Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő
 
Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   211 / 298
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Szia!
A TH a termisztor lesz, a D meg talán egy LED.
(#) Poli válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
A fehér bigyó nagy valószínűséggel egy 800mA feszültség stabilizátor.(ha találsz rajta 1117 jelzést akkor biztos, általában AS az eleje de találkoztam már sokfélével)
(#) Mircsof válasza Poli hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Azt írja rajta, hogy AE RG semmi más nincs rajta.
Nem hiszem, hogy stab lenne a "kimenete nincs szűrve, csak 2 soros ellenálláson keresztül bemegy z IC alá, ráadásul a GND nem csatlakozik egyik lábára se.
(#) Poli válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Akkor passz, a környezetből gondoltam.
Elnézést, felületesen néztem meg, nem akartalak az erdő felé terelgetni.
(#) Mircsof válasza Poli hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Nem gond én is stabnak néztem elsőre (mondjuk másodszorra is), de mivel nincs GND-re kötve egyik lába sem, így arra tippeltem, hogy egy tranyó esetleg fet.
A bekötése úgy van, hogy a szélső lába (vékony vezeték) 300R ellenállatta az IC-re csatlakozik. A másik láb a szekunder oldalon levő puffel pozitív lábára megy. Az utolsó meg az akku csatlakozójára B+ egy soros diódán keresztül.
Gondolom ezzel van megoldva a töltés kikapcsolása.
(#) tbarath válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Attól hogy nincs földön lába még lehet stab IC, lásd LM317 áramkorlátos kapcsolás.
(#) Poli válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
tbarathnak igaza lehet, régebben láttam ilyesmi kapcsolást, csak nem ugrott be hogy hol.
A leírásod szerint erre az áramgenerátorra hasonlít. A két soros ellenállással fél Watt körüli. Szűrés: A Hobbiból építők megpróbálják időállóvá tenni az alkotásukat néha feleslegesen bonyolítva, a gyártók, ha nem feltétlenül szükséges (működik nélküle egy kívánt ideig) nem fogja beépíteni, mert ezzel időt és anyagot-alkatrészt spórol.
(#) cupika97 hozzászólása Máj 9, 2017 /
 
Szisztok. Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra ami tölt egy 12V 18Ah gondozás mentes akkumulátort. Van egy 12-24 50W-os trafóm, az jó lehetne kiindulásnak. Gondolom kell eggyenirányításm kondi. Szünetmentes tápegység lenne egy routernek, és egy IP kamerának. Benn a házban már megoldottam UPS-el, kintre a kis házba már nem szeretnék venni.
(#) proli007 válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Hello! Ha nem szeretnéd agyon komplikálni, és az aksit pufferüzemben működtetni, akkor talán legegyszerűbb egy PB137. Kimondottan erre a célra gyártott. De az áramkörök fogyasztása ne haladja meg az 1,5A áramot, mert az aki töltéséhez is kell energia. Ha állandó töltés alatt áll az aksi akkor 13,7V fölé nem szabad hogy a feszültség emelkedjen. Ezt biztosítja a PB. De egyben el kell látnia árammal a fogyasztókat is. Egyébként nem a legjobb üzemmód, mert ez szulfátosítja az aksit és a teljes kapacitására sem lehet számítani. Gyakorlatban viszont általában megfelelő. Tekintve hogy a trafód maximális teljesítménye nagyobb mint a jelenleg szükséges, a 12V-ot egyenirányítva és 4700..10000µF-al szűrve elégséges lesz a PB ellátására a feszültség. Így a PB sem fog "füstölni", de legalább 2,1V-al magasabb feszültségre van szüksége,mint a kimeneti feszültségének maximuma. Közvetlen ráköthető az aksira és arra a fogyasztók..
(#) cupika97 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Lehet rossz kérdés, de párhuzamosan összekötök kettőt, akkor duplája lesz a terhelhetőség?
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2017
(#) proli007 válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Nem gondolnám jó ötletnek, mert amelyiknek kisebb a feszültsége, az állandóan tálárammal fog üzemelni. És lehet termikus védelme is be fog avatkozni. (Elég összetett IC, ha az adatlapját megnézed.)
(#) cupika97 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
És ha lesz pl 10 órás áramszünet, aztán bekapcsol, fogja bírni az akkut tölteni, és a routert működtetni? Vagy majd olyankor elfüstöl minden.
(#) proli007 válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Hello! Írtam, hogy a töltőnek el kell látnia az áramkörök táplálását és még többlet árammal is rendelkeznie kell. Vagy is az energia mérlegnek pozitívnak kell lenni. Ha ez nincs meg, akkor le fog merülni az aksi. Ha megvan, akkor pedig fel tudja tölteni.
De Te olyanokat kérdezel, hogy 10órás áramszünet. Milyen hálózat az, ahol ennyi van. És hogy fogja ellátni az akis erre az időre a tápot. Mert hogy mennyi az össz fogyasztás a valóságban, arról még szót sem ejtettél. Félek még meg sem mérted, csak fikciókat állítasz fel..
De én nem tudok jótállni sem az aksidért, sem a töltőáramkörérét. Nézd meg az a PB adatlapját. Ha túlmelegszik, akkor le fog szabályozni. Ha meg tönkremegy, akkor lelke rajta. Valamit tervezni konkrétumok alapján lehet, nem fikciók alapján. Nem?
De én úgy kezdtem a hozzászólásomat, hogy "Ha nem szeretnéd agyon komplikálni". Ha pedig elszeretnéd, akkor ne ezt az utat válaszd!
(#) pucuka válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Ha ilyen hosszú idejű áramszünetet is túl kell élni, még az akku túlmerítés védelméről is gondoskodni kell. Dehát, lehet bonyolítani.
(#) cupika97 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Csak feltételeztem. Az UPS 3 órát bír, úgy hogy van rajta 3 ip kamera, 1 router és egy optika-LAN átalakító. Ki fogom próbálni ezt a PB-t, majd jelentkezem.
(#) pucuka válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Akkumlátor kapacitás kérdése. Ha teszel mögé 2000 Ah -s akkumlátort, egész sokáig bírni fogja. (persze, akkor más gondjaid is lesznek)
(#) Remci hozzászólása Máj 28, 2017 /
 
Sziasztok!
Csónak motorhoz vettem egy 80Ah-ás munka akkumulátort, mert a másik tönkre ment,meg öreg is volt. Az lenne a kérdésem,hogy milyen, akár házilag is elkészíthető elektronikát ajánlotok hozzá a folyamatos szinten tartásához. Mert havonta 2-3-szor használom, ( jó esetben ), feltöltöm,de a téli időszakban viszont sokat áll használat nélkül.Ilyenkor merül,meg szulfátosodhat is. Igazából valamilyen csepptöltőre gondoltam, vagy valami olyanra ami meríti is kicsit, meg tölti is, szóval mozgásban tartja az aksit. Amit üres időszakban folyamatosan rajta hagyhatok.Csak nem tudom hogy ilyen és ekkora akkuhoz mi lenne a jó. Esetleg ha lenne valakinek bármi ötlete, esetleg kapcsolási rajza, az érdekelne.
(#) pucuka válasza Remci hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Arra mindíg ügyelj, hogy használat után azonnal töltsd fel, és úgy rakd el. Mielőtt használatba veszed, az előtt is töltsd fel. Érdemes mindíg teletankkal elindulni.
Legjobb olyan töltőt készíteni, aminek a töltési processzusa olyan, hogy ha rákötöd az akksit, elkezd tölteni, 14,5 V elérésekor automatikusan 13,6 - 13,8 V -ra csökkenti a feszültségét. Így az akku is rajta maradhat szinte korlátlen ideig. Kisütő funkciót a ciklusba tenni nem feltétlen fontos, de jó, ha van. Ez különösen a téli hónapok használaton kívüli ideje alatt jön jól.
Ebből látszik, hogy a legjobb megoldás egy mikrovezérlős, a téli hónapok naptár szerinti kisütés funkciója miatt, (a túl gyakori kisütés is használja az akkut)
Ha ez a funkció nincs, akkor komparátorokkal is megoldható a dolog.
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Hello! Én úgy látom egy ilyen feladathoz elegendő ez az egyszerű kapcsolás. Feltölti, és utána cseptöltés üzemmódba kapcsolja a töltést. Pontosabban visszaveszi a feszültséget a 13,6V értékre és kiegyenlíti az önkisütési áramot. A nyomógomb megnyomásával, ismét feltölti és csepptöltésre kapcsol. Ha a töltőáram ismét megnő a maximum felére, akkor újra töltésre kapcsol. Egy gyári olcsó időzítővel "meg lehet nyomni" a nyomógombot is. De ha az időzítő elveszi a töltő tápfeszét, és egy időre bekapcsol egy terhelést (ehhez csak egy relé, meg egy ellenállás vagy izzó kell a kimenetére), akkor ha megszűnik a kisütés, vissza jön a töltő tápfeszültsége és ismét el kezdi feltölteni a töltő az aksit..
Kell ezt tovább bonyolítani? Szerintem nem.
(#) Remci válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Használat előtt mindig töltöttem, volt mikor használat után is. De néha sok volt az üres időszak, mikor nem jutottam ki horgászni, télen meg főleg a töltés maradt ki. Így aztán szépen elszulfátosodott, meg már kb 9 éves. Ezért gondoltam arra hogy kellene valami csepp töltő, vagy olyan kütyü, amit ráakaszthatok korlátlan ideig ha nem használom. Hátha nem jár úgy mint az elődje.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Szia!
Köszönöm a linket. De mivel ez 12Ah-ás akkuhoz készült, így nem kell alakítanom rajta valamit ha a 80-ast teszem rá? Terhelésnek mekkora izzót javasolsz?
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
A töltő ugyan 12Ah-ás aksihoz van, de itt nem az a feladata, hogy nulláról gyorsan feltöltse az aksit, hanem alapvetően az, hogy pótolja az önkisütési veszteséget. Ezért szerintem az 1,2A töltőáram megfelelő. Hiszen van ideje töltögetni az aksit.
Mindazon által, hogy a "mozgatással" elvben egyetértek, de fogalmam sincs, hogy van-e hozadéka annak, ha merítjük is az aksit. De szerintem ha egy 20W-os halogént időnként ráteszel egy órára, azzal nem okozhatunk gondot neki. Az 1,66Ah kapacitás kivételt jelent, amit a töltő, két óra alatt visszatölt.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Rendben,köszönöm. Összerakom és letesztelem . Ha lesz még kérdésem,jelentkezem.
(#) pucuka válasza Remci hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Pedig az a legfontosabb, hogy feltöltve tedd el. Akkor tart a leghosszabb ideig, mert van miből önkisülni.
Persze idővel mindegyik szulfátosodni fog, én még nem láttam örök életű akkut, pontosabban a lúgos akkut, amíg ki nem lukad, addíg működik.
(#) Remci válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Rosszul fejeztem ki magam. Úgy értettem,hogy használat után feltöltöttem,de volt olyan,hogy már októbertől nem használtam a következő év nyár elejéig,télen meg nem foglalkoztam vele,nem néztem a töltöttségi szintet. Így aztán ez az évek során "meghálálta" magát.
(#) tbarath válasza Remci hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Szerintem 9 év alatt simán meghalhat egy akksi, még ha egész életében a legnagyobb gondossággal bánsz vele akkor is. Hát még ha felé se nézel fél évig, pláne ha kint van a hidegben, stb.
(#) levaitamas válasza Remci hozzászólására (») Máj 29, 2017 /
 
Szia!
Milyen akku volt pontosan?
(#) Remci válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 29, 2017 /
 
Szia!
Banner.
(#) KAITOMESTER hozzászólása Jún 6, 2017 /
 
Sziasztok!

A képen látható 1206S típusszámú töltőmhöz szeretnék egy kis segítséget kérni. Nem tudja véletlen valamelyikőtök, hogy mekkora értékű sönt kell a kiégett alkatrész helyére? Sajnos az alkatrész gyakorlatilag darabokra tört, annyira szétégett, ezért eltávolítottam.
(#) uniman válasza KAITOMESTER hozzászólására (») Jún 6, 2017 / 1
 
Hello! Ez segíthet... Bővebben: Link
Következő: »»   211 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem