Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Örvényáram
 
Témaindító: misteer, idő: Máj 16, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Flexi hozzászólása Dec 6, 2017 /
 
Sziasztok. Először is szeretném megköszönni a hasznos irodalmakat, amiket javasoltatok. Átnéztem őket és egyértelművé vált, ahogy pucuka is megjegyezte, sokkal korábbról kell kezdenem.

Kihasználnám még egy kicsit a jóindulatotokat, ha megengeditek. A válaszaitokból egyértelműen kiderül, hogy értitek a fizikát és talán mérnökök is vannak köztetek, ezért biztos tanultatok róla és tudtok segíteni nekem. Két kérdés nem hagy nyugodni, ha már felmerült Lenz és a törvények.

Lenz hogy állapította meg a visszaható erőt? Mármint gondolom nem egy szál huzal segítségével, hanem készített valami eszközt, vagy különleges motort. Erre vonatkozóan hol lehet utána olvasni? Mindenhol csak annyit írtak, hogy a világ első jól dokumentált kísérlete volt. Ti hogy tanultátok, hogy kell elképzelni egy ilyen kísérletet?

Másik kérdés ezzel kapcsolatosan, hogy elképzelhetetlen hogy Lenz valamit figyelmen kívül hagyott vagy éppen még nem tudott róla és emiatt valami félresikerült a kísérlet során, de az nem derülhet ki a dokumentációkból?

Mégiscsak a fizika hajnaláról van szó, a fizika legnagyobb, legtiszteletreméltóbb úttörőivel, de ők is emberek voltak.

Előre is köszönettel a "laikus"
(#) pucuka válasza Flexi hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Ha nem szeretnél mélyebben foglalkozni a fizika törvényeivel, tájékozódásnak ajánlom a gugli keresőt.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Az oldalakon található hivatkozásokon keresztül tudsz egyre jobban beleásni a témába.
Mindenesetre a kulcsszó, a kölcsönhatás, amely oda - vissza érvényesül.
Egy tekercsre (vezetőre) feszültséget kapcsolva áram keletkezik, ami létrehoz mágneses teret. Ha ebben a mágneses térben másik tekercs (vezető) van. és a rendszerben fluxus (vagy mozgás) változás is van, a másik tekercsben (vezetőben) feszültség indukálódik. Ha a második tekercs zárt áramkörben van (hurok) akkor abban áram keletkezik, ami viszont létrehozza a saját mágneses terét. A két mágneses tér kölcsönhatása olyan, hogy egymás ellen dolgoznak.
Ezt ismerte fel Heinrich Lenz, két párhuzamos vezetékre ható erők méréséből.
(#) Flexi válasza pucuka hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Köszönöm pucuka, de ebben semmi új nem volt. Konkrétan a kísérletre vagyok inkább kíváncsi.
A múltkori hozzászólásom óta keresem ezeket a részleteket. Az egyetlen, amit találtam az, hogy több helyen is megemlítik, hogy részletesen dokumentálta az egészet. Semmi több.
Gondolom nem két párhuzamos ruhaszárító kötélre kötözött, vagy szimplán plafonról lelógatott vezetéket kell elképzelni.
Már a német nyelvű Szentpétervári Tudományos Akadémián tartott előadás összefoglalóját is megtaláltam és annak magyar nyelvű fordítását, de ez se mond semmit a részletekről.
(#) Flexi hozzászólása Máj 28, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget és a sok tanulnivalót. Végül valóban meglett a logikus magyarázat a problémámra. Back EMF-nek hívják és nagyrészt az én hibámból adódóan okozott problémát. A hatása pedig könnyen összetéveszthető az örvényárammal, de nem az.
(#) Flexi válasza Flexi hozzászólására (») Máj 29, 2018 /
 
Mármint az általam ejtett hibáknak lett összetéveszthető a hatása. Nem megfelelő szénkefe méret és pozíció, meg ilyen apróságok. Hiba javítva és most már szépen megy a 4 szénkefésre átalakított motor.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem