Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli csengő más célra
 
Témaindító: mspike, idő: Szept 11, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 14
(#) david550 hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Sziasztok.
Van egy nagyon kínai csengőm, amiben külön van a vevőben maga a vevő és a dallamgenerátor.
A dallamgenerátort levágtam, és a vevőhöz hozzáforrasztottam egy LEDet, működik is, de ezt egy kis DC motorhoz kéne csatlakoztatni (az mindegy, hogy minek), de ennyi áramerőssége meg már nincs. Valahogy az elemekről kellene leszedni még egy kis áramot, amikor megnyomom az adót.
Tranzisztorral gondoltam, amikor áramot kapna a motor, párhuzamosan van vele egy tranzisztor bázisa, tehát amikor megnyomom az adót, a tranzisztor átengedi az elemből külön kivett áramot a kollektor-emitter között, és ez is menne a motorba, és lenne neki elég áram.
Szerintetek?
Ha kértek még képet, szóljatok
(#) pucuka válasza david550 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Nincs evvel semmi baj. Abban az IC -ben többek között van két Schmitt triggeres inverter, ami az egytranzisztoros vevő pici jelét használható mértékűre erősíti. Ezt keresd meg, ennek a kimenetéről már tudsz vezérelni egy tranzisztort, amivel már sok mindent kapcsolhatsz. Ha esetleg nem lenne hozzáférhető, akkor helyettesítheted 4049 két inverterével. Sajnos ehhez jól jönne egy szkóp.
Nem ártana ha elő tudnád guglizni az IC adatlapját, de sejtésem szerint van benne az előbb említett két inverter, egy dekóder, és egy hang generátor. Ha szerencséd van, az egyes fokozatok ki-bemenetei hozzáférhetők az IC lábain, de ki is totózhatod.
(#) david550 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Kipróbáltam tranzisztorral, és működik rendesen
Mellékeltem a rajzot, a vevő panelt "EL."-lel jelöltem, ennek 3 kivezetése van: pozitív, negatív, és a JEL (én neveztem el így). Ha lenyomom az adón a gombot, a JEL kivezetésen negatívról átvált pozitív fesz.re.
De még van vele egy kis baj.(vagyis nagyon nagy)
A hatótávolsága a 100-ad részére csökent. A gyenge piros LED-del még 10 méterről is működött, az erősebb LEDdel már csak 5 méter, a motorral meg 10 centi 10-20 centiig már akadozik, 20 centitől, meg már nem is jó.
Szerintem az adóra kéne egy erősítő(vagy a vevőre?), ilyet hol találok? Vagy az IC bizgerálásával próbálkozzak?

lap.jpg
    
(#) proba válasza david550 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Mondjuk a motort a tranzisztor kollektora és az elem + kivezetése közé kötném,és a tranzisztor bázisa meg a jel pont közé egy min 1K ellenállást tennék.
(#) david550 válasza proba hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Mindent így kötöttem össze, ellenállással is kipróbáltam több félével, ha 10k-nál nagyobb az ellenállás, már abszolút nem megy, amúgy nem változik meg semmi, de még azért próbálkozok, hátha...
(#) david550 válasza david550 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Na megint én vagyok.
Már mindent kipróbáltam, szerintem az adóhoz kéne erősítő. Tudnátok ilyet linkelni? 433,92 MHz-n működik, de még nem találtam.
(#) pucuka válasza david550 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Dehogy is. Jól széthangoltad ennyi az egész. Azon nem segít az adó teljesítmény növelése sem. Viszont műszer nélkül nem lesz egyszerű a vevőt visszahangolnod. Tudod az a probléma, hogy maga a szerelt nyák is az antenna része.
(#) david550 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Jól szét van hangolva? A vevőn van egy potméter, azt próbáljam ki, hogy ha tekerem, változik-e a hatótáv?
(#) pucuka válasza david550 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
A potméter az biztos nem. De nem a hatótáv változik, hanem a vevő érzékenysége. Az meg az antenna elhangolódásától is függ. Ha van az antennával sorban egy tekercs, azt kéne először hangolni finoman. De először takarítsd le a gubancot a panelről, az is rengeteget befolyásol.
(#) david550 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Idézet:
„A potméter az biztos nem.”

Kipróbáltam, és tényleg az volt a baja! Most már működik 3 méterről is, és még nincs teljesen behangolva. Tehát változhat a hatótáv is, nem? Tekercset így hirtelen nem látok benne, de ki tudja, mi van a potméterben, lehet hogy abban van, vagy fogalmam sincs, lehet hogy hülyeségeket beszélek.
De az a lényeg, hogy működik nagyon köszi aki segített!
Miért nem jöttem rá?
(#) pucuka válasza david550 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Akkor az nem potméter, hanem trimmerkondi volt.
És nem hatótáv, hanem vevő érzékenység.
(#) david550 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Értem, kösz még1-szer.
(#) kajtár tíbor hozzászólása Jan 22, 2012 /
 
SZiasztok,Kajtár vagyok,elolvastam mind az 5 oldalt amint látom nagyon sok hozzáértő emberke van.Én nem vagyok gyakorló hobbis ,nekem most az 1- szer kellene 1 jó ,megbizható megoldás.Légyszi irjátok meg milyen vezeték nélküli csengőt vegyek ami eléggé megbizható ,az se bajj ha1 kicsit drágább ,vagy vegyek inkább erre acélra kitalált más kütyüt.Azokról mi a véleményetek.Találtam 7500- Ft ér adót- vevőt ,12v -os at.Várom tanácsaitokat,kösz.
(#) Inhouse válasza kajtár tíbor hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Sajnos a vezeték nélküli csengőknél nem látod kívülről, hogy mi van belül. Szerintem már az ár sem biztos segítség. Ha régebbieket találnál valahol, pl. bolhapiac, ott még bele is nézhetnél, hogy legyen benne külön encoder/decoder IC páros...

Üdv
Inhouse
(#) proba válasza kajtár tíbor hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Ha nem akarsz barkácsolni túlságosan ,akkor vegyél erre épített kütyüt.Talán a rádiós része is jobb, és ezekben talán nem kell utólagos áramkörökkel tárolni,erősíteni a kimenetet.
(#) e-chipmunk hozzászólása Jún 12, 2012 /
 
Sziasztok!
A kérdésem annyi lenne, hogy a vezeték nélküli kapucsengőmet szeretném úgy átalakítani, hogy hangjelzés helyett fényjelzést adjon. Fentebb olvastam, hogy kivágta a dallamgenerátort és annak a helyére rakott ledet. Úgy nem lehet, hogy a hangszóró helyére berakok egy ledet, előtét ellenállással vagy valahogy?
Segítségetek köszönöm!
(#) Novak válasza e-chipmunk hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
A hangszóró helyére is megpróbálhatod, mert láttam már olyan megoldást, ahol a hangszóróval párhuzamosan egy piros LEDis volt kötve, dallam esetén világított.
De ez csak akkor működik, ha megvan egy bizonyos szintű jeled a hangszóró kimeneten. Próbáld ki.

Ha nem működik, akkor meg kell keresned, hogy a dallamgenerátort melyik jel indítja, ez általában egy logikai jelszint (vagy sorozat), arra nyugodtan köthetsz LED-et.
(#) david550 válasza e-chipmunk hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Én csak simán betettem a hangszóró helyére egy LEDet (nem a dallamgenerátor helyére, az csak egyszerűen nem kellett nekem )
(#) entorio hozzászólása Júl 5, 2012 /
 
Sziasztok. Vettem egy kisfeszültségű mogásérzékelőt. 3 db LEd van benne. Ezt a mozgásérzékelőt, mikor felkapcsol: rákötném egy vezetéknélküli csengő kapcsolójára. Szóval az egyik LED-et kiforrasztanám, és valami kapcsolótranzisztorral kötném a kapcsolóra. Erre kellene nekem valami megoldás. Előre is köszönöm.
(#) mzozo95 hozzászólása Júl 5, 2012 /
 
Vedd ki a ledet, köss a pozitív "vezetékére" egy bc 547es tranzisztort 10k ellenállással (bázis láb), és a csengő kapcsolójának két lábára forraszd a tranzisztor maradék lábát ...
(#) attika hozzászólása Júl 26, 2012 /
 
sziasztok.Egy vezeték nélküli csengővel szeretnék kapcsolni egy dallamcsengőt.A célom az lenne,hogy kiváltsam a mostani nyomógombot.Gondoltam arra,hogy a hangszóró kimenetére valahogy rákötni egy relét amivel tudnám kapcsolni a másik csengőt.Nem tudom ez mennyire megoldható így,és ezért kérem a ti segítségeteket.Előre is köszönöm a válaszokat.Egy nem túl jó minőségű kép mellékelve.
(#) attika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Ezt láttam,csak azt nem tudom,hogy ezt ,hogy kéne bekötnöm.Ha kiveszem belőle a modult ami a képen legfelül látható,annak van három kivezetése.Gondolom +,-,meg a jel amit kiad ha megnyomom a csengő kapcsolóját.
(#) attika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Kiszedtem belőle a vevő részét(Kép mellékelve)
Van rajta 3 kivezetés,balról jobbra haladva(gondolom én)
Bal oldal negatív,mellette az ellenálásos a +,és jobb szélén meg adná ki a jelet.De lehet hülyeséget mondok.
(#) attika hozzászólása Júl 26, 2012 /
 
Na ezt most nem értem,megnéztem a benne lévő Ic adatlapját,és annak megfelelően bekötöttem és egyfolytába villogtat egy ledet.Videó mellékelve.
(#) pucuka válasza attika hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Csak addíg villog a LED, amíg nyomod a gombot, vagy folyamatosan, minden külső jel nélkül?
(#) attika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
ez a vevő része,a hangszórója a másik panelon van rajta és sajna nem testen van,a pozitívja van állandó pluszra kötve.
(#) attika válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Sajna minden külső jel nélkül villog egészen addig amíg tápot kap,de ha visszakötöm a csengőbe akkor azt működteti.
(#) attika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Nem,ez a vevő része mert ezen van az antenna is,a másik panelon van még egy Ic ami gondolom a dallamhoz kellett.
(#) koverg70 hozzászólása Aug 12, 2012 /
 
Sziasztok!

Van két különböző típusú vezeték nélküli csengő.
Ezeket szeretném egyszerre működésbe hozni egy hagyományos billenő kapcsoló segítségével.

Külön-külön működik is a dolog, a billenő kapcsolót rákötöttem a vezeték nélküli csengők kapcsolójára.

Viszont egyszerre a kettőt nem tudom vezérelni a billenő kapcsolóval, mert ahhoz össze kellene kapcsolnom a két adó áramkört.

Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogy oldjam meg a dolgot. Nyilván két relével meg lehet oldani, de akkor kell egy harmadik áramkör és áramforrás is? Milyen fajta relét javasoltok. Mindkét adó 12V-ról működik. A vevőkben 3 db AA-s ceruzaelemek vannak.
Üdvözlettel: Gábor
(#) proba válasza koverg70 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Ha szerncséd van összeköthetők párhuzamosan.Ha nem akkor használj kettős kapcsolót.(lehet csengőnyomóban nincs ,de egy sima kapcsoló lapja alá is be lehet szerintem rakni a rugót,így már csak a csengő jel hiánya marad.
Következő: »»   8 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem