Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2784 / 3550
(#) pjg válasza granpa hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Tud.
Ismerős a fiával volt Afrikában vadászni. Kezdőként nem készültek fel az éjszakai -12fokra. Egy bádog kunyhó volt a szállás. Reggel ugyan cserepes volt mindkettőjük szája. A vacogástól.
(#) kameleon2 hozzászólása Szept 7, 2017 /
 
Nos... ismét oprendszer tapasztalatok. Windows 10 működik, de ez alatt az 1-2 hét alatt teleszemetelt 60GB-nyi merevlemezt. Bőven volna mit javítani rajta, béta tesztnek elmenne, de kereskedelmi szoftverként - gyalázatos. Főleg, ha figyelembe veszi az ember mennyi idő volt a fejlesztésére, javítására. Csak egy példa. Megjelent egy vírus az oprendszeren és megfertőzött egy rendszerfájlt. Eleve ilyen szigorú policy mellett ez ugye lehetetlen lenne, de átestek a ló túlsó oldalára itt is. Ugyanis nekem, mint rendszergazdának - nincs jogom a vírust törölni. Sehogy. Szép. Felüdülésként, ha már úgyis szabadítottam még fel helyet a WIndowsnak, megcsináltam a linuxos partíciót is és feltoltam a Kubuntu 17.04-et. A telepítés folyamatán volna még mit javítani, de tény, hogy a végeredmény egész jó lett. A 3D kezelőfelülettel kiegészített Kubuntu desktop látványos, főleg, hogy a 3d kocka még tükröződik is. Ez akkor látványos leginkább, ha még video is fut rajta. Jó screenshotot nem tudtam lőni rőla még, mert a Kazam nem tudta jól lefotózni (kép). A szoftvertelepítő discover is kicsit bugos, de viszonylag jó már. Ha ezt a felületet véglegesítenék és megcsinálnák a bugokat - simán lecserélném a windowsomat érte. A PlayonLinux-al tök jól működik a Sketchup is. Tesztelem még folyamatosan a Thunderbirddel is, mivel a SuSE legutoljára csúnyán kifeküdt rajta. Egyenlőre az összes disztribúció közül, amit mostanság próbáltam, ez a leghasználhatóbb. Libreoffice, gimp, gvenview, inkscape, firefox, thunderbird jók. Még az Eagle-t megpróbálom rágyúrni.
(#) sany válasza pjg hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Aztán lehet nem volt melegük a sivatagban.
(#) ktamas66 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Meglepő, nekem a 60 gigába belefér az összes általam használt program is.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
80 GB foglalt területből 40 GB csak arhívum. Céges laptop, ami mellesleg Windows 10-zel sokkal kezesebb, mint Windows 8-cal volt.
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Erre most azt kellene mondanom hogy nem értesz hozzá, de nem mondhatom még ha így is van, mert a felhasználónak nem kellene hogy feladata legyen az oprendszer behatóbb ismerete, babrálása, mert hát nem azért vette meg, hanem azért hogy használja.
Nálam ezen a gépen már március óta megy a win10, a C meghajtóm méretét 65GB-ban határoztam meg, lévén nincs szükség többre. A 65GB-ból 42GB még mindig szabad, pedig 1-2 kivétellel az összes programom telepítve van amiket használni szoktam.
A vírus meg egy vicc, sosem kaptam, sem a win7-re sok éva alatt, sem pedig erre (ez is fut már a laptopomon jó ideje), pedig a frissítést rögtön a telepítés után letiltottam mindkettőnél. Talán azért nem, mert én nem hiszek a microsoft-nak, és nem bízom a fájljaim védelmét rájuk, hanem rendes víruskeresőt használok, annak a fejlett tűzfalával együtt, ami a legfontosabb.
Az már csak hab a tortán, hogy pl. képnézegetésre, vagy szerkesztésre apró, 10-15 éves programokat használok, mert ezek is hiba nélkül működnek, alig használnak erőforrást, és tudják amire szükségem van.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Nekem is pont az jutott eszembe, hogy az a fránya vírus hogy mehetett a gépre? És pont a Win10 telepítése után?
Én már évek óta nem találkoztam vírussal. Frissítés első naptól letiltva, víruskereső nincs, sőt, még a tűzfalat is le szoktam tiltani. Én vagyok az elsődleges célpont a vírusoknak, és mégsem jönnek...
Ha van valami gond, akkor azt én csinálom, általában kell egy program, aminek én a teljes verzióját keresem, és próbálgatnom kell, melyik jó. De ez is nagyon ritka. Ilyenkor gyors rendszer visszaállítás, és minden oké. De ez is az én hibám, nem a Windózé...
(#) ronin75 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Tegnap sikerült egy érdekes előadáson részt venni, IT biztonság témakörben. (Az egyik kolléganő benyelt egy "az ügyfél bankszámla száma megváltozott, ezentúl kérem utaljon ide" típusú emailt, ezért 2x3 órában okosodni kell mindenkinek.)

Jelenleg a vírusokkal (klasszikus, letörlős, gépet tönkretevő) már nagyon senki sem foglalkozik, kivétel mondjuk a "zsaroló vírus". Az egész "sötét" oldal motivációja vagy a kitűnni vágyás vagy a pénzszerzés. Egyszerű vírusokkal már nem tud feltűnést szerezni senki sem. A nagy vírus bumm a 2000-es évek elején volt, mikor terjedni kezdett az internet. Azóta inkább a reklám, profilozás, személyes adathalászatnak van kitéve a mezei felhasználó.
Ennek bizonyítéka apám gépe, semmilyen védelem nincs rajta, mégse vírusos, pedig ő aztán bejárja a net legmocskosabb zugát is.

Kitért a MS vs. Linux kérdésre is, annyit mondott kinek a pap, kinek a papné, mindkét rendszerben vannak hibák, hisz emberek fejlesztik, biztonsági szempontból mindkét rendszer alapból szita, csak a MS-nak nagyobb a publicitása, így a hibák is jobban előtérben vannak, míg a Linuxnál ezt igyekeznek kicsit takargatni, hisz az MS "ellenlábasai".
(#) Ge Lee válasza ronin75 hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Egy rendes víruskereső nélkül a netre mászni nagy merészség. Egyszer csináltam ilyet unokaöcsém gépén, fél óra után format c lett belőle, mert nem bírtam vele. Anélkül csak gondolod hogy nincs rajta semmi, közben meg lehet hogy tele van. Volt már itt is több olyan beszúrt oldal, amit nekem meg sem engedett nyitni, mások pedig nézegették. Tetszik amikor a linuxosok is tévhitben ringatják magukat, miközben már arra is vannak víruskeresők, gondolom nem véletlenül.
(#) nagym6 válasza ronin75 hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Idézet:
„semmilyen védelem nincs rajta, mégse vírusos, pedig ő aztán bejárja a net legmocskosabb zugát is.”
Én ha olyan helyekre tévedek, azonnal tele lesz gépem kémprogram félékkel, Avast sorozatban blokkolja a vírusokat. Utána százával törli le kémirtó, minimum 3 féle kell.
(#) ronin75 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Nos, két éve semmi baja a gépnek. Múltkor valamit mókolt az öreg, ki kellett venni a HDD-t, rádugtam a céges laptopra, hivatalos vírusirtó végignézte és semmit nem talált. Lehet, hogy mázli, lehet, hogy van rajta már egy két kémprogram, de se nem lassú, semmi baja. Netezik rajta, még egy árva fénykép sincs rajta tárolva, lehet, hogy ezért nem érdekes senki számára.
(#) kameleon2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Legveszélyesebb a hamis biztonságérzet. Volt egy windowsos rendszergazdánk régebben. Mindig állította, milyen biztonságos a rendszer, mert windows alól - úgy tűnt. Aztán átfutottuk egy pendrive-os linux-al is, akkor derült ki jó pár turpisság. Az XP-m is kapott támadásokat rendszeresen, csak azt már megtanultam kezelni, néha visszacseréltem pár fertőzött rendszerfájlt és ment minden tovább. Most kezdhetek elölről mindent, mert a W10 elfedi azt, hogy megláthassam ezeket az apró jeleket. Amúgy a félreértések elkerülése érdekében... az nem gyanús senkinek, hogy mennyire magabiztosak a vírusirtó cégek? Mennyire pontosan tudják, hogy mi ellen, mi az ellenszer? Olyan nem lehetséges, hogy van, amivel nem tudnak mit kezdeni? Például a kiberbűnözők módszereivel? Eleve egy rendszer egyféle támadásra van felkészítve. A gépek erőforrása is gyakran szinte csak a vírusok, kémprogramok detektálására lenne elég és akkor még nem is fogtuk munkára a gépet. Szervereket üzemeltetők tudnának mesélni, még linuxos rendszerek esetén is.
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Nem akarok a lelkivilágodba gázolni, de felteszek egy csúnya kérdést. A windows 10 telepítésed legális forrásból történt, vagy valami torrentről letöltött iso-t használtál? Ez utóbbi esetben valóban tudnak érdekes dolgok zajlani a gépen...
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Nem gázoltál. A Microsoft hivatalos oldaláról töltöttem le. Amit nem teljesen értek... Hogyan lehetséges az, hogy rendszergazdaként egy felhasználói folyamatot nem állíthatok meg? Hogyan lehet egy szoftvernek magasabb prioritása egy embernél? Ezen nem tudom túltenni magam. Lehet, hogy keményfejű vagyok, de had dönthessem már én el, hogy egy folyamatot szeretnék-e engedélyezni a saját gépemen, vagy nem.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2017
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Gondolom az aktiválása is normális úton történt, vagy esetleg "okosítással"? Amúgy meg van egy nagyszerű segédprogramja (ha jól emlékszem 95 óta bent van ám), amit lemezkarbantartónak hívnak (cleanmgr.msc). Ezt nem árt telepítés és sok frissítés után (párhavonta) nekiugrasztani, hogy rakja rendbe kicsit a meghajtót.
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Az tök jó mert ilyet nem találtam. "Nincs találat a következőre: cleanmgr.msc" Lemezkarbantartó - az van.
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Igaz, exe kiterjesztése van (cleanmgr.exe)
(#) ronin75 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Én se szeretnék a lelkivilágodba gázolni, de szemléletváltásra lenne szükséged. Úgyanis (el)várod a csodát bármiféle operációs rendszertől. Több millió, esteleg milliárd felhasználó igényeit kell kielégíteniük. Lehet rajta kattogni, hogy legyen ilyen, meg miért nem olyan. Mert nem csak neked készül. És ennyi felhasználó esetén még a testreszabhatóság is igen kérdéses. A W10-t tízezer ember fejlesztette, gondolhatod, csoda hogy működik. És igen, tele van hibákkal, miközben a tesztelésén a megjelenése elött még többen dolgoztak. Régebben itt mondtad, hogy gondolkoztál op. rendszer fejlesztésen. Szerintem nem tudod felmérni mennyi munka, energia és főleg idő.

" Eleve egy rendszer egyféle támadásra van felkészítve." Itt milyen rendszerre gondolsz? Az op. rendszerre? A többféle védelem (bár én inkább többszintű védelemnek nevezném) rajtad múlik, nem az op. rendszer dolga és nem is lehet az. Hisz pl. az op. rendszered nem tud mit kezdeni a kici, occó rutereddel, ami köztudottan küldi szépen az adatokat, oda ahol gyártották. Maga a védelem és a védelmi szintek meghatározása a felhasználó dolga (lenne), csak ez általánosságban senkinek nem érdeke, hogy kiokosodjanak. Gyerekcipőben jár ez az egész és megdöbbentő az emberi butaság, oda nem figyelés ilyen szempontból. Lásd FB poszt, most nyaralok. Ehhez vírus sem kell a kiberbűnözőknek. Sajnos minimum 10 év kell, hogy az emberek szemléletet tudjanak váltani ilyen szempontból.
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Ez akkor is a lemezkarbantartó, ha exe. Magyar verzióm van 64 bites.
(#) kameleon2 válasza ronin75 hozzászólására (») Szept 8, 2017 / 1
 
Nem gázolsz a lelkivilágomba. Értem, hogy van hiba, de basszus olyan hibát, hibákat kifogásolok, ami évek óta megvan a windows rendszerben. Nem tudok rendszergazdaként a számítógép fölé kerülni. Ez nem természetes kívánság? A gép mióta uralhatja az embert? Ez a konkrét bajom. A csilivili érdekel a legkevésbé. Az XP-ben legalább kézzel össze lehetett taknyolni, hogy felülkerekedhessek a sok felesleges és hányingert keltő automatizmuson. Ezek szerint rossz az a szemléletem, hogy az ember az első, a második a gép. Érdekes megközelítés. Milyen rendszerre gondolok? Egy vírusirtó programrendszerre. Az AVG jó kis program, hatékony és figyelmeztet, ahol lehet. De rengeteg féle szoftverrel szemben tehetetlen. Az agyonsztárolt Symantec szoftverek - rosszabbak mint egy vírus. Full használhatatlanná képesek tenni egy-egy felhasználó gépét és lehetetlen eltávolítani. Próbálkoztam Pandával, Kaspersky-vel stb. Sírnivaló az eredmény. De nem vitatkozni szerettem volna, inkább csak megosztani a friss élményeket. Jómúltkor egy kedves ügyfelem megkért, hogy töltsek le egy plc szoftvert, mert nekem megvan a jogosultságom a gyári letöltő használatához. XP-n csak annyi volt a gondom, hogy elfelejtettem a jól bevált soros-USB átalakítómat levinni. Ő egy saját átalakítóval és W10-el rendelkezett. Csak szívtunk 6 órán át a gépével, majd úgy döntöttem, inkább lemegyek egy másik alkalommal és ezúttal magammal viszem a konvertert. 15 perc alatt végeztem az XP-s megoldással. W10-nél még mindig vívnék a supporttal. Amúgy informatikus vagyok és végigéltem a PC-k összes generációját. Visszasírom a 286-os PC-met 1MB RAM-al mert hatékonyabb voltam vele az akkori környezetemben, mint most egy i5-ös DELL-el 4GB RAM-mal W10 alatt. Igaz kevesebb volt a csilivili - de legalább az alapok működtek. Igen - elismerem sok dolog fejlődött. De azt látom, hogy a fejlődés álcája mögé sok olyan dolgot építettek be, ami inkább gátolja a hatékony munkát, viszont eszméletlen erőforrásokat emészt fel. A ZX Spectrumom Eprom alapú BASIC interpretere mentes volt a sallangoktól és közel 16000 jól használható szoftver készült rá, amik a mai napig sikeresek és futnak. Egy mai PC szoftver addig "él" amíg az oprendszer és a kiszolgáló fejlesztőkörnyezetek támogatása megvan. De megint én leszek a mumus....
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2017
(#) ktamas66 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 9, 2017 /
 
Én úgy látom a Win10 kezelése kétfelé van szakítva. Egyszer van a sima felhasználó (még ha rendszergazdai jogosultsággal is látszik), akinek jobb ha nincs megengedve a komolyabb piszkálás a rendszerben. Neki ott a gépház, abban tologathatja a kapcsolókat, avval nagy kárt nem tud okozni. Ha valaki komolyabban szeretne belenyúlni, annak ott a PowerShell a régi jó parancssorral, oda az átlag felhasználó be sem téved. A szoftverek optimalizálására már messze nem szánnak annyi időt. Egyszerűbb és olcsóbb ráírni a dobozra, hogy minimum 12GB RAM és i5-ös proci, mint beleölni még pár száz munkaórát. A múltkor raktam össze a lányomnak egy gépet játékra, itt van az ajánlott konfiguráció (és direkt kipróbáltam, a minimum alatt egy hajszálnyival már el sem indult).
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2017
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 9, 2017 / 1
 
Idézet:
„Amúgy informatikus vagyok”
Ennek fényében még szomorúbb olvasni amiket írsz... Én nem vagyok informatikus, mégis elboldogultam az összes windows-zal, a 3.1-estől egészen a 10-esig. Persze kell némi idő (meg utánaolvasás) amíg az ember megismeri a lelkivilágát. A hardver és a szoftver fejlesztésének meg van egy menete, az ellen nem nagyon tudsz tenni semmit. Vagy használsz 486-ost, és tudomásul veszed hogy azzal nem kell sem netezni, sem HD videót szerkeszteni stb. stb.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Szept 10, 2017 /
 
Ti hogyan javítanátok egy rettenetesen torz hangfájlt? Ugyanis nekem kettőt meg kellene mentenem.
(#) Bakman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
A "torz" olyan, mint a fényképészetben a "homályos". Lehet bemozdult, rosszul fúkuszált stb. Mit értesz torz alatt?
(#) Udvari Zsombor válasza Bakman hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Túlvezérlődött a hangrögzítő vacak belső mikrofonja... Szóval olyasmi, mint amikor túlerősíted a hangot vagy túl erős a bemeneti szint és torzít... (Jobban nem tudom elmagyarázni...)
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2017
(#) Gafly válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Hangmérnök is egy szakma valahol.
A restaurátor már specializálódott.
A tanulatlan amatőr hobbista meg letölti az Audacity-t és próbálkozik
Persze ész és elméleti alapok nélkül nem könnyű...

Bakman Mesternek ismét igaza van: Mi a baj vele?
(#) Bakman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Kb. azt a legnehezebb kijavítani, már ha lehet.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Négyszögesítés a veszteséges tömörítés egy iskolapéldája
(#) nagym6 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Esetleg aluláteresztő szűrő, nem tudom, csak ilyennel kezdeném ha van ilyen program.
(#) jani1987 hozzászólása Szept 10, 2017 /
 
Ma jól kiszúrtam magammal mert sarok csiszolóba fa körfűrész lapot raktam és itt az eredmény. Habár nem tudom miért rakom ide. Mondjuk azért hogy vigyázzatok magatokra.
Következő: »»   2784 / 3550
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem