Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX Táp próba, bekötés nélkül?
Lapozás: OK   6 / 6
(#) vargaf válasza resident23 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
A zöld vezetéket egy feketével összekötve indul a tápegység.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016

g2b7h.png
    
(#) resident23 válasza vargaf hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
rosszul írtam le. nekem a tápnak külön 2 állású kapcsolója van. nekem az kellene amit az erősítőre kötök rá hogy bekapcsoljon, ami max 3 amper lehet.
(#) vargaf válasza resident23 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
A kétállású kapcsoló az a hálózati kapcsoló? Ha igen akkor a kapcsolóról a tápegység panelre menő két vezetékre kössed a 230 V-ot. A kapcsolót kiiktathatod. De az előző hozzászólásban írt fekete-zöld összekötés akkor is kell.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) resident23 hozzászólása Jún 23, 2016 /
 
igen az. Így most már értem. Köszönöm a segítséget. majd írom hogy mi lett belőle
(#) Trivium93 válasza resident23 hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
Te szerintem az autós erősítő kapcsoló szálra gondolsz, azaz "remote" +12ra kell kötni és azzal be is kell indulnia az erősítőnek.
(#) resident23 hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
megpróbáltam elindítani a tápot ugy ahogy mondtátok, a venti nem megy , viszont a másik végén 0.13 v-ot mértem. valami nem tuti. ez a táp amivel próbálom az egy mercuri 300w-os
(#) resident23 hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
ezt a hozzászólást törölném szivem szerint.működik minden
(#) Karma1 hozzászólása Júl 18, 2016 /
 
Sziasztok!
Lehet hülye kérdés, de azért megkérdem
Az atx-tápok szimmetrikus tápfeszültséget adnak le?
Azért kérdem mert vettem egy tápot bekapcsoltam (zöld a feketére) és elkezdtem méregetni találtam egy +12V-os ágat(kék a feketére) ez eddig okés aztán találtam egy -12-est is (citromsárga a feketére) illetve a 2db 12-es vezeték közt kb 24-voltot mérek.
(#) uniman válasza Karma1 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Hello!
Nem "szimmetrikus", hanem van negatív 5 és 12 voltos kimenetei is az ATX tápegységnek...:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2016
(#) Karma1 válasza uniman hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Értem, köszi! Pedig már örültem hogy van egy fain kapcsiüzemű szimmetrikus tápom :/ Nodehát ez van
(#) ybanez válasza Karma1 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Van is! Csak a -5V és -12V ágak terhelhetőségét kell megnövelned kicsit, a trafó az teljesen szimmetrikus. Itt a cikkekben találsz is rá receptet.
(#) eSDi válasza ybanez hozzászólására (») Júl 18, 2016 1 /
 
Üdv!

Azért ez nem olyan egyszerű! PC tápokban a negatív ág nincs stabilizálva, így nagyobb terhelésnél azon leesik a feszültség. Ha azt az oldalt is stabilizálni szeretnéd, akkor két külön tápot kell összehozni eggyé. Így mind a két oldalnak külön vezérlése lesz.
(#) Karma1 válasza ybanez hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Hát mindenesetre most nemigazán fogok belekezdeni az átalakítgatásba nincs rá idő, illetve nem vagyok annyira magabiztos hogy belekezdjek valószínűleg csak hazavágnám a tápot.
(#) olahtamas hozzászólása Szept 3, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy jó pár ATX tápom, amit szeretnék működésre bírni, (a zöld kábelt ugye GND-re kötni), azonban ez csak egy pillanatnyi ventilátor működéssel jelezte, Mi okozhatja ezt, illetve mi lehet a probléma?
Amelyik tápot meg sikerült feléleszteni szeretném terhelni a +12V-os részét minimum 6A-ral. Mennyire kell terhelnem a +5V-os tápágát, illetve kell-e más módosítást végrehajtani? (350W-os tápegységről van szó, táblázat alapján bírnia kellene)
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) StMiklos válasza olahtamas hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Szevasz!
Nem vagyok egy táp guru, de a zöld ér feketére kötésével a jó tápok mind üzemben maradtak, ventillátora folyamtosan járt terheletlenül.
Ettől még a terhelhetősége nem biztos, hogy megmaradt, de működőképesnek bizonyult.
Terhelésként autó fényszóróizzókat (tompított kiégve) használok, rajta van egy molex csati (rosszz HDD-ről bányászva), csak rá kell dugni.
Igen, az 5V-ot terhelni kell, kérdés milyen pontosan kell a 12V, 1A terhelés nálam elég volt hűtődoboz működtetéséhez, bár az nem kényes.
Korrektebb megoldás, ha az eredeti 5V-os szabályzásról átépíted a 12V-os ág figyelésére.
Erre nekem eddig nem volt szükségem, de itt a HE-n találsz erre leírást.
Üdv: StMiklos
(#) szilva válasza StMiklos hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Az izzószálas lámpa hidegellenállása miatti indulóáram miatt könnyen lekapcsolhatja a tápegységet a túláramvédelem (rosszabb esetben meghal a 12V-os egyenirányító, bár ez elég ritka).
Én anno építettem egy kézzel rajzolt panelra 3.3 ohm/11W ellenállásokból egy olyan komplexumot, ami minden nagyáramú pozitív ágon kb. 1A terhelést biztosított, a készenléti 5V-on pedig fél A-t. Került a panelra még egy nyomógomb, amivel a táp indítását lehetett aktiválni, valamint a vizsgálandó tápegységhez egy rossz alaplapból kibányászott, 20 pólusú ATX csatlakozóval kapcsolódott. A tápfeszültségeket ilyen terhelések mellett már szkóppal is érdemes megnézni, mert a zaj alakja és nagysága a tápegység állapotáról elég sokmindent elmond.
(Egyszer összeraktam a fent említett 3.3 ohm/11W ellenállásokból két, egyenként kb. 100W teljesítményű műterhelést, ezzel teszteltem kb. egy órán keresztül a megerősített -12V ágú tápegységemet, hát volt meleg a műhelyasztalon...)
(#) StMiklos válasza szilva hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Szevasz!
Amit írsz jogos, de eddig a jó tápokkal "szó nélkül" indult az izzó.
Van belőle vagy 5, mert egy kiterhelni kevés. Aztán persze van 5 meg 20Wos és 24V-os is, a - ágak terheléséhez..
Tulajdonkppen azért izzó, mert nem tudok amúgy mit kezdeni 200-400W meleggel.
Arra persze figyelni kell, hogy semmihez se érjen és közel se legyen az izzó.
Kidobantó PC tápjait gyűjtöm (na nem marékszám) és csak márkásakat, megvizsgálom és ha működik marad, legyen itthon tartalék.
Ha jó, csak "öreg", és nagyon márkás olykor cserélek benne kondikat is és akkor sokáig tud szolgálni.
Üdv: StMiklos
(#) Electricboy hozzászólása Dec 14, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy tápom amiről nem tudom hogy jó e.
Egy újabb típusú tápról van szó, feszültség alá helyezve a lila standby kimeneten 5V-ot mérek. A zöld és fekete rövidre zárásakor egy pillanatra elindul a venti és a 12V, 5V kimeneteken jelentkezik valami feszültség, de csak egy pillanatra így nagyon mérni sem tudom. Terheléssel is próbáltam 5V-os és 12V-os ágat is terheltem minden variációban, de nem indult el. Lehet hogy halott a táp? Ha az akkor az 5V stanby miért jó? Mit próbáljak még meg?
(#) kadarist válasza Electricboy hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Szia!
Az 5V-os készenlét egy külön kis tápegységről jön, ami független a nagy táptól.
(#) Berciboci hozzászólása Feb 17, 2017 /
 
Minden tiszteletem a kedves fórumozóknak! A következő problémával szeretnék hozzátok fordulni:
Led szalagos világítást szeretnék működtetni egy 300w-os régi codegen tápról. A ledek (15méter) 4,5 Ampert igényelnének (A táp elvileg 20A tud a +12v-os ágon). Viszont ha rákötöm őket a tápra, a +12V-ja visszaesik +11-re, és így az amperem is 4 alatt marad. Valakinek egyszerű ötlete? Ha terhelném valamelyik másik ágat valamilyen fogyasztóval például.......nem nagyon van kedvem vakon kísérletezgetni, ezért jönne jól némi segítség.
(#) latyakosa hozzászólása Feb 17, 2017 /
 
Hello, Az 5V ág terhelése segíthet, vagy megbontod és KA7500 IC 1 lábra menő visszacsatolását átalakítod, hogy csak a 12V-ra szabályozzon. Elméletileg ez a 300W kapcsolási rajza, de érdemes ellenőrzni, hogy a rajz és a nálad lévő táp valóban azonosak.
Codegen 300W
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2017
(#) Berciboci válasza latyakosa hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Köszönöm szépen a választ egyenlőre egy 1k-s ellenállás az 5V-os ágon javított a problémán, majd még próbálkozok mással is. A kapcsolási rajzot pedig köszönöm, bár valóban nem biztos, hogy az enyém pont ilyen, de támpontnak mindenesetre remek lesz! KÖSZÖNÖM!!!!!!!
(#) Berciboci válasza Berciboci hozzászólására (») Feb 26, 2017 / 1
 
No. Végül az 5voltos ágra rá lett dugva egy 5ohmos 10wattos (nagy méretű) kerámia ellenállás. Az 1kohmostól indultam lefelé (gondosan ügyelve, hogy az elfűtött teljesítmény mindíg alatta maradjon az éppen rákötött ellenállás megadott maximális terhelésének), és végül ennél a böhömnél lyukadtam ki. Ez ugyebár 1Amper terhelést tol rá az 5 voltos ágra, és ez a terhelés bizonyult elégségesnek, hogy a 12 voltos ág stabil 12 volt legyen,így a ledeknek is egyöntetűbb lett a fényereje.
Csak azért osztottam meg, hogy hátha valaki pont ilyen problémával találkozik, és megoldás után keresgél. Ugyanis ezzel a verzióval a 6ezer Ft-os gyári ledvilágításhoz való tápokat jóval olcsóbb módszerrel lehet helyettesíteni. Arra kell csak figyelni, hogy elég jól melegszik egy ilyen ellenállás, úgy kell elhelyezni, hogy járja a levegő, meg ne érjen lehetőleg hozzá semmi máshoz.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem