Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
 
Témaindító: Anubis126, idő: Feb 28, 2006
Lapozás: OK   121 / 121
(#) kaqkk válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Ezért adtam a linket , ott van egy szuper kereszt tekercselő
(#) bigrobi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Nem pontos kereszttekercselés, blintre megy, de megy a rövidhullám m nem úgy volt tekerve , szabad egymás mellé is tekerni, az egész egy felületen van és így lehet állítania frekvencia tartományt ha kell. A terv ott van ki van próbálva, működik. Lehet a huzal is kicsit vastagabb, de jobb lesz a vétel nagyobb a felülete
(#) bereczk.jans hozzászólása Okt 29, 2017 / 2
 
Sziasztok! Megakadt a szemem a Hobbydyne Crystal Radio kapcsoláson. A Cd dirrerenciálforgó kondenzátor és az RFC fojtótekercs szerepét nem értem. Mi a véleményetek ezekről?Bővebben: Link A görgetősáv vége felé megtalálható a teljes leírás.
Az illesztő trafó szerepét is értem: - feleslegesen nem terhelődik le a detektor kör. A sávszűrőt is átlátom. Az eredeti leírásban szereplő képek is jó támpontot adnak az elkészítéshez.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
Moderált hozzászólás
(#) Gyantáscin válasza bereczk.jans hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 1
 
A fojtó azért van benne, hogy az egyenáramú áramkör zárulni tudjon. Hiánya esetén nem a diferenciálkondenzátor felső fegyverzete feltöltődne a RF jel csúcsértékére pár periódus alatt, utána nem folyna áram a detektorkörben. Szerintem szerencsésebb lenne egy diódával helyettesíteni, így dupla kimenőfeszültség lenne elérhető.
Úgy gondolom, hogy a differenciálkondenzátorral a detektor cstolását lehet változtatni anélkül, hogy a rezgőkör frekvenciáját elhúzná.
Az én rádiómban két diódás feszültségduplázó kapcsolás van, egy 20 pF- os urh forgóval tudom változtatni a csatolást. Kicsit elhúzza a rezgőkört, de ez nálam nem zavaró. Gondolom, a két hangoltkörös megoldásnál az együttfutás biztosítása érdekében használ differenciálkondenzátort.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
(#) bigrobi hozzászólása Okt 30, 2017 /
 
Mivel a MW SW rádióm jól működik, gondolkodtam az LW (hosszú hullámban ) ban is. Kinek milyen tapasztalatai vannak vele? Gond lehet a hosszú antena, hisz ezek igen hosszú hullámon, SW-n mar 12m-es antennával is tud működni a detektorosom, legfelső sávban valami török adó jön be. MW-n sajnos nincs nagy élet és azt a kicsit is a Kossuth uralja. Egy kis segítség par link bemérésre egyszer fent volt egsyzer volt 30hHZ ig rádiók ,Rádióadók listája, Mit foghatunk hány MHz-en .
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 30, 2017 / 1
 
Minden esélyed megvan, hogy működjön hosszúhullámon is. (már ha van elég nagyteljesítményű adó nem túl messze)
Egyébként hosszúhullámon az elektromágneses hullám mágneses komponense terjed jobban, ez a frekvencia növekedésével csökken. A mágneses hullám terjedése rövidhullámoknál már elég kicsi. A HH adókat keretantennákkal (ferrittel) tudod leginkább venni, ezért a hosszú vezeték antenna (elektromágneses hullám elektromos összetevőjét veszi) nem annyira praktikus, már a méreteinél fogva sem.
Ezért van az, hogy HH -n nagy területet lehet besugározni viszonylag kis teljesítménnyel, még KH -n is, rövid hullámon pedig nagy távolságokat lehet elérni a visszaverődés révén, de területi besugárzásra nem alkalmas.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
(#) bereczk.jans válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 30, 2017 / 1
 
Köszönöm a gyors választ.
(#) bigrobi hozzászólása Nov 1, 2017 / 1
 
A Kossuth adó most 1 órával hamarabb halgat el az óra átállítás miatt. Ma forrasztatom egyet, mintha nagyobb szelektivitás lenne, mintha. este derül ki. De picit halkabb és újra be kellet állítanom rezgőkört amit ferritrúdnál nem nehéz. Majd kiderül mert a rövidhullám is azon futna. Na a lényeg a bal terv vagy jobb terv a jobb? A jobb oldalival sokat kísérleteztem légmagos tekercsel az néma volt. Igaz ugyanazt a tekercset használtam amit a bal képnél. Most látom hibásan rajzoltam az antennát a job oldalin. Lehet nem terheli az antenna rezgőkörét a dióda és fejhallgató így jobb a szelektivitás? Tapasztalat? Annyit észrevettem más fejhallgatóval tolódik a rádióállomás le vagy fel az ellenállástól függően.(kicsit off de a detektoros rádió antennáját és földelését egy Tesla reciverre kötöttem este szépen szólt a Londoni Absolute rádió is 1215kHz-en )

kerdes.jpeg
    
(#) bigrobi hozzászólása Nov 12, 2017 / 1
 
Mivel napközben a Kossuth adó kicsit mindenhol benne volt, meg este is még le nem kapcsolták, próbáltam hullámcsapdát készíteni ami sikerült is. Kicsit nehéz kezelni de teljesen megszünteti a Kossuth rádiót ha kell, íme a rajz hátha valakinek segít. Egy átka van 2 forgókondi kell vagy a ferritrudat kell húzgálni.

szurovel.png
    
(#) _BiG_ hozzászólása Nov 16, 2017 / 3
 
Hallgató illesztésére tippek: Impedance Matching
(#) bigrobi hozzászólása Nov 25, 2017 /
 
Elkezdeném fejleszteni a miniatűr detektorosomat. A szappanos doboz nagy lenne így érdekel ha csinálnak neki aluminium dobozt az nem e ártana a rádióhullámoknak? Azt tudom vasból nem lehet, de aluminium elméletileg nem értana neki. Vélemény?
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
Tic-tac -os doboz? Van belőle kétféle méret is.
Ha nem ferrit antennás, akkor lehet alumínium, és bádog is, csak a ki-, és bevezetéseket kell megoldanod, pl. üveg átvezető gyöngy.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
De ferritantennás, így sikerült csökkenteni méreteit. Nembaj meg lesz oldva így is csak akkor nem tekingetek az aluminium irányába. Szilikonpisztollyal könnyen össze lehet illeszteni műanyag elemeket. Bar a szappanos dobozba beleférne a hullámcsapda is de oda még 1 ferritrúd kellene. Na ez mind terv, köszi a választ sokat segített.
(#) Gyantáscin válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 27, 2017 / 1
 
Ha már miniatürizálni akarsz, érdemes AM zsebrádió kf tekercsével próbálkozni. Általában 200 pF körüli kondenzátorokkal vannak 465 kHz-re hangolva. Ha ezt a kondenzátort kioperálod belőle és a vasmagot kijjebb tekered, valószínűleg beállítható rajta az AM sáv. (ha mintegy 20-30 menetet letekersz a tekercsről, akkor biztosan)
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) Gyantáscin hozzászólása Hé, 12:10 / 1
 
Ha valaki nagyon komoly keretantennát szeretne készíteni

Litze.jpg
    
(#) Kera_Will válasza Gyantáscin hozzászólására (») Hé, 17:05 /
 
Titkolod a linket ?!
Jobb lett volna azt ide rakni, mint a screenshotot róla .
(#) Kera_Will válasza Gyantáscin hozzászólására (») Hé, 17:33 / 1
 
Itt meg kb. ötöd - tized áron van métere :
9 X 0,05 mm huzal
Persze nem 0,04 * 18 mint a világvégi ajánlata Csak 9 * 0,05
a 180db elemi szállal kissé vastag lenne .
(#) Gyantáscin válasza Kera_Will hozzászólására (») Hé, 21:36 /
 
A 180 elemi szállal poénnak szántam Viccet félretéve, ami náluk nem kapható, az nincs is! Persze alaposan utána kell nézni az eladónak. Nekem kedvező tapasztalataim vannak. A minap pl. rendeltem egy sdr rádiót, az eladó napokig nem reagált, így eláltam a vásárlástól. 3 nap múlva visszautalták a pénzemet.
A hozzászólás módosítva: Hé, 21:37
(#) tomi52 válasza Gyantáscin hozzászólására (») Kedd, 0:09 / 1
 
Én mondjuk valahonnan (már nem emlékszem honan) hozzájutottam valamennyi 27 szálashoz. Ferrit rúddal érezhetően nagyobb hangerővel szólt a detektoros, mint a 9 szálassal.
(#) ha9pi.feri válasza tomi52 hozzászólására (») Kedd, 0:32 / 1
 
Nekem van olyan, amiben 1600 szál van (Átm 4 mm), azzal akkor hogy szólna? Ott már a halkítást kellene megoldani.
(#) tomi52 válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Kedd, 8:55 /
 
Csak hol találsz olyan ferritet, amire ráférne belőle kb. 70 menet? Hacsak nem több sorban....
(#) ha9pi.feri válasza tomi52 hozzászólására (») Kedd, 9:16 /
 
A kínaiak olyan hosszút csinálnak, amilyet kérsz!
(#) Atis57 válasza tomi52 hozzászólására (») Kedd, 20:15 / 1
 
Szia!
Amig volt HAGY addig készültek extra méretü ferritek .
Adóban lévő folytóval találkoztam kb 0,5 m3 volt --ferrites, litzével tekert + modulátortekercs
persze 30kW névlegesről beszélünk.
Következő: »»   121 / 121
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu