Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es fényerőszabályozó 230 V-on
Lapozás: OK   1 / 1
(#) umario hozzászólása Márc 10, 2009 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy ledes fényerőszabályzót készíteni, ami érintésre működik. Az alap adott 4db 48 ledes egység normál villanykapcsolóval. Olyat szeretnék ami érintésre ki-be kapcsol és ott tartva a kezemet fényerőt szabályoz, és fel-le kapcsolásnál halványul és erősödik a fénye.
Ez lenne a fő cél, de ha valaki esetleg tud infrás távirányítást, valami ilyesmivel "infra vevő távirányítóhoz"
nagyon örülnék.
Ha az érintős nem megoldható, akkor van microkapcsolóm, vagy ami még jobb, van monitorból kiszerelt forgókapcsolóm közepén nyomógombal.

-A gyári fényerőszabályzó csak minimálisan állítja a fényét és lekapcsolt állapotban is világít. (normál izzót rendesen működtet)
-A ledek akkor is világítanak ha a kapcsolóba beteszem a jelzőfényt(minimális fényerővel).
-Gyári adat szerint a 48 led 1,7-2,3W-ot fogyaszt.


Lényeg hogy szeretnék készíteni egy ilyen kapcsolót lehetőleg "érintés nélkülit" de ha nem megoldható, akkor forgókapcsolóval(vagy mikrokapcsolóval).
Előre is Köszönöm a segítséget.
(#) Skori válasza umario hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Elsőkörben ismerni kelene a ledes lámpáid felépítését, mert attól is függ, hogy szabályozható-e a fényereje és hogy milyen módion.
Pl. ha kapcsólóüüzemü a belső előtétje akkor az igyekszik állandó fényerőt tartani (ill. álladó áramot a ledeken). Ez viszont megnehezíti a szabályzást.
(#) umario válasza Skori hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Ha a lámpakapcsoló jelzőfénye bent van, akkor csak minimális fénye van, azért gondolom hogy szabályozható.

Mellékeltem képet.
(#) Skori válasza umario hozzászólására (») Márc 15, 2009 / 4
 
Akár kapacitív előtét is lehet benne ami így viselkedik kis áramál - és fázishasítással (ahogy a gyári kapcsolóba épített szabályzók zöme működik) gyakorlatilag nem szabályozható nomálisan.
Annyit viszont kipróbálhatsz, hogy párhuzamosan kapcsolsz vele egy 230V/60W-os izzót, hogy együtt sikerül-e szabályozni - magyarul el lehetne dönteni, hogy a ledlámpa nem tűri a szabályzást vagy a szabályzó őrül meg a ledes terheléstől!
Ha van kisebb feszültségű áramforrásod arról is kipróbálhatod a ledlámpát, hagy arányosan kisebb fénnyel világít-e. Esetleg azt is letesztelheted, hogy DC-ről működik-e. A válaszok ismeretében talán tovább lehetne lépni.
(#) umario válasza Skori hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Megpróbáltam, és nem működik 30V-os egyenen, és a párhuzamos kötést is: fel-le kapcsol vele, a fényerőszabályozás közben vibrál a fénye, és csak minimális fényerő(izzónál) mellett csökken 1 kicsit a ledek fénye(ekkor már nem vibrál).
(#) umario hozzászólása Márc 18, 2009 /
 
Most jutott eszembe, hogy ha már szabályozni nem igen lehet, EZZEL az elektronikával lehetne használni? Ha igen, hogyan alakítsam át, hogy 230V-ra kötve lehessen használni(beférjen a kapcsoló helyére ), és hova kell bekötni a manuális kapcsoláshoz a mikrokapcsolót(ha lehet)?
(#) hzoli2 hozzászólása Aug 20, 2017 /
 
Sziasztok, nem tudom látja e valaki ezt a témát, de remélem kapok választ.

A fenti téma érdekel engem is, dimmelhető ledem van 4db 7W osak . Normál tirisztoros fényerő szabályzóval sajnos vibrál a fénye és csak kicsit szabályoz , majd lekapcsol, teljes fényerőnél nem vibrál. Ehhez keresek jól használható kapcsolást , lehetőleg nagyon egyszerűt, vagy a meglévő tirisztoros kapcsolást lehet e módosítani? bt137 el működik, norml izzóval teljesen jó, de a leddel nem, ha esetleg valaki csinált már ilyet, vagy ért hozzá, hogy mi lehet a gond , kérem írjon pár sort.
Előre is köszönöm mindenkinek!
(#) elektrorudi válasza hzoli2 hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Szia!
Mi a LED típusa? Kép? Adatlap?
(#) hzoli2 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 21, 2017 /
 
Üdv,
A led 230V 7W GU10 es.
A led kifejezetten fényerőszabályozható, ezért kicsit drágább is volt, más fajta elektronika van benne, mint a nem szabályozhatókban.
(#) elektrorudi válasza hzoli2 hozzászólására (») Aug 21, 2017 /
 
Szia!
Se típus, se kép, se adatlap a fényforrásról.
Se a dimmer gyártója, típusa. Sajnos így nem megy. Sorry.
Próbálj meg írni az ANRO-nak, hogy ők milyen lámpához, milyen dimmert használtak?
Bővebben: Link
Sok szerencsét!
(#) hzoli2 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Üdv, folyamatban van a kép, csak most épp máshol tartozkodok, de holnap reggelre felteszem a képet a ledről.
Üdv.
(#) hzoli2 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Itt vannak a képek , levettem a ledek elött levő átlátszó műanyagot , így nagyobb teret világít be.

Leírom azért a típusát , hátha a kép nem jelenik meg.
Led gu10 spotlight
SKU-1667 VT-2886D

7W 550Lm
(#) elektrorudi válasza hzoli2 hozzászólására (») Aug 23, 2017 / 1
 
Szóval te csinálni akarsz szabályzót, nem venni. Érthető a szándékod, de kicsi az esély, hogy össze fog jönni. Nekem sajnos nincs hozzá kapcsolásom. Az biztos, hogy tirisztorral nem megoldható! A nagy gyártók is lemaradtak a témában. Izzót már gyakorlatilag nem lehet kapni, de ők még mindig azokhoz árulják a (feltehetőleg raktáron maradt) tirisztoros fényerő szabályzóikat. Ezek jellemzője, hogy minimum 20-50W-os izzóval működnek.
Négy lehetőséget látok a problémád megoldására:
- tervezel egy szabályzót (Ha van hozzá elég ismereted. Talán FET-tel megoldható.)
- A V-TAC honlapján van egy kompatibilitási lista, abból választasz. De nem vennék rá mérget, hogy ezekkel működik is.
Bővebben: Link
- Felveszed a kapcsolatot velük, hogy a lámpájukhoz adjak szabályzót, ami kipróbáltak, és működik is vele! Szerintem nem fognak adni, mert ők sem tudnak gyártani hozzá, de próba cseresznye.
Bővebben: Link
- nem szabályzod a fényerőt.
Sajnos több ötletem nincs.
(#) hzoli2 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 24, 2017 /
 
Köszi a gyors választ. Nem tudom, hogy ezek a ledek hány voltról mehetnek , és áramgenerátoros vagy sima egyenirányított tápról meghajtható e, mert dc12 vagy 24 voltra egyszerűbb szabályzót készíteni , ha egyszerű dc nem jó neki, akkor ez sem egyszerű, mert az áramgenerátoros fajta táphoz , ha így hívják , megint csak macerás szabályzót építeni.
(#) elektrorudi válasza hzoli2 hozzászólására (») Aug 25, 2017 / 1
 
Eredetileg úgy készültek ezek a lámpák, hogy volt benne sorosan egy kondenzátor, egy ellenállás, egy egyenirányító (Graetz), és egy puffer kondenzátor. Manapság már filléres ára van az áramgenerátorhoz használható IC-nek, és elvileg bele is férhet. De... ha már ilyen van benne, akkor sem tudod szabályozni. Az áramot egy kis értékű ellenállás állítja be ezekben a kapcsolásokban, és ezt az ellenállást kellene változtatni. Nem tudod megoldani.
Ha szét tudod (akarod) szedni, akkor van esély rá, hogy külső feszültség szabályzóval működtesd, mint a LED szalagokat. Ekkora teljesítménynél (némi önmérséklet esetén), nem szükséges feltétlenül az áramgenerátor. Ha sorba vannak kötve a chip-ek (ami nagyon valószínű), akkor egy 10 Ohm körüli soros ellenállással, és egy 18-24V között szabályozható tápegységgel 0-100% között tudod állítani a fényerőt.
Az ellenálláson 1W körüli hő disszipálódik, tehát én egy 5W-os ellenállást használnék, amit nem a lámpában helyeznék el, hanem a tápegységben.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2017
(#) Junkie hozzászólása Máj 30, 2021 /
 
Sziasztok lenne egy olyan kérdésem, hogy ti hogyan oldanátok meg egy dimmelhető 220 voltos led égő vezérlését? Esp-01 el végre sikeresen elkészűltem egy Alexa által vezérelhető programmal ami 1khz es pwmet szabályoz, ezt szeretném valahogy ráküldeni egy dimmelhető led égőre , de hosszas olvasgatás után sem vagyok közelebb a megoldáshoz, amit eddig elgondoltam az kb: egyenirányitom a 220v ot , és egy optocsatlakozoval leválasztott fettel szaggatnám a pwm vezérlésével az egyenirányított 220 at, vajon ez igy életképes megoldás lenne? Valakinek valami tapasztalata e téren?
(#) elektrorudi válasza Junkie hozzászólására (») Máj 31, 2021 /
 
Nekem csak rossz tapasztalatom van a "fényerő szabályozható LED izzókkal" kapcsolatban. Ha tényleg utánaolvastál (ahogy írod), akkor láthatod, hogy a legtöbb gyártó csak a saját fényforrásainak a használatát garantálja, a saját szabályzójával. A korrekt gyártók még hatalmas táblázatokat is közölnek, hogy melyik gyártó, melyik "égője", melyik szabályzójukkal kompatibilis? Én mindenkit lebeszélnék az olcsó, "szabályozható izzók" használatóról, mert az esetek többségében csalódás a dolog vége.

Tehát a kérdésed ebben a formában nagyon általános, szerintem nem megválaszolható.
(#) Junkie válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 1, 2021 /
 
Értem, azért köszi, lehet az lesz a vége hogy 12v os izzóra váltok, és akkor elvileg egyszerű lesz a vezérlés, mindenesetre azért még próbálkozom, hátha valahogyan megis sikerülne, egy sima egyeniranyitott 220 as pwmet mindenképp kiprobálok, lássuk hogy reagál rá...
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2021
(#) proba válasza Junkie hozzászólására (») Jún 1, 2021 /
 
Ez a kérdés kicsit bonyolultabb. Mániám a mindent szedjünk szét. Tapasztalat:
Van Kondenzátor soros ellenállás
Egyenirányítás, áramgenerátor ic, mint táp
Komplett kapcsolóüzemű táp ( ahány annyi féle)
Meg amivel még nem találkoztam. Ráadásul azonos gyártó azonos felirat eltérő belső.
A PWM-mel lehet próbálkozni, de tippeim szerint csak az első esetben működik. Az meg kívülről nincs ráírva egyikre sem, mi van benne. Ha ezt akarod, maradnék a 12V ledszalagnál. Ott is inkább a PWM után tett szűrőkkel , közzel egyenfeszültségről járatva. Annyi zavar van már, egy nagyobb antenna senkinek sem hiányzik.
(#) Remci hozzászólása Jan 5, 2022 /
 
Sziasztok!
Boldog Új Évet Mindenkinek!
Van egy Led lámpás nagyító, olyan amit a műkörmösök is használnak. A lámpa részén van egy fényerő szabályzó elektronika, amivel lejjebb illetve feljebb lehet állítani a fényerőt. Nos ez az elektronika el halt. Van benne egy Ic, amit nem tudok be azonosítani, a felirat nem olvasható. A lámpa részét kipróbáltam Led Tv háttér világítás teszterrel, ami Dc 65v-ot mutatott teljes fényerőnél. Tud esetleg valaki olyan egyszerű kapcsolást, ami 230v Ac betáplálású és a kimeneten a a Dc feszültséget max 65v-ig lehet szabályozni? Előre is köszönöm.
(#) Josi777 válasza Remci hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
CYT1000B IC. Ennél egyszerűbb nem nagyon van. Tanácsos egy kondit csatlakoztatni párhuzamosan a ledekkel, de működik nélküle is.

CYT1000B.gif
    
(#) Remci válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Köszi,meg sasolom. Amúgy a képen látható elektronika volt benne.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem