell egy valami (kép,ábra,szöveg..stb) amiről hologramot szeretnél készíteni.ezt rögzíted a fólia szélén valahol.Ezt követően kis karcolatokat kell készítened a fólián a kép minden egyes pontjáról(végtelen sok ilyen pont van)
A gyári hologramokat lézerrel égetik bele a fóliába .Az otthon előállított alkotásokhoz lézer helyett posztó körzőt javaslok.A karcolatok készítésének menete a következő: kiválasztasz egy adott pontot a képen, oda beszúrod a körző egyik végét és körívezel a fólián.
A térben a síkokat a körző nyílásával tudod szabályozni: minél nagyobb a körző nyílása annál messzebbnek lehet majd látni a kész hologramot a fóliától és fordítva.Ha ugyanazzal a körző nyílással veszed fel az összes pontot akkor un "2 dimenziós hologramot" kapsz.
A kész holografikus képet ha bizonyos szögből megvilágítod akkor kiemelkedik vagy bemélyedve látható lesz a kép attól függően, hogy milyen szögben esnek rá a fénysugarak. A fényforrást pedig valamilyen széles spektrumú fényforrás használatos ilyen pl a hagyományos izzó,a nap.A neon és az egyéb nagyfesszel gerjesztett villanykörték nem alkalmasak erre a célra. sok sikert!
(#) bbalazs_ válasza L.O.T. hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Egy 3 eves hozzaszolasra valaszoltal.
Josephx azota valoszinuleg megszerezte magyar-fizika szakos tanfelugyeloi diplomajat, igy a kerdes okafogyotta valt...
Lehet, hogy mar arulja is valahol azt a kapcsolasi rajzot
(#) csonthulye hozzászólása Máj 25, 2009 /
 
Sziasztok!
Van itt egy videó ami elgondolkodtatott. Ez tényleg lehetséges, ekkora berendezésben? Olyan pici a cucc és képes ilyenre? Vagy ez csak átverés lenne? Egyszerűen elképzelni nem tudom, milyen elven működhetne. Valaki esetleg felvilágositana?
(#) Norberto válasza csonthulye hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
A kivetítő nem abban a kicsi szerkezetben van, ez tuti. Az maximum a bekapcsolója.
(#) Grapestain válasza L.O.T. hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Ezt nem értem pontosan, hogy kéne...?

Miért a szélére kell az ábra? Hol fog kialakulni a látható kép? Valaki csinált már ilyet, sikerült?
(#) csonthulye válasza Norberto hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Na hát igy már hihetőbb. Komoly berendezés ez, nem lehet csak úgy házilag egy ilyet csinálni, ugye? Mindenesetre nagyon látávnyos. És biztos költséges is...
(#) gg630504 válasza csonthulye hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Az idézett mozi trükk. Az asztal mozog ( fel-le, kicsit ) a kamerához képest. A földgömb nem mozog a kamerához képest. A földgömböt később montírozták az asztalról készült felvétel fölé.
(#) -Bady- hozzászólása Szept 23, 2009 /
 
Hellósztok.
néztem ennek a lézerhologgrammnak a működését.
az egész rendszer működését értem, kivéve egy valamit:
Mire tárolják a megjelenítendő képet? És mivel lehet azt csinálni?

Ja és hogyan mert a rendszerben két kockáról van leképezve a kép.

Mindjárt belinkelem a képet.
(#) gg630504 válasza -Bady- hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
A képet hagyományos fotópapírra/filmre készítik.
Utána elő kell hívni.
Mincs két kocka. Amin a tárgy képe van ( alsó ), az a fotófilm. Ami felette van, az egy egyszerű tükör.
(#) -Bady- hozzászólása Szept 23, 2009 /
 
Akkor ha jól értem, egy sima fotópapírra nyomatott sima képről képezi le a a hologramot? Gondolom ezt a kontrasztosság érdekében (meg hát lézer lévén nincsenek színek)érdemes fekete-fehérre csinálni?
(#) gg630504 válasza -Bady- hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Hát, hogy papír, vagy film, mint a röntgenfilm, nem tudom. De a lézer monokróm, ebből kifolyólag is bőven elég/jobb a fekete-fehér.
Ami képet linkeltél, az a hologram előállítását ábrázolja, nem a kész kép megnézését.
(#) -Bady- hozzászólása Szept 23, 2009 /
 
Tudnál valami bővebb leírást (lehetőleg magyarul, az angol szakszavakat nem igen értem) adni ennek rendszerek a működéséről?
Nagyon hálás lennék érte.
(#) bbalazs_ válasza -Bady- hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
A film altalaban joval vastagabb emulzios reteget tartalmaz. Hagyomanyosra is lehet, csak a minosege nem lesz valami jo. Fotopapir nincs.
Az emulzio itt vastagsagaban is orzi az informaciot.
Maga az elkeszult kep egy nezhetetlen, szurke massza lesz. Lezer nelkul nem lathato.
Ami a filmre keszul, az egy finom optikai racs. Interferencia a kulcskifejezes.

A szines elve is hasonlo, de azt pontosan nem tudom.
Annak a magyar neve napfenyhologram.

Azok alapjan, amit leirtal, erosen ketelkedem, hogy megertetted a mukodeset, szoval google : hologram vagy holographic imaging.
(#) -Bady- hozzászólása Szept 23, 2009 /
 
én a működésének az alapját értettem meg.
És éppen azért kérdezek, hogy amiket éppen nem értettem meg. (ami alapjában véve csak a megjelenítendő
kép tárolása).

Amit meg külön kértem, hogy ne angol leírást, mert az angol szakszavakat nem értem.


de köszi az eddigi információkat is, ezek is sokat segítettek.

(ja, és hogy félreértés ne essék a google a barátod dologról: Már vagy 3 napja google-t pásztázom de nem találtam semmit. A hologram szót már próbálgattam, és nem vált be. Úgyhogy ne tessék hülyének nézni.)
(#) doky válasza -Bady- hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Ha nem értetted a kép tárolását, akkor nem értetted a működésének az alapjait sem...

Megpróbálom konyhanyelven elmagyarázni.

A hagyományos értelemben vett hologram felvétel készítéséhez először is kell egy, az általad is belinkelt képen látható elrendezésű optikai rendszer. Ez áll a lézerből, egy féligáteresztő tükörből, két "teljesen tükröző" tükörből, két lencséből, amik széthúzzák a kettéosztott sugarakat, és a fotólemezből, ahol az interferenciakép kialakul.

Az egész rendszernek egy rendkívül jó rezgéscsillapítású alapon kell lennie, általában bazi vastag fémlapra szerelik az egészet, azt meg orbitális gumilábakra.

Tehát, az alapelv a következő: A kettéosztott lézersugár egyik fele - ez a referenciasugár - a legegyszerűbb módon el van juttatva a fotólemezre. A sugár másik fele - tárgysugár - egy tárgyra van vetítve, amiről a visszatükröződő sugarak szintén elérik a fotólemezt.

Mivel a két sugár eredetileg tökéletesen azonos volt, így a tárgyról visszaverődő sugarak az eltérő hosszúságú megtett út miatt a referenciasugár hullámaival a fotólemezen egy interferenciaképet hoznak létre, hol erősítve, hol gyengítve egymás hatását.

ezután csak annyi a feladat, hogy előhívjuk, és fixáljuk a felvételt, ami, mint említették, csak egy "massza". Ha megvilágítják megfelelő szögből lézersugárral, akkor létrejön a tárgy eredeti képe.

Ide kívánkozik két kiegészítés. Egyrészt, van olyan hologram is, ahol már nem követelmény a lézerrel való megvilágítás. Másrészt, van olyan interferenciakép, amit át kell világítani, és a túloldalon jön létre a tárgy eredeti képe, és van olyan, amit csak megvilágítanak, és visszatükröződve, a fényforrás felőli oldalon jön létre a kép. Hogy honnan kell világítani, az attól függ, hogy készítés során melyik oldalról érkeztek a sugarak a lemezre, mivel érkezhet egy oldalról is, és érkezhetnek ellentétesen is, az optikai rendszer kialakításának függvényében.

Bocs, ha túl hosszúra sikeredett, remélem, sikerült eloszlatni némi homályt.
(#) -Bady- hozzászólása Szept 23, 2009 /
 
Köszi a leírást, rendes vagy hogy elmagyaráztad, de ezt részét értem. Én azt nem értem, hogy min tárolják pontosan a megjelentő képet.
milyen anyagból van, milyen módszerrel rögzítik, stb.

"Ha nem értetted a kép tárolását, akkor nem értetted a működésének az alapjait sem..."


Ez nem egészen igaz. Ha nem tudod hogy a diavetítő filmjére hogyan rakták rá a képet akkor már azt sem tudod, hogyan működik a diavetítő?

De amúgy tényleg én voltam a hülye, miért nem fogalmaztam pontosan, és már régen birtokában lennék a válasznak.
(#) bbalazs_ válasza -Bady- hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Hagyomanyos fotoemulzio, altalaban uveglemezre ontve. A tarolas, elohivas elve a hagyomanyos fotoeval megegyezik, de ertelemszeruen itt a papirkep elmarad...
(#) rascal válasza -Bady- hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Hali!

Én úgy tudom, hogy hologramhoz nagyobb felbontású filmet kell használni mint a hagyományos fényképeknél, hogy az interferenciát képes legyen megfelelő részletességgel megőrizni. A hagyományos film 100-200 vonal/mm-t képes tárolni, a hologramhoz kb. 10-szer jobb kell (a látható fénytartomány hullámhosszával kell egy nagyságrendben lennie).

Nem néztem végig az itt felrakott képeket, de a legegyszerűbb hologram készítési elrendezéshez nem kell semmi más, csak egy lézer, egy lencse, a film, és a tárgy. Ezek ebben a sorrendben vannak egy vonalban elhelyezve. A trükk az, hogy a fim átlátszó, így a tárgy rajta keresztül lesz megvilágítva.
(#) Horv válasza Grapestain hozzászólására (») Aug 24, 2010 / 1
 
Hi!
Lehet már késői a válasz ,de L.O.T módszerét így lehet megcsinálni: Videó róla

Elég egyszerűnek tűnik

Kipróbálom,hátha működik CD borítón.

Üdv. Horv!
(#) tothkriss77 hozzászólása Feb 12, 2012 / 1
 
Sziasztok!
Hát hol is kezdjem. Jó pár éve láttam a Párizsi udvarban hologrammos képeket. Hát ez meg fogott. A barátnömnek is nagyon tetszett, ezért kérek mindenkit, aki hozzáértő és segitőkész, segítsen nekem. Szívesen vásárolnék olyan gépet, illetve technológiát, amivel ilyen képeket lehet készíteni. Bármilyen megoldás érdekel! A segitségeteket előre is köszönöm!
Üdv. Kristóf
(#) Nóri.123 hozzászólása Júl 11, 2012 /
 
Sziasztok ,ugy tünik csak én vagyok az a szerencsés akinek sikerült hologramot csinálnia én csináltam magamnak egy kutyát aminek mék a szőre is megvan de ha hozzá érsze átnyulsz a testén és ha ki megy a levegöle megszünik
(#) telectro válasza Nóri.123 hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Mi megy ki belőle a levegő ? Akkor ez felfújható műanyagkutya ?
(#) Nóri.123 válasza telectro hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
nem a hologramomat nem érheti semmi egy szóval nem mehet ki a levegőre és az esőre semm
(#) Nóri.123 válasza Nóri.123 hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
ezt mondom de amúgy nagyon jó tud aludni és ugat és mozogni bent a lakásban
(#) Stewe válasza Nóri.123 hozzászólására (») Júl 11, 2012 / 1
 
További nehézségek a lelkes utánépítőknek: A teljes értékű holografikus képhez multikromatikus fénysugár kellene, hogy meglegyenek a színek... az pedig nem lézer... három végtelenül vékony emulzióban talán meg lehet közelíteni.
Ha csak térbeli kivetítőben gondolkodna valaki, akkor is vannak korlátok:1024×1024×768 pixel true colorban az megjelenítve 2,4GByte és ez csak egyetlen egy kép.... Combos VGA (HGA) kellene hozzá!
(#) Nóri.123 válasza Stewe hozzászólására (») Júl 11, 2012 1 /
 
figyelj nekem van egy ilyen kutyám és egy fojtában az űvegajtonál áll az baj?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem