Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramlökés határoló lágyindító
Lapozás: OK   1 / 38
(#) voodoo hozzászólása Jan 22, 2008 /
 
Heloooo!!

Kérdésem lenne hozzátok, hogy mi lehet az a lágyindító??? Zenekari erősítőt szeretnék magamnak építeni. A gyártó oldalán ajánlják, hogy 800VA feletti trafókat lágyindítóval kell ellátni .....én egy 1600VA trafót vettem magamnak (nem volt olcsó), és attól tartok valami nem lesz rendben nélküle. Amúgy a lágyindító + 4000 Ft -ba kerül. Nem is tudom konkrétan mi az. Ki-e lehetne hozni olcsóbban, ha házilag készíteném el a segítségetekkel????

válaszaitokat előre is megköszönném!!!!
hali.

toroid.JPG
    
(#) Iron Man hozzászólása Jan 22, 2008 /
 
Szerintem,biztos hogy ki lehet hozni olcsóbban ha házilag csinálod.A lágyinditó,bekapcsoláskor lassan engedi az áramot,a készülékbe amiben használják,nagyon fontos,ha
ilyen nagy trafókat használsz :yes:

Üdv
(#) Iron Man hozzászólása Jan 22, 2008 /
 
Hogy jobban érsd,nem engedi egyszerűen bele,az áramot,ha nem használod,károsodást okozhat.
(#) vizor válasza voodoo hozzászólására (») Jan 22, 2008 / 1
 
Itt helyben a portálon van egy kapcsolás, aminek a bevezetőjében elmondják, mire jó.
(#) vicsys válasza Iron Man hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Idézet:
„ha nem használod,károsodást okozhat...”

Például mit? (azon kívül, hogy ha nem bírja el a kismegszakító a hirtelen áramfelvételt, akkor leold)
(#) Leslie válasza vicsys hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Bekapcsoláskor mig beálnak a nyugalmi áramok elég szélsöséges körülmények uralkodhatnak egy erősitőben, ez okozhat némi galibát. Természetessen a lágyindító mellé hangszoróvédő áramkört is instaláljon a kérdező. Trafó 1600VA akkor nem kis relék (már majdnem mágneskapcsolok)kellenek.
(#) valve válasza voodoo hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Szia,

A kereskedelemben kapható lágyindítók mindenféle késleltető RC-tagból, meg bonyolult elektronikából állnak,.. En egy 700w -os toroid indítására használom, amely egyből leverné a 10A -es kismegszakítót. Egy 230v -os rellé tekercsét a hálózati kapcsoló után kötöm,.. A záró érintkezőt pedig a trafó primerjé
-vel sorba. Ez az érintkező át van hidalva egy 220ohm -os 10w -os ellenállással,.. A hálózati kapcsoló bekapcsolásakor a trafó a 220ohm -oson keresztül kapja a tápot néhány miliszekundumig, amíg a relé behúz, és áthidalja a 220ohm -ot,.. A néhány ms elegendő, hogy ne alakuljon ki a bekapcsoláskor túl nagy áramlökés,.. Nagyobb teljesítményű trafónál 2 db 220ohm -os ellenállást kössünk párhuzamosan,..

Hasonló megoldás van a Castone vagy a Siva erőlködőkben,..

üdv, Imre,..
(#) Parázs Gábor válasza valve hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Erről mán én is hallotam.Sőt a REFLEX RX500-ba is ezt a megoldást használják.
(#) promise válasza vizor hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Én is ezt az Elektor-ban publikált kapcsolást használom, eddig megfelelően működött.
(#) Pafi válasza valve hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Pár ms és 220 ohm? Ez engem leginkább a szentelt vízre emlékeztet, kivéve azt, hogy a szentelt víz érintkezői nem égnek be. 100 ms és 22 ohm, az már hatásos!
(#) valve válasza Pafi hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Akkor biztos a Castone és Shiva (meg a Parázs Gábor kollega által említett Reflex RX500 -as) -ban is
a mérnökök elszámoltak valamit,.. Sztem írj egy mailt nekik, hogy: "Tc. Caston és Shiva mérnökök,.. Elszámoltátok a lágyindításra szánt ellenállást,.. Vonjátok őket vissza forgalomból, s szervizeljétek,.."
Ejha,
(#) ferci válasza valve hozzászólására (») Jan 26, 2008 / 4
 
Megértem Pafi aggodalmát.. a néhány ms késleltetés annyi, hogy pont az első félperiódus ( 10 ms ) közepén kapcsolna a relé érintkezője, tehát a max hálózati fesznél... akkor még a szekunder oldal elég "üres".
Nem látom értelmét ennek... szerintem jópár periódusig eltart ez a folyamat ( min. 5...20 x 20 ms ).... sacc...

A téma több szempontból is sántít...
1., nem DC 24 voltról indul a relével párhuzamos kondik töltése, ezért az RC időállandó, figyelembe véve még a tekercsellenállás söntölő hatását,
nem egyszerűen számolható - a tápláló fesz pedig a félszinusz felfutó oldala...

2., a relék adatlapjai megadják a max meghúzási időt ( is ); ez általában 7-15 ms.
Ebből az következik, hogy pl. 5 ms alatt még akkor sem kapcsol az érintkezője, ha a teljes fesz a tekercsen van. Ha összeadjuk a lerontott időállandót és a mechanikus késleltetést, akkor egyértelmű, hogy a mérnökök nem rosszul számoltak, hanem a "néhány ms" megállapítás rossz.
Célszerű lenne kétcsatornás szkópon felvenned az áramkör tulajdonságát, több fajta relével is, ha már ilyen elvi vitába keveredsz és utána "megnyilatkozni".
Egyébként a fórumon említett rajz is 1..1,5 sec időt emleget ( 1000..1500 ms ), ami normális.[u]
(#) voodoo hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
vágom :yes:
(#) banyaiakos válasza voodoo hozzászólására (») Jan 26, 2008 / 4
 
Hali!
Szerintem ez kell neked!
http://hobbielektronika.hu/kapcsolasok/toroid_lagyinditas.html
De ha kevés az 1kW akkor szerintem kérdezd a szerzőt hogy mien átalakítások szükségesek
(#) ferci válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
"vizor" már idézte....
(#) Pafi válasza valve hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Mert ők is pár ms-os késleltetést használtak? Honnan veszed ezt?

Hát nem pár ms. Nézd meg az RX500 rajzát! A relé nem a hálózati kapcsoló után van kötve, hanem a lágyindító ellenállás után, (ami nem 220 ohm, hanem 47 ohm), vagyis bekapcsoláskor nem kapja meg rögtön a hálózati feszt, söntöli a trafó, ezért csak akkor húz meg, ha a pufferkondik már majdnem feltöltődtek (30-40 ms)!

Ezzel együtt ezt nem azért alkalmazták, mert olyan jó megoldás, hanem mert olcsó.

reflex_t.pdf
    
(#) banyaiakos válasza ferci hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Ja boccs
(#) d9thc hozzászólása Júl 1, 2008 /
 
Sziasztok
Erősítőm építése során felmerült bennem, hogy nagy pufferkondik használata esetleg tönkrevághatja a trafomat.
A toroidom 400VA-s, 40V fesz jön le a pufferek után. Kaptam két 100000µF-os kondit és ha már van akkor ezt szeretném beépíteni puffernek. Az elgondolásom az lenne, hogy megépíteném ezt: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/toroid_lagyinditas_oldal1.html
Ezt a kapcsolást beraknám a toroid elé és egy másikat, amit kicsit átalakítanék, azt pedig a diódahíd és a pufferkondik közé, hogy egy pár másodpercig akadályozza a töltést.
Nem biztos, hogy jól értem még az elekronikát, de úgy számoltam, hogy a pufferek töltését egy kb. 4-5ohm-os ellenállással kéne csökkentenem, így jönne ki, hogy töltés kezdetén se menjen át a trafón és a diódahídon 400W nagyobb teljesítménynek megfelelő áram.
Szóval a linkelt kapcsolás kis átalakítással megfelelne erre a célra 5ohm-os ellenállással??? Illetve ha ebben a kapcsolásban a relé elötti kondi méretét megnövelem, akkor meghosszabbodik a relé meghúzási ideje?
Előre is köszi

Szép nagy darab állatok csatolok egy képet róluk

DSC_00003.jpg
    
(#) PWM válasza d9thc hozzászólására (») Júl 1, 2008 /
 
"Illetve ha ebben a kapcsolásban a relé elötti kondi méretét megnövelem, akkor meghosszabbodik a relé meghúzási ideje?"
Igen.
(#) d9thc válasza PWM hozzászólására (») Júl 1, 2008 /
 
Köszi a villámválaszt, benned biztos kicsi késleltető kondik vannak
5ohm elég erre a célra? Ha jól számoltam, akkor ez 40V-nál 8A-nak felel meg az első pillanatokban, ennyivel tölteném a kondikat, mondjuk 5mp-ig. Még egy kérdés, ha ez így jó, akkor elég mondjuk ha 10W-os az ellenállás?
(#) d9thc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 1, 2008 /
 
Aham, köszi, akkor csak a primer oldal kap ilyen védelmet. Szerintetek hány másodpercig menjen az ellenállatokon keresztül az áram mondjuk ha az 40ohm-os és 200000µF puffer esetén?
(#) d9thc hozzászólása Júl 1, 2008 /
 
Okaj, köszi KöbZoli és PWM
Asszem ezek a kondik megszűrik még a jövőhetet is
(#) hapro válasza d9thc hozzászólására (») Júl 1, 2008 /
 
Trafó után fölösleges tenned bármit is szerintem, nálam valamivel több mint 800.000µF kondi húzza meg a trafót, és a primer oldalon használom az említett lágyindító kapcsolást, és minden rendben van vele így ahogy van.
(#) d9thc hozzászólása Júl 2, 2008 /
 
Igazából a JLH erősítőmbe lesz a két kondi, tudom, hogy fölöslegesen nagy de ingyen kaptam és hirtelen másra nem tudom használni őket. A doboz amúgy is nagy lesz a hűtőbordák mérete miatt, tehát elfér benne
Köszi a segítséget mindenkinek
(#) Gyimate hozzászólása Okt 3, 2008 /
 
Hello!
Én is megszeretném épÍteni a kapcsolásokban található lágyindÍtót, meg is rendeltem hozzá az alkatrészeket, de valami miatt a 24V-os relé helyett egy 12V-osat küldtek le . Mit kellene megváltoztatnom ezen a kapcsoláson szerintetek, hogy beletehessem ezt a relét? (nem szeretném máris tönkretenni, erre a darabra is 3 hetet kellett várnom )
A segÍtséget köszönöm!
(#) gerg0 válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 3, 2008 /
 
Megméred a relé ellenállását és a relé éle beteszel egy ugyanakkora értékű ellenállást. Az ellenállás legyen 0,5W-os vagy nagyobb. Ez függ attól hogy mekkora áramot vesz fel a relé. Vagy teszel elé egy 7812-es stabilizátor IC-t.

Most lett kész az én erősítőm nemsokára megépítem bele én is ezt a kapcsolást,"csak" 300W-os toroid van benne, de ártani nem fog.
Én is 12V-os relét fogok használni.
(#) Gyimate válasza gerg0 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Lemértem a relé ellenállását: 260 ohm - akkor elég elétennem egy ugyan olyan ellenálást és jólesz? A 7812-est azért nem akarnám használni, mert azt még hűteni is kellene és nem akarok nagy méretű panelt. Amúgy nekem is egy 300W-os toroidhoz kell.
(#) pittyu hozzászólása Okt 4, 2008 /
 
Én KB. két éve vettem ezeket a kétlábu kondenzátorhoz hasonlito lágyinditókat. A primerbe kell sorbakötni 10 és 16 amperes van. A tapasztalatom a következő: próba áramkörben 600 W os trafóval Max 3A csucs áram alakul ki induláskor. A cukrászdában KB . 100 db 35 W os spot égő világit ,és ezeket beépitve kevesebbet kell cserélni.

DSCF0013.JPG
    
(#) gerg0 válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Igen, elég ha beteszel egy 270-330ohmosat elé. Legyen legalább 0,6W-os, mert ha jól számolom akkor 260ohmon 46mA folyik, vagyis 12Vx46mA=0,55W.
(#) Gyimate válasza gerg0 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Következő: »»   1 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem