Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   448 / 577
(#) Janó bácsi válasza E197 hozzászólására (») Júl 27, 2017 / 1
 
Én azt tanácsolnám, hogy lehetőleg ne használj öreg ellenállásokat, különösen a fekete Remixek hajlamosak a szakadásra. Lehet hogy a beépítéskor még jó, de pár használat után tönkremegy. Az új ellenállásokat is lehet "antikolni". Legjobb erre a varnis cső, amely néhány fajta régi ellenállásokon gyárilag is volt, így nem üt el a környezettől. A varnis csöveket méterbe veszem, és diópácba szoktam áztatni, hogy régies színe legyen. Egyébként ezzel szoktam a kivezetéseket is csinálni, sőt bekötő huzalként is használom a műanyag vezetékek helyett. További lehetőség a régiesítésre a zsugorcső, ezzel is antik hatást lehet elérni, további előnye, hogy jól festhető, igy több színben is lhasználható. Lehet még a kisebb alkatrészeket textiles szigszalagba burkolni, ezzel belesimul a környezetbe. Aztán ott van még a prespán amit szintén előszeretettel használtak ebben a korban, azzal is lehet régiesíteni egy csomó dolgot. Hát további sikeres felújítást.
Üdv.

005.JPG
    
(#) E197 hozzászólása Júl 27, 2017 / 5
 
Köszönöm a tanácsokat. Végül zöld ellenállások kerültek a hiányzóak helyére. Engem nem zavar, csak ismerek olyat, aki allergiás az ilyenre. Ma befejeztem a doboz politúrozását. Kicsit foltos lett, vizes pác kellett volna, de most csak szeszes volt otthon. Kipolíroztam az emblémát, majd kapott egy kis rézlakkot, hogy fényes maradjon. Az eredeti lyukakba szúrtam bele, mégis ferde lett.
(#) granpa válasza E197 hozzászólására (») Júl 27, 2017 / 1
 
Az adja az egyediséget.
(#) laczika válasza hobbyjani hozzászólására (») Júl 28, 2017 /
 
Köszi a rajzot, van nekem is. A potit megnéztem, nem egy életbiztosításos fajta, de nem az a baj.
(#) hobbyjani válasza laczika hozzászólására (») Júl 28, 2017 /
 
Akkor a 200p-s kondival lehet baj az oszcilátornál
(#) Vales válasza E197 hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Üdv!
Csak tátom a szám én is, Gyönyörűszép lett ez a készülék is!
Ha bele gondolok, hogy 11-12 évvel ezelőtt az enyém lehetett volna egy ilyen is, ami egy autószerelő műhelyben porosodott-rohadt éppen, csak az illető zsugori fukarsága miatt mégis megtartotta, így picit szomorú is vagyok magamban hirtelen...
Szerettem volna mindig is a gyűjteménybe legalább egy darab II. vh előtti vagy alatti 2+1-es készüléket, akkor felcsillant a remény aztán a bunkó ember miatt annyi lett, de egyelőre még nem jött össze...
(#) E197 válasza Vales hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Írtam üzenetet privátban.
Üdv.: Gábor
(#) Vales válasza E197 hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Köszönöm, válaszoltam!
(#) Vales hozzászólása Júl 31, 2017 /
 
Kedves Rádiógyűjtő és Restaurátor Barátaim!
Remélem nem "off-ol ki a moderátor", és nem tudom megtette-e már más is, én ezúton is Szeretném Mindnyájatok áldozatos és szép értékmentő munkáját megköszönni, így magánember ként! Ha szívből élhetnék - értsd nem kellene pénzért gürcölni - akkor én is beszállnék intenzívebben ebbe az értékőrző Szép hobbiba, így csak sóvárogva csodálom, micsoda Mesterek vagytok!
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2017
(#) fecameca válasza Vales hozzászólására (») Júl 31, 2017 / 1
 
Szerintem nem Off. Én sem győzöm eleget hangoztatni, ha itt a fórumon ez a téma nem volna, nem is tudnék az egészről semmit, sem a rádiómúzeumokról, sem arról, hogy vannak, akik restaurálással foglalkoznak. Így utóbb belegondolva, az sem egészen igaz, hogy nem találkoztam a háború előttről semmivel, csak éppen nem ismertem rá. Ugyanis a hálózati készülékekkel alkatrészeire szétszedve, telepes csövesekkel meg a pincénk sötét mélyén találkoztam. Az előbbi miértjére is csak most jövök rá: Hálózatit valahol valakik még talán használhatták az 1960-as, években, apám valószínűleg ezért bonthatta alkatrészeire, amihez hozzájutott, mert abból javította a többit, amiket javításra elvállalt. Tudatlanságomra is van magyarázatom, hiszen akkor még gyerek voltam.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2017
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 2, 2017 / 3
 
Adós maradtam az amatőr (manufakturális?) kisrádió kész képeivel. A rádió egyenes rendszerű lett az eredeti tekercs és forgó kondik felhasználásával. Antennával, földdel szépen hozza a fogható középhullámú adókat. Fejhallgatóval, vagy lengőnyelves hangszóróval használható.
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
Oktál szovjet csövek,vagy amerikaiak,ilyen nekem is van egy ládával,nagyon szép,gyonyörű példany ,a kivitelezése első osztályú,az egész baj csak az,hogy nem ehez a topic-hoz tartózik,hanem egy másikhoz: Rádióépités a kezdettől a világvevőig.
(#) szikorapéter válasza hobbyjani hozzászólására (») Aug 2, 2017 / 1
 
Muzeális készülékek-alkatrészek "RESTAURÁLÁSA"....
(#) BarnaPili válasza hobbyjani hozzászólására (») Aug 2, 2017 / 2
 
Ha Ennyire zavarnak Janó bácsi munkái,akkor töröld ki az értesítések közül a témát,és meg van oldva a dolog. Addig fogod itt feszigetni a húrt,míg Janó bácsi megunja,és nem publikál többet ide,ne adj Isten elhagyja a HE-t is. Tetőled nem látni sok hasonló dolgot(javíts ki néhány linkkel,ha tévednék kérlek!).Tudom,tőlem sem,de most nem is erről van szó...
Tisztelettel!
István
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 2, 2017 / 2
 
Itt van még pár kép a restaurálás menetéről. Az alkatrészek egy részét ultrahangos tisztítóba kellett kimosni, a hál. trafót újra kellett tekercselni, és azt a sok penészes, koszos kondit is újakra kellett cserélni, amikhez dobozt is kellett készíteni. Az előlap sem volt egy sima ügy, kb 12-őt csináltam mire egy elfogadhatót tudtam felragasztani.
Holnapután hozom fel a pincéből a következő készüléket, arról is írok majd részletesen.
Üdv.
(#) laczika válasza hobbyjani hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
Tettem bele egy 220p-s fóliakondit, de minden ugyanaz, továbbra sem jön a Kossuth.
(#) Robin2 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
Tiszteletem Janó bá. Éreklődnék, hogy az ultrahangos tisztitó eddig semmilyen alkatrészt nem "evett" meg? A forgókondin én is gondolkoztam, de sose mertem beletenni. (Mert ugye a mosó az alufóliát látványosan kilyuggatja).
(#) Janó bácsi válasza Robin2 hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
Eddig még nekem semmi problémám nem volt vele, nem "evett" meg semmit, az összes lég, és bakelit forgót ebben tisztítom, de sok egyéb rozsdás koszos alkatrészt is belerakok. Én desztillált vizet, vagy tiszta esővizet használok hozzá és az eredeti vegyszert. A tisztítás után még az alkatrészeket kiöblítem, és a napon, vagy télen a radiátoron jól kiszárítom. Általában úgy vagyok vele, ha a tisztításban tönkremenne valami, akkor az úgy is kuka, nem vesztek semmit. Persze a tisztítás után jól jön a forgó alkatrészeknek a zsír, meg az olaj!
Ja és nagyon jó a forgató gombokhoz is, ha nem is szed le mindent, utána sokkal könnyebb egy körömkefével átmosni, megtisztitani őket.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2017
(#) kristikoma válasza Robin2 hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
Ultrahangos mosó
A szerző ebbe is rakott mindenfélét, szerintem nyugodtan tehetsz bele forgókondit.
(#) Robin2 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
Kipróbálom, köszönöm.
(#) radiofan hozzászólása Aug 10, 2017 /
 
Sziasztok !
Az lenne a kérdésem,hogy van egy Tesla elektroncsöves rádióm,ami középhullámon az alacsonyabb frekvenciákon szinte semmit nem fog kb. 1000 kHz-ig ,utána már fogja a Dankó rádiót (1116),és rövidhullámon is hasonló jelenséget produkál (a sáv alján szinte alig fog valamit).Igazából nagyon halkan észrevehető pl.a Kossuth(csak halk mormogás hallatszik),de szinte alig lehet kivenni a sistergésben.Szerintetek mi lehet a probléma?A forgókondi nem zár össze sehol,azt már megnéztem.
(#) E197 válasza radiofan hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Szia! Én először az oszcillátor körben keresném a hibát
(#) E197 hozzászólása Aug 10, 2017 / 7
 
Végre sikerült befejeznem az Orion 56 felújítását.Természetesen apróbb munkálatok még akadnak. Bocsánat, hogy sokáig nem írtam, de ebben a melegben a trafótekercselés nem ment valami gyorsan.
Véglegesen, csak később rakom össze, mert pár dolgot még meg szeretnék csinálni rajta. A trafót szebben fel fogom rögzíteni, biztosítéktartót is kell csinálnom rá, mert eredetileg ott volt. (Ideiglenesen raktam bele egy tartót) A hangszóróhoz menő vezetékeket ki kell még cserélnem utángyártott vászonszigetelésűekre, mert az eredetit már többször megrövidítették.
Bocsánat, a képek nem lettek a legjobbak (Csak a kép miatt raktam bele AL4 helyett EL3-at)
(#) Janó bácsi válasza E197 hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Jó lett az, gratulálok, és külön kösz, hogy felraktad ide.
Üdv.
(#) Janó bácsi válasza radiofan hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Sajnos ilyen kevés infóra nem lehet konkrét tanácsot adni. Az első cső körében bármi lehet, leszakad az oszc. kör rezgése alacsony frekin , el van hangolva, szakadt a modulátor, vagy antenna kör, gyenge a cső, stb. Mérési eredmények kellenének. Meg persze azt sem írtad, hogy hol gyenge a Kossuth, az ország mely részén mert az sem mindegy.
(#) Mazsika hozzászólása Aug 11, 2017 /
 
Sziasztok,
egy régi elektroncsöves rádió javításához kérnék segítséget. Egy Videoton Szimfónia R4430-as típus. Bekapcsolva minden cső fűt, az EM84 indikátor nem világít ugyan, de talán ez mellékes még, viszont meg se reccsen. Kikerestem a kapcsolási rajzon a DIN 5 pólusú bemenetet, hogy hova csatlakozik a kapcsolósoron, és direktben beforrasztottam egy Jack-rca kábelt levágva úgy, hogy az egyik RCA drótja megy be a hangerőszabályzó bemenet pontjára ( egy 47nF kondenzátor) és a földet a megfelelő földpontra. Egy médialejátszót kapcsoltam rá, hogy kiderüljön, hogy esetleg az ECL 86 csővel felszerelt végfok panel működik-e. Így sem ad hangot ki. Kicseréltem az EZ80-as egyenirányítócsövet. Úgy sem szól. Látszólag egyben van a készülék, szemre barbárkodástól mentes. (nincs agyonégetve, égve, nem látni rajta esetleges bontási kísérlet nyomait. Kérdezném a szakértő mesterektől, hogy innen merrefelé kell elindulni? (több csöves rádiót újítottam már fel, és ott az volt a tapasztalat, hogy ha valami nagyon nagy botrány nincs, akkor a rádió legalábbis valamit csinál, serceg vagy bugyog, de ez semmit . Lehet hogy az ECL86 adta meg magát? (ECC84, illetve a ECC85, EBF89 csövekre nem gyanakszom alapvetően). Esetleg a fő elko? És még azt kérdezném, hogy esetleg van valakinek fényképe az alja oldali nyák részről? Közben találtam egy drótot ami nem megy sehova.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2017
(#) _BiG_ válasza Mazsika hozzászólására (») Aug 11, 2017 /
 
Mérd ki a hangszórót, nem szakadt-e.
Az, hogy fűtenek a csövek, az csak annyit tesz, hogy a hálózati trafó működik, de hogy van-e anódfesz, az ebből nem derül ki. Mérj feszültségeket. Lehet a szűrőellenállás szakadt is.
(#) pucuka válasza Mazsika hozzászólására (») Aug 11, 2017 /
 
Ha az EM84 nem világít, nincs anódfeszültség. Meg kell keresni, hol veszik el.
(#) gkari válasza Mazsika hozzászólására (») Aug 11, 2017 /
 
Szerintem sincs anódfeszej, mindenekelőtt én kiszedném az összes csövet, mérném, hogy a trafó anódsec.-en megvan-e a min. 2x220V váltófesz. (reméljük, hogy nem menetzárlatos), itt már lehet, hogy a 2db. 4,7nF hibás.... Javasolom, hogy ebben a topicban olvass vissza, az élesztés ajánlott módszereiről sokmindent találhatsz.
(#) hobbyjani válasza Mazsika hozzászólására (») Aug 12, 2017 /
 
Mikor még gyerek voltam,nem volt mérőműszerem,méregdrága volt,sokszor nem működött amit épitettem,aztán egy tv javitó azt mondta nekem,műszer nélkül nem lehet elektronikázni ,egy magnófelvételszint mérőböl csinált nekem egy műszert,nagyon örvendtem neki,ezután már simán ment a munka,manapság fillérekért lehet kapni egy egyszerű kinai digitális multimétert,ha a csövek világitanak ,az nem egy tény,hogy a táp működik,az anódfeszültség hiányozhat teljesen,vagy részlegesen,a trafóban a menetzárlat kizárt,mert akkor rögtön füstölne,valami szakadt ellenálás lehet az oka,de feltétlenül le kell mérni és ehez kell a műszer.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2017
Következő: »»   448 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem