Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tv Scart csatlakozóból hang
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Macsek71 válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Szia !

Saját példámat mondom : egy Ph**ps nagytv két scart csatija gyári elnevezés szerint DVD, Video.
Próbálgatás után megtudtam, a DVD csak bemenet, a video in-out .
A tv menüjében kellett engedélyezni, hogy DVD-t lehessen rajta keresztül másolni. ( Ja és a video felé mindig a nézett kép és hang ment ...)

Szerintem nálad működne a DVD nevű csatiba a médiabox, az video csati hangkimenetére a füles felállás ...
(#) sargarigo válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Valami ilyesmire számítottam én is, de amikor átdugtam a boxot a másik csatiba, akkor átment a kép fekete-fehérbe, hang meg semmi. Gondolom ezen a csatin már svideóként kezeli és nem kompozitként. Amúgy ez egy panasonic tévé. Akkor még kísérletezek vele, hátha. Azért minden építő javaslatot szívesen veszek!
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2015
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Már irtam és a kolléga is mondta, hogy lehet, hogy az egyik csak bemenet a másik meg ki-, bemenet.
Azt, hogy mi kerül az univerzális scartra azt lehet, hogy programozni kell.
Meg lehet, hogy azt is, hogy milyen tipusu jelet használ: FBAS, RGB vagy YUV ( a rövidutések eltérnetnek a gyárto zsargon szetint.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2015
(#) Inhouse válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 9, 2015 /
 
Lapos TV-knél jött elő ez a probléma, hogy eltüntették az RCA hang kimenetet és a SCART-ból csak a tuner hangja jön. Érdekes lenne megkérdezni őket, hogy miért? Ezen TV-ken a digitális kimenetet kell használni, azon kijön minden. Ill. kompromisszummal használható a TV fejhallgató kimenete, azon is minden szól.
Én sem láttam még mindent, pl. olyan TV-ről is most hallok, ahol lehet állítani, hogy mi menjen a SCART-ra...
(#) sargarigo hozzászólása Júl 11, 2015 /
 
Köszönöm a válaszokat!

Megnéztem a menüjét, és elsőre azt gondolnám hogy semmi ilyesmi nincs benne, DE!
Ahogy jobban nézem végül is lehet hogy mégis. Van egy ilyen hogy AV2-es kimenet: tv/monitor. Monitor alatt általában képmegjelenítőt értünk, de akár az is lehet hogy ami bemegy az jön ki (hang). Most a gyerekek miatt nem tudom kipróbálni, de ha mázlim van, akkor lehet hogy ez lesz az!
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
Én sem láttam még mindent, pl. olyan TV-ről is most hallok, ahol lehet állítani, hogy mi menjen a SCART-ra....

Nemrégen dobtam ki az elso 100Hz-s 16:9-s Sony TV-t amit ugy 1996 táján vettem abban 3 Scart csati volt, 2-t programozni lehetett mi menjen ki rajtuk s milyen formában.

Az uj TV-ken az a gond, hogy elvben alig van bennük analog hang/kép - az analog adást is digitalizálják mielött látod/hallod, igy nehézkes ilyen kimenetet csinálni ( meg ma már kinek kell analog kimenet.....).
(#) sargarigo hozzászólása Júl 11, 2015 /
 
Idézet:
„AV2-es kimenet: tv/monitor”


Na úgy tűnik ezzel sikeresen megoldódott a gond! Ha tv módban van, akkor a tunert teszi az AV2-re, monitor állásban viszont "monitorálja" amit a tv mutat. Köszönöm mindenkinek!
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
(#) hobbyboby válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 15, 2015 /
 
Nem azt lehet ám beállítani egy TV-n, hogy mi menjen ki a SCART-ra (azt ugyanis a nemzetközi szabványok írják elő!, hanem inkább CSAK azt, hogy melyik SCART legyen pl. a több darabból az éppen bekapcsolt állapotú!
Sajnos a SCART-ok általános hang be- és kimenetei szintén előírt szabvány értékek, a DIN 45500 alapján - 0,700 mV-os kimeneti jelszinttel.
Tehát - egy külső HF erősítő vezérlésére - bár alapjaiban jó lenne, de azt nem a TV távszabályzója szabályozza!
Vagy kézzel kell a hangerőket tekerészni, vagy valami távszabályozós kell legyen a külső erősítő.
A modernebb TV készülékeken a kijövő hanghoz van infravörös és üvegszálas optikai kimenet.
Az lenne a legjobb, ám egy olyan IR vevőegység - a még hagyományos sztereo erősítő elé - egy kisebb vagyonba van.
Vagy meg kell venni a legújabb házimozis rendszert ...
(#) Gafly válasza hobbyboby hozzászólására (») Júl 16, 2015 /
 
Mondjál már legalább egy kötelező nemzetközi szabványt ami a SCART működését részletekbe menően és tökéletesen leirja
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Júl 16, 2015 /
 
Mi lenne ha a googlebe irtad volna be a SCART Standard szavakat, és egy pillanat alatt minden ott lenne a képernyödön.

Sajnos a LINK gomb továbbra sem müködik ezért csak igy:

http://cncms.com.au/SANYO-IMs/FAQs/scartconnector.pdf
(#) Inhouse válasza hobbyboby hozzászólására (») Júl 16, 2015 /
 
Ami eddig volt TV-m és véletlenül nem csak 1 SCART volt rajta, azon nem lehetett állítani semmit ezzel kapcsolatban.
A többi gondolom nem nekem szólt.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2015 /
 
Idézet:
„A technical briefing by J. S. Technology.”

Én ezt nem nevezném szabványnak
A szabvány az a vonatkozó hatályos IEC (amit pénzért vesz az ember és ezért neten ritkán van fent).

Abban igazad van, hogy sok (különböző) anyag van fent a neten. A gyártók pedig enyhén szólva is szabadon értelmezik a dolgokat (ahogyan érdekük diktálja). A jelenlegi kialakult állapotot inkább "szokásjognak" nevezném...
(#) kormika hozzászólása Júl 16, 2015 /
 
Sziasztok! Én a tapasztalataimat szeretném leírni. 2 éve én is szembesültem azzal, hogy a mostani TV-k SCART csatlakozóján nem jön ki analóg audió jel, ugyanis vettem egy 81cm-es FullHD LG LED TV-t. Beraktam a régi TV helyére, rádugtam a házimozimat a SCART-ra, és síri csend. Próbálkoztam sokat, nem lett hang, a vége az lett, hogy nincs házimozi, a TV (amúgy nem rossz minőséget produkáló) belső hangszóróit használom. Tegnap kezembe került a TV papírja, és láttam, hogy 1 hete lejárt rá a garancia. Nna mondom kíváncsiságból lekapom a TV hátulját, és megnézem a SCART csati környékét. Hát megdöbbenve láttam, hogy szabvány ide, szokásjog oda, a SCART csati kimenetként szolgáló lábaihoz nem is megy vezetősáv a panelon. Az audió bemenetek és a kompozit videóbemenet van csak bekötve. Még az a láb is üres, amivel a TV autómatikusan átvált a SCART bemenetre, ha a rácsatlakoztatott készülék azt kéri. Érdekes amúgy a dolog, mert szüleim velem egyidőben vettek egy szintén LG FullHD LED TV-t, csak az 51 centis, és annak a SCART csatiján minden kijön, többekközött az én házimozimat is Ők használják, és tökéletesen működik, nem csak a tuner rész audiója jön ki, hanem az éppen aktuális jelforrás audió jelét teszi ki a TV a SCART-re. A két TV csak!! a méretében tér el egymástól, még a menü is betüről betüre megegyezik, de az én drágább TV-m csak bemenetként kezeli a SCART-ot, és nekem kell átváltanom rá, szüleimé pedig ki-bemenetként kezeli, és ha a házimozi beépített DVD lejátszójában elindítanak egy filmet, akkor kapásból át is vált a TV a SCART bemenetre. Érdekes dolgok ezek, de sajnos nagyon gyártó, és méginkább típusfüggő, hogy a SCART csatlakozót hogyan kezelik.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Júl 16, 2015 /
 
A szabványban ugyanaz van mint a belinkelt oldalon. Ebben nincs semmi olyan dolog amit extra meg kellene beszélni. Ott van a jel fajta és a szint, valamint az impedancia. Más nem kell. Az adatbus protokollja is ismert.
Ha nagyon keresel megtalálod az IEC szabványt is ( nem ingyenes, de nem kerül milliokba sem).
Kár ma már egy letünt kor szabványain rágodni. Soha semmi különösebb baj a SCARTtal nem volt a csati mechanikus kivitelén kivül. A gyárak csak abban tértek el egymástol , hogy szabadon választhattak milyen jeleket visznek ki ( a szabványban leirtak közül) a csatira illetve engednek be a készülékbe. Minden más szabványos volt.
(#) Massawa válasza kormika hozzászólására (») Júl 16, 2015 /
 
Egy idöben ez nagyon divatban volt ( már 15-20 évvel ezelött is), hogy a SCART csak bemenetként szolgált. Ez azonban nem jelzi azt, hogy nem tartották be a szabványt, hanem ugy döntöttek, hogy csak igy csinálják meg. Az más kérdés, hogy miért.

(Akkoriban nem is igen kellett a kimenet, hiszen minden felvevö szerkezet rendelkezett saját tunerrel meg bemenettel, igy a TV-töl függetlenül tudtak dolgozni, a TV meg csak arra kellett, hogy lássuk mit vettünk fel vagy mit kaptunk a beltéri dobozokbol.

Ma meg az a helyzet, hogy a TVk többségéhez valamilyen digitális memoriát lehet kapcsolni ( HDD, SSD, USB stb) igy semmi szükség az analog jelek kivezetésére - ráadásul KTV hálozaton kivül már nincs is analog jel
A házimoziknak meg kimondottan jot tesz, ha optikai kábelen kapják a jelet, igy tényleg házimozit tudnak csinálni a parasztvakitás helyett ( amit sok házimozi csinált a hang rendes feldolgozása helyett). S mit ad isten, minden szabvány és évtizedek ellenére az én 25 éves házimozim minden gond nélkül müködik a legujabb ultraHD TV készülékkel minden formátumban (5.1 dolby, DTS stb).
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2015
(#) kormika válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2015 /
 
Nekem is vagy 10 éves a házimozim, és az összes formátumot viszi, csak sajnos az optikai bemenet hiányzik róla. Én ennél a két TV-nél azt nem értem, hogy az olcsóbb és kisebb miért használja "rendesen" a SCART-ot, a drágább és nagyobb, pedig miért nem.
(#) Massawa válasza kormika hozzászólására (») Júl 16, 2015 /
 
Annak millio kis oka van/lehet ( nem ismerem a TV-t), de ez ugyanaz, mint amikor az autokbol kihagyják a visszapillanto tükör vagy az üllés fütését, vagy a lyukat ahova kulcsot be lehet dugni menet közben ( az olcsobb modellek ezt mind tudják) stb.
Lehet, hogy valakinek vastagon fogott a ceruzája, vagy elfelejtette megrendelni ezt az opciot...).
(#) welox hozzászólása Máj 5, 2016 /
 
Sziasztok!
Adott egy LG 43LF5400-as TV. Nincs rajta 3,5-es jack, viszont én szeretném rákötni a 2.1-es Genius hangfalszettemet. UPC boxxal használom a TV-t és ha a boxot összekötöm a hangfalakkal, tökéletesen megszólalnak a hangfalak. Viszont én azt szeretném, hogy ha pl mobil winchesterről nézek filmet, akkor is a hangfalak szóljanak. Létezne valamilyen megoldás erre? Ajánlottak egy olyat, hogy SCART - RCA átalakítóval kössem össze a TV-t a hangfalakkal. Ha ezt megteszem, sem a UPC-t használva, sem külső háttértárról nem szólalnak meg a hangfalak. Ha az átalakító nélkül, csak simán az RCA aljzatokba dugom a hangfalakat, akkor is ez a helyzet. Az átalakító és a kábelek működnek, mert ha a UPC boxba dugom a hangfalakat akár RCA-val akár SCART-tal szólnak. Esetleg van valamilyen beállítás a TV-n amit nem találok? Valaki tudna segíteni ez ügyben?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Inhouse válasza welox hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Az egész topic erről szól, olvass vissza légyszíves, hogy ne kelljen sokadszorra is leírni ugyanzt!
(#) Tomi111 válasza welox hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Üdv! Sajnos ezek a tv-k a scart/RCA kimeneten általában csak a tuner(antennakábelről) hangját adják ki. USB-ről használva nem jön ki a film hangja. Ezeknél egyedüli megoldás az optikai digitális (esetleg digitális RCA kimenet)hangkimenet használata. Persze ehhez ilyen bemenetű erősítő kell. A fejhallgató kimenet lehetne még megoldás, de itt rosszabb a hangminőség. Viszont a tiéden ez nincsen.
(#) kadarist válasza welox hozzászólására (») Máj 14, 2016 /
 
Szia!
Ha a Scart-csatlakozón nincs hangkimenet filmlejátszáskor, akkor sajnos ez a készülék tényleg nem támogatja a hangkimenetet. Elég szegényes a csatlakozóválaszték, se egy audio-kimenet, se optikai kimenet....
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem