Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   543 / 959
(#) Kovidivi válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Ha ez így lenne, akkor felhívnák a figyelmet a csomagoláson, hogy egyszer használatos a termék! Szerintem nem lesz semmi baja sem a wagonak, sem a vezetéknek. De újra is lehet blankokni, 11mm-t vesztettél el csak. A wago anyaga valami spéci fém, nem hinném, hogy alakváltozást szenvedne egy drót csatlakoztatásától.
(#) gyuszo válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Sajnos a kereskedelemben sok olyan terméket lehet kapni, ami 1 használat után eldobható és nincs a csomagoláson feltüntetve.
(#) Remci válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Persze, a vezeték horzsolódik, de nem csak kihúzáskor, hanem a bedugáskor is. Attól meg szerintem olyan nagy baja nem lesz. De ez bármelyik csatlakoztatáskor elő fordul, akár sorkapocsba, konnektorba vagy akárhová kötöd. Ha meg a wago sérült,akkor meg úgyis kicseréled.
(#) elektroncso válasza goreny hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
A műanyagoknak van olvadáspontjuk. Ha egy konnektort 10A-re gyártanak akkor 16A-nél már rendesen melegedni fog, megolvad a műanyag. Ha olyan anyag akkor meg is gyulladhat. A képen nem látszik jól, de úgy tűnik, hogy a műanyag akadályozza meg, hogy jobban szét tudjon nyílni az érintkező, így a szorítóerőt egyrészt a fém rugóssága másrészt a műanyag szorítása adja. Minden kötés melegedik, megolvad a műanyag és romlik a szorítás, így még jobban melegedik. Ebben a konnektorban sincs szorítórugó, azt meg nem hiszem, hogy foszforbronzból lennének az érintkezők.
Nekünk szinte mindenhol ABB tango szerelvények vannak (ahol nem ott a régi ZSE Praha csehszlovák), 25 éve lassan, hogy fel lettek szerelve, de mind olyan elektromos állapotban van, mint 25 éve. Ezekben is ilyen megoldás van, hogy nincs rugó, csak az anyag rugózik, de ez más anyag nem ez a rézszínű és itt is a műanyag akadályozza meg, hogy túlságosan szétnyíljon az érintkező. Még ez valamilyen porcelános műanyagból van, nagyon magas hőmérsékleten olvad csak. De akkor már mindegy, olyankor olvad már a drót PVC szigetelése is.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
(#) goreny válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Ha egy konnektort 10A-re gyártanak, akkor nem használom 16A-re.
Ha egy konnektort 10A-re gyártanak, akkor természetes, hogy melegszik 16A esetén, ettől még nem vacak.
(#) mugab válasza goreny hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Van olyan konnektor amit nem 16A-re gyártanak?...
(#) elektroncso válasza mugab hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Például ez.
(#) mugab válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Pff. Egy világ omlott össze bennem. Eddig úgy tudtam hogy ez a fajta csatlakozási mód általánosan használható 16 amperig.
A következő fokozat az lesz, hogy lesz ami csak 5A-re jó? Milyen világ már ez....
(#) sámli válasza mugab hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Ez csak a webáruház pontatlanságát igazolja. 16A-ig használható az a dugalj.
(#) erbe válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Szerintem ez csak elírás vagy tévedés lehet. Régebben a földeletlen dugaljak voltak 10 A-esek. A mai dugaljakra, akármilyen ócska kivitelűek, rá merik írni a 16 A-t.
(#) mugab válasza erbe hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Na megnyugodtam, a gyári oldalon 16A szerepel...
(#) elektroncso válasza mugab hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Pont most nézem én is a gyári oldalt, ami miatt be mertem linkelni az az, hogy két helyen is 10A-esnek tüntették fel (nem a gyári oldalon).
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
(#) elektroncso válasza mugab hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Amúgy a nálunk felszerelt ABB TANGO konnektorokon van feltüntetve 10-16A 250V. Ez ha jól tudom, akkor 10A folyamatos, 16A impulzus üzemet jelent. De nem biztos.
ABB tango
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Nem gondolom, hogy egy dugaljnál beszélhetnénk impulzus üzemről. Inkább feltételezem az ohmos ill. motorikus terhelhetőséget.
(#) elektroncso válasza sámli hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Látod, ez is logikus, sőt! Még talán érthetőbb is.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Nálam úgy szétolvadt a (Török gyártmányú) konnektor mint a fene, a mosógépnél.
Villásdugóban lazult meg a csavarnál a kötés, de az még nem hőre lágyuló anyagból készült, ellentétben a konnektorral
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
A dugókat ne is mond. Még a szerelhető elmegy, de egyik másik egybeöntött hihetetlen ramaty. Belül a drót a kontakthoz pont hegesztve van (talán), olyan szinten melegedik, hogy belesült a villanymelegítő dugója a konnektorba.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Az bizony csak "préselve" van, olyan is. Pedig a préselt kötés, lehetne akár hegesztés minőségű is. Ezeknek a lágy sz..knak egy előnye van: leejted, nem törik el.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Idézet:
„Belül a drót a kontakthoz pont hegesztve van (talán)”

Multiméterem mérőzsinórjánál csak körbe volt tekerve a tüskén a huzal, majd ráfröccsentve a műanyag...
(#) kendre256 hozzászólása Szept 3, 2017 /
 
Láttam már én is pár gagyit, de egy villásdugó meglepett... Az egybeöntött villásdugónak eltört az érintkezője. Közelebbről megnézve kiderült, hogy az 5 mm-es érintkező külső 0,2-0,3 mm-es rétege fém csak, a belseje törékeny műanyag...
(#) Johnycorp válasza Gafly hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Ilyet én jó pár éve gyári kábellel szerelt asztali elosztón láttam.
A vezetékek érszigetelése lehúzva és rátekerve a rézlemezekre csavar vagy egyéb rögzítés nélkül.
A rézlemezek mint dugalj érintkezők szerepeltek, de sehol egy rugószerű valami, csak a saját anyaga.
Rémes.
(#) Remci hozzászólása Szept 10, 2017 /
 
Sziasztok!

Olvasgattam itt a FI relés hozzászólásokat és eszembe jutott valami. Van a házban 3 fázis, az óra alatt 3x16A-es kismegszakítóval. Az elosztó dobozba betettem egy 3 fázisú Fi relét,mert nem volt, onnan megy el kismegszakítókon keresztül a fogyasztókhoz a delej. Viszont a garázsban volt egy 3 fázisú aljzat amit szintén bekötöttem a Fi relé kimenetére. Működik minden,semmi gond velük. De eszembe jutott,hogy ha netalán hozzám kerül mondjuk egy 3 fázisú betonkeverő, vagy akármi és mondjuk az óránál lévő 16-os automatákból egy leugrik véletlenül valamiért, akkor mi történik? A Fi relé lekapcsol? Vagy be kellene tenni valamilyen védelmet ez esetre? Hogy szokták ezt megoldani?
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Nem, a Fi-relé nem fog lekapcsolni. Ilyen esetekre a készülékben, jelen esetben a betonkeverőben, kell lennie védelemnek. Motorvédő hőkioldónak hívják.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Értem. Akkor villanymotort mindenféleképp motor védő relén keresztül kell működtetnem. Bár amit én láttam, azon csak egy kapcsolón keresztül volt bekötve a motorba a három fázis.
(#) sámli válasza Remci hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Általában nem szoktak rátenni tekintettel arra, hogy ha egy fázis kimarad azt észre fogod venni.
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Léteznek kompakt, ki- és bekapcsoló egységek, amelyek ilyet is tartalmaznak, lehet, hogy olyat láttál. Ha mindig felügyelet alatt van a betonkeverő, elhagyható a motorvédő, észre lehet venni, ha hiányzik egy fázis. Megváltozik a hangja, gyengül. Persze ehhez az is kell hogy a kezelőszemélyzet figyeljen valamilyen szinten.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Akkor még egy ostoba kérdés. Létezik olyan egység, ami mondjuk a dugalj elé bekötve jelzi hogy meg van-e mind a 3 fázis? Mondjuk glim lámpán keresztül, vagy valami más módon?
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Én javaslom a motorvédő és mágneskapcsoló kombó használatát. Az egyik a motort védi a másik pedig áramkimaradás esetén megakadályozza, hogy az áram visszajövetelekor automatikusan elinduljon a betonkeverő. Pl. éppen kanalazzák ki belőle a masszát, nehogy belekössön, nem lenne jó, ha automatikusan elindulna.

Glimm lámpát 230 V-ra kb. fillérekért lehet kapni szinte a sarki fűszeresnél is.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Értem. Az lesz a legjobb. Biztonság mindenek előtt. Köszi.
(#) sámli válasza Remci hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
Ha nem akarsz barkácsolni, kapható kalapsínre pattintható 3 fázisú jelzőlámpa. Mindössze 1 modul széles.
Következő: »»   543 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem