Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   226 / 287
(#) deak francis válasza Molsy hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Szia. Nagyobb értéküre gondoltam. Köszönöm.
(#) Molsy hozzászólása Nov 20, 2017 /
 
Ez egy hulladék összetákolt valami de villanypásztornak nem nevezném.
(#) deak francis válasza Molsy hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Szia.
Áhhhhh...dehogy...pontra kell tenni!!! Tedd amit javasoltak a kollégák!!hidd el van tapasztalatjuk,tudják amit javasolnak.
(#) Walterd hozzászólása Nov 27, 2017 /
 
Szevasztok!
Az elmúlt évben kölcsön kaptam egy gyári pásztort, hogy az őzektől védjem a kertemet. Most télen szeretnék építeni egyet, magamnak, hogy tavasszal ne kelljen kérincsélni.
A gyári pásztor kattogott akkor is ha rá volt kapcsolva a kerítésre és akkor is ha nem. Szétszedtem, de nem találtam meg a kattogás forrását. Csak gyanítom, hogy a kocka alakú, műgyantával kiöntött nagyfesz trafóban kattogott a beépített zárt szikraköz.

Szedett-e már szét valaki ilyen gyári trafót? Milyen lehet a beöntött szikraköz?
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) erdgab válasza Walterd hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Szia!
Idézet:
„Milyen lehet a beöntött szikraköz?”

Hogy milyen lehet? Semmilyen,én még nem találkoztam ilyen kialakítással.Ha tudsz ellenállást mérni a nagyfesz trafó szekunderén akkor nincs bent szikraköz.Azért hallottad a kattogást mert a karámod nem terhelte kellőképpen a pásztort,ezért át-át ütött a belsejében.
(#) Walterd válasza erdgab hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Csak holnap tudom megmérni a szekunder ég ellenállását, mert már visszaadtam a cuccot. De lehet, hogy butaságot kérdezek: a szikraközt nem a nagyfesz kimenetre, a szekunder ág két vége közé kell tenni? Mert ha párhuzamos a szekunderrel akkor lesz ellenállás, ha sorosan kell kötni akkor nyilván nem.
(#) Molsy válasza erdgab hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
(#) Molsy válasza Molsy hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Ennek a működőképességét hogyan tudom leellenőrizni? Amennyiben rossz úgy mit mérjek, mit vizsgáljak?
(#) erdgab válasza Walterd hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Elvileg lehet így is úgy is,a gyakorlatban a szekunderrel (nagyfesz) párhuzamosan alkalmazzák a készüléken belül közvetlen a kivezetéseknél,néha takarja egy panel (ezen ellenállások és egy glimmlámpa van),esetleg a szikraköz is itt van kialakítva a panelon.De lehet szikraközös karám megtáplálás is,ilyenkor sorba van kötve a szikraköz a nagyfeszültségű kivezetéssel.Továbbra is azt mondom,nincs a trafóban kiöntött szikraköz,inkább az átütés jelensége áll fent a feljebb leírtak miatt.Előrébb már sokszor leírtam,hogy ha az általad észlelt jelenség áll fent akkor ajánlott egy külső szikraköz elhelyezése a karám végén.Ennek egyik fele ott helyben földelve van kb. 50-60cm hosszú pálcával,a másik fele a szikraköznek a karám vége szállal van összekötve.A szikraköz két érintkezője közti távolság akkora legyen,hogy minden ciklusnál BIZTOSAN ott üssön át a nagyfeszültség.Ezzel elérhető,hogy minden energia kikerül a karámra,megfelelően terheli a karám a készüléket,nem megy tönkre a készülék belső átütés miatt.Az ilyen szikraköz kialakításánál ügyelni kell arra,hogy tüzet még véletlen se okozhasson és ne legyen gyúlékony anyag a közelében.A szikraközt bele lehet tenni egy műanyag palackba is,fenekén-tetején kivezetve a két vezetékét,csak egy ötlet.Sajnos ezt a palackot roncsolni fogja az ív kisülésnél keletkező ózon,cserélni kell időnként.Lehet néhány lyukat fúrni a palackra,hogy az ózon távozni tudjon,így tovább tartható "épen" a palack.
(#) erdgab válasza Molsy hozzászólására (») Nov 28, 2017 / 1
 
Nem ismerem ezt a led tápegységet,nem tudok érdemben mit mondani.
A készülékedet egy 12V akkuról is kipróbálhatod.A biztosíték 1A legyen.Csatlakoztasd az akkuhoz polaritás helyesen,ha azonnal (max. 10 mádodperc) indul akkor jó,ha nem akkor érintsd meg kézzel az IC mellett lévő tranzisztort,vigyázz meleg is lehet,ha meleg akkor rossz az 555 ic,cseréld,ennyit lehet mérés nélkül.Lehet rossz ez a tranzisztor is.Feltételezzük,hogy az elektronika első része jó,halk sípoló hangot hallasz,de nincs a nagyfeszültségen lévő szikraközön (8mm) szikra,most mérni kell a kondenzátoron feszültséget,ha van 2-400V és nem változik,akkor rossz a tirisztor (triak),forrasztási hiba esetleg szakadt autótrafó primer lehetséges.Még lehetséges ok,a diakon nem alakul ki a tirisztor nyitásához szükséges kb. 30-32V.Ok:zárlatos vagy "szakadt" elektrolit kondenzátor (22µF/63V),szakadt a feltöltő ellenállás (1-2M),esetleg rossz a diak (ritka hiba).Ha semmilyen feszültséget sem mérsz akkor lehet szakadt a transzformátor tekercse vagy bármelyik ide csatlakozó alkatrész zárlata.Ha működik a készülék,mérj áramfelvételt,ez nem lehet több (általában) 200-350mA áramnál és nem melegedhet semmi.Ha mégis melegedne a tranzisztor (akkor az már egy kicsit komolyabb beavatkozást igényen),ez attól van hogy sokáig van nyitva,nem jó az 555 ic-vel kialakított multivibrátor kitöltési tényezőjének beállítása,erről majd akkor,ha az aktuális lesz.
(#) dokidoki válasza erdgab hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Egy 5W szofita izzót fel lehetne áldozni a célra. Ha kiégetjük a wolfrámot belőle ideális zárt szikraköz lehet belőle. Nem képz0ődik ózon, ha nem kap levegőt a szikraköz.
(#) Walterd válasza erdgab hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Köszönöm a részletes válaszodat.
Csak most kaptam vissza a pásztort, ( tipus: AKO N3500) fényképet mellékeltem. A szekunder oldalon 20 Ohm az ellenállás. A primer oldalra három vezeték megy. A légmagos tekercs melletti ledhez nagyon hasonlító valami rövid impulzussal mp-ként villan és kattan. Megnéztem nagyítóval, és ez lehet hogy nem led. Tulajdonképpen arra keresem a választ, hogy a gyári pásztorokban hogyan oldják meg a szikraközt.

P1110373.JPG
    
(#) erdgab válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Jó ötlet!Esetleg más izzó is szóba jöhet ki-ki kedvére.
Köszönöm!
(#) 7DU válasza Walterd hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Szia!
Lehet hogy glimm lámpa a kérdéses alkatrész?
Engem a szerkezet trafója érdekelne-a primer mintha leágazással készült volna.Nem volt esetleg a dobozon valami átkapcsoló,amellyel a kimenő delej nagyságát lehet változtatni?
Laci szintén Szegedről.
(#) engineerman válasza 7DU hozzászólására (») Nov 29, 2017 / 1
 
Azt nem úgy oldják meg.. Általában vagy az elektronkában van egy poti ( lásd Gallagher pár típusa ) vagy egyszerűen tesznek rá még egy plusz kimenetet és a nagyfesz részről egy 1kohm 20w-os ellenálláson keresztül kivezetik ( pl: Horizont A50 )

A harmadik kivezetés valószínűleg egy átütés elleni árnyékoló palást a trafón belül,amit testre ( földre kötnek ) A gyengébb olcsóbb kategóriás pásztorokban így oldják meg jellemzően. Mert ahogy a fotón látom ez hálózati cucc.. Én nemigen használnék ilyet.. elég necces játék leválasztás nélkül.. pusztán a nagyfesz trafora bízni a hálózati fázis - föld leválasztást...

A szikraköz meg szinte minden esetben a pásztoron belül.. közvetlenül a kivezetésekre van rögzítve. Semmilyen trükk nem kell. De ahogy látom a szekunder oldalon direkt kozel tették a két trafó ivezetést.. Így megoldották a 10 kV-os szikraközt is.. elég silány cucc.. ( már bocsánat )

A trafó méretéből ítélve jó ha van szegény 1 Joule-os.. Arra a trafóra gyilkosság 20 mikrónál nagyobb kondit rásütni, mert előbb utóbb "elfogy " a primer oldalon valahol a réz... Megszakad a trafó..
(#) Walterd válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Remek megoldásnak tűnik. Kipróbálom.
(#) Walterd válasza 7DU hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Nem, ez nem glimm, de mellékelek egy közelebbi fotót. A külső burkolaton a két csatlakozó csavaron kívül semmi sincsen. (föld és nagyfesz.) De belül sincs állítási lehetőség. Adatlapja szerint 5.5 J, német gyártmány.

P1110376.JPG
    
(#) 7DU válasza engineerman hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Nagyon köszönöm a részletes információt.Azért érdekel a trafó különösképpen,mert próbálnék
egy gyári készülékbe való trafót közelebbről megszemlélni,egy hibásat lebontva megtekercselni.
Maszek nagyfesztrafót már készítettem,de gyárival nem volt még dolgom.
Személy szerint én is a maximális biztonságot tartom a legfontossabbnak, pláne trafótekercselés
esetén.
Mégegyszer köszönöm a tartalmas infót.
(#) 7DU válasza Walterd hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Köszi a jobb(láthatóbb) képet.A glimmre azért gondoltam,mert van olyan villanypásztor kapcso-
lás,amelynél a tirisztor nyitását ezzel oldják meg.Gyakorlatban nem láttam ilyet.
A trafó szekunderoldali ellenálása még jó is lehet,ha összehasonlítom az általam tekercselt nagy-
feszültségűtranszformátor adatával:73 OHM,0,280mm átm.2Z-és zománchuzal,2300menet.
Úgy tudom,hogy a gyári trafóknál a tekercselési arány kissebb.
Jó lenne pontossan tudni mekkora feszültség jön ki a karámra(kerítés) és mennyi ideig.Erre
kellene valami olcsó módszert találni.
"dokidoki" ötlete nem rossz,én azon molyolok, hogy állitható elektródájú ,zárt szikraközre ta-
láljak szintén olcsó ,biztonságos megoldást.
Mégegyszer kösz-Üdv:Laci
(#) Molsy válasza erdgab hozzászólására (») Dec 3, 2017 /
 
Köszönöm!
(#) mazsola83 válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Szia !Földelèst hova kell kötni?
(#) dokidoki válasza 7DU hozzászólására (») Dec 6, 2017 / 1
 
Idézet:
„én azon molyolok, hogy állitható elektródájú ,zárt szikraközre ta-
láljak szintén olcsó ,biztonságos megoldást.”

Gondolom, valami átlátható megoldásra gondoltál. Én szereznék egy kémcsövet, vagy valami hasonló stramm üvegcsövet, megfelelő gumidugók lukkal ellátva, esetleg O-gyűrűvel perselyezett műanyag dugó teflonszalaggal. Belső 'érintkezők meg semirigid koaxdarabok, vagy ha akad kéznél rossz égésbiztosító, akkor annak a - fémkábele. Belsejét meg valami elérhető semleges gázzal feltölteni, nem kell nyomás alá tenni. CO2 is megteszi. Esetleg aktívszenes getter is lehetne benne.
(#) 7DU válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Igen,átlátható verzióra gondolok.Nekem is eszembe jutott a kémcső(a napokban megyek vér-
vételre,majd kérek egyet).Morfondírozok,hogy valami nagyobb méretű üvegcsöves biztosítékba
kellene beleoperálni és akkor a foglalat is megoldott lenne-vagy talán a bizonytalan érintkezés
elkerülésére másfajta csatlakozást kellene használni.Régi dolgok jutnak az eszembe:valamikor
rengeteg távbeszélővonali üvegcsöves biztosíték került kidobásra miután megszakadt-most
jó lenne ezekből pár darab.
A fém csúcsok anyagául az AWI hegesztésnél használt wolframot szeretnék beépíteni.Nos majd
megpróbálok valamit összehozni.Mindenesetre nagyon köszönöm az építő jellegű hozzászólásodat.
(#) Imi69 válasza 7DU hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Csak egy tipp a szikraközre: kellő falvastagságú üvegcső (pld ónszippantó cseredarabja Bővebben: Link), két végébe egy-egy parafadugó. Az elektródákat egyikbe lehet fixen, míg a másikba csavarosan, anyával rögzítve, illetve egyszerűen csak a mechanikai súrlódást kihasználva tolni-húzni a kellő távolság eléréséig. A gáztöltetet szódásszifonból vagy más tartályból infúziós tömlővel és tűvel lehetne bejuttatni... esetleg a parafadugó helyett lehetne jófajta gumidugó, annak biztosabb a zárása a szúrás után...
(#) Imi69 válasza 7DU hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
...esetleg ez Bővebben: Link egy elektróda beépítéssel? Igaz, hogy ez műanyag , viszont a biztosíték nélkül ki-be csavarással állítható az elektróda távolság.
A bejövő telefonvonalakon régen (légvezetékes korszakban) volt üvegcsöves szikraköz is, az nem használható itt? Abban volt védőgáz is, ha jól tudom... viszont a megszólalási feszültségére nem emlékszem
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2017
(#) attila1 hozzászólása Dec 10, 2017 /
 
Sziasztok. A pásztorban meghalt a gyártó jóvoltából lekapart alkatrész,talán fet lehetett,vagy nem tudom. Csatolok képet,hátha az alapján ismerős a kapcsolás,és az alkatrész. Köszi előre is a választ!
(#) Swedhart válasza attila1 hozzászólására (») Dec 10, 2017 /
 
Szia én is láttam hasonlót de az valami darlinghton tranzisztor volt.
Én panelostól dobtam ki belőle mert nem működik sokáig.
(#) attila1 válasza Swedhart hozzászólására (») Dec 10, 2017 /
 
Szia! Ha más nem lesz,akkor egy másik panelt csinálok más alkatrészekkel,de várok még picit vele,hátha valakinek beugrik a típusa.
Köszi!!
(#) Swedhart válasza attila1 hozzászólására (») Dec 10, 2017 /
 
Még 2 hasonlóban volt de az BD243 és TIP125 amiket láttam bár azok nem darlinghton tranyók
(#) erdgab válasza attila1 hozzászólására (») Dec 10, 2017 /
 
Szia!
Sejtésem szerint TIP122.Nézd meg mekkora bázis ellenállása van (az IC 3. lába és a tranzisztor bázisa között). Ha hamar tönkremenne akkor az alábbiak közül bármelyik jó 200-220 ohm bázis ellenállással (2SC4242,2SC4834,2SC4977, BUT12,E13007, ,2SC4742,2SC3997,2SC5148, 2SC5148,2SC5763.2SC2625,2SC3039,2SC4834,2SC3890.)
Következő: »»   226 / 287
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem