Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
 
Témaindító: Müszi, idő: Jan 30, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 15
(#) kristikoma válasza tommeeka hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Vannak műszereid?
(#) tommeeka válasza kristikoma hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Multiméter, frekimérő, kapacitást ill. tekercset tudok mérni kiforrasztava, van rövidzárvédett tápegységem.. sajnos más nincs..
Be akarok szerezni egy normális RLC mérőt..
Amit itt láttam a hobbielektronikában, az nem rossz...
(#) kristikoma válasza tommeeka hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Ha az a frekimérő tud legalább 120MHz-ig mérni, akkor jó lehet. Nem fogom leírni még egyszer a hangolás menetét. A bolgár és a VT tunere hasonló, legfeljebb a tekercsek menetszáma, meg az alkatrészek értéke és pozíciószáma különbözik. Még irányadást is írtam az elején a tekercsek menetszámának csökkentéséről. Amivel gondod lehet, az a sávátfogás. Variométeres tunert nehéz áthangolni emiatt, ezt írtam korábban. Nekem sose sikerült ilyen tunert rendesen áthangolni, mindig csak néhány MHz(4-6) volt az átfogás.
(#) tommeeka válasza kristikoma hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Értelek, köszönöm
(#) fecameca válasza tommeeka hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Az S042 tápfeszültsége 4-15 Volt az adatlapja szerint. Esetleges gerjedési hajlam miatt érdemes kevesebbet adni, de az a szereléstől (is) függ. Szerintem a 12V jó neki. A ki és bemenetek fogalmát szerintem te kevered. Nekem az bemenet, ahová az antennát dugjuk, és a kimenet az, amit össze kell dugni a rádióval. A keverőnek nem tudom, hogy mind a két vége aszimmetrikus - e? Az antennához valószínűleg adnak balunt, vagy bele is van építve. A rádió felől biztosan kell egy balun, mert ha a 75 ohmos kimenetet nem egy árnyékolt koaxxal viszed a rádióig, biztos minden zavart összeszed. Az erősítős antennákban már mindenképp van balun, de annak még tápot is kell adni. Az antennák nem rosszak, ezek kör irányban vesznek. Ezekhez nem kell forgató, minden irányban vesznek. De ha te tudod, hogy a vehető adók mind egy irányba esnek, jobb a yagi. Azt, hogy hová szereled, az a fő irányelv, hogy minél magasabbra. A ház falára szerelve a fal egyik irányból eltakarja. De ha abban az irányban nincs olyan adó, amit venni akarsz, akkor elsősorban azt nézném, hogy hová, mihez lehetne rögzíteni a legolcsóbban, és mégis legmegbízhatóbban. A legjobb lenne neki kint a tetőn jó hosszú árbocra, de ez sokszor nem megoldható. Ezután jönnek a kompromisszumok. A rögzítés helye, kábel hossza, stb. A parabolákba ne lógjon bele, de alattuk, felettük, mellettük már lehet keresni egy olyan pontot, ahonnan erősebb szél sem tépi le. Egy ablakon kívülre, vagy erkélyre szerelve is lehet jó a megoldás, nem mindegy, hányadik emeleten van.
(#) fecameca válasza kristikoma hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Azt a két tekercset kellene újra tekercselni, amikben a hangoló mag mozog. A rajzodon az L11, és L27 az szerintem. Egy ilyen csöves készülékben a fém dobozban, a cső foglalat felől nagyon rosszul hozzáférhető helyen szokott az lenni. Nehézség még az is, hogy az L27 az 3 tekercsből áll. Ilyenkor szoktam én visszakozni, pedig én sokszor nem ismerek lehetetlent.
(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Ugyan nem nekem szólt, de megnéztem a VT rajzát ismét, ennek az áthangolása rosszabb, mint gondoltam. Eleve nem is értem, hogy miért nem forgókondis, holott ekkor már készült ilyen is, csak nem ebbe. Ennek nem állnék neki. Inkább egy átkapcsolható konverter lesz a jó ide.
(#) tommeeka válasza fecameca hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Köszi a gyors választ, egyenlőre az alacsonyabb szerelési megoldás lesz, aztán meglátom milyen az eredmény.
Egyébként az osztrák hatarszélen lakok, szombathely-kőszeg kőszeg között és az antennát a ház nyugati oldalára tudnám szerelni a legegyszerűbben
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu