Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transmission Line hangsugárzó építés
Lapozás: OK   3 / 8
(#) uli hozzászólása Okt 15, 2008 /
 
Szokásos indoklás következik, miért nyitottam új témát: Mert nem volt ilyen. Szerintem ez a hangfalcsalád megér egy új témát.

Szóval problémám, vagy kérdésem:

Hogyan tervezzek jó TL hangfalat??
Itt találtam leírást ezzel kapcsolatban.
Amire jutottam:
Hangszóróm: MNC caesar, 30506
Link
Itt található róla minden, ami kell.
Számolgattam is. Az ott leírt képletbe behelyettesítve kaptam a következő értékeket:
Length= Fs/4
(Fs=66,8Hz)
Azaz a hossz(?minek a hossza, mi a mértékegysége (1/s?)?) = 16,7

Ez jó, de nem tudom mire.

A másik egyenlet már sikeresebb volt.

hullámhossz= 330 m/s ÷ 66,8 1/s
azaz H.hossz= 4,94 m

Utána azt írja, hogy megkapjuk a megfelelő TL hosszúságot, még osszuk el 4-gyel. Azaz 1,23 m-t kapunk.

Ez azt jelenti, hogy nekem a hangfalaban belül 1,23m hely kell, hogy legyen, és utána kell raknom egy lukat?

Kérem segítsetek értelmes hozzászólkásokkal, és ne azzal, hogy van egy hasonló téma.
Köszönöm: Uli
(#) perlaci válasza uli hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Bocsi ne vedd megbántásnak a következő sorokat, de hogy értsd le kell írnom. Az MNC hangszórók nagyon jól terhelhető szép alkatrészek a házi discó és autó bömböltetők világába valók. A TL hangfalak kiemelkedő minőségű hangfalak ehhez mérten kell bele hangszórót is választani. A tervezése sem egy egyszerű feladat, kell némi hangfal építési gyakorlat. Tanácsolnám csinálj egy egyszerűbb Breflex dobozt ehhez a hangszóróhoz jó gyakorlat lesz és elégedett leszel a hangjával is. Aztán ha pénztárcád is megengedi menj be egy Hi-Fi boltba valami komolyabb hangszóróért és valószínű még méretezési segédletet is kapsz hozzá.
(#) kobold válasza uli hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
A TL hangfalról azt sem tudom, micsoda, a linkelt számítások viszont nem olyan bonyolultak, leírom, hátha hasznát veszed.
Minden hangszóróhoz tartozik egy kitüntetett frekvencia, ami a saját-rezonanciájára vonatkozik, ezt jelölték Fs-el, mértékegysége ugye a Hz. Ebből, illetve a hangsebességből megkapod az adott frekvenciához tartozó hullámhosszt (náluk Length, többnyire a görög lambda jellel írják le, és lambda = a hullám terjedési sebessége az adott közegben / hullám frekvenciája, lásd rádióhullámoknál a lambda = c / f képletet). Ha megvan a hullámhossz, ezt elosztva néggyel megkapod a (mily véletlen) negyedhullám hosszát, ebben a távolságban kell lennie a hangszórótól a reflexiós felületnek, ami visszaveri a hangot.
Ennyit tudtam segíteni, és hogy mindez mire jó, majd a hozzáértők elmondják
(#) uli válasza kobold hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Magyarul a 4-gyel soztás után kapott eredmény (jelen esetben 1,23) az lehet mondjuk a hangfal alja, ami már nincs bevonva a hangelnyelő anyaggal??. Köszi kobold.

perlaci:
Tudom, hogy nagy fába vágtam a fejszém, biztos voltam benne, hogy nem ilyen hangszórók kellenek bele, de jelen pillanatban erre volt pénzem, és szeretném ebből a legjobbat kihozni. Tudom, hogy nem lesz egy olyan minőségű hangfalam, mint az igazi TL-ek, de ha már valami hasonlót elérek, annak örülni fogok. Bassreflex dobozzal kapcsolatban csak annyit szeretnék, nekem állóhangfalak lellenének, nem fér el két láda sehol. De ha van még esetleg valami javaslatod szívesen fogadom.

uli
(#) lapose válasza uli hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Szia!
Itt is szétnézhetsz!
Bővebben: Link
(#) uli válasza lapose hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 

Idézet:
„Kérem segítsetek értelmes hozzászólkásokkal, és ne azzal, hogy van egy hasonló téma.”

De azért köszi.
(#) lapose válasza uli hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Szia!
Idézet:
„Mert nem volt ilyen. Szerintem ez a hangfalcsalád megér egy új témát.”


Ezek szerint nem találtad meg!
Csak azért linkeltem be, mert ott már van kb. 60 hozzászólás és nem biztos hogy ha valaki már ott leírta amit akart itt is lefogja mégegyszer...
(#) lamalas válasza uli hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Miert akar majdnem mindenki (tisztelet a kivetelnek) a legnehezebben kivitelezheto hangsugarzoval kezdeni? En is TL-t epitettem eloszor, de le is szokam rola Na nem azert mintha olyan szornyu lett volna, de tenyleg sok problema van vele es abszolut nem kezdoknek ajanlott a TL konstrukcio. Sokkal inkabb javasolnek egy zart dobozt v. esetleg egy b.reflexet kezdesnek. Egy megfelelo hangszoroval es a hozza passzolo zart dobozzal nem tudsz akkorat hibazni mint egy TL-el. De vegulis Te tudod ...

Mas: lapose-nak sztem valamennyire igaza lehet. Talan abban a masik tipokban erdemesebb lenne folytatni a TL diskurzust, de akkor erdemesebb lenne atnevezni csak sima TL topikra a cimet, mert a 3 utas dolognak nem sok koze van a TL temahoz, azaz ugy is fogalmazhatnek, hogy nem azon all v. bukik a dolog h. 2 v. 3 v. ki tudja hany utas lesz a sugarzo.
(#) uli hozzászólása Okt 16, 2008 /
 
Most fejeztem be a topic végigolvasását.
Találtam benne hasznos információkat, de sajnos igazából semmi konkrétum. Ahogy olvastam, végig azon vitatkoztok, hogy kinek jobb a füle, ki milyen műszerrel mér, és hányat (nem)épített. Igazi konkrétumot szinte nem is írtok. Persze bizonyára van egy-kettő, de nem ez volt jellemző a topicra.

A TL-ről pedig ne is próbáljatok lebeszélni.

(#) perlaci válasza uli hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Üdv
No akkor egyértelműben írom le. Ezt a hangszórót Breflex dobozba kell tenni mert arra méretezték. Ha különlegességre vágysz csinálj egy oszlopot aminek az aljába teszed a hangszórót és valahol a teteje közelébe a nyílást. Ha jól néztem 14l-es dobozka kell neki. Ha kész a hangfal meghallgathatod reflexcsővel és azt ideiglenesen bezárva zártként is. TL dobozról annyit, hogy a benne lévő labirintus adja a hang hullámhosszát amit viszont a hangszóró adataiból kell kiszámolni és nem a rezonáns frekvencia. A labirintus geometriai formája sem mindegy és ügye el kell férjen a hangszóróhoz méretezett dobozba. 14l-be nem tudom mit tudnál tenni. Egy TL doboz úgy 90l-nél kezdődik szép nyúlánk bútordarabok. Javaslatom menj el egy két Hig-End cuccokat áruló boltba és egy két prospektust szedj össze, talán még kittekről is találsz. Csak vigyázz meg ne fertőződj mert inged-gatyád otthagyod. Körbenézek hátha találok egy két címet.
(#) watt válasza uli hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Bár nem illik más fórumokat reklámozni(vagy tévednék), de a terminalon van egy olyan topic, ahol több ezer hozzászólás van, és nagyon sok hozzáértő ember. Megnézni érdemes szerintem, és nem azért, mert én indítottam... De az viszont biztos, hogy nem írom le mégegyszer amit ott már egyszer leírtam...
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Hogy hányszoros volt a hangminőség-javulás,azt nem tudnám megmondani.ehhez ua.meghajtókat meg kellett vna hallgatni ugyanolyan falvastagságú,belső űrtartalmú,stb,de szögletes ládában is.de azt tudom,h a (hang)doboz minden le nem kerekített élén korai visszaverődések,diffrakciók keletkeznek,melyek rontják a sztereó kép pontosságát/fókuszát.és abban is biztos vagyok,h gyári rendszertől nemhogy olyan,de még azt megközelítő sztereó teret sem hallottam soha vissza,akkor sem,ha többszörösre volt árazva,mint amit az ominózus berendezés ért.s persze nem is a konkrét hangminőség,hanem a térleképzése volt messze átlag feletti.ezt a jellemzőt sokan figyelmen kívül hagyják.
(#) uli válasza watt hozzászólására (») Okt 17, 2008 /
 
Watt!
Elolvastam a fórum első néhány oldalát. Számolgattam, rajzolgattam, és erre jutottam. Megnéznéd jó-e?
Köszönöm: uli

DSC00245f.jpg
    
(#) uli hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
Na? Senki nem akar segíteni?
(#) Balczer válasza uli hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Link
ebben minden benne van

Köszönd Fdsa-nak és megaymir-nek a fordítást
Ők egy másik fórumon közzétették , remélem nem lincselnek meg érte.

Használd az URL gombot! szerk. szamóca
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
szeretem azokat akik ennyire pontosan meg tudják mondani, még azt is, hogy hányszoros, mindenféle mérés nélkül.
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Előző hozzászólás első mondata;"hogy hányszoros volt a hangminőség-javulás,azt nem tudnám megmondani" a térleképzés pontossága,a jelenlét-érzet pedig egy olyan jellemző,amelyet semmiféle,még a legösszetettebb mérési módszerekkel sem lehet egzaktul modellezni.
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Hát nem, ezért is esnek bele sokan a csapdába, és tartanak jónak olyat, ami csak hazudja a valóságot. Persze, az eredeti téma, a TL-ek lelkivilága, átvitele, jól mérhető, és nem kell/lehet annyit maszatolni vele, mint a "térleképzés pontosságával". Szerencsére.

nnamost, mielőtt túlzottan vidám lennél, én a pontosság kedvéért idézném a teljes mondatod:

"Hogy hányszoros volt a hangminőség-javulás,azt nem tudnám megmondani.ehhez ua.meghajtókat meg kellett vna hallgatni ugyanolyan falvastagságú,belső űrtartalmú,stb,de szögletes ládában is."

ez számomra azt jelenti, hogy ha a felsorolt körülmények adottak lettek volna, te fülre megmondanád hányszor jobb az egyik, mint a másik... no comment.
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Mivel a hifinek csak és kizárólag az élő zene lehet az etalonja,ezért minden zene-reprodukáló berendezés-végső soron-"hazudja a valóságot".namost a nagy kérdés az,h MENNYIRE HIHETŐ ez a"hazugság".nem akarok filozofálni,de érted,mire gondolok...
felvetésed másik részével kapcsolatban azt kell mondjam;ne érts félre,bár lehet,kihagytam egy mondatot,de válaszomban cs.azt akartam sugallni,hogyha"a körülmények adottak lettek volna",lehetett volna érzékelni a különbséget a formák között,s nem pedig azt,h egy,-két,v akárhányszoros eltérést is hallanánk.aminek már csak azért sem lenne sok értelme,mert a sztereó-tér,a"jelenlét",-mint olyan-,egy adott jellemzője a hifi-reprodukciónak.ezt vagy tudja egy berendezés hihetően érzékeltetni...vagy nem.nagyon nehezen körülírható(szubjektív) tulajdonság ez,s arra vonatkozna,mennyire is tudjuk valóságosnak/kézzelfoghatónak elképzelni a megszólaltatott hangszert.ennélfogva nemigen vannak fokozatai,mert értelmetlen lenne az olyan definíció,h "félig valóságos"... (kb. úgy,mintahogy nem lehet kicsit,avagy nagyon meghalni sem.) ez talán nem akkora baj,de sztem minden esetben túlságosan elméleti síkon próbálod közelíteni a kérdéskört.én pedig jobbára"csak"zenét hallgatok...
(#) lamalas válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Idézet:
„... a hifinek csak és kizárólag az élő zene lehet az etalonja ..”


Elnezest, hogy belekotyogok ebbe es kicsit OFF leszek, de ezzel nem ertek egyet. Szerintem az elo zenet semmikepp nem erdemes semmilyen zenei felveteli/visszajatszo rendszer etalonjanak tekinteni. Meg akkor sem lehetne ha megvalosulna az idealis zene reprodukalo rendszer aminek az lenne a legfobb tulajdonsaga, hogy a zenet tokeletesen ugy adja vissza mint az elo eloadas. Azert nem lehet egyszeruen a szobaba vinni az elo koncerteket, eloadasokat mert azok nem csak a zenerol szolnak. A hallas mellett az ember tobbi erzekszerve is szerves reszet kepzi az agyi folyamatoknak es az adott eloadason latottak, erzettek egyuttesen hatarozzak meg az elmenyt. Ezek egyszeruen visszaadhatatlanok barmilyen zenereprodukalo eszkozzel. Egy utopisztikus gondolattal élve akkor tudnank az elo eloadasokat a szobankba varazsolni, ha mondjuk egy olyan szerkenytyuvel mint amit a Matrixban is lathattunk az agyat kozvetlenul tudnank pontosan ugy stimulalni ahogy azt a kulonbozo erzekszerveink teszik az eloadason. De itt meg nem tart a tudomany

Szoval en reszemrol megprobalok soha nem etalonkent gondolni az eloadasokra. Epp ezert nem is keresem azt az idealis rendszert ami a szobamba varazsolna az elo koncertek hangulatat, mert tudom, hogy ez nem lehetseges. Nem alltatom magam es igy a szerenyebb eszkozokkel is beerem, nem keresgelem a high-end/audiofil cuccokat, nem probalok azok nyomdokaiba lepni.
(#) ngyzoli válasza lamalas hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Ezt a mondatomat természetesen elvont módon kell értelmezni. :yes: nagyon sok dologban teljesen igazat adok,de én itt és most csakis a megszólaltatott hangra,egy adott(akusztikus)hangszer által kibocsátott frekvenciaspektrumra gondoltam.a "hi-fi" kifejezést is valahogy úgy interpretáljuk;magasfokú hűség a VALÓSÁGHOZ...hisz mi más lehetne a viszonyítási alap.természetesen egy koncert,egy hangverseny sohasem adható vissza tökéletesen az otthoni környezetben,(és ez legtöbbször nem is célkitűzés)hanem csak a puszta akusztikai történés.ebben viszont szerintem a maximumra illik(kell)törekedni.hozzászólásomban is így gondoltam,cs.nem fejtettem ki ennyire...
(#) mrex hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
Tisztelt Shalaffi!
Egy ízben azt mondtad, hogy meghallgatás nélkül terv alapján meg tudod mondani egy hangfalról milyen hangja lesz .Mellékelek egy tervet amit ma alakítottam át egy régi konstrukcióról. Szobai szatellit lesz, aktív hangváltóval. Milyen keresztezési frekvenciára méretezzük a hangváltót?(S mielőtt még nagyképűséggel vádolna bárki a horn studio asztalosműhelyt jelent nem pedig akusztikai studiót de hát kell egy saját cégér.
Várom a válaszod Mrex
Bocs az off-ért ez nem TL láda

BRB-150.PDF
    
(#) shalafi66 válasza mrex hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Olyat nem írtam hogy a hangja is eldönthető, csak néhány lényeges dologra érvényes, hogy előre ki tudom hámozni a tervekből.
(#) shalafi66 válasza mrex hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Nah, ránéztem, nem tudom miért szabadkozol, ez bizony TL a javából, lesz is jónéhány 200-100Hz közötti rezonanciád emiatt.

Amit nem értek, hogy miért kell a táguló TL? Mélyebbről indulni valszeg nem fog mint egy b-reflex (mondjuk ehhez mérni kéne milyen T-S-t tud a hsz), és alapból is elég érzékeny.....
(#) mrex válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Ok akkor annyit szeretnék kérdezni, hogy a hangszórókészlet ezesetben jó választás-e illetve hova tegyük a keresztezési frekvenciákat.Köszönöm
(#) mrex válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Hát az eredetije exponenciális tölcsérként lett publikálva még a 70-es években(A Klinger féle könyvben is benne van) közép-magas szekció nélkül.
(#) shalafi66 válasza mrex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
A Klinger-féle írások TL és tölcsér ügyekben nem mérvadóak. Ugye, az idő múlik...

Meg jobbban belegondolva, b-reflex és hangváltó kérdésekben sem.
(#) shalafi66 válasza mrex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Mik is ezek a hangszórók pontosan (annyit láttam, hogy Em.)? És mi a célja a hangsugárzónak, mire használnád?
(#) mrex válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
a darabjegyzékben benne vannak a hangszórók.
A cél??
Jó hangzás
(#) shalafi66 válasza mrex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Jó hangzás, de hol? És kinek, és meddig? Minden hangsugárzónak van egy felhasználási célja, gondolom nem viccből választasz PA hangszórókat....
Következő: »»   3 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem