Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség stabilizátor
 
Témaindító: amex, idő: Márc 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 38
(#) gammabuta válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
köszönöm, a 13V-os dioda az csak a 13voltot meghaladó impulzusoknál nyit majd?

reloop: sajnos nem ilyen egyszerű ez egy quadcopter és a motorok 3fázisúak a motorvezérlő ESC ami kapja a tápot direktbe és ráadásul 4db van belőle, közös pontra kötve ugye akku 2 vezetékére, ahonnan az 5V fesz.stab. is tápolva van jelenleg (ami központi vezérlőt működteti).
Oda (akku vezetékere) fordított állású Schottky-t szoktak javasolni és 1000µF 35V elektrolit kondenzátort, de még nem fogtam még fel az miért segíthetne hisz a vissza áram ha van max az akkut tölti vissza....
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2017
(#) reloop válasza gammabuta hozzászólására (») Ápr 21, 2017 / 1
 
A dióda csak az akku felől a motor irányába vezeti az áramot. Ha a motorban indukálódó feszültség egyenlő, vagy magasabb mint az akkumulátoré, akkor a dióda lezár. A Schottky diódát az alacsony nyitó irányú feszültsége miatt preferáljuk, mert ez a feszültségesés veszteségnek számít.
A kondenzátor akár önmagában is megoldhatja a problémát, főleg a LOW ESR kivitel. Az alacsony belső ellenállása miatt gátolja a feszültség gyors felfutását és a motor lassításából nyert energiát maradéktalanul átadja az akksinak, szemben a diódával, ahol ez elvész.
Ami a probléma gyakorlati részét illeti, elég magas feszültségcsúcsokról lehet szó. A 78M05 adatlapja például 35V-ot ad meg legnagyobb bemeneti feszültségnek. Efölött járhatnak egyes impulzusok, ha a stabilizátor tönkre megy. A Zener lehet akár 30V-os és az előtét-ellenállás is elhagyható. Így a visszatöltés java részt megmarad.
(#) gammabuta válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Köszönöm a részletes leírást!
A 7805-ös kisebb dpak verzióját most kezdtem el használni előtte AMS1117-est használtam és az égett ki pár motor felpörgetés és fékezés után.
Viszont az 12V-ig szereti csak a bemenő feszültséget, bár van ahol 15V-ot láttam említeni abszolút maximumnak, az akkumulátorom pedig 12.6volt teljesen feltöltve, így lehet nagyon a határon használtam az arduinoba épített AMS1117-est.
A 7805 még nem égett le, viszont erősen melegszik még a k.b 100(+/-50)mA áram felvétel mellett is amennyit fogyasztok az 5volton.
Előtét ellenállást nem szeretnék tenni a fesz.stab IC elé, ha mégis kellene 13voltos Zener akkor azzal sorba tenném, hogy amikor az nyit ne csak dióda fűtse el az impulzus erejét. Nem tudom az jó ötlet-e.
Van egy 2S akkumulátorról üzemelő egységem is, az maximum 8.4 minimum 6 voltot kap, abba MC33269DT-5.0G regulátort tettem, természetesen az is melegszik ha csak arról megy az 5voltos kör.
u.i:Ami igazán érdekes és nem jöttem még rá mi okozza, hogy amikor nincs akkumulátorra kötve és USB-ről tápolom meg az 5Voltos körömet (az arduinot gépre kötöm) akkora MC33269DT-5.0G kimeneti ágára eljut az USB 5 voltja (minusz amennyit egy Schottky ejt rajta ami a vezérlőn ottvan persze az usb port védelmében) akkor a MC33269DT-5.0G bemeneti lábain is megjelenik feszültség mert amit oda kötöttem másik egység (saját step-down-ja van, egy 3.6voltos kamera) az is kap áramot mert világítanak a ledjei. Érdekes hogy vissza irányba is vezet a MC33269DT-5.0G vagy én nézek be valamit nagyon.
(#) reloop válasza gammabuta hozzászólására (») Ápr 24, 2017 / 1
 
Az Arduinót nem lehetne step-down konverterről táplálni? Példa. Amit elfűtesz az áteresztő tápon az is meríti az akksit.
Ami a visszáramot illeti remélhetőleg védelem okozza.
(#) gammabuta válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
nem akarok step-downt pocsékolni az ár és a súly miatt sem, mivel csak 50-150mA kell az 5voltos ágnak azt egy lineáris regulátorral olcsón megúszhatom (a jel is simább) és minden gramm számít most.
(#) jediteam hozzászólása Vas, 16:51 /
 
Sziasztok!

A csatolmányban van egy kezdetleges CAN-BUS elektronika Vonóhoroghoz természetesen a Relés kivitel már többször alkalmazásra került, most viszont úgy gondoltam hogy mi lenne ha egy kicsit fejleszteném a dolgot.

Azonban akadtak problémák:

1: kapcsoláskor a tranzisztornak nem lehet nagyobb feszültsége mint "járó motornál mikor a generátor tölt"11V (Feszültség generátorral oldottam meg a tápozást ideiglenesen.)
2: Akkumulátoros tesztnél azaz mikor nem jár a motor és nem tölt a generátor 12,5V nál pedig a vezérlő feszültség 5V körül a jó

Természetesen ebben az állásban ezekkel a tranzisztorokkal ez a helyzet mivel csak néhányat próbáltam és lehetséges hogy van olyan ami ezeket az apróbb problémákat át hidalja.

Akinek van javaslata az átalakításra az kérem írja meg nekem válaszát.

Üdv Robi

pista.pdf
    
(#) Bakman válasza jediteam hozzászólására (») Vas, 17:06 /
 
Kicsit zavaros, amit írsz. Hol van itt a CAN busz? Tranzisztort nem illik így vezérelni, bázisellenállás nélkül. NPN tranzisztorokkal nem lenne jó? Lásd melléklet.

Kapcsolo.jpg
    
(#) pisti89 hozzászólása Vas, 18:25 /
 
Sziasztok.

Keresnék egy olyan egyszerű kapcsolást, ami 48V-ból 24V-ot csinál.
egy 48V-os akkura lesz, így nem árt ha picit magasabb feszt is elvisel
Akár TL431+potméter és teljesítmény tranyós megoldás is megfelelne.
Kb 3-4A kellene, tudom hogy jelentős disszipációval jár, de gyors megoldás kell.
Ez kb 96W disszipáció, kb mekkora borda kellhet rá?
Az akkuval nem lesz gond, mert kb 150A-t tud

Elkezdtem egy Step down konvertert is, szuperül ment, majd valami az IC lábai közé került és elszállt, sajnos nincs időm kivárni mire megjön az alkatrész rendelés.
(#) Pafi válasza pisti89 hozzászólására (») Vas, 19:05 /
 
Ha nincs időd alkatrészt rendelni, akkor abból kéne tervezni ami a fiókodban van. De én speciel nem látok bele a fiókodba. Látod a problémát?

100 W-hoz vagy egy ventillátoros processzorhűtő dukál, vagy egy kb. 25*20*6 cm-es passzív borda, persze ez attól is erősen függ hogy milyen(ek) a tranyó(k), a szigetelés hővezető képessége és a környezeti hőmérséklet.
(#) pisti89 válasza pisti89 hozzászólására (») Vas, 19:21 /
 
Ez lehet jó lenne, de nem értem mért csak 30V-ig mehet a bemenetre.
Aki tudja, magyarázza már el, mert alapból szokták az LM317-et 40V-ig is használni és ugye az Rx még 10V-ot megeszik ebből, tejhát elvileg 50V-ig is elmehetne, vagy rosszul gondolom?
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:21
(#) Massawa válasza pisti89 hozzászólására (») Vas, 19:29 /
 
Köss sorba 2 autos izzot. Gyors olcso és lehet hogy ingyenes ( ha kiégett bilux izzok müködö felét használod)
(#) reloop válasza pisti89 hozzászólására (») Vas, 19:32 /
 
Szia! Mi a fogyasztód?
Így látatlanban a TL431-et jó ötletnek tartom.
(#) KTobi válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 21:34 /
 
Ha az összes autó kukája pozitív logikával működik, akkor te nem csinálhatod negatívra. Ha csak saját magadnak akarod még lehet, de senki mással nem leszel kompatibilis. (CAN busz, áramfigyelés a kiégett izzóra?)
jediteam: A tranzisztort nem kapcsolná be az ellenőrző áram? Ugye az újabb kocsik figyelik az izzók állapotát, azért is nem lehet direkt párhuzamosítani, mert nagyobb terhelésre tilt. Ez a figyelő áram/feszültség okozhat nem várt kapcsolást.
(#) pisti89 válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 23:34 /
 
Gondolom csak viccnek szántad, de azért köszi
(#) pisti89 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 23:35 /
 
Köszi, ilyenre gondoltam
Már csak értékek kellenek hozzá
(#) Pafi válasza pisti89 hozzászólására (») 8:53 /
 
Meg egy túláramvédelem. Meg még legalább egy FET párhuzamosan, de árammegosztó Source-ellenállásokkal. Meg egy túlfeszvédelem a gate-ekre. Elvileg a TL431-et is védeni kellene, de az talán kibírja a korlátozott áramú túlfeszt. Meg reménykedni hogy szabályozástechnikailag stabil lesz. Persze ezt is lehet méretezni, főleg ha a TL431 kap még egy lokális visszacsatoló RC tagot.

De nem figyeltél, reloop nagyon helyesen megkérdezte hogy mi a fogyasztó!

Alkatrészben valószínűleg a szűk keresztmetszet a FET típusa, azt neked kell tudnod hogy mihez férsz hozzá. Pl. IRFP250, IRF540, stb...
(#) Massawa válasza pisti89 hozzászólására (») 9:29 /
 
Ezt miböl gondolod? A két izzon, ha világit, 24V fog esni. Nem azt akartad?
(#) Bakman válasza KTobi hozzászólására (») 13:08 /
 
A kérdező kapcsolási rajzához illeszkedik, másrészt számomra a kérdés sem teljesen világos.
Következő: »»   38 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 22. Hé
17:34:51
Jelenleg 422 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu