Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Automatikus öntözés
Lapozás: OK   1 / 6
(#) tamibandy hozzászólása Szept 4, 2008 /
 
Sziasztok,
Régebben látogattam volt az oldalt, és ma beugrott egy ötlet, és gondoltam hozzátok fordulok ez megvalósitása érdekében.
Ja és ebben a témában is szeretnék fejlődni mert nagyon érdekelnek ezek a dolgok amiket itt olvasgatok a HobbiElektronika oldalán.

Tehát az szökött ki ma a fejemből ahogy nézegettem az ablak párkányon a virágaimat hogy szeretnék nekük csinálni egy oan rendszert ami autómatikusan mindennap esetleg két naponta megöntözné.

Ami az elektronikához tartozik ebből az hogy fel akarok egy IC-t vagy hogy mondjátkot programozni e feladat elvégzéséhez. Majd azt hozzákötni egy motorhoz ami meghajt majd egy kis szivattyút, ami ellátja vizzel a virágaimat.

Müködési elgondolásom. Legyen egy óra ami szerint locsol naponta, a locsolás időtartamát lehessen állitani (mennyi ideig fusso a szivattyút meghajtó motorka), esetleg egy visszajelzés is lehet kivezetni egy piros ledre, hogyha kezd kifogyni a viztartály akkór jelezzen.

Remélem eléggé érthető voltam.
Várom a hozzászólásotokat,

Üdv,
Tamás András

u.i.: kezdő vagyok az elektronika terén
(#) Mate78 válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Szia

Szerintem Topi cikkét olvasd el.

vagy ha tényleg kezdő vagy akkor használj egyszerű időkapcsoló órát.
üdv
(#) tamibandy válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Elolvasom, ja és nem időkapcsolóval szeretném megcsinálni, vagyis oan dologgal amit meg lehet egyben vásárolni. Én szeretném felépiteni, gyakorolni, kisérletezni.
(#) Medve válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Szegény virágok! Nade félretéve, akkor szerintem egy számláló rendszerű időzitő kellene, ami két naponta indít egy monoflopot, ami az öntözési időt határozná meg. Lehetne a CD4060-nal, vagy a CD 4541. Ilyet a kenyérpirítókban is találhatsz.
(#) tamibandy válasza Medve hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Na ez elég jól hangzik. Amúgy most nincsen müködés képtelen kenyérpiritónk, tehát ien CD4060-at be lehet szerezni üzletből is gondolom. És akkór ezt programozni sem kell úgygondolom. Egyszerü és nagyszerü megoldásnak tünik. Egy kicsit még utánna nézek ennek a CD****-s dolognak
(#) Kutyuli válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Valami hasonlón én is gondolkoztam. Az elgondolásom a következő:
Lenne egy kb. 5-10 literes kanna amelyikből egy kis szivattyú (pl. egy ablaktörlőknél használt kis szivattyú ami spicoolja a vizet) amelyik bizonyos időközönként bekapcsol és bizoyos ideig locsoja a vizet. Ezt idáig talán nem is lenne annyira lehetetlen kivitelezni.
Ami talán bonyolultabb lenne az, hogy jó lenne valami nedvességmérő szenzorral ellátni a kis szekezetet, hogy csak akkor locsoljon, hogy ha erre tényleg szükség van. Amennyiben olyan helyen vannak a virágok ahol az eső is érheti oda egy kis csapadékérzékelő szenzot készíteni ami letiltja a locsolást. Ez kicsit megdöntve lenne célszerű elhelyezni, hogy a víz ne tudjon megálni huzamosabb ideig rajta.
A locsolást pedig többféleképpen lehessen időzíteni.
Pl 8,10,12,24,48,72,168 óránként. Illetve a locsolás hosszát is. 1 másodperctől 30 másodbercig lehessen állítani.
Úgy volna az igazi, hogy ha pl egy 8 órás ciklus végén egy bizonyos ideig vizet szivattyúz a szerkezet. Majd mondjuk 5 perc felszívási idő után mind addig ismétli a locsolás-felszívási időket amíg a szenzor nem jelez megfelelő értéket. Utána az egész kezdődik előről.

Az ilyen elektronikus megoldás esetén javaslom a felszivatási locsolási módot. Azaz a cserép vagy láda tálcájába juttatni a vizet. A föld vagy homok könnyen felszívja a tálcából. De ehez idő kell.
(#) tamibandy válasza Kutyuli hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Na örülök hogy nem csak én gondolkodok iensmin, és van valaki aki még ugyanazt a dolgot szeretné megcsiálni amit én. Mondjuk a te ötleted egy kicsit komplikáltabb, meg kell pár plusz dologra figyelni. Az én virágaim az ablakon belül vannak úgyhogy az esőzés figyelő nálam már indulásból kiesik. És hát az is hogy fogyelni kéne a nedvességet, mert elég ha meglocsolja minden 2. nap. De ez az állithatóságokat nagyon jó ötletnek találom. Lehetne hozzácsatolni egy kis kijelzőt meg pár gombot amivel előben lehet állitgatni és nem kell mindig újra irni a programját.

Ja és jó kis tipp az ablaktörlő pricoló szivattyúcska.
(#) Kutyuli válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Lehet kicsit túlzásba vittem az esőfigyelővel a dolgot de talán nem is lenne annyira bonyolult kivitelezni ezt a részhttp://www.hobbielektronika.hu/forum/wtopic.php?topic_id=6816&ppid=272534&pop=1ét.
Az időzítéses része kicsit bonyolultabb. Nem is azt, hogy 8,10 stb. óránként induljon az öntözés, hanem leginkább az, hogy ciklikusan addig öntözze illetve, hogy addig tartson a felszívási idő amíg a talaj nedvessége megfelelő.
Ferenczi Ödön: Elektronikai receptek III című könyvében van egy ilyen automata öntöző rendszer. Talán ezt kéne kipróbálni. Igaz a talajnedvesség érzékelő szenzor nem tudom meddig bírja a kiképzést, mivel egy sima nyákdarabból van összeállítva. Szerintem amint elég oxidos lesz kicsit a működése is bizonytalanná válik.
Szó mi szó kezdeti próbálkozásnak szerintem megfelelő lehet ha az embernek nincsenek nagy igényei mint nekem
(#) Kutyuli válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
A programról jut eszembe, hogy lehet jó lenne ha mondjuk az időzítéseket valamiféle fokozatkapcsolóval lehetne megoldani.
(#) tamibandy válasza Kutyuli hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Még utánna kell olvassak pár dolognak, mert nem nagyon tudom hogy hogyan kezdjek el egy ient megépiteni, hogyha elmegyek egy elektronikai boltba akkór miket vásároljak be majd. Mert még nem nagyon vágom. De nagyon pedzi a fantáziámat ez az elektronika. Minden tetszik és érdekel.
Te mien szinten vagy benne?
(#) tamibandy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Megnéztem az általad irt hozzászólást, de az a baj hogy ottan csak egy kép található, semmi fogható infó
(#) Kutyuli válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Sajnos én sem vagyok éppen egy sztár az elektronikában. Engem is leginkább érdekel. Igaz építettem pár dolgot. Szerintem ez lesz az egyik következő projektem.
(#) geigerpeter hozzászólása Szept 5, 2008 /
 
Lehet, hogy emiatt le leszek hurrogva, mivel érdemben nem tudok hozzászólni a kérdéshez, és belátom nem lehet mindenki nyelvész. Engem személy szerint rettenetesen bosszant a témaindító stílusa, írásmódja. A nyelvünk a kultúránk legfontosabb eleme, minden szőrszál az égnek mered a hátamon, amikor az ien, oan, stb. förmedvényeket olvasom. Ha nem tudja mivel írja, nézzen utána, az interneten meg fogja találni. Ennyire ne legyünk igénytelenek, és tiszteljük meg azokat, akikhez a kérdéseinket intézzük.. Na most lehet anyázni..
(#) FREDDI válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 5, 2008 / 4
 
Több megközelítése van a dolognak.

1. Vezérled számítógépről az öntözőrendszert, számítógép felébred(ez ugye beállítva rajta ), a szükséges hardveren és programon keresztül megöntözi a megöntöznivalót, és álomba merül utána. Nem javasolnám.

2. Célszámítógép, pld egy PIC a feladatra programozva, természetesen az öntöző hardvert (szivattyú, csövek, elosztók) ugyan úgy létre kell hozni mint a számítógép vezérlésűhöz.

3.Kisz kici kínai, szóban felprogramozva öntözésre.

4. Veszel egy digitális kapcsolóórát (1500-200Ft), ami ugye tud napi-heti programokat (ezt már az összes tudja ), és beállítod rajta az időpontot és a működés hosszát. Ezek 1 perces intervallumban állíthatók, tehát a minimális öntözési hossz 1 perc. A vízmennyiség beállítása: szűkítőbetétekkel le kell korlátozni (virágonként egyenként) hogy csak kevés víz folyhasson rajta, amíg a szivattyú megy. Mondjuk a virágcsrepek sem egyformák, ha csak nem akarsz mindegyik cseréptípushoz külön öntözőrendszert. A szűkítők:: pld. egymásba dugott műagyag kábelek külsői, összeragasztva, a legkisebb belseje akár 1mm is lehet. Más megoldás: műagyagba fúrsz lyukat és azt teszed a tömlőbe, 0,1mm felbontással lehet kapni fúrókat 0,3mm-től akár 10mm-ig. Figyelmeztetés: ha átlátszó műagyag csövet használsz, két hét alatt be fog algásodni és eldugul. Kérdezz csak meg egy akvaristát. Ha rendes átlátszatlan csövet használsz, azt is időnként tisztítani kell, mert a vízből abból is rakódik le mindenféle, pld vízkő. Tehát időnként ecettel át kell mosni a renszert, ezt majd üzem alatt megtudod mennyi időnként, kb. 3-12 hónap, víztől függ, ez csak egy saccolás. Szivattyú: elballagsz a bontóba, és nézel egy 12V-os autó ablakmosó szivattyút. Ha túl nagy a nyomása, egy fúvókán kresztül csinálsz egy visszafolyó ágat a tartályba, a fúvóka méretével szabályozod az üzemi nyomást a csőben. Fúvóka tippek feljebb.

Mi van még. Csövek: ajánlott fekete műanyagcsövet használni (ha csak nem szeretsz sűrűn vezetéket pucolni ). Ez árban a legkedvezőbb megoldás, és inteligens. Ehhez nem kell négy kapcsolórész mint topi akváriumos kapcsolóórájához. Ha a kijelzőt, PIC-et, órát (digitális a PIC-hez) nézed, már túl is mentél ennek a költségein, és hol van még a többi cucc, az idő, a miunka. Ehhez a kapcsolóóra, szivattyú, tartály, csövek, elosztók (csövekhez), fúvókák, és egy dugasztáp (szivattyúhoz) kell.

5. Veszel egy programozható házi robotot, a japánok már sokfélét gyártanak. Nagy előnye, hogy nem kell csövezetéket építeni a virágokhoz, mert öntözőkannával is tud öntözni.

Na üdv, és jó bütkölést! A többi már a te dolgod. Ez alapján már meg lehet valósítani. Ha mégsem egyértelmű, inkább felejtsd el.
(#) tamibandy válasza FREDDI hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Na itt nekem sok dologra adtál választ, naggyából az egész rendszerre.
Még annyi lenne a kérdésem, hogy mivel kezdjem el megvalósitgatni a PIC-es részt.
Mire lesz szükségem?
Ez lenne az első munkám ien elektronika téren, nem az a célom hogy most olcsón összedobjak egy cuccot, hanem hogy induljak el az elektronikában ezzel mint első munkám.
Tehát mien eszközökre lehet majd szükségem?
Páka? Nyák? Program beégető? Ennek meik az a PIC ami elegendő (tudjon időprogramot, esetleg egy visszajelzést kezelni, ha kifogy a viz egy piros led kigyulása na meg a rendszer leállitása, esetleg még egy nedvesség érzékelőt is hozzá lehetne tenni, de ez nem fonots, kis LCD, gombok a beprogramozáshoz mint a Topi akváriumos elosztójában?
És még nem tudom mikre lehet majd szükségem???
Mindent szépen be akarok szerezni mielött lülnék épiteni, hogy közben ne kelljen abbahaggyam ezért vagy azért.

Köszi FREDDI!
(#) pako válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 5, 2008 / 4
 
Üdv!
A PIC-es dolog nem olyan egyszerü kezdöként. Mindent összevetve szükséged lesz egy PIC programozóra (alias égetö), NYÁK-ra (ha nem akarsz marni, elég egy próbanyák), a páka az alap + az ón + szükséged lesz ún. "alkatrész hegyekre". Ha dobozolni is akarod, akkor müszerdobozt kell venned, de ezt a végén célszerü, amikor már tudod, hogy mekkora fog kelleni.
Térjünk rá a PIC programozóra. Ha azt is házilag akarod építeni, akkor próbálkozz meg a JDM-mel. Ha nemis müködne elsöre, ne add fel, nekem kb 10 verzióból 1 sem ment, akkor csináltam egy USB-s ICD2-t, ami indult elsöre. Ennek hátránya, hogy abban is van 2 PIC, amit fel kell programozni, ezt szerencsére havernál megoldottam. Ezen kivül amire szükséged lesz, az a programozási ismeretek. Ez a legfontosabb, hogy tanulj meg valamilyen nyelven PIC-et programozni. A legnehezebb az assembly (ASM), ez hardware szintü nyelv, sok idö megtanulni és a hibakeresés is nehezebb. Vannak magas szintü program nyelvek is, pl Pascal, C. Válassz hozzád jobban illö nyelvet, és tanuld meg az alapjait. Elöször kezd egy LED villogtatással, utánna aztán jöhetnek az elágazások, függvények. Ha ráérzel, rájössz majd, hogy nem is olyan nehéz. Ha van olyan ismerösöd, akinek van PIC programozója, szerintem építs egy ICD2-t, azzal nincs annyi baj, mint az egyszerü kapcsolású JDM-féleségekkel.
Ha PIC-kel kapcsolatban van valami kérdésed, kérdezz engem is bátran!
Sok sikert!
(#) pako válasza pako hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
PIC-nek pedig 16F873(a)-t ajánlok, én is ilyeneket használok kisebb projectekhez. 4Kb memóriájuk van, ami elég volt egy elég komoly robot vezérléséhez is (igaz szükösen) Van benne PWM (ezzel tudnád szabályozni a szivattyú fordulatszámát), ADC (tudnád mérni a föld víztartalmát akár százalékban), összesen 22 szabad felhasználású láb (I/O).
(#) FREDDI válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Én a konkrét megvalósításban sajnos nem tudok segíteni. Ha PIC-es változatot akarasz ahhoz kell ugye egy égető, de a probléma ott program megírása lesz (az elektronika megtervezésén kívül)., mindamellett a dobozolás kérdésével is komoly problémáid lesznek. Én ezért javasoltam egy kapcsolóórás lehetőséget, de te tudod mit akarsz. Ha sok időd meg pénzed van, lehet PIC-re is készíteni.

Talán előbb próbáld meg modellezni az egészet PIC-es fejlesztőrendszeren, erre ugye vannak külön topicok.

Idézet:
„nem az a célom hogy most olcsón összedobjak egy cuccot, hanem hogy induljak el az elektronikában ezzel mint első munkám.”


Ne félj, ez a PIC-es öntöző nem lesz olcsó egyáltalán, majd meglátod. Biztosan a többszörösébe kerül majd a kapcsolóórásnak. És ha valóban megcsinálod, már mint PIC-el, programozni is megtanulsz. Próbáld meg Topi kapcsolóóráját átalakítani a célra.

Idézet:
„És még nem tudom mikre lehet majd szükségem???”


Ezekben a dolgokban én nem tudok segíteni, ha csak nem azt várod, hogy helyetted csináljam meg. Most már csak rajtad múlik, mi lesz belőle. És azokon, akik ilyet akarnak építeni és beszállnak a tervezésbe és az építésbe. Sajnálom, de én nem tartozom ezek közé. Azért első munkának nem egy PIC-es öntözőrendszert kéne választani szerintem, de te tudod. Kérdezd a többieket, mi a meglátásuk.
(#) vicsys válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
(#) tamibandy válasza pako hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Programozási nyelvet tudok Pascalt meg C-t úgyhogy azzal nem lesz gondom. Meg ASM-t is tanultunk de azt annyira programozói szinten nem vágom. Nagyon nincs ismerősöm akinek lenne Pic programozója, de nekifutok a JDM-nek, hátha sikerülne azt megcsinálni. Ha az megvan jöhet az USB-s is
Megyek olvasok valamit erről a JDM-ről még és megnézem mik kellenek hozzá majd nekiállok ahogy beszereltem a kellő cuccokat.
Beszerzek pár általad emlitett PIC16F873(a)-t is.
Hétvége gondolom kimarad, mert nem jutok hozzá addig cuccokhoz de jövő héten majd jelentkezem, hogy mennyire is állok a dolgokkal, és a kérdéseimet is majd felteszem
(#) tamibandy válasza FREDDI hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
A dobozolás nem gond még egyelőre. Majd ha kifinomultabb leszek most csak annyi a lényeg hogy tudjak megcsinálni egy áramkört meg valami feladatot adni neki és az müködjön is rendesen. Ha már ezen túl vagyok akkór jöhetnek a szépitgetések.

PIC fejlesztőrendszer alatt egy programot értesz?
Na de majd utánna nézek ennek is mindjárt.
(#) FREDDI válasza pako hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Elfelejtettem valamit. Öntözőrenszeren gondolkodtam már én is, de a kerthez, nem a virágokhoz. Én mindenképp kapcsolóórásat csinálok, az végez el mindent, az öntözést és a tartályok ujratöltését is utána, a másnapi öntözéshez. Mindössze csak egy esőérzékelővel lesz ellátva, tehát ha az előző öntözési idő óta esett az eső, akkor nem öntöz. Ha sok eső esett időközben, akkor oda kell mennem és kikapcsolni, ha azt akarom, hogy pár napig ne öntözzön. Ha mindezt egy inteligens megoldással akarom áthidalni, egy rakás energiámba és időmbe kerülne, egyszerűen nem éri meg. Azt a pár napot ki lehet bírni egy évben, amikor oda kell menni leállítani, és egy pár nap múlva pedig visszakapcsolni. Amúgy is kell menni, mert akkor meg minek a kert? De az alapvetően más, mint naponta odajárni öntözgetni. És így akár két-három hetet is magára lehet hagyni nyáron, ha kell. Ez a virágöntözős rendszer amit akasz szerintem túl van bonyolítva, és minden általában akkor a legjobb, ha csak annyira bonyolítjuk meg, amennyire muszály. A feleslegesen túlbonyolított dolgok annyi plusz nehézséget hoznak, hogy attól lesz értelmetlen az egész, és ugyan ott vagy ahol elindultál.

Mondok egy példát: tartály érzékelő. Lehet csúcstechnikával is, pld. kapacitív szondás mérő a tartályba, ami folyamatosan mutatja víz mennyiségét. De mi értelme van, ha egy-kétszer egy évben nézel rá. Semmi röviden, de "jól hangzik".

És akkor a megoldás helyette pld. neked a lakásba: egy 9V-os elem, egy piezzo zümmer, egy időzítő pld dupla, c-mos,, kétpercenként csippant eggyet, ha alacsony a vízszint, egy reed relé egy úszóval, ami tápot ad a csipogónak ha túl alacsony a vízszint. Előnyök: olcsó, egyszerű, független a vezérlőtől (PIC, kapcsolóóra), szinte nincs meghibásodási lehetősége (ha rendesen megcsináltad, mert annyi gányolást láttam már életemben ), olcsó üzemeltetni (2-3-4)évente egy 9Vos elem.

Nem minden esetben a bonyolult az üdvözítő megoldás. Öntözni (virágot is :eek2: ) elég naponta egyszer, ha csak nem egy trópusi esőerdei különlegesség, de talán annak is elég. Ha ez arra az időre van beállítva, amikor valaki othon szokott lenni, öntözés közben vagy utána meghallja a csipogót, hogy kevés a víz benne. De ha ez ráhagyással van, akkor a másnapi öntözéshez is elég még, csak jelzi hogy kell tölteni bele. Nem is ragozom tovább, aki érti az érti ennyiből is miről van szó.
(#) tamibandy válasza FREDDI hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Persze ebben igazad van hogy nem kell túlbonyolitani egy ien egyszerüen is megoldható dolgot, de nem is akarom túlbonyolitani, ezek csak ien hirtelen gondolatok, de még nem ültem le hogy szépen mindent végiggondoljak, hogy hogyan is fog ez majd müködni, meg hogy mire van szükség és mi fölösleges.
A tartályos érzékelőre és egy ledet gondoltam nem valami komoly dolgot, de ez a piezo buzzer is jó ötlet nagyon.
Ami engem meg az elektronikát illeti, jelenpillanatban az a hejzet hogy nagyon megfogott és nagyon érdekel, de nagyon távolállok én tőle. Ezért szeretném elkezdeni, de úgylehet hogy ez az öntözős ötlet melett még egyelőre megcsinálok, pár egyszerübb dolgot is hogy valamit lássak is hogy mi hogyan müködik.
Olvasgatom naphosszat mostmár a HE forumokat, csak hát még minden forumban sok oan dologgal találkozok amiről úgy beszélnek, de én nem tudom hogy mi lehet az. Ezért sok témát abba kell haggyjak, és lépegetek visszafele az érthetőbb dolgok fele. Az alapokhoz.
Most meg azon gondolkodom, hogy amig nem szerzek be magamnak valami kézzel fogható dolgot, és azt nem cinezem össze és nem inditom el addig nagyon hiába olvasom, mert a tiszta elméletből számomra nehéz megérteni.
(#) pako válasza FREDDI hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Én sem csinálnák ilyen komplikált öntözöt, csak ha nagyon unatkoznák. Azonban figyelembe vettem, hogy ebböl inkább tanulni szeretne, legföbb célja az elektronika megismerése közelebbröl, nem csak a virágok öntözése, legalábbis ha jól értettem.

TamiBandy : a 16F873(a)-nál a zárójel nincs ott, úgy értem hogy vagy 16F873 vagy 16F873A. A kettö között a különbség annyi, hogy más a programozásuk, de ezzel nekünk nem kell törödnünk. Az A jelzésü PIC-ekbe gyorsabban belemegy a program (én ilyeneket használok), a másik valamivel lassabb, én még nem próbáltam olyanokat. Lehet hogy a JDM-em is azért nem müködöt, nem tudom....
(#) MPi-c válasza pako hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Én viszont nagyon "unatkoztam" és csináltam egy eléggé "bonyolultat". Ezt azért tettem idézőjelbe, mert maga az áramkör nem is annyira bonyolult.
Anno az apróhírdetésekbe is betettem. Még egy kép róla.
(#) MPi-c válasza pako hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Balázs! A könny a szemembe szökött, ez olyan jól sikerült :
Idézet:
„Térjünk rá a PIC programozóra. Ha azt is házilag akarod építeni, akkor próbálkozz meg a JDM-mel. Ha nemis müködne elsöre, ne add fel, nekem kb 10 verzióból 1 sem ment, akkor csináltam egy USB-s ICD2-t, ami indult elsöre.”

És most megyek, mert locsolni kell... kézzel.
(#) tamibandy válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Hú de jól néz ez ki
És mennyiből állitottad össze? Hogy 5000 ért árulod? 5000 alatt vagy fölött?
(#) tamibandy válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Visszatérve a JDM beégetési megoldáshoz. Elolvastam, és elég rosz hirt kaptam benne: "Akinek tehát laptopja van, az ne számítson nagy sikerre."
Akkór sztem nekem egy USB-et kell majd valahogy csinálnom vagy kell vegyek egy program égetőt az üzletből.
(#) MPi-c válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
A NYÁK-ot és a programot kínáltam ennyiért. Az összes többi alkatrész 5000 alatt van.
Ha már égető és magad akarod megcsinálni, akkor a legjobb választás egy PICkit2 klón, pl. a "szilva" féle. Ebbe is kell egy felprogramozott PIC, de biztos van a környezetedben valaki, aki tudna segíteni.
(#) tamibandy válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Köszi, elég érthető kis rajzocska, és USB-s ami nálam mostmár lényegessé vált.
Azthiszem az egyetemi tanáromnak biztos van program beégetője, beszélek vele és megpróbálom rávenni hogy égesse bele az új firmwaret.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem