Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
 
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   97 / 97
(#) _BiG_ válasza FDAssasin hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Keress vissza a nevemre, ha jól emlékszem, tettem közzé infót, miként kell csinálni a beazonosítást.
(#) FDAssasin válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Valószínűleg vak vagyok, de sajnos nem találom...
Ha nem nagy kérés, légyszi, küldj egy linket
(#) _BiG_ válasza FDAssasin hozzászólására (») Jan 14, 2017 / 1
 
Pedig ott van a következő oldalon, ha 50-re állítod a megjelenített bejegyzések számát: Bővebben: Link

Amúgy keresni a "Csak ebben a témában keresés" menüponttal tudsz, ezzel a hivatkozással: Keresendő kifejezés * topic:804 user:_BiG_
(#) FDAssasin válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Próbáltam, de valahogy nem az igazi a dolog... a 0V pin még megvan. 1ohm viszont nem csak 2 láb közt van (viszont csak egy olyan pár van, ami egymás mellett található, gondolom az lesz az). A 9V-os elemes résznél viszont elvéreztem. Még csak nem is közelít 30 volthoz... 64 Voltot is mértem és bőven tartja a trafó, ha rajta hagyom a szekunderen a 9Voltot (igaz, nem elemmel hanem 9V-os táppal csináltam, ez gond lehet?).
(#) _BiG_ válasza FDAssasin hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Nos, a 9V-os elemes trükk a tekercs "polaritását" hivatott megtalálni. A "polaritás" itt azt jelenti, hogy nem mindegy, melyik primer kivezetésre kerül a táp és melyikre a kapcsolóelem (pl. fet), ami földre kapcsolgatja. Az a lényeg, hogy a szekunderrel ellentétes bekötés kell (ha láttál flyback kapcsolást, ott ezt jelölik is pöttyökkel, kiemelve, hogy ellentétes a bekötés). Mivel a szekunder adott, fixen bedrótozva rá az egyenirányítás (sokszorozás), így csak a primert lehet variálni. De miért is kell variálni? Azért, mert ha rossz irányból van gerjesztve a primer, akkor nem pozitív nagyfesztüske jelenik meg a szekunderen, ami a diódákon át tud menni és használható, hanem negatív. Azt a diódák megfogják. Hogy mégis mérsz egy kisebb feszültséget, az azért van, mert nem csak kikapcsoláskor indukálódik feszültség a szekunderen, hanem bekapcsoláskor is, csak kisebb, és ellentétes polaritással. Ez az ellentétes polaritás ki tud menni a diódákon át, csak kicsi lesz.

Az, hogy tartja a nagyfeszt, az azért van, mert van benne egy kaszkád sokszorozó, ami kondenzátorokat is tartalmaz. Ezek feltöltődnek és tartják a feszt (és nem az elem rajtahagyása az ok). Teljesen jó.
Az elem, ha rajta hagyod, feleslegesen merül. Mert az egyenáram már nem csinál semmit, csak mágnesezi a vasat. Csak az áramváltozás (ki-be kapcsolás) indukál a szekunderen feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2017
(#) bugyi680 hozzászólása Máj 10, 2017 /
 
Sziasztok!
Ezt a szerkezetet szeretném megépíteni:https://youtu.be/w8d0GorQmrY
A kérdésem az lenne hogy a flyback trafómon melyik a primer tekercs,ezt hogy tudom eldönteni ,mert ugye 10 kivezetés (tüske) van rajta.A másik kérdésem hogy a visszacsatoló tekercset azt ugye a vasmagra kell rátekerni.Mennyi menetnek kell lenni a visszacsatoló tekercsnek és milyen vezetéket használjak?

image.png
    
(#) _BiG_ válasza bugyi680 hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Olvass vissza pár hozzászólást, ha eddig nem tetted volna meg, mert pont az "előbb" beszéltünk erről mással...
Következő: »»   97 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 29. Hé
15:07:50
Jelenleg 396 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu