Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetéknélküli termosztát
Lapozás: OK   5 / 5
(#) uniman válasza hbandy hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Computherm Q7 RF Rádiós szobatermosztátból is már kétféle van a piacon...tudtad? Az újabb és a régebbi típus...
Az .ON meg az .OFF egértélmű...meg a DATA is. Ez digitálisan kommunikál, a 097RF meg valószínűleg "analóg" módon.
(#) hbandy válasza uniman hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Két kapoccsal analóg módon kommunikálni? Hmmm?! Meglehet, viszont az a baj ezzel számomra, hogy van egy Q7 termosztátom, ami nem RF kivitelű, ergó a relén megjelenik kapcsoláskor egy analóg logikai jel. A 097 RF analóg(?) modulján viszont ott a két bemenet (KON, KOFF) azokkal hogyan lehetne összepárosítani? Ez itt a kérdés. Nem a pénz a lényeg, hanem a probléma, ami befészkelte magát az agyamba...
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) uniman válasza hbandy hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Idézet:
„KON és KOFF”
...meg van ugyebár a "GND"...a közös pont.
Topi említett rajzát sem linkelted, de még a modulokról sem mutatsz képet.
A Q7-t jól ismerem (pontosabban a Q8RF típust)...ebben elektronikus módon történik a kód megváltoztatása, valamint a adó és a vevő párosítása.
Míg a másikban jumperekkel kell beállítani a frekit.

Idézet:
„a relén megjelenik kapcsoláskor...egy jel”
Igen, egyszer-egysze jelenik meg az 5 volt a polarizált relé kapcsain +/- polaritással, máskor meg fordítva: -/+
De a Q7 RF folyamatos időközökben sugározza az ON jelet...meg az OFF-ot is, ahogy a szobahőmérséklet éppen megkívánja.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) hbandy válasza uniman hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Helló Uniman! Bocs a hiánsosságokért... Becsatoltam a képet, nem pedig linkeltem. A 097 RF moduljaiban jumpolni kell a frekit. Az én Q7 termosztátomban pedig polarizált relé van. Azt szeretném átalakítani vezeték nélkülivé a 097 még működő RF moduljával
(#) uniman válasza hbandy hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Megkerestem, ha már a linket nem mutatod... De nekem úgy tűnik, hogy ennek semmi köze a computherm cuccokhoz. Az enyém biztos nem 433 MHz-em működik...továbbra is várom saját készítésű fotóidat, különösen a 097 RF-moduljára "fókuszálva"...

Tehát a vezetékes Q7-es termosztátodat szeretnéd a 097RF roncsaival "drótnélkülire" átalakítani...
Idézet:
„"adó-vevő egysége ...kommunikálnak is egymással"”
..erőől bővebben is írhatnál...
Ha a "KON" és "KOFF” bemenetekre adsz egy jelet és a vevő erre úgy reagál, hogy ki-be kapcsol, akkor egyszerű a megoldás. Kell hozzá két relé meg 2 dióda...
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) hbandy válasza uniman hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Valóban semmi köze hozzá, ugyanakkor ha a DATA kapcsot egy 11k ellenállással a GND-hoz kötöm, majd a VCC-hez kapcsolom, mint a rajzon, akkor elvileg küldenie kellene egy jelet a vevőnek. Ha ezt teszi, akkor jöhet a két dióda, és talán még relé sem kell hozzá... Délután lefotózom a 097 RF modult, és feltöltöm. A Q7 RF modulja így fest, továbbá a nem rf kivitel valamivel rosszabb minőségben:
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) Inhouse válasza hbandy hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Ha a Kon és Koff részt tudod indítani impulzussal, akkor a polarizált relé lábairól egy-egy diódával, szerencsétlenebb esetben egy-egy plusz tranzisztorral már kapcsolhatod is.
(#) hbandy válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Igen, én is erre gyúrok, de eddig nem sikerült impulzussal indítanom az adót. Aztán eszembe jutott, hogy szétnézek itt a fórumon, és megtaláltam topi leírását a 433 MHz-es modulokról. Itt találtam meg azt a rajzot, amin a DATA kapocsra a már leírt módon lehet impulzust küldeni. Ezt fogom ma délután tesztelni, és ha sikerül, akkor ahogy azt te is leírtad, a polarizált relé sarkairól két diódával már lehet is párosítani...
(#) hbandy válasza hbandy hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
No, elég érdekes a helyzet. A mellékelt képen bekereteztem azt a pár passzív alkatrészt, ami véleményem szerint szükséges ahhoz, hogy pozitív impulzussal indítani lehessen a transmittert NO és NC irányokban. Amikor a nyilakkal jelzett pontokra +3V-ot kapcsolok, a vevőn lévő zöld led és a benne lévő relé szépen kapcsolgat annak függvényében, hogy KON vagy KOFF diódák sarkaihoz érintem. Ha viszont külön panelen rakom össze a két kondi, két ellenállás két dióda pakkot, akkor nem történik semmi. Létezik, hogy már ai IC-ből "kódolt" impulzus jön ki, és nem egy egyszerű négyszög jel (logikai 1. szint), ami aztán modulálásra kerül?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2017
(#) ambnor hozzászólása Okt 23, 2017 /
 
Sziasztok! Egy Fég gázkazánhoz akarok egy vezetéknélküli computherm q3rf termosztátot bekötni! Valaki tudna segíteni, hogy melyik két vezetéket (barna, fekete, kék szinű) kössem a vevő egységhez? Gondolom ez gyárilag mindenkinek ilyen színű! Ha valaki tud segítsen!
(#) proli007 válasza ambnor hozzászólására (») Okt 26, 2017 / 1
 
Hello! Úgy látom nem válaszolnak a kérdésedre, de elég nehéz is rá válaszolni korrekt módon.
- Nem írtad a kazánod pontos típusát, hogy a utána lehessen nézni a bekötésének.
- Nem írtad, hogy a kábel eredetileg milyen szabályzóba volt bekötve és hogyan.
- Tehát vagy a régi termosztát bekötése kell, hogy mi a típusa és melyik vezeték hányas lábra volt kötve, vagy a kazán típusa és a vezeték bekötése a sorkapcsára.
- Megnéztem egy Fég C-24 bekötését (nem túl precíz vagy "beszédes") de úgy néz ki, hogy a 7-es sorkapocs a nulla, a 8-as a fázis és a fűtés (szelep) a 9-es. Ha kicsit következetesen van bekötve a vezeték (ami nem törvényszerű), akkor 7-esen van a kék, 8-ason a fekete sé 9-esen a barna vezeték.
- Ha ez igaz, akkor a Q3rf-nél a kék megy az "N" jelre, a fekete a "F" jelre és a barna a "2"-jelű (COM) pontra. Egy még egy kis vezeték átkötés is kell az "F" és az "1"-jelű (NO) sorkapocs pontok közé.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Nov, 22. Sze
15:30:54
Jelenleg 318 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu