Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Távirányítású kisautó építése
Lapozás: OK   7 / 7
(#) almacsutka hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Sziasztok!

Hasonló távirányítós autót akarok építeni mint a téma nyitója.
A különbség az lenne ,hogy pc-ről vezérelnék mindent.
(vezeték nélküli joystick-al)
találtam egy videót, ez lenne az elképzelés :
Video
Először a kamerát szeretném megépíteni és az adó-vevő részét a projektnek.(szerintem az oldalirányú mozgatása a kamerának felesleges).

Tehát a segítség-kérésem most a videó átvitel megépítéséhez irányul.(Gondolom mobilból kieszkábált kamera nem lenne jó, hanem webcam kellene.)

Előre is köszönöm!
(#) parkito19 hozzászólása Okt 10, 2011 /
 
Szeretnék építeni egy távirányítós autót , csupán 2 villanymotor lenne benn (kanyarodás és az előre, hátra) mindezt vezetékesen akarom megcsinálni (nem távvezérléssel !! ) 1 akkumlátorral . Valaki állítson nekem össze egy tervrajzot hogyan tudjam az autómat megcsinálni hogy előre , hátra , jobbra , balra menjen . előre is köszi , és ha kérdésetek van valamivel irjátok ide
(#) Moderátor hozzászólása parkito19 hozzászólására (») Okt 10, 2011
 
"Valaki állítson nekem össze egy tervrajzot"

Kimaradt a kérem, esetleg a legyen szíves.

Kérdésem: szétnéztél már a témák között pl. a motorok forgásirány-váltása ügyében? Ha nem, itt az ideje - és több hasznod lesz belőle, mint a fölösleges témanyitásból.
(#) homedve hozzászólása Nov 7, 2011 /
 
Helló,

sajnos minap megindult bennem a vezérhangya, és megálmodtam a legújabb butaságomat. Tekintettel arra, hogy elektronika területén kezdő vagyok, első sorban csak bátorító, vagy lebeszélő véleményeket várok az ötletemmel kapcsolatban. A projekt tartalmazna sok területet, amit szeretnék alaposan megérteni és elsajátítani.

A cél: készíteni szeretnék egy gyorsulási pályát két sávval, ahol az elején lenne egy indító állomás, ahonnan ha elindul a start jelzés, a két sávban található kis autók eszeveszett száguldásba kezdenek, és elindul egy stopper is. A pálya hossza előre meghatározott, mondjuk 5 méter. Az autóknak ezt a távolságot kell megtenniük minél rövidebb idő alatt, és természetesen 5 métert követően minél hamarabb megállni. A célban lenne sávonként egy érzékelő, ami a rajtnál levő modulhoz csatlakozna, és megállítaná a stoppereket, amint az autó áthaladt a célvonalon.

A mechanikai résszel nem lesz gondom, több éve barkácsolok RC modelleket házilag. Pláne, hogy az autóknak csak egyenesen kell menniük. A rajt/cél elektronikához infra jel adás/vételt gondoltam, illetve 7 szegmenses kijelzést a stoppernek. Az autókban is lenne PIC ami feldolgozná a start jelet, számolná a megtett utat, szabályozná a motor/morotok ki be kapcsolását, illetve a fékezést.

A projektre van nagyságrendileg egy-két évem is akár, és tisztában vagyok azzal, hogy nem egyszerű a feladat amit magam elé kitűztem, de a gyakorlati alkalmazást sokkal többre tartom, mint mondjuk könyvek bújását. (persze az is nagyon fontos a tanulási folyamatban)

Elnézést a hosszúra sikeredett hozzászólásért, várom a véleményeket.
Köszönöm:
Gergely
(#) Tofo3 hozzászólása Ápr 24, 2012 /
 
Sziasztok! Teljesen amatőr vagyok. Edig csak olyanokat csináltam, hogy lámpát szereltem az rc autómra, ami, ha előre megy világít. ha hátrafelé, akkor a tolató lámpa. ja meg a kipufogó " csapja a lángot," ha előre menetből hátra kapcsolok. meg, hogy jobban menjen keresztbe, csináltam a kerékre, egy kis vékony karikát, kemény műanyagból, hogy ne legyen tapadása.
A kérdésem az lenne, hogy nekem is az van egy chip-re írva, hogy "27 MHz" Hogy lehetne, hogy ne annyi legyen, hogy haveromét ne irányítsa, csak az enyémet. Előre is köszi a választ
(#) Márki hozzászólása Jún 9, 2012 /
 
Sziasztok! Újonnan regisztráltam mert szeretem az elektronikát. Amatőr vagyok eddig csak néhány rc modelt építettem meg rádiókat javítok. Most úgy gondoltam hogy építek egy távirányítós autót. Ehez kérnék segítséget a kapcsolási rajz nagy része már meg van. Az a kérdésem:
Honnan tudok 9V távirányítót és ehez tartozó vevőt beszerezni vagy építeni hogy és miből kell? És: kisfeszültségű max 18V alkatrészeket honnan tudok beszerezni? Mert kéne 4 egyforma 9V villanymotor lehetőleg erős. Egyenlőre ennyi lenne előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Márki hozzászólása Jún 10, 2012 /
 
Rápontosítok előző irományomra. nem 4 hanem 8 egyforma villanymotor kéne kb percenként 120 fordulattal de minél erősebbek kénének.
Ilyet honnan tudok beszerezni?

És azt hogy kell megcsinálni hogy a távirányítással úgy mozogjon mint egy tank. Nekem azt mondták hogy az egyszerűbb. De azt milyen kapcsolással és milyen anyagokból kell építeni?
(#) lacsi86 hozzászólása Márc 31, 2014 /
 
Sziasztok! Elkelne egy kis segítség. Egy RC autó fordulatszám szabályzójáról lenne szó. Tegnap kapott egy kis vizet. Szétszedtem kipucoltam, utána működött is de sokkal lassabb volt mint előtte és kegyetlenül forrósodott. Mi lehet a baj? És érdemes-e itthon javítani vagy újat (10000ft) kéne inkább venni?
(#) bbalazs_ válasza lacsi86 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Szerintem a hid nem zar vagy nyit le rendesen es a masik oldal is kap a vezerlesbol valamennyit. A ket felhid kozotti atkapcsolo tranyokat nezd meg.
A masik lehetoseg, hogy a vezerles jo, csak a fetek nem nyitnak ki/zarnak be rendesen, pl gate rovidzarban van valamivel.
A harmadik lehetoseg, hogy az egyik FET rossz.
Nezd meg, hogy elore/hatra eseten is melegszik-e es melyik, nulla gazon is melegszik-e es a kormany FETjei melegednek-e. Ezzel nagyjabol ki lehet sakkozni.
(#) lacsi86 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Amint bekapcsolom melegszik az egész. Nem megy se előre se hátra.
(#) vasti86 hozzászólása Júl 28, 2014 /
 
Sziasztok
Annyi kerdesem lenne hogy van ket kepem a szabalyzomrol
Lehetseges lenne hogy ket motort kossek ra?
Van egy masik off road autom amin elol es hatul egy egy motor plusz egy szervo motor van!
Egy motor es szervo hellye megvan!
De lehetne e hogy ket motort kossek a szabalyzomra?
Mert a negykerek hajtas kulon motorral van megoldva benne nem kardannal!
Koszonom!
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014

image.jpg
    
(#) csdancsi55 hozzászólása Aug 23, 2015 /
 
Sziasztok!
Én még csak most kezdek az elektronikával foglalkozni, szeretnék egy távirányítású autót építeni, ehhez szétszedtem egy másikat. Szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudnám turbózni kicsit? Hogyha erősebb motort, ehhez megfelelő akkumulátort, nagyobb kerekeket raknék, akkor lehetne-e még valamivel kicsit turbózni? Ezt az autót terepre szánom, ha valaki tudna segíteni az elméletben, egy olcsó boltot mondani, azt nagyon megköszönném. üdv:csdancsi55
(#) Kovidivi válasza csdancsi55 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Szia.
Ha kicserélsz mindent, akkor ott mi a turbózás? Vegyél inkább kapásból egy olyan autót, ami megfelelő. Az új motor is pénzbe kerül, csak úgy, mint az összes többi kiegészítő.
(#) csdancsi55 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Szeretnék építeni egy autót építeni, pont olyat ami nekem kell, ha készet veszek az sokkal drágább lenne és nem pont olyan amilyet én akarok. Csak nem tudom hogyan lehetne még a sebességét növelni.
(#) pucuka válasza csdancsi55 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Ha erős (nagy nyomatékú) motort választasz, a sebességet áttétellel tudod növelni. Persze ennek az áramfelvétele is nagyobb. Feszültség növelésével csak határok között lehet a fordulatszámot növelni. Csökkenteni (szabályozni) lehet elektronikus úton, de növelni nem.
(#) csdancsi55 hozzászólása Aug 24, 2015 /
 
Nem tudnátok egy olcsó, megbízható boltot ajánlani?
(#) Zsombi13 hozzászólása Jan 18, 2018 /
 
Sziasztok!

Két motor távolról történő ki-be kapcsolását (tehát sebesség és irány változtatása nem szükséges) milyen módszerrel lehetne megoldani? Mindenféle megoldás érdekel!

Előre is köszi!
(#) Inhouse válasza Zsombi13 hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Mégis milyen válaszra vársz egy ilyen kérdésre?
- Milyen motorok? Mekkora feszültség, mekkora teljesítmény?
- Milyen távolságról?
- Kell visszajelzés a működésről?
stb...
(#) Zsombi13 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Sejtettem, hogy a fele kimarad annak, amit le akartam írni...

Szóval: a motor a HESTORE-os RE260-as kismotor lenne, 3-4,5 V-ról táplálva. Teljesítménye az áttétel miatt nőni fog, de ha a szőnyegen nem akad el, akkor már boldog vagyok. Távolság kb. 2-4m. Visszajelzés szerintem nem kell (telemetria, sebesség, stb.). Talán csak annyi, hogy sípoljon, vagy világítson, ha az akku készül lemerülni.
(#) Inhouse válasza Zsombi13 hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Mivel pár méter és csak billennie kell, sok lehetőséged van:
- ha van rálátás, akkor akár IR LED-del is mehet
- 433MHz-es rádiós modul, kóder IC-vel (4ch, ilyen van a normálisabb vezeték nélkül csengőkben)
- BlueTooth modul
- Wifi modul, bár itt azért már több minden kell
Ha úgyis ott vagy 2-4m-en belül, akkor az akkujelzést az eszközre is lehetne rakni.
Robotporszívó manuális irányítással? Mi fogja vezérelni?
(#) Zsombi13 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Ez egy tank-szerű játék lenne, beltérre javarészt, de kinn a kertben a betonon is menne időnként. Szerintem a rádiós irányítás lenne nyerő, talán egy HM-R433 vevő modullal, adónak pedig HM-T433 -at gondolok (szerintem ez a párja.)

Ezzel megvalósítható lenne? Talán még egy LED fel-le kapcsolását tenném bele, ha az még belefér a csatornák számába
(#) pucuka válasza Zsombi13 hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
A rádiós rész OK, de ezekhez még kell választanod enkóder/dekóder párost.
Pl. HT12E/HT12D
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
(#) Zsombi13 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Köszi!

Ezeket hogyan kössem össze? Nekem sajnos az adatlapon levő kapcsolási rajz nem sokat mond...

appcirc.png
    
(#) pucuka válasza Zsombi13 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Az enkóder Data kimenetét összekötöd az RF adó modul data bemenetével, a dekóder adat bemenetét az RF vevő modul data kimenetével. Természetesen az RF modulok frekvenciáinak is meg kell egyezniük.
Az enkóder és a dekóder címeit (A0-A7) azonosra állítod, a frekvencia állító ellenállásokkal az enkóder, dekóder modulokat azonos vivőfrekvenciára állítod.
Ezekután az enkóder AD8- AD11 lábait az adatlap szerint kapcsolgatod, a dekóder D8- D11 lábai a a vezérlésnek megfelelően lesznek aktívak.
Alaposan olvasgasd az adatlapokat, mind a négyet.
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem