Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán
 
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   31 / 31
(#) Gafly válasza Anie hozzászólására (») Jan 2, 2024 / 1
 
Szerintem:
Az a nyomás jó.
Az folyás a légtelenítőnél nem rémes, amiatt nem kell pánikolni ha már nem nedvesedik. És nem amiatt nem megy a cirkó, de most már ugye megy...
Ha a felhasználó elmondja hogy a mi a baja és mit javítson meg, arra felárat szoktak felszámolni.

Ugye nem te tekergetted azt a tekerőt a szivattyún?
De ha mégis, akkor találtál egy olyan állást, ahol megy.
(#) VIM válasza Anie hozzászólására (») Jan 2, 2024 / 1
 
Az előremenő fűtési csőcsonkon lévő légtelenítő vízköves amit el lehet róla távolítani citromsavas oldattal vagy megfelelő fürdőszobai vízkőoldószerrel. Szétszedhető, szerelhető darab. Lehet, hogy csak annyi gond van vele, hogy a vízkőlerakódás akadályozza az úszót a szabad mozgásában, hogy a levegő távozni tudjon. Kár volt összekenni a szép rézcsöveket ezzel a falfestékkel.
(#) Anie válasza VIM hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Köszönöm a válaszokat, Neked is @Gafly.
Akkor próbálok nem kardomba dőlni

Nem, nem én tekergettem, szinte semmihez nem merek nyúlni, gondolhatod, nem lennék ilyen barbár. Ez szerintem azóta így van, hogy a házzal együtt megvettem... (A festést nem tudom megreklamálni, már nem él a festő, aki anno elkövette.)

A vizkövet leszedem holnap, ahogy mondod, köszönöm szépen!

Ha bármi gond lesz, brekegek.
Örök hála a sok segítségért!
(#) VIM válasza Anie hozzászólására (») Jan 3, 2024 / 1
 
Azt a fekete kis kupakot, szelepsapkát letekerheted és annak környékét is megtisztogathatod.
(#) Anie válasza VIM hozzászólására (») Jan 3, 2024 /
 
Köszönöm, gondolkodtam rajta, hogy ahhoz szabad-e nyúlni, de akkor oké
(#) Hutty válasza Anie hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 2
 
BUÉK!
Megkérdezném, hol tart a kazánjavítás projekt?
(#) Anie válasza Hutty hozzászólására (») Jan 6, 2024 / 2
 
Boldog új évet Neked is!
Az a helyzet, hogy a kazán bármiféle beavatkozás nélkül úgy döntött, hogy üzemszerűen működik. Egy mukkanás nélkül, most már elseje óta, amikor sikerült újra indítanom. Ami ugye annak fényében, hogy vagy három hétig rendszeresen leállt, majd szilveszterkor 2,5 napra megadta magát, legalábbis fura. (Laikusként, meg a korábbi hibaüzenetek fényében úgy gondolom, hogy amikor hajlandó volt feléledni, kiköphette azt a levegőt, ami addig megakadályozta az üzemszerű működésben, de ez csak egy ötlet).

A szerelő vett egy új szivattyút (26 ezer, ez az ő költsége), de azt mondta, csak akkor cseréli ki, ha szólok, hogy gond van. Nyilván akkor is előbb megnézi, hogy ő mit lát, aztán majd eldöntjük. Neki ez nem gond, csak FÉG készülékeket javít, mindig rengeteg alkatrész van nála (szivattyú az ár miatt mondjuk épp nem), szóval simán el tudja használni, ha nekem mégsem kell.
Most úgy vagyok vele, hogy ha gond van, azonnal jön, akkor nagyon alaposan átbeszéljük és átnézetem; ha kibírja így a szezont, akkor utána nézetem át nagyon alaposan.
Szerintem a most érkező jóval hidegebb idő lesz a főpróba, akkor meglátjuk hogyan muzsikál.
Annyit csináltam én még, hogy átprogramoztam a termosztátot. Napi 6 programhely van rajta, a napszaki eltérések miatt. Most úgy csináltam, hogy maximum 1 fokos hőmérséklet emelkedés van programok között, hogy ne kelljen erőlködnie a rendszernek (pl. napközben 19 fokon megy, amikor nem vagyok itthon. Kora este előbb 20 fokra, majd egy óra múlva 20,5-re vált, azt tartja este 11-ig, azaz nem 19-ről küzdi fel magát 20,5-re, mert az több munka). Aztán lehet, hogy ez hülyeség, de ez jutott eszembe.
Végre tudok másra is koncentrálni, egy hónapja ezen pörgött az agyam, már nagyon idegesítő volt mindig azt fülelni, épp mi történik a kazánnal, milyen hangot ad ki stb.
Még egyszer örök hála minden tanácsért, gondolatért!
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2024
(#) Csibe7811 hozzászólása Jan 13, 2024 /
 
Sziasztok.
Előre is elnézést ha nagyon off kérdés, de hátha valakinek van információja.
Általános kérdésem lenne ezzel a típusú kazannal kapcsolatban. Nekem zc 18.3 parapetes kazanom van ezeknek milyen lehet a hatásfoka? Azért kérdezem mert volt kint MVM gáz szaki nyomás szabalyzó csere miatt és ránézett a kazanra is és mondta hogy cserélni kellene a hőcserélő testét mert már morzsolodik szét van égve. Kb 70000 most egy hőcserélő anyag ára. Érdemes e cserélni vagy inkább teljes kazáncsere inkább. Nem tudom ez a kazán most nyílt vagy zárt ègèsterűnek számít e, parapetes új kazánokból van e ilyen típusú amit lehet újra cserélni, engedélyeztetés nélkül felrakatni? Vagy a legolcsóbb venni új hőcserélőt? Azért már nem mai gyerek 30 év feletti, nem tudom mennyire időt álló már.
(#) Csibe7811 hozzászólása Jan 14, 2024 /
 
Sziasztok.
Kicsit offos téma, bár nem teljesen.
Ilyen Fèg ZC 18.3 parapetes kazánom van, nyomás szabályzó csere miatt volt nálam az MVM és a gáz szerelő ránézett a kazánra is és szólt hogy cserélni kell lassan a hőcserélőt mert már pereg róla az anyag szét van égve. Ránéztem kb 70 k az anyag költség. Viszont gondolkodtam hogy nem e érné meg hosszabb távon egy újabb gondolom kondenzációs nem lehet mert kemény kellene, de van ennek újabb típusa. Nem tudom ezek az újabbak jobb hatásfokuak-e vagy ugyan az? Megéri e újabbra cserélni vagy csak ha végleg meghal? Az újra 89%-ot irnak. Ezek a régiek nem tudom milyen hatásfokuak.
(#) Gafly válasza Csibe7811 hozzászólására (») Jan 14, 2024 / 1
 
Sajnos nem vagyok gázszerelő, és még a családban sincsen, de volt ZC18 sok évig.
Csak pár dolog ami átvillant a kérdésed elolvasása után (nem fogom megmondani a tutit, te döntésed marad).
- Hatásfoka pocsék.
- Hivatalosan nem tudom minek számít, de gyakorlatban a "parapetes" kazán is zárt égésterű (kívülről szívja az égéshez a levegőt, nem a lakásból). Elvileg légtömörnek kell lennie. Páraelszívó, reteszelés meg ilyesmi nem gond.
- Kémény nem kell hozzá, így kéményseprő és papír sem.
- Nincsen benne ventillátor a "mesterséges égéstermék elvezetéshez". Egy gonddal kevesebb, mert egy "turbós" cirkó csak akkor fűt, ha van gáz, megy a keringető szivattyú, megy a ventillátor, és olyan kedve van. ZC18 esetében ebből általában elég két feltétel is.
- Igen, ki fog lyukadni majd, ha már most "porlik". Előtte azért elkezd majd csepegni, pánikolni ráérsz akkor is...
- Kívülről ugyan ronda a parapetes kivezetés, de a gyakorlatban csak annyi karbantartást igényel, hogy a galambfészket el kell róla távolítani, mert valamiért nagyon szeretik a "központi fűtést" a dögök.
- Most is lehet hozzá kapni mindent, és szinte minden szerelő meg tudja javítani becsukott szemmel. Akár te is.
- Kondenzációs kazán alacsonyabb vízhőmérsékleten jár, lehet hogy radiátorokat is nagyobbra kell cserélni, stb.. Ámbár a klímaváltozás miatt egyre kevesebbet kell fűteni...
- Tudom sok az a hetven rugó egy új hőcserélőre, de egyrészt éves karbantartás sem áll meg huszonöt alatt, másrészt egy új kondenzációs kazán, plusz új kémény, csatornába bekötés, radiátor csere, tervezés, papírok azért kicsit több...
- Azt hallottam, hogy új esetben már csak kondenzációst lehet telepíteni, de pár év múlva gázost egyáltalán nem. De lehet hogy csak felültem a sajtónak, mert engem nem érint jelenleg.
(#) Csibe7811 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Köszönöm a gyors választ, és bocs a dupla bejegyzésèrt, de nem engedi törölni ha már egyszer postoltam.
Nem a 70k-t sokalom csak tartok tőle hogy akkor adja meg magát amikor pont nem kéne, és már nem mai csirke.
Amúgy kicsit jobban kutakodtam van ujjabb típusa is Bővebben: Link
89%-ot írnak és teljesen helytálló amit írtál, zárt ègèsterűnek számít.
(#) Hutty hozzászólása Jan 21, 2024 /
 
Egy kicsit idegesített a dolog, ezért megmértem a grundfoss szivattyúim kondijait. A középső egy működő volt, a többi félrerakva.

kondik.jpg
    
(#) Gafly válasza Hutty hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Azt a 315 nF-ost szétkaphatnád egy fényképezésre, hogy miként repült el benne az idő vasfoga...
(#) Hutty válasza Gafly hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Következő: »»   31 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem