Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Régi vakuk használata digitális vázakhoz / fényképezőkhöz
Lapozás: OK   3 / 3
(#) szgabor válasza Massawa hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Feltöltött állapotban a feszmérő 170-180V-ot mutat. Ez esik le nullára, ha a MOC3021 bemenetére feszt adok. Akkor viszont mégiscsak kell kapcsolnia, nem? Vagy lehet, hogy csak félig gyújt be, és az ellenállása túl nagy marad?

Az egyik, a hálózati a nyolcvanas évekből származhat (VEB Elgawa Plauen SL3), a másik, az elemes pedig újonnan gyártott gagyi (Unomat B24TAC) - szerkezetre még egyiket sem tanulmányoztam behatóbban.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
(#) Massawa válasza szgabor hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
A hálozati elég primitiv szokott lenni. Egy egyenirányito egy vagy két nagyobbacska ellenálláson keresztül tölt egy nagy elkot. (Hogy egyik vége se legyen egyenesen a hálozatra kötve). Ennek a töltését kell egy trafoba kisütni.
Egy kicsit keveslem amit mérsz mert a 230V egyenirányitva kb 350V-t ad. De ha mondod, hogy rövidzárra villan, akkor rendben van a dolog. Én mégis megprobálnám egy tirisztorral az jobban kapcsol mint a triak.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
A vaku belső felépítése hasonló lehet, mint amilyen a mellékletben van. Ahhoz, hogy ez jól működjön, kell a gyors és jó rövidzár.

Vaku.gif
    
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Az ilyen vakuk viszont hibátlanul müködnek tirisztorral. Triakkal soha nem probáltam, de az csak egy kicsit lassubb mint a tirisztor, igy müködnie kellene. Csak ehhez nem kellene oda a kondi meg az 1M ellenállás.
(#) KBal76 hozzászólása Feb 9, 2017 /
 
Ezeket használjátok, én már sok különböző vakuba beszereltem őket, beváltak.
Az első a nagyfeszültségű vakukhoz jó, a második az alacsonyabb feszültségű, már korszerűbb vakukhoz, amiket még pont rizikós feltenni dslr gépekre.
Triak/tranzisztor típusa nem kritikus. Az egész áramkör praktikusan nyáklap nélkül, lábak egymáshoz forrasztásával tud igazán kicsi lenni, így beszerelhető közvetlen vakuba is.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
(#) szgabor hozzászólása Feb 9, 2017 /
 
Az egyik vaku kapcs. rajzát megtaláltam, ez az, amelyik még egyszer sem villant a fototriakról: LINK
(#) szgabor hozzászólása Feb 9, 2017 /
 
Ha nincs egyszerűbb megoldás (lehetőleg az optikai leválasztás megtartásával), akkor a gyújtó áramkör módosítása is játékban van!
(#) KBal76 válasza szgabor hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
A mellékelt kapcsolással ezeket alakítottam át (kép1, RevueTron vakuk, a bal felső Braunt nem, az gyárilag 6V-os). Nagyon hasonlítanak az Unomatra (mármint működésre). A második képen látható, egy kisfesz. fototranzisztort rátéve is simán elvillan az átalakítás után, (eredetileg több-száz V volt a sarun). Az elvillantásához egy pici, szintén átalakított National PE-170 -est raktam a gépre. (Persze ez régebben volt, azóta vettem pár RF triggert)
(#) Massawa válasza szgabor hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Igen valoszinü, hogy ez az az eset, amikor a kondiban nincs elég energia a triak begyujtására. Az a 33 nF édeskevés a triakhoz, föleg akkor ha még az RC tag is sorba van kötve. Egy kis tirisztor viszont hajlando többnyire gyujtani. Ebben a kapcsolásban csak az a gond, hogy biztonsági okokbol lebegtetik mind a 2 kontaktust (2M2 ellenállásokon) igy nem tudsz a gyujtoelektrodára (G) honnan energiát adni. Esetleg a glimlámpátol lehetne idevezetni.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
(#) szgabor válasza Massawa hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Ezt a glimmlámpától odavezetést pontosan hogy gondoltad?
Közben nézelődök tirisztorok terén... Tirisztoros optocsatoló is jó, vagy inkább sima tirisztor legyen?
(#) Massawa válasza szgabor hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Az optotriak is igényel némi áramot az optikai gate inditásához, amit nyilvánvalo hogy csak a fö áramkörböl tud elvenni - ami az adott kapcsolácban nincs, mert csak a 33nF kondin van töltés.
Ezért a TEST gombbal párhuzamosan kellene egy tirisztor aminek a gate-ját lehetne az optotriakkal kapcsolni a glimmlámpárol nyert árammal egy ellenálláson keresztül. (Én annak idején nem optotirisztort használtam azaz a gate áramát nem a fö áramkörböl kapta.)
Azaz át kell alakitanod a vakut.
Ha igy döntesz, akkor lehet, hogy egyszerübb kicserélni a 2 darab 2M2-s ellenállást kisebbre ( ha kibirja az inverter az akkus vakuban), hogy legyen elegendö áram a triaknak.
(#) szgabor hozzászólása Ápr 13, 2017 /
 
Az optocsatoló+sima tirisztor (BT148W) elrendezés működik, legalábbis a hordozható vakuval, de szerintem a másikkal is fog, köszönöm a segítséget mindenkinek!!!
(#) szgabor hozzászólása Ápr 13, 2017 /
 
Megy az NDK-s hálózati vakuval is. Viszont annál, mivel az egész hálózati feszről megy, valahogy elő kellesz állítani a kisfeszt az optocsatolónak. Találtam egy kínai "csodát", ez el is férne a vaku burkolatában: http://www.ebay.com/itm/322451021983
Így első blikkre szerintetek feltételezhető, hogy nem fog átütni és kárt tenni a fényképezőgépben?
(#) Sebi válasza szgabor hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Elvileg jó, az átütés veszélyéről - mérés nélkül - nem lehet véleményt formálni...
Viszont, ha beteszel egy CR2032 elemet, akkor kizártad ezt a gondot.
(#) szgabor válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Gondolatkísérleteztem itt magamban... Nagyon borult ötlet elem helyett pici napelemet használni, amit pár glimmlámpa világít meg? Úgy nézem, a vörös-narancs tartomány pont a legjobb hatásfokhoz esik. Tulajdonképpen csak a fototriak LED-jéhez kell a biztonságos fesz, annak ugye nem egészen 2V és asszem minimum 10mA kell. (Ettől persze az elem is alig fogy, az önkisülés dominál, viszont Murphy törvénye szerint pont a legrosszabbkor fogja elérni a kritikus szintet, ráadásul ez alighanem munka közben, X villanás után fog bekövetkezni... Van némi helyzetkomikum abban, ha egy csak hálózatról működő vakunál a kimerült elem szabotál...).
(#) pjg válasza szgabor hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
A napelem lassú, a glim fénye gyenge.
(#) Pioneer hozzászólása Ápr 26, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy 100%-osan működő kapcsolás régi vakuk illesztésére digitális vázakhoz.

VAKU.JPG
    
(#) KBal76 válasza Pioneer hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Ez nagyon hasonló az általam csatolthoz, de ezek valamiért nem felelnek meg.
Az enyémnél van egy soros kondi a triakkal sorban, a vakucső nem fogyasztja le nullára a tároló kondit, így a triak nyitva maradhat, ez gond, ezt védi ki.
(#) szgabor válasza pjg hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
A lassúság nem baj, hiszen csak túlfeszültség-biztos áramforrásként gondoltam használni, ami semmilyen körülmények között nem süti meg a fényképezőgépet (és nem is merül ki pont a legrosszabbkor). A fényerőben én sem vagyok biztos - filléres kerti csecsebecse napelemét és 2-4 extrafényes glimmet gondoltam használni, mögöttük tükörfóliával, ezt még pont be lehet(ne) suvasztani a vaku burkolatába. Ahogy látom, a vörös-sárga tartomány pont a maximum hatásfokhoz esik, de hogy így elég lesz-e az egy szál fototriak LED-jéhez, arról gőzöm sincs...
(#) szgabor válasza Pioneer hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Ez a része már megoldódott, a villantáshoz sima tirisztor+a galvanikus leválasztáshoz optocsatoló a nyerő. Már csak az optocsatolóhoz kell vmi kisfeszültségű áramforrás - a sima trafó túl nagy, az elem cserben hagyhat és hálózati vakunál nem is túl stílszerű (+cseréhez szedhetem szét a vakut, vagy berhelhetek rá külső elemtartót), a picike kínai tápban pedig nem tudom, hogy megbízzak-e. Aztán egyszer csak megláttam az egyik erkélyen a kis napelemes világító ketyerét, és jött ez a kissé vicces ötlet...
(#) szgabor hozzászólása Júl 28, 2017 /
 
Az Unomat vakut (aminek beraktam a kapcs.rajzát) már egy ideje használtam az optocsatoló+tirisztor kombóval, amikor azt tapasztaltam, h a fő gépemről friss elemmel sem villan, míg a másik gépemről igen. Viszont a vaku jelenléte érzékelésre kerül (nincs TTL!). Az optocsatoló a vaku elemeiről van táplálva, olvastam, h ez meghibásodás esetén esetleg veszélyes feszt vihet a gépre, de a vaku látszólag normálisan működik, és a másik gépről többször is villant. A kapcs. rajz alapján elképzelhető, h normális üzem mellett mondjuk tüskéket produkáljon és így galibát okozzon? Úton vagyok, pillanatnyilag nincs kéznél műszer...
(#) Moderátor hozzászólása rabsic hozzászólására (») Jan 25, 2018
 
A fórum részbrn mindennemű hirdetés szigorúan tiltott! Ennek az Apróhirdetés részben van csak helye.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem