Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
 
Témaindító: Anubis126, idő: Feb 28, 2006
Lapozás: OK   129 / 129
(#) tnl hozzászólása Szept 7, 2018 /
 
De arra nem is gondoltam hogy így szoroz.
(#) Gyantáscin válasza tnl hozzászólására (») Szept 7, 2018 / 1
 
Transzformátora és hallgatója válogatja. A hallgatók között jelentős eltérés van érzékenység tekintetében, a transzformátorok is eltérő hatásfokúak és áttételűek.
Általánosságban elmondható, hogy ez a kombó a nagyohmos régi hallgatókkal nagyjából hasonló eredményt mutat.
Attól nem kell félni, hogy "túl nagy" a hallgató impedanciája, mivel gyenge jelek esetén a detektor, mint generátor belső ellenállása nagy, így kívánatos, hogy a terhelés is minél nagyobb impedanciájú legyen. Erős jelnél meg nem zavar, hogy nem annyira erős a vétel, mint amilyen megfelelő illesztés esetén lenne. Nekem egy 3 V-os HAMA akkutöltő trafója, illetve egy BEAG mikrofon illesztőtranszformátora (a pótlólag rátekert mintegy 100 menetes szekunderrel) adt a legjobb eredményt.
(#) tomi52 válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Például ilyenre is, meg a "kortársaira" is.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2018
(#) Gyantáscin válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 7, 2018 / 1
 
A transzformátor kis egyenáramú ellenállását szokták kompenzálni úgy, hogy sorba kötnek vele egy kb. 100nF kondenzátorral áthidalt ellenállást. Az én rádiómban 100 azaz száz kohm ellenállás szolgál erre. Korábban egy 500 kohm-os potenciométert használtam. Ez az érték, mármint a 100 kohm. még nem okoz észrevehető hangerő csökkenést az én rádiómban.
Meg kell jegyezni, hogy a hallgatóm egy 7000 ohmra áttekercselt telefonhallgató.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2018

Hallgato.jpg
    
(#) sdrlab válasza Gyantáscin hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Nyilvánvaló kondenzátorral lehet elválasztani a primer impedanciáját ha szükséges DC és AC irányába. Én csak a figyelmet hívtam fel rá, hogy nem mindenhová köthető a trafós változat egy az egyben...
Mondjuk, ez a mód szerintem csak a hagyományos elektromágneses, de alacsony impedanciás fülesekhez jó, a dinamikus hangszórójú fejhallgatókhoz már kevésbé! Ugyanis ez utóbbiak induktivitása kicsi, legalábbis az előzőékhez képest, így AC-ban sem lesz számottevően nagy az impedancia.
(#) tnl hozzászólása Szept 7, 2018 /
 
Idézet:
„7000 ohmra áttekercselt telefonhallgató.”


Kinek volt türelme áttekercselni ?
7000 ohm az vékony drótból sok menet
(#) elektroncso válasza tomi52 hozzászólására (») Szept 7, 2018 / 1
 
Részben igazad van, a legtöbb katonai fejhallgató amit a gengszterváltás előtt használtak 50Ω-os. Viszont például az R4 Labe tartozéka gyárilag (TESLA) 4kΩ-os. Sőt múltkor a Puskás börzén két teljesen egyforma kinézetű katonai fejhallgatót megnézve az egyik nagy a másik kis impedanciás volt.
(#) küzmös Gergely válasza Gyantáscin hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Ezt olvastam anno is, mikor írtad.. 7000 ohmra áttekercselni. Az komoly lehetett.
(#) küzmös Gergely válasza sufni_elektro hozzászólására (») Szept 8, 2018 /
 
A lényeget nem mondtuk.. Mégpedig azt hogy Magyarországon, sőt Európában az egyik legerősebb adótorony a solti Kossuth (540kHz).. A maga 2 millió wattjával eléggé egyeduralkodó az éterben. Nem csoda hogy meghallottad. De 22 óra 10.. 20 perckor.. mikor hogy lekapcsol. S ekkor kezdődnek az érdekes dolgok.. Sok más adó is hallható, ha nem jó a szelektivitás akkor kivehetetlen beszédet katyvaszt fogsz hallani, mint én.. de próbálgasd ki.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2018
(#) elektroncso válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 8, 2018 /
 
Azért ez nem teljesen így van. A Solti adó bár tud 2MW-ot nem dolgozik ekkora teljesítményen. Az utóbbi időben jelentősen csökkentették a kisugárzott teljesítményt.
(#) küzmös Gergely válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 8, 2018 /
 
Vajon mennyire? Én itt Debrecenben nagy hangerőn hallgatom.
(#) Gyantáscin hozzászólása Szept 8, 2018 / 3
 
2017-ben 5 db 400 kW-os egységgel cserélték le a korábbi adóberendezést, gondolom 400 kW többszöröseivel sugározhat a solti adó (már ha teljesen kihasználják az egységeket).
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2018
(#) klenósanyi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Ezek a forgók 2x500 pF körüliek. Ha jól látom Te a két állórészt kötötted be, így sorba kötötted a két 500pF-t. Helyesen az egyiket ill. a forgó fém házát kell bekötni. Ha rosszul látom, akkor bocsi.
(#) Gafly válasza Gyantáscin hozzászólására (») Szept 10, 2018 / 1
 
És tényleg.
Ismét tanultam valamit. Köszönöm szépen
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2018
(#) klenósanyi hozzászólása Szept 11, 2018 / 5
 
A minap kezembe került régi Süss detektorosom, gondoltam kipróbálom. Antennának a padláson lévő FM Yagi levezető koax árnyékolását használtam, kb. 25m hosszú. Földelésnek a műhelyben lévő földelő szondát, ami a hálózati földeléssel van összekötve.A detektor házilag készült galenit /kipróbáltam OA 1160-al is, azért az hangosabb/, 2x2000 ohmos fejhallgatóval. Nem voltam megelégedve a hangerővel, a kristállyal alig hallottam valamit. Eszembe jutott, talán az elmúlt évtizedek megviselték a füles mágneseit, biztosan legyengültek. Elő a mágnesezővel, rádurrantottam egy kis delejt és csodák csodája sokat javult a hangerő.
Azért írtam ezt a kis szösszenetet, hogy aki ilyen 60-80 éves fejhallgatót használ annak mindenképpen érdemes újramágnesezni.
(#) küzmös Gergely válasza klenósanyi hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Holnap meglesem a bekötést, mert valószínűleg igazad van.
Következő: »»   129 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu