Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   483 / 483
(#) miertcsak válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Szép estét Janó bá'!
Ehhez kell a mesteri hozzáértés! Várom a riportjaidat.
Üdvözlettel:
miertcsak
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 11, 2018 / 3
 
Folyt: Nekem az egyik legnagyobb problémám, ezekkel a 40-es évek beli Orion készülékekkel, maga a huzalozás. Vastag gumi-textil borítású vezetékeket használtak, még ilyen kis készüléknél is, a sok drót uralja a szerelést, semmihez nem lehet tőlük hozzáférni. Bármi apróságot kell cserélni, vagy csak mérni kell, le muszáj bontani egy részüket. Ráadásul a gumi szigetelés már régen elbomlott, elporlott, a végein a textil meg kiszálasodott, vagyis hót ronda. Ezzel sok kolléga kínlódott már, némelyek ragasztják a végeket, vagy méhviasszal, gyantával rögzítik a szálakat. Én leginkább vékony zsugorcső darabot szoktam rámelegíteni, már ha egyáltalán visszarakom a készülékbe. De ha csak lehet kicserélem.
A rádiót egyébként lebontottam, és elkezdtem hidegen javítani az alkatrészeket. lemostam a panelt, szétszedtem, és megjavítottam a KF-ek et. Az alaplapot most nem fújom le, hanem "antikilom". Ez abból áll, hogy kiáztatom, lemosom vegyszeres meleg vízbe, majd száradás után egy kis ezüst festéket kenek egy rongyra, vagy egy kopott rövid szőrű ecsetre, és azzal átdörzsölöm. Valójában így a festék csak kicsit fogja meg, leginkább a koszos, karcos felületekre ragad rá, így nagyjából egyenletes fémes színű lesz, de nem néz ki úgy, mint ha újra lenne festve. A többi a képeken.
(#) hobbyjani hozzászólása Jún 12, 2018 /
 
Én is folytatom a mamut erősitőt,most éppen meggyűlt a bajom a szűrőkondival,a mikró kondija csak 1 uF,2000V,ebből kell sorba,párhuzamosan 8 darab,hogy kijöjjön a 2 uF,4000V,kb 3oooo ft körül lesz a kiadás.Vagy menne 10 darab hagymányos 450 voltos elkó sorbakapcsolva?
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2018
(#) hobbyjani hozzászólása Jún 12, 2018 /
 
Eredeti kondi is van őrült marha nagy áron.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2018
(#) Epu2 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Némi csalás belefér? A villanytűzhelyek hőálló vezetéke nem kicsit hasonlít rá.
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
1 kV felett használható alkatrészeknek általában "őrült nagy ára" van.
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Ezek szerint aki majmot tart, nem tudja fizetni a banánt.
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Megfordítanám. Aki nem tudja megfizetni az állat élelmét, az ne tartson állatot.
De komolyra fordítva a szót, a nagyfeszültségű alkatrészek készítésénél drága, és igen jóminőségű alkatrészeket kell használni, mert különben mindenfelé csapkodnak a villámok.
A majmos hasonlatodhoz még csak annyit, egy majomnak mindennap enni kell, de te megveheted a drága alkatrészeket egyenként is. Gondolom az erősítődnek újkorában igen horribilis ára lehetett, a fenntartása sem volt olcsó, ezért került használaton kívülre. Egy veterán autó felújítása sem két fillér, ennek az erősítőnek a felújítása sem lesz az. Neked kell eldöntened, megéri, vagy nem.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2018
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Pont nekem nincsenek drága holmijaim. Azért, mert nem tudnám fenntartani, szervizelni. A veterán autókat ne keverjük ide, azoknak az árait sokkalta jobban felverték egyesek.
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Ennek a masinának hatalmas értéke van ,kevés van belőle általában csak profi dolgkokra volt használva,valami hasonló mint egy világháborús autó.Kaptam az ebayon valamit,ez valamivel olcsóbb,nem tudom vajon meglehet e rendelni Magyarországon.
Bővebben: Link
Az eredeti igy néz ki (a nagy kocka)
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 8
 
Folyt: Mint már írtam, le lett tisztítva a panel, meg a még használható alkatrészek. Csináltam új elkót is egy régi házba, kerestem és felújítottam egy régi Orion pot. métert, valamint a még használható egyéb alkatrészeket. A forgó is ki lett áztatva az ultrahangos tisztítóban, majd vissza raktam mindent ami még ép volt. A legnagyobb problémát a hull. váltó és a tekercsszerelvények használhatóvá tétele jelentette, nem hagyhattam olyan koszosan, mert bizonytalanul működött volna, le kellett mindent venni, az alaplapokat lemosni, kondikat kicserélni és újra huzalozni. Sanjos a vastag kosz jó nedvszívó, soha nem lehetett volna fixre behangolni, ha úgy hagyom. Nagy munka volt, egy egész nap ment rá. A KF-ek hangolása is gondot fog jelenteni, mert nem vasmaggal, hanem az aljára rakott "kukac" trimmerrel kell behangolni. Csiklandós dolog lesz pl. az anódköri tekercseket helyre húzni működés közben 180V feszültség alatt! Remélem holnap már be tudom kapcsolni.
(#) tommeeka hozzászólása Jún 17, 2018 /
 
Sziasztok!
Van egy szép állapotú PHILIPS 63VR típusú rádióm, 1940 körüli gyártású. Lenne néhány kérdésem a rendberakásával kapcsolatban.
- A sasszét mivel érdemes tisztítani?
- Az AZ1-es dióda nem mindig éled fel, van amikor belül szikrázik kéken, ott mi lehet a gond(az érintkezőket letisztítottam)
- Az egyik cső, az EBC-3as mintha nem fűtene, mert hidegebb, mint a többi és zörög benne valami, nem tudom, hogy hibás e, na meg be is vannak pirosra festve. Egyébként az mire szolgál? (Amúgy szól a rádió)
- A jobb oldalon csak egy forgatógomb van, amivel hangolom, elvileg a tengely közepe a sávváltó, de olyan forgatógomb nem volt rajta, ellenben a rádió bal oldalán van egy 3 állású (1,2,G) kapcsoló, akkor esetleg az lenne az?

köszönöm
(#) _BiG_ válasza tommeeka hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Néhány válasz: az AZ1 szikrázása és a működésképtelenség a fűtőszál (ami a katód is) vagy a hozzávezetésének szakadására utal.

Az EBC3 zörgése oka lehet a csőfejben levő bekötőhuzalokra húzott varnishcsövek mozgása.
Ez a cső egy kis kettősdióda-trióda, nem fog nagyon melegedni. A piros festés metallizációs bevonat, a cső árnyékolására szolgál, hogy ne gerjedjen be.
(#) tommeeka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Köszönöm az infót!
(#) tommeeka válasza tommeeka hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Itt a helyes rajz a Philips 63VR-hez
(#) fecameca válasza tommeeka hozzászólására (») Hé, 18:21 /
 
Tetszik nekem ez a rádió, tényleg korához képest elég jól egyben van.
Idézet:
„a rádió bal oldalán van egy 3 állású (1,2,G) kapcsoló, akkor esetleg az lenne az?”
Az egy, a hullámváltótól független külön kapcsoló lehet a rádió KF sávszélesség és a lemezjátszó bemenet kiválasztására. Az 1. KF-ben be, illetve kiiktat valami plusz csatoló tekercseket, és a hang erősítő bemenet bekapcsolása, amit abban a korban Grammofon bemenetnek hívtak, innen a G betű. (Már eredetileg a rajz nézése előtt is erre gondoltam.)
(#) tommeeka válasza fecameca hozzászólására (») Kedd, 23:13 /
 
Köszi!
Furcsa volt nekem is, akkor majd beszerzek egy oda illő forgatógombot.
Ami még tetszik ebben a rádióban, hogy már 80 éve kitalálták, hogy az üveglapot oldalt kell megvilágítani, hogy szép egyenletes legyen a fényeloszlás
Következő: »»   483 / 483
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu