Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Projektor
 
Témaindító: VECTOR, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 45
(#) VECTOR hozzászólása Feb 18, 2006 /
 
Sziasztok!

Abban szeretnék választ kapni hogy lehetne egy projektor készíteni (kapcsolási rajz is jo) amelyet a számítógépemmel össze lehetne kötni és onnan nézzem a filmeket?!
(#) (Felhasználó 1306) válasza VECTOR hozzászólására (») Feb 18, 2006 / 4
 
Szia.

Én is akarok projektort csinálni. Már egy ideje gyűjtöm róla az infókat.

Kapcsolási rajzot ne kérj, mert az nincs. Kell venned egy 15-ös lcd monitort + egy írásvetítőt. Ezeket kell összeaplikálnod, ha szerencséd van sikerül. Az lcd moncsit szét kell kapni, és leszedni a paneleket róla, hogy átvilágítható legyen maga a kijelző. Ezt kell az írásvetítőre tenni.
Sokaknak már összejött.
Viszont a melegedésre ügyelni kell. Az lcd moncsi nem szereti a nagyon meleget.

A neten telálsz rengeteg leírást, DIY projector néven keress.
(#) VECTOR válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Feb 18, 2006 /
 
Hmm és más lehetőségem lenne-e a megvalósításra??
(#) _JANI_ válasza VECTOR hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
A gyári változatok is hasonló elven müködnek. Csak azokban a három alapszínre külön (monokróm) LCD lapot alkalmaznak. A három alapszinú képet tökrökkel prízmákkal egyesítik, és ezt az egyesített képetvetítik ki. Szóval nemegyszetű.
Persze egy "komoly" projektor sem lessz olcsó mulatság...
Ez az írásvetítős rendszer is húzós, de ezt házilag is ellehet készíteni! (Vagy valami hasonlót! PLD: diavetítő)
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
(Persze ez csak viccvolt)
(#) Lázár Péter válasza VECTOR hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
Volt a birtokomban egy régi mozivetítőgép ott úgy oldották meg a dolgot mint a projektoros tv-ben. 3 kis (piros, zöld, kék) képcső található és ezeket hangolják össze. De nagyon bonyolúlt az elektronikája. Bár nem valószínű sőt biztos hogy nem lehetséges egy tv képcsőre menő jeleit 3 részre osztani. Ráadásul 3 optika is kell hozzá. Sirály ötlete jó csak az lcd drága mulatság. Sima tv-ből is megoldható csak a képppontok nagyon látszanak messziről kell nézni.
(#) nyulbul válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
Szóval egy írásvetítő 100000ft
Az LCD ??
Kábel,sok munka,doboz...??
Egy proector 180000, és ez Biztos mükszik
Tehát ha nincs othon egy ingyen kivetítő,egy ingyen LCD,akkor kár nekiálni.Bár a kihivás az kihivás.
(#) Dzót válasza VECTOR hozzászólására (») Feb 22, 2006 /
 
Én mondjuk hallottam ilyenről, ismerősöm csinálta is.
Csak azt ne kérdezd hogy. Elvileg túlfűtöte a képcsövet, majd egy diavetítővel meg némi tükörből lencséből összedobta.
(#) kisszakáll válasza VECTOR hozzászólására (») Feb 23, 2006 /
 
Sziasztok!
Először is három kérdést tisztázni kellene. Ma 3 féle projektor működése létezik. Ezek közül kettő van ma is forgalomban a harmadik igazán már nem él. Ezek az LCD, a DMD és a csöves (Tube) működésűek. A csöveseknél három szupererős képcső van, amit optikákkal és fényerővel felerősítenek. Ezt a három képet, mely R-G-B színű egy pontra fókuszálva kapják a színes képet. Régebben repülőgépeken és "hátulról vetítős" vetítőtermekben használták. Hátránya, hogy a berendezés nem hordozható, fix telepítést igényel. A legköltségesebb vetítési módok egyike volt viszont minőségileg máig felülmúlhatatlan képet biztosított. Ezt követte az LCD kijelzős. Ennek két változata van. Először létezett (és létezik !) a tábla típusú, ami az egyszerűbb és olcsóbb kivitel. Lényege, hogy egy kb. 5 cm vastag üveglap az egész amit írásvetítőre kell helyezni. Mérete is megegyezik a szabvány írásvetítővel. Így ahol már van egy írásvetítő, ott elegendő volt ilyen projektort venni. Aztán következik a LCD kivetítős projektor, ahol az LCD lapka és a vetítőgép egy közös házban foglal helyet. Ma (sajnos) ez a legáltalánosabb de többnyire a legsivárabb képet nyújtó mozi élmény. Tekintve, hogy egy 72 cm-es tv-ben sem elegendő már a minőséghez a képpontok száma, itt az LCD pixelek tetemes mérete miatt halmozottan igaz ez a tény. Ezért találták ki a ma legfejlettebb techonlógiával működő DMD-s projektorokat. Ezek lényegében apró tükrök, amik a prizmán megtörő egyetlen fénysugarat tükrözik az optikára és onnan a képernyőre. (A tükrök mozognak, a műsornak megfellelően, valahogy olyan szinktonban mint azt a képernyőben az elektronsugár is tenné.) Egy ilyen DMD tükör mérete akkora, hogy kb. 100 DMD "kocka" felel meg egy normál hangya lábának szélességének. Mivel ilyen nagy a felbontás, ezért a DMD vetítés ma olyan korszerű, hogy digitálisan a sima tv képet feljavítva mozi méretű kép is vetíthető akár vele kiváló, pixelmentes minőségben. Ezek után a kérés szerintem eldőlt, hogy az otthon gyártott projektorok bár elvileg működhetnek, de a silány LCD elemek drágasága, és az a tény, hogy a kivetíthető kép mérete sem elegendő a "mozizáshoz" szerintem visszafog mindenkit a költekezéstől. Bár az ötlet kiváló és a kitalálójának jár a piros pont, sajnos egyet nem szabad elfelejteni. Az LCD projektorokba azért olyan nagyon drága egy izzó, mert tartalmazza többnyire az LCD panelt is. Már pedig a projektorban lévő LCD panelt általában üvegre, mégpedig hőálló üvegre készítik el, nem úgy, mint pl. a kamerák kihajtható LCD paneleit műanyagból. Ahhoz tehát, hogy megfelelő erővel átvetítsék az LCD-t sajnos nagyon nagy hő is keletkezik, tehát megolvasztaná a sima LCD panelt. Talán ideig óráig működne, de hosszútávon semmiképp. Üdvözlettel: Kisszakáll, vetítéstechnikus
(#) (Felhasználó 1306) válasza nyulbul hozzászólására (») Feb 23, 2006 / 1
 
Milyen 100000 Ft egy írásvetítő?
Hol élsz ember?

Jártál mostanábn piacon, vagy valamilyen általános iskolában? Mert ilyen helyeken 5-6 ezerért kapsz használt, esetleg izzó nélküli írásvetítőt. Ehhez kell még egy lcd, ami 20-30 ezer és meg is van.
Ez azért olcsóbb mint 180000.

Ha azt el is felejtettem, hogy az a 180000-es proji max 800*600-as mert ennyiért jobban nem kapsz, ami meg itt felsoroltam az minimum 1024*768-as vagy 1280*1024-es. Szerintem kicsivel jobb.
Egyébként a neten számtalam leírás fellelhető.

lap1
link2

Hirtelen ezeket találtam, de rendeteg leírás van még. Ezek ráadásul nem is legjobbak.
(#) (Felhasználó 1306) válasza VECTOR hozzászólására (») Feb 23, 2006 /
 
Ahogy kisszakáll előttem leírta, a többi megoldás amatőröknek szinte járhatatlan. Legalábbis szerintem.
(#) (Felhasználó 1306) válasza kisszakáll hozzászólására (») Feb 23, 2006 /
 
Nem feltétlenül melegíti a fény az lcd-t, csak az a lényeg, hogy ne széles, hanem keskeny spektrumu fényforrást használjunk. Az a jó, ha infravörös szinte alig van. Bár kevés ilyen fényforrás jöhet szóba.
(#) G-Lex válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Feb 23, 2006 /
 
nah szóval! Szerintem megéri mert kb 30-40-60eHUF-ból ki lehet hozni egy franya nagydarab projektort

amúgy szerintem:Toms Hardware
A 13-as videót ajánlom figyelmetekbe! Meg az alatta lévő linket!
(#) gyubear válasza G-Lex hozzászólására (») Feb 23, 2006 /
 
G-Lex gorsabb vagy mint én!
Már régebben olvastam ezt a topicot és nem akartam hozzászólni. Mire megtaláltam az általam már régebben látot linket G-lex megelőzött.
Valóban az internetes aukciós, vagy apróhírdetés oldalakon, lehet mindkét dolgot (írásvetítő és olcsó laptop kapni) ha szerencséje van az embernek 30-40e-ből megússza.

http://www.denguru.com/2004/11/13/supersize_your_tv_for_/index.html
(#) mrkatona válasza gyubear hozzászólására (») Feb 26, 2006 /
 
Próbálta már valaki közületek írásvetítővel? Mert a netes források kedvezönek mutatkoznak és egy próbát én is tennék! Szerintetek? Vélemény? Tapasztalat ez ügyben?
(#) nyulbul válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Ezt is olvastam.
(#) G-Lex válasza nyulbul hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Hát egy picit utánnajártam a dolgoknak és építgettem, szóval megosztom veletek a tapasztalatokat.

Először is picit körülnéztem az aprók között. Írásvetítő már 10-15eHUF körül is volt. gondolom bolhapiacon még olcsóbban is lehetne szerezni... Ha meg kiégett az izzó akkor meg egy mezei reflektorral is lehet azt helyettesíteni, ami nem is drága. Én már láttam reflektoros cuccot és egész jó volt...
LCD monitorok még mindig nagyon drágák! használtat is 20-30eHUF körül láttam. 37eHUFért meg már zsír új 15 v 14 colos LCDt tudok szerezni. Eddig cakk pakk 45eHUF.

Sikerült szereznem 2eHUFért egy 15ös LCDt. megjegyzem,h leejtették és el volt törve, tehát a kép fele sötét volt... Szétszereléssel lehetnek gondok, mivel néhány csavar el van dugva illetve speciális csavarhúzó kell hozzá...

Szétszerelés után célszerű minden panel aljára egy egy műanyag lapkát ragasztani,h ne érjenek hozzá a forrpontok semmi vezető anyaghoz... (Amúgy nagyon poén a szétszerelt LCD a fehér részek átlátszóak, tiszta future).

Ezután szépen ráragasztgattam a panelt a vetítőre és próba... minden terv szerint ment. a hűtést nem szabad lehagyni mert anélkül 10 perc után már forró a cucc.

A képe nagyon szép volt. 1024*768-as felbontás 32bites színmélység. a suli 160eHUF-os projektora 800*600 24bit. A színekkel csupán annyi problémám volt,h a kölcsön projektor amit kaptam elég régi volt és sárgás volt a fény amit a falra vetített és ennek következtében az egész kép sárgás lett... Ezt a videókártya beállításaival némileg sikerült korrigálni. Gondolom egy újabb, nem 20éves projektor fehérebb fényt ad... na meg nem olyan nagy összeg bele egy új izzó sem...

Szóval kb 45eHUFból egy tényleg működőképes projektort lehet készíteni. igaz jóval nagyobb mint a gyáriak és hangosabbak is, de 100eHUF árkülönbség van közöttük... ami nem mindegy...

Képet sajnos nem tudok adni mivel 7végén nem volt nálam a fényképezőgépem és csak kölcsön projektor volt meg amúgy is csúnya látvány a törött LCD
(#) creative válasza G-Lex hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Hello en azon gondolkoztam, hogy erdemes lenne egy filmváltos diavetitobe bele aprikalni egy 7colos tft-t és megnézni a képét csak olyan dolgokkal nem vagyok tisztaba hogy mekkora felbontassal bir egy ilyen lcd es mekkora izzot kepes elviselni egy ilyen diavetito... mit gondoltok? Szerintem eleg lenne itthonra egy ilyen cucc es meretre is csokkenne a dolog es hasonlitana egy normal projektorra.
(#) (Felhasználó 1306) válasza creative hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
A legtöbb ilyen kis lcd-nek nagyon kicsi a felbontása (sajnos), ami pedig a projikban van, annak elég a felbontása, de azok viszont nagyon drágák. (sajnos)

Ezért is használnak annyian 15-ös lcd moncsit, mert annak már legalább 1024*768 a felbontása.
(#) creative válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Igen de azert kerdeztem mert pl a csucskategoriasnak nem mondhato mobiloknak is mar minimum 640x480as felbontasa van de van amelyiknek 1280x1024 ami azert nagyon komoly meretet tekintve meg 16:9es tehát ha akkoraba kepesek csinalni "filleres" aron akkor mert nem csinalnak 8colosban? ez a kiba....as nem mas meg lehet oldani a videojel megjeleniteset egy ilyen mobilos lcd-n? mert akkor ha kepes 25 illetve 90fps re akkor mar akar hdtv-zni is lehetne rajta es az tutira beférne egy ilyen modern diavetitobe aminek meg akar 3meteres kivetitett kepe is lehet... szoval ez milyen otlet?....
(#) (Felhasználó 1306) válasza creative hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Milyen mobilnak van ilyen felbontása?
(#) eSDi válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Húú! Hol lehet ilyen mobil-t venni?
(#) Tomi20 válasza eSDi hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Creative!!

Te nem a kamera felbontással kevered össze??
Szerintem telefonba még nemigen raknak ekkora felbontású kijelzőket, ha mégis, akkor méregdrágán, amiből minimum 3db projektort tudnál venni.
(#) creative válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Fiuk sztem erdemes lenne megvenni egy telekom ujsagot bocsika a reklamert a sonyericsson negy egy keszulekbe tesz ilyen kijelzot van egy egy komoly meg sok eleg jo nezzetek csak meg de egy sima k300ban is mar 640x480as kijelzo van es egy sharp gx20ban is aminek hiresen gyonyoru kepe van es egy uj lcd bele 10rongy ne aggodj nem keverem ossze a kamera felbontassal elegge utana neztem hogy ne beszeljek hulyeseget mindjart megkeresem az 1280x1024es tipusat pill csak kozbe melozok
(#) creative válasza creative hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Ácsi igazatok van nem azzal kevertem ossze hogy mit tud a kamera hanem hogy milyen kepmeret az idealis a kijelzore csakhogy ez a kisbetus resz a csucskategoria a 640x480 es arra az idealis az 1280x1024 es az osszet tobbit 320x240es kijelzo mert kell atverni az embereket hulye infokkal nah mind1 de kivancsi lennek hogy mennyibe lehet egy proji lcd.t szerezni...
(#) (Felhasználó 1306) válasza creative hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Szerintem mégiscsak összekevered.
Mert pl.a sharp gx20 kijelzőfelbontása az egy fostalicska.
Az én mobilom sem kutya, de még ennek is csak 208*320-as a felbontása. Ja nekem egy motorola a925-ösöm van. Ami már inkább kommunikátor mint teló.
(#) (Felhasználó 1306) válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Á sokáig gépeltem.
(#) (Felhasználó 1306) válasza creative hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Ha jól tudom olyan 50 és a csillagos ég közötti áron.
De nem is ez a baj ezekkel a kijelzőkkel, hanem a meghajtásuk. Ugyanis ezekhez tána még meg is kell csinálni a vezérlőpanelt, amit otthol nem igazán lehet megoldani, hacsak nincs kissebbfajta fejlesztőcsapatod hozzá.
(#) creative válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Hát igen viszont akkor már jobban megéri venni egy crt projit ami arban csak kicsit tobb ha hasznalt minosegre a legjobb es meretre ugyan az mit egy sufnituningos irasvetito... nem?
(#) (Felhasználó 1306) válasza creative hozzászólására (») Márc 22, 2006 /
 
Hát attól függ.
Képminőségben télleg a crt a legjobb még mindíg, de ha képátmérőről van szó, akkor egy projival (legyen az egy home mede akár) nem veszi fel a versenyt.
És van úgy, hogy a képméret a fontosabb.
Következő: »»   1 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem