Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kenyérsütőgép
 
Témaindító: morfondi, idő: Máj 31, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) gerenk válasza kismukk hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Most már szervizt is nyithatsz, gratula a felújításhoz. Az üst lapátforgató csapja ha jól tudom nem kiszelhetően van készítve, mintha szegecselt megoldás lenne a szerelvény üsthöz való rögzítése. A tengely egy félkemény szilikon perselyben forog ami hőálló és tömít is, megakadályozza a folyadék kifolyását. Amíg jó addig a vizet, olajat, vagy vajat alulra tesszük az üstbe rá a lisztet, a sót és a cukrot.Ha nem tömít jól akkor a lisztet tesszük alulra.
Próbálj a tengely és a tömítés közzé egy kis élelmiszeripari zsírt vagy vazelint bejuttatni kenés céljából. Ha nagyon ki van kopva akkor az üstöt cserélni kell. A szíj ha 1 mm-re keskenyebb legfeljebb az erőátvitelben karcsúbb, a bordás kerekek pereme nem engedi lecsúszni.
(#) kismukk válasza gerenk hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Köszönöm a rengeteg segítséget!!!
A praktikus betöltési tanácsokat is a lapátforgató csap kopásához. A régi gépben, mikor már nem tartott a csap, egy erősebb nyomásra ki is jött nekem, a szilikon betét egy vagy két fémgyűrűvel rögzült a fémpersely belsejében lévő rovátkákba. Hát kár, hogy ilyen apró dolgot nem lehet beszerezni, csak az egész üstöt pótolni...
(#) granpa válasza kismukk hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Köbzoli jól írja, de bőr, vagy pataolajat használj, ill. olyat, ami nem gyantásodik. Ne legyen ásványi, vagy étolaj!
(#) granpa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Jól mondod; napi használat esetén nem tud gyantásodni az étolaj. Amúgy igen rossz tapasztalataim vannak az étolajjal, mint kenőanyaggal.
(#) kismukk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Vaj is jó lenne?
(#) NemodaBuda2 hozzászólása Dec 3, 2016 /
 
Nekem is gondom volt utóbb több kenyérsütő üst tengelyének beszorulásával. Régi gépünk egy idő után egyre inkább kínlódott a dagasztással, majd óvatosságból -, hogy le ne égjen a motor - felfüggesztettük azt. Utóbb, jóval később megpróbáltam javítani, de már nem mozdult. Eddig nem értettem az étolaj hozzáadását, hiszen ezt a pék nem tesz a kenyérbe, s úgy is feljön a víz színére. Megpróbáltam azonban egy éjszakára olajfürdőt adtam neki. Másnap már egy kicsit megmozdult, harmad napra még jobb lett, de még nem forgott. Gondoltam a melege hígabb olaj majd jobban beszivárog, s sütés funkcióval ráfűtöttem. Bár ne tettem volna mert ismét mozdulatlan lett, nyilván egy kis kenyéralapanyag sült be a szimeringbe. Ismételt olajos áztatás után alulról fogóval sikerült megforgatnom, majd hosszasan dagasztattam vele az étolajfürdőt. Nem ártott azonban sűrűn alánézni, mert a tengely körüli szaft nem csak felfelé, hanem egyre inkább lefele a tengelykapcsoló csészébe is lecsurgott, s itatgatni kellett. A tömítés ugyan már nem tökéletes, de kenését karbantartva, s tisztítását kitapasztalva legalább nem kellett másik üstöt venni. Most már értem az étolaj szükségességét. Igaz az étolaj oxidálódik, s így bedermed, de olajozva, s enyhébben melegítve a tengely kenését biztosítja.
A vaj csak melegen, folyékonyan beöntve lehet megfelelő szerintem.
(#) NemodaBuda2 hozzászólása Dec 3, 2016 /
 
Üdvözlöm a Szakikat!
Régi Hauser BM660 kenyérsütőnk tengelyszorulása miatt. Nemrég beszereztem kéz alól egy megunt OBH Nordica 6542 kenyérsütőt. Sajnos ennek nyitáskor leemelődik a teteje, mert letörték a zsanért fedő hátsó burkolati bepattintós 52x50mm-es műanyag elemet. Ha valakinek van ilyen, szívesen elfogadom.
Most sütöttem először e Nordica 6542 géppel normál programon. A szépen alakuló kenyeret azonban csak épp, hogy megkérgezte sütéskor, de csak halvány bézs lett - felül viszont fehér. Visszatettem a csak sütés programra. Ahol gyakori, de rövid idejű fűtésüzemeltetés mellet,t további egy óra múlva alatt is alig színesedett az alja. A bélzete laza, a belseje majd felvágás után kiderül.
Lényegében e továbbsütés miatt néztem be ide. Keresem a gyenge sülés, a valószínűleg alacsony sütési hőmérséklet okát, hibakeresésének módját. (Gondolom valamely hőérzékelő, hőszabályozásban szerepet játszóalkatrész érett meg a cserére, de vajon melyik?
Kérem aki már találkozott e hibával, illetve aki már javított ilyent, valamint aki rendelkezik valamely kenyérsütő kapcsolási rajzával az küldjön segítséget! Előre is köszönöm.
(#) NemodaBuda2 hozzászólása Dec 6, 2016 /
 
A fent említett Nordica 6542-vel csak fehérre sült (bár kétszer sült) a fehérkenyerem. Nem, nem maradt ki a cukor. Ezért elrohantam a Conrádhoz sütőhőmérőért, majd a 12. programmal sütögettem egy kis étolajat (olajhűtés), miközben az üstre akasztott műszer figyelt. 5-10 percenként leolvastam amit mutatott. Jól sejtettem nem éri él a sütési hőmérsékletet, hamar lekapcsol a drága. Összehasonlításul a jól sütő nagyobb kenyerekhez való, s nagyobb teljesítményű Hauser BM 660-al is lefuttattam a programot.
Talán érdekel valakit - leírom az eredményt: Nordica/Hauser 50':140/145; 45':---/180; 40':145/190; 35': 140/190; 30' 140/190; 25':---/185; 20':155/190; 15':155/180; 10':150/190; 5':---/180°C.
Mindkét sütő reléje hasonlóan kapcsolgatott 5" be, 25" ki - mintha időzítve lenne a fűtése.
Hol lehet a hiba? Tudom először szét kellene szedni, de a biztonsági csavar ennél túl mélyen csücsül, majd eztán faragok hozzá egy csavarhúzót.
Van esetleg valakinek hasonló hibával, hibakereséssel tapasztalata?
Köszönettel várom a tapasztalatokat, tippeket.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
(#) gerenk válasza NemodaBuda2 hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Szia!
Rendszeresen használok egy 1300 gr-os gépet, 700 gr lisztet és a hozzá valókat szoktam betölteni.
Eleinte azzal süttettem ki a kenyeret de mint írjátok nem sütötte meg rendesen. Szerintem ez mindegyik gép hibája, alul van a fűtőszál, amire a meleg felülre jut már nem tudja normálisan megsütni a kenyér tetejét. Már nem kísérletezek vele, dagaszt utána a lapátokat kiveszem, keleszt, nem ejt mert nincs benne a lapát. Ha megkelt, elérte az üst felső peremét és szépen domborodik a teteje kiveszem a gépből és üsttel együtt előmelegített sütőbe teszem.20 perc üstben sütés után a kenyér már kivehető az üstből, újabb 20 perc sütés után egyformán szép barna és ropogós.
Sütési hőfok 170-180 C
(#) NemodaBuda2 válasza gerenk hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Szia! Nem írtad, hogy kezdetben megvoltál-e vele elégedve, tudtad-e szabályozni? Lehet, hogy hasonló géphibád van? Nálam mint beigazolódott, nem melegszik fel eléggé a sütő, mert lekapcsol. A tűzhely sütőjében korábban már én is sütöttem a Hauserrel gyúrt tésztát, kenyeret, zsemlét.
A használt és sütési hiba miatt megunt Nordicát azért lenne jó megjavítani, mert a másik gépet a volt feleség igényelné, s szeretném neki adni, s nekem a kisebb kenyér is megfelelne - ha megsülne.
(#) gerenk válasza NemodaBuda2 hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Szia !
A gépet most is használom, kezdetektől nem voltam megelégedve a sütéssel, de olyan kísérleteket mint amit leírtál nem végeztem. Itt is alacsony lehet a hőfok. Amit igazán hiányolok egy szabad programozási lehetőség ahol én adnám meg az időket a hőfokot a lapát forgásának irányát és idejét.
Nem tudom létezik e ilyen gép. Gluténmentes lisztkeverékes magvas kenyereket viszont nagyon jókat
készít, de a sütést itt is sütőben végzem.
(#) NemodaBuda2 válasza gerenk hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Értem.
A Hauser gépünkkel nagyon meg voltunk elégedve és meg is érte az árát, vagy 15 éve vehettük. Sokféle kenyeret sütöttem vele, s kisegített, ha nem volt, vagy szikkadt volt a kenyér. az utóbbi 5 évben viszont már nem használtuk, mert beszorult a tengelye, de utóbb sikerült étolajjal kiáztatnom, s így már megnőtt rá az igény
Legalább 10 éve én is keresek egy olyan gépet amely egy-két saját programot is tud a fő programok módosításaként elmenteni, vagy programozható. Mindig kerestem ilyent, de nem láttam, sőt szinte csak a külcsín és az ár a különbség, mind ugyanazokat a programokat tudja, a folyamat pedig nem módosítható, pedig a gyúrás hosszabítására, a kelesztés rövidítésére, és a sütés korábbi indítására, pl.a kikelés automatikus megakadályozására, vagy a szín utólagos módosítására igencsak szükség lett volna. Tehát a recepttel kell alkalmazkodni a géphez, nem tud alkalmazkodni a gép az adott recepthez - még felügyelettel sem. Páraszabályozása és légkeverése sincs egyiknek sem.
(#) gergo55 válasza mucden hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Szia! Én egy bomann-nal küzdök, kellene egy ilyen relé bele, te hol tudtál kapni? Köszi!
(#) gergo55 válasza gergo55 hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Még egy kérdés: járattam egy kicsit a gépet, hogy lássam mikor kezd el fűteni, de elég hamar kézzel érezhetően felmelegedett a motor. Kb. 5 perc után néztem meg, ez normális, vagy keressem a szoruló alkatrészeket?? Köszi.
(#) gergo55 hozzászólása Feb 19, 2017 /
 
Sikerült megfelelő relét találni a fűtőtest kapcsolgatására
https://hqelektronika.hu/relay-g5la1e-12v-relay-1x250v-10a-12vdc-g5...-12vdc

Beraktam, működik.
(#) NP hozzászólása Máj 12, 2017 /
 
Van egy Nordica 6572 tipusú kenyérsütő gépem. Annak semmi baja...
Csak az üst alja teljesen tönkrement,nem forog a lapát,rossz a tömítés,szivárog,szerintem nem lehet már megjavítani,mert kijár az aljából a forgató csavar.
Hol lehet ilyen üstöt kapni Budapesten,ami jó ebbe a tipusba?
Lehet másfajta is csak passzoljon a gépbe,és működjön vele.
Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 25. Csü
8:47:44
Jelenleg 389 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu