Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telefonvonalakról általában
 
Témaindító: Busz, idő: Nov 22, 2007
Lapozás: OK   17 / 17
(#) Pioneer94 hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e 10Base-T ethernetet átküldeni 4 eres telefonkábelen?
Gondolok itt a ql légkábelre, tqkm falkábelre, meg esetleg a "lapos" 4 eresre is.
2 HUB-ot akarnék összekötni meglévő telefonkábelen keresztül. A szakasz hossza kb. 50-60m, + ami kábel az eszközöktől a csatlakozókig mennek.
A másik meg az, hogy sima DSL szűrővel el lehet-e vinni az adat mellett a telefont is az egyik érpáron?
Kicsit fura gondolat, tudom, de érdekel, hogy működne e a dolog.
Megoldhatnám UTP kábellel is, és akkor a sebesség is 100Mbit/s lenne, a kimaradt 2 érpárból az egyiken meg mehet a telefon is, de egyrészt, már meg van ez a kábel, másrészt meg hajt a kíváncsiság
(#) Inhouse válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Rövid távon (10-12m) raktam UTP dugót 4 eres riasztó kábelre, vagy telefon kábelre, már nem emlékszem (nem lapos volt, kerek). Ez volt beépítve, bontani kellett volna, először megpróbáltuk. Egy okos TV volt rajta, simán vitte a YT videókat is. De 50-60m-en már nem menne a 100Mbit, hogy 10 lehet-e? Mit veszítesz, próbáld ki, és figyeld az elveszett csomagokat...
(#) pucuka válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Elvileg bármivel összedrótozhatod, mert alapsávi jelről van szó, az átvinni szükséges sávszélesség 0 - 10 MHz. Ebből következik, hogy ha szűrővel kiveszed belőle a 300 - 4000 Hz sávot, rendesen kitolsz az alapsávi impulzus jelekkel.
Egyébként jobb lenne illesztett tápvonalakat használni, ahogy ezt a nagyobb sebességű Ethernet hálózatoknál teszik, de akkoriban ez a sebesség irodán bellüli hálózatokhoz (max 10 m) elegendőnek látszott. Mivel a legnagyobb frekvencia 10 MHz amit át kell vinni, és ennek hullámhossza 30 m, így a reflexiós átvitel sem okoz túl nagy gondot. Meg ha okozott, kicserélték az egyik szegmens kábelét más hosszúságúra.
(#) micimacko válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Egyszer nekem már kellett ilyet elkövetnem. 150 méter, "vazelines" telefon földkábel, 2 db 3COM HUB. Ezeket kötöttem össze úgy, hogy két érnégyest használtam, ezekből pedig 1-1 érpárt. Stabilan ment 10M-ás hálózat, de egyéb eszközök nem látták egymást, tehát jobb, újabb SWITCH - hálókártya, SWITCH - SWITCH nem látta egymást rendesen.
(#) Pioneer94 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Hát kísérletezgettem, és sikerült átküldeni a jelet telefonkábelen. Igaz, a lapos kábel felejtős. Akkora az erek közti áthallás hogy egyből ütköznek a csomagok, de a ql meg tqkm kábelen simán elmegy, hiba nélkül. Kíváncsiságból összekötöttem több kábelt is a próba elejéig, és egészen 130m-ig jutottam. Fel volt tekerve a kábel, de az gondolom nem sokat jelent. A szűrőzést is sikerült megoldani. A kábel elejére meg végére 1-1 szűrő, modem csatlakozók a HUB-okhoz, vonal meg telefon a phone-ra, és nem zavarják egymást. Sebesség 9/9 Mbit/s, packet-loss meg nincs.
Viszont 1 kérdésem van még.
Mi a szabványos bekötési színsorrendje 1 telefoncsatlakozónak? Én úgy tudom, hogy piros->zöld, fehér->piros, szürke->sárga és fekete->fekete
(#) Gafly válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Idézet:
„Mi a szabványos bekötési színsorrendje 1 telefoncsatlakozónak?”

Ha RJ11, akkor:
- piros/zöld (közepe, első telefon)
- fekete/sárga (mellette második telefon)
- szürke/fekete (semmi)
Szerintem...
(#) Pioneer94 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Az RJ11 plugot tudom, meg a csatlakozó lábait, de én a más színjelölésű kábelt nem tudom biztosra, hogy melyiknek hova kell kerülnie a fali csatlakozóban. Igazából mindegy a polaritása a telefonnak, csak én már láttam minden változatot és tudni akarom, hogy mi a szabványos bekötése, ha van.
(#) Gafly válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Csak nem német, mert akkor fehér/barna
(#) Pioneer94 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Nem az, bár olyat is láttam, RJ12 MMJ csatlakozóval (asszem ez a neve) és ott tényleg fehér és barna erek vannak, méghozzá a szélső lábakra kötve, de én konkrétan a tqkm kábelre gondoltam (4 eres, piros, fehér, szürke, fekete erek)
(#) Gafly válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
A szemben lévőket kell egy érpárként használni az áthallás miatt (csillag sodrás). Tehát piros/fehér az egyik, szürke/fekete a másik.
(#) Pioneer94 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Rendben, akkor jól emlékeztem
Piros/fehér ethernet TX és telefon, fekete/szürke meg RX. A fali csatlakozóban meg piros->zöld, fehér->piros, szürke->sárga, és fekete->fekete.
Köszönöm a segítséget
Következő: »»   17 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 28. Vas
3:05:18
Jelenleg 51 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu