Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   86 / 126
(#) nagym6 válasza attika hozzászólására (») Márc 5, 2017 / 1
 
Nagy valószínüséggel a 220mA-s méréshatárban van a pontosabb érték, de másik pontos multival lehetne ezt biztosan megtudni. A 10A méréstartományban ez alacsony érték, ahol a hiba a mért kis értékhez képest nagy lehet.
(#) nagym6 válasza attika hozzászólására (») Márc 5, 2017 / 1
 
10A tartomány hiba 1.2% + 50 digit, ez 120mA + 50 digit hiba, 220mA tartományban 0.5% + 10 digit ez 1.1mA + 10 digit hiba. Tehát ennyi eltérést okozhat a 10A tartomány, hibahatáron belül.
(#) vzoole válasza attika hozzászólására (») Márc 6, 2017 / 1
 
A multiméter belső ellenállása is beleszólhat. Lehet mindkét érték pontos, csak mA állásban a nagyobb soros ellenállás miatt valóban csökken az áramköröd áramfelvétele.
Ezt 'burden voltage'-nak hívják.
(#) nagym6 válasza attika hozzászólására (») Márc 6, 2017 / 1
 
vzoole kolléga hozzászólását megnéztem az UT61E multin, és igaza van, ez a hiba oka. A 220mA tartományban 10.3Ohm a belső söntellenállás, míg a 10A tartományban 0.001Ohm körüli. A 220mA tartomány jóval nagyobb ellenállása sokkal nagyobb mértékben csökkenti az átfolyó áramot, mint a 10A tartomány 0.001Ohm körüli söntellenállása. Nálam 10A tartományban 151mA, 220mA tartományban 132mA mér. A Fluke multimnál ugyanez 10A tartományban 155mA, a kisebb 500mA tartományban 151mA.
Viszont az is igaz, amit én írtam visszább, a megadott méréspontosságról. Nekem is van ilyen is, most meglepődtem, ennél jobbat vártam ettől a multitól ami ráadásul 4.5 digites.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) Orbán József válasza attika hozzászólására (») Márc 6, 2017 / 1
 
Szia! A 220mA állásban az árammérésre szolgáló nagyobb ellenállású sönt miatt van.
A 10A-s a pontosabb elvileg, az a sönt sokkal kisebb, kevesebb feszültség esik rajta - a söntök sorba vannak az áramkörben, így megváltoztatják többé-kevésbé az áram nagyságát...
Ja, én az előző oldalt néztem csak, kérdés megválaszolva, megerősítem.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Sajnos manapság a digitszámnak nem sok köze van az abszolút pontossághoz. Mindenki kb. ugyanabból a két féle multiméter chipből építkezik, ami szépen megadja a 4.5 digites felbontást. Csak hát ehhez az analóg részeket, söntöket, osztókat, miegymást is pontos és hosszútávon stabil alkatrészekből kellene csinálni. Úgy pedig nem jön ki 15 dollárból egy multiméter.
(#) attika válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszát.
Én is többet vártam ettől a multitól és azért is kérdeztem meg, hogy más találkozott e ilyennel.
Kategóriájában nem a legolcsóbb készülék és kicsit csalódás, hogy így mér.
(#) Doky586 válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Ha a manual megmutatja az eltérés okát akkor felesleges összeesküvés-elméleteket szőni..
Csak el kell olvasni a műszer saját leírásának pontosságról szóló táblázatát. Ennyi..

Semmi újdonság nem volt a kérdésben, legfeljebb a gyakorlat hiánya látszott.
(#) attika válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Idézet:
„Semmi újdonság nem volt a kérdésben, legfeljebb a gyakorlat hiánya látszott.”

Nem is állítottam, hogy feltaláltam volna a Spanyol viaszt.
A fórum szerintem épp azért van, hogy ha valaki nem tud valamit vagy "Gyakorlat hiány van"
akkor megkérdezze.
(#) nagym6 válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
A pontosságról szóló táblázat jórészt más, mint amivel most itt találkoztunk. Itt már a mérendő áram csökken a beiktatott multi söntellenállása miatt. Ezt a csökkent áramot méri a táblázatban megadott pontossággal. Tehát arról nincs szó a táblázatban, hogy mennyivel befolyásolja a multi a mérendő áramot, csak arról, hogy a csökkentett áramot mennyi pontossággal méri.
(#) RoliNyh válasza attika hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Szerintem a csalódásod nem helytálló. Egyértelmű tény, hogy nagyobb méréshatárban kissebb a soros söntellenállás, emiatt nagyobb az átfolyó áramerősség. Kissebb méréshatárban pedig nagyobb a soros söntellenállás, emiatt kissebb az átfolyó áramerősség ha ugyan azt az áramkört méred. A hobbi célu műszereknél legalább is ez a helyzet. A több tíz/százezres profi célú laboratóriumi műszereknél meg gondolom ezt is kiküszöbölik valamennyire, bár azokat nem nagyon ismerem, inkább nem mondok róluk semmit. Kivételt képez ez alól ha áramgenerátort mérsz, akkor elvileg ugyanannyi lesz az átfolyó áramerősség, persze a méréshatárok hibája itt is beleszól, de sokkal kissebb mértékben.
Magyarán ha hobbi műszert vásárolsz, ez a különbség mindig fenn fog állni.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) Doky586 válasza attika hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
10A méréshatár: 185mA +-(1.2%+50digit) = 00185-2,22-50=133mA (hiba akár 52mA)
vagy
220mA méréshatár: 145mA +-(0.5%+10digit) = 14500+72+10=145.82mA (hiba 1mA alatt)
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) szücsien válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
A söntellenállás értéke drágább műszereknél is ugyan úgy változik a méréshatár fügvényében.
Agilent U1252A 10A-es méréhatárban 30mOhm, 500mA méréshatárban 1.5Ohm, 5000uA méréshatárban 100Ohm a mérő ellenállás értéke.
(#) RoliNyh válasza szücsien hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Nyilván változik én nem is ezt vitattam.
De gondolom ott az analóg résznél kompenzálják valamennyire az eltérő mért értékek pontosságát is,
így nem lesz olyan nagy az eltérés a két méréshatárban mért érték közt...
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) szapcsika válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Ugyanúgy változhat. Profi műszernél inkább az a különbség, hogy megadják az értéket (A valaki által korábban már emlegetett 'Burden Voltage' alatt kell keresni. Tehát a műszeren eső feszültséget adják meg, nem a sönt ellenállását, de értelemszerűen ohm törvénnyel ezek egymásba átszámolhatóak). Továbbá az lehetséges, hogy kis méréshatárokon kisebb a burden voltage. Ez ezért lényeges, mert ha mondjuk Egy 3.3 voltról működő eszköz áramfelvételét akarod megmérni, akkor nem mindegy, hogy 0,1 vagy 1V esik a műszeren, az áramkör sem fog működni, nem hogy értelmes mérést kapunk. Kis áramokat kis feszültségen nem triviális mérni!
Másrészt az alap méréstechnikai tétel, hogy a mérés mindig beavatkozás a mért rendszerbe. Ezt figyelembe kell venni. Nem akarok jönni a bezzeg az én időmben, amikor még méterrúddal mértük a hullámhosszt* szöveggel, de a mai digitális műszerek sokakban azt a hitet keltik, hogy odadugom és tökéletes mérést kapok. Nem! A mérési összeállítást tervezni kell (ebben lehet, hogy a mai műszerek paraméterei segítenek) valamint a mért értékeket értelmezni kell. Egy 8,5 digites műszerrel ugyanúgy lehet hülyeséget mérni, mint egy Univoval. Még könnyebb is.
*Igen, lehet, és mértek is.
(#) RoliNyh válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Ha valóban közel azonos különbség van a két méréshatár közt a hoibbi célú meg a profi műszer közt is, akkor rosszul gondoltam a dolgot...
(#) szapcsika válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Nem kompenzálják, mert mihez képest kompenzálnának? Ennek a feltételezésnek nincs értelem. Ha két méréshatárban megméred _ugyanazt_ az áramot, akkor nyilván ugyanazt fogod kapni (a pontossági határokon belül). Az ampermérő áramot mér.
Ha különböző belső ellenállású forrásokra mérsz rá, akkor nyilván különböző áramokat fogsz kapni a műszer belső ellenállása miatt. Namost a műszer honnan a csudából tudná, hogy a mért áramkör milyen jellemzőkkel bír?
Az eltérés attól fog függeni, hogy a mért áramkörnek mekkora a belső ellenállása. Ez a műszertől tök független.
Itt jön be, hogy érteni kell, hogy egy adott mérés mit jelent, és neked, mint a mérést végzőnek kell ennek megfelelően értelmezni az eredményt.
(#) Doky586 válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Persze lehet számolgatni hogy a műszer (fesz mérésben) hányszáz Mohmos, (áram mérésben) hány mili ohmos a belső ellenállása, mérővezetékek belső ellenállása, érintkezési ellenállás, stb..

de mint előbb kiszámoltam, a számolt 52mA pontatlanság bőven lefedi az észlelt 40mA eltérést..
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) szücsien válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
A probléma áram mérésnél abból szokott adódni, hogy nem veszik figyelembe a mérő ellenálláson eső feszültséget. 3.3V-os tápra rákötök egy ellenállást és közbeiktatom az árammérőt, akkor uA és mA-es méréstartományban más lesz a mért áramom. Ez egy uC-s áramkörnél is hasonló lesz, ami probléma elemes táplálás esetén. Műszer nélkül többet fog fogyasztani az áramkör és előbb lemerül az elem mint amit számolunk.
(#) Orbán József hozzászólása Márc 6, 2017 /
 
Amiért én vettem egy lakatfogót - 2A-t is tud 3.5 digiten - az pont azért volt, hogy lehetőleg ne zavarjon be a sönt ellenállás, gyors és biztonságos a mérés, főleg, ha nagyobb feszültségeket, kis áramokat, vagy ilyesmit szeretnék. Nyilván mikoelektronikáknál nem játszik, nem is arra kell nekem sem.
(#) szapcsika válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Kell is számolni. Vagy legalább is tisztában lenni azzal, hogy mikor melyik dolgot kell figyelembe venni. Az is tök jogos, hogy kiszámoltad a műszer pontossága lapján, hogy rendben van. De ez csak akkor érvényes, ha tudjuk, hogy a többi hatás hogyan befolyásolja a mérést. Különben még az is lehet, hogy hibás a műszer, de mégis hihető eredményt mér, mert más hibák olyan irányba tolják el a mért értéket. A jelen példában nem tudjuk, mert nem tudjuk, hogy milyen áramkört is mért valójában.Ha mondjuk legalább a Norton vagy Thevenin ekvivalense meglenne az áramkörnek, akkor villámgyorsan számolható lenne.
(#) wanted01 hozzászólása Márc 6, 2017 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a maxwell multikon mire jó a 'test' feliratú funkció? Továbbá (még nagyon kezdő vagyok szóval csak azért kérdezem) hogy mire jó és nagyjából mire lehet használni az induktivitas mérő funkciot? Üdv.
(#) teszti hozzászólása Márc 6, 2017 /
 
Ezt én sem értem, hogy általában a 200mA-s és alatti ágakba miért tesznek több ohmos söntöket. Jó párszor engem is félrevezetett emiatt a műszer, mert túl sok feszültség esett a söntön, így fölösleges volt az egész mérés.

Számomra az lenne elfogadható, ha a kis áramba is pár milliohmos söntöt tesznek, és a felbontás állításával csak a felbontás változik a sönt értéke nem.
(#) szapcsika válasza teszti hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Valószínűleg azért, mert mondjuk az alapműszer 200,0mV-os méréshatárú, ilyenkor 1 ohmos sönt kell, hogy 200,0mA-es méréshatárod legyen. Kisebb sönthöz erősíteni kellene, az pedig plusz alkatrész, aminek ráadásul nem árt pontosnak lennie, drágít.

Másrészt tetszőlegesen alacsony értékre a sönttel le tudsz menni, ha beiktatsz egy erősítést, de a hozzávezetésekkel, a biztosítékkal (ami ugye működéséből adódóan nem lehet akármilyen alacsony ellenállású!) nem. A mérést zavaró tényezők szempontjából pedig ezek is számítanak.

De amúgy igazad van, és nem is lehetetlen akár külső adapterként ilyen árammérőt készíteni. Pl.: https://www.eevblog.com/product/ucurrentgold/
(#) attika válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 6, 2017 / 1
 
Hát nekem az ára nem volt olyan hobbi, de úgy legyen. Nem hibának róttam fel csak érdekesség.
(#) attika válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Idézet:
„A jelen példában nem tudjuk, mert nem tudjuk, hogy milyen áramkört is mért valójában.”



Egy brushless motor áramfelvételét mértem vele. Egy videófej .
(#) nagym6 válasza attika hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Súlyos hibának tartom a műszernél, hogy nincs semmi tájékoztatás az árammérés belső söntellenállásáról, főleg ha ekkora hibával jár. Igaz meg lehet mérni, de lazaság, hogy nem írják, 10 Ohm környékén pontos ellenállás mérés már nem mindenhol van.
Mint ahogy azt sem írják, hogy a táblázatban megadott méréspontosság +-1%, vagy 1% a teljes hibatartomány, amit +-0.5% -ként kell értelmezni. Ennyi pénzért. Bár én féláron vettem használtan.
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2017 / 1
 
Az 1%-ot +- 1%-ként kell értelmezni. Néha előfordul, hogy aszimmetrikus a tűrés tartomány, olyankor külön + és - adnak meg.
A belső ellenállást (illetve általában a feszültségesést) rendes műszernél megadják. Aminél nem, az nem rendes. Valami oka van, hogy van multiméter 10$-ért, meg 500-ért is. Ez pl. egy ilyen ok, hogy rendesen specifikálva van.
Egyébként a kis belső ellenállású műszer ellenállását könnyű megmérni pontosan, csak kell még egy voltmérő. Átengedsz bármilyen áramot a kérdéses műszeren, leolvasod a műszer által mért áramot és közben megméred a multiméter kapcsain a feszültséget is a másik multiméterrel. Innentől ohm törvény.
Egészen kis ellenállásokat is meg tudsz így mérni, hasonló módon, csak az árammérővel sorba kapcsolod a mérendő ellenállást. Lényeg, hogy a megfelelő helyen mérjed a feszültséget (v.ö.: négyvezetékes ellenállásmérés.)
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Idézet:
„A belső ellenállást (illetve általában a feszültségesést) rendes műszernél megadják.”

Azért is furcsállom, mert van egy egészen hosszú manualja viszonylag bő adatokkal, ez is belefért volna.
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem tudják megadni. Mert mondjuk a söntöt kézzel jusztírozzák a gyársás során, vagy valami más olyan egyszerűbb és olcsóbb beállítási módot használnak, amitől ez a paraméter készülékről készülékre változik. Vagy más gyártási paraméterek szólnak bele. Esetleg éppen milyen biztosítékot, egyéb alkatrészt sikerül Shenzenben szerezni és ezért nem kézben tartható az érték.

De tény, hogy olcsóbb készülékeknél nem szokták megadni, ennek biztosan van valami oka.

Az átfolyó áramot ettől még pontosan méri és nem nagy kaland az adott mérési összeállításban megállapítani és kompenzálni a mért áramkörre gyakorolt hatást.

Ami egyébként akkor is fennáll, ha specifikálva van a paraméter, szóval igazán csak annyival vagy előrébb, hogy számíthatsz rá és előre meg tudod állapítani, hogy az adott mérésre alkalmas-e vagy sem. De egyszer kiméred a konkrét műszeren és utána már tudni fogod.
Következő: »»   86 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem