Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeltévés hibák, elosztás
 
Témaindító: Bártfai Ferenc, idő: Jan 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 15
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Nem győztél meg.
Ugyanaz a kábel ami oszloptól a házig jön, miért ne lenne jó a maradék részen, faltól a modemig?
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Nem dolgom a laikusok meggyözése.
Elöbb irtam, mintha nem értetted volna: A házon belül van a legtöbb elektronikus szenny ( zavar) ettöl hivatott védeni az a kábel.
A laikusnak az a feladata, hogy ha valamihez nem ért, akkor nem okoskodik. Hidd senki sem hülye, hogy 2x olyan drága kábeleket áruljon meg szereljen fel, amiröl te mint "szakember" kijelented, hogy felesleges.
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
A térerősség (a zavaré is) a távolság négyzetével csökken.
Ha szerencsés helyen vezeted a koaxot, lehet, hogy nincs akkora zavartérerősség, hogy gondot okozzon.
A szerelők, főleg akik a szerelési utasítást készítik, szeretnek biztosra menni, ezért írják előó a 3× árnyékolt kábelt, még mindig olcsóbb, mint egy professzionális célra használt tisztességes koax kábel. Könnyen lehet, hogy a háromszorosan árnyékolt kábelnek sincs akkora árnyékolási csillapítása, mint egy normális koaxnak. Azok a fehér koaxok elég gagyik.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2017 1 /
 
Aki látott már jeleket amiket a koaxok a lakásokbol összeszednek, pontosan tudja, hogy miért kell oda olyan kábel....

Hogy a laikus bajtársnak is legyen némi elképzelése mi van a kábelben ami a lakásbol jön ( a modemen kivül).
A modem ugyanolyan szemetet ad a hálozatba, mint minden más zavarforrás, csak azok szintje ellenörizetlen ( a bekarikázott tük a jelben). Ebböl kell a központban kiválogatni a hasznos jelet.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017

pt.png
    
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Az én praxisomban leginkább a fordított helyzet okozott sok gondot. A kábel TV -s hálózatok koaxaiban meglehetősen nagy jelszintek futkároznak, ezért sugároznak is rendesen. Ezt pedig a rádió hálózatokban okoz rendes zavarokat. (lakásokban sem nagyon lehet KH, RH rádiózást művelni) De ha kimegy a jel, akkor befelé is tud menni, még szerencse, a kábelekben levő nagy jelszint, így a jel/zavar viszony még lehet elviselhető, kevésbé jó árnyékolási csillapítású kábel esetén is.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Természetesen ez is lényeges, habár manapság már senki sem nagyon foglalkozik a 65 MHz alatti kisugárzással. De abban teljesen igazad van, ha egy kábel "lyukas" ilyen alacsony frekin akkor az lyukas magas frekin is ( lassan már 1200MHz-ig) s igy mindig mindenkit keresztül kasul zavar - a kábelesek az étert, a földfelsziniek meg a kábelt. Meg az is igaz, hogy a koaxban 100 dBuV körüli a jelszint az egész sávban. ( érdekes amikor bevezették az ADSL-t akkor az uraknál meg a hölgyeknél fel sem merült, hogy mit sugároznak ki azokkal a 100 éves telefondrotokkal).
A koax kábel leginkább vizvezetékhez hasonlithato, ha az nem lyukas, akkor a viz is jo, a nyomás is rendben van, meg a környék is száraz.....
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Az internet szolgáltatást is általában ugyanaz a szolgáltató végzi, aki a TV műsort is adja. Ez legyen az ő gondja, mifelénk ezt hívják saját hibás balesetnek. Csakhát divat mindenféle szedett-vedett eszközöket egy hálózatba telepíteni. Lehet válogatni, minőség szerint, meg lehet szűrőkkel is javítani a helyzeten, meg ott van a TV vevők szelektivitása is, ami azért javít a helyzeten. A digitális technika ezen is sokat javított, mert elég ha a hasznos, és a zavar jel között 6 - 10 dB különbség van. Analógnál 26 dB -nél nagyobbnak kellett lenni a zavartávolságnak.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Ettöl már fényévekre vannak a modern hálozatok. A modemhez ma már >38 dB a digitális jel/zaj viszony kell (MER), és már a szedett vedett hálozatoknak is lassan becsukták a kaput, mert tönkreteszik a jot is (minden jel ugyanabba a központba megy.)
A képen is látni, hogy bizony itt a jel legalább 35 dB-lel nagyobb mint a zaj. ( és ez még mindig nem a legjobb).
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Vaurél 50cm-es szakaszon három helyen teljesen körberágta a "csoda háromszoros árnyékolást".
Körberágta azt jelenti, hogy nem lyukas, hanem nincs egyáltalán már ezeken a részeken sem árnyékolás, sem galvanikus kapcsolat.
Hibalog azért már tartalmazott bejegyzéseket, de a szolgáltatás azért működött...

Kérdés röviden:
Kutyának orrmagasságban lévő háromszoros árnyékolású koax a jobb, vagy az eresz alatt futó régi, kétszeres árnyékolású biztosítja nagyobb szolgáltatás minőséget/rendelkezésre állást?
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Probáld valahogy felfogni, hogy a kábel egyidöben antenna is, azaz szedi fel az elektromos szemetet az éterböl ( meg ki is sugároz, de ez most lényegtelen). Ha az eresz alatt nincs zavarjel, akkor oda elég talán az egyszeres árnyékolás ( szerencsére ilyen kábel talán nincs is).
Amint bemegy a kábel a házba azonnal egy nagyon szennyezett környezetbe kerül ( kapcsolok, kapcsitápok, mosogépek, TV-k, hajszáritok stb mind zavar), ami ellen védeni kell a hálozatot, és ez elsösorban nem a TE modemedröl szol, hanem a hálozatrol, ahol a TE modemed mellett még akár másik néhány száz is kommunikálni akar ugyanazon a kábelen! Minden összeszedett szennyel romlik a hálozat tisztasága, azaz csökken a kapacitása ( beleértve a saját modemedet is). Ezt utolagosan igen nehéz kezelni, hiszen minden lakást, modemet meg kell nézni, hol melyik kutya vagy a gazdája tette tönkre a drotot.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2017
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Egy kabelTV hálozat ugy néz mint egy karácsonyfa. Minden ág végén van egy modem ami beszélget a központtal, azaz minden jel amit az ágak végén összeszedsz a közös törzsön kerül a központba. Ennek ellenére müködik, és nem is akárhogyan.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget
Kidobtam a háromszoros kábelt (nyúljon meg a nyaka, aki ilyen vacakot tesz fel , szerintem a fehér nem is kültérre való).
Azóta "atom" stabil a hálózat, és Vaurél sem tud benne kárt tenni...
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Az nem tudom innen megitélni, hogy jo-e az a kábel vagy nem, de ha a szolgáltatod fel lenne szerelve megfelelö technologiával ( ami sajnos nem tul gyakori Mo-n) akkor egy nap alatt meg lehetne állapitani, hogy mi ujság van nálad az uj szerelés után.
Elég lenne csak egy kicsit elidözni egy ilyen berendezésen és látnám, hogy mi a baj ( ha van). Ez pl egy kimondottan rossz ág.

IMG_2777.PNG
    
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu