Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Soros port programozás
 
Témaindító: pakibec, idő: Márc 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 13
(#) pakibec hozzászólása Márc 23, 2006 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy Ti melyik programot használjátok a PC-n a soros portot kezelő progi megírásához?

Tehát pl. a PIC/Avr jeleket küld a sorosportra és ezt szeretném egy program segítségével értelmezni. Pascal és basic megy, a C az nem igazán, de soros portot még nem programoztam.

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv!
(#) Tomee válasza pakibec hozzászólására (») Márc 23, 2006 /
 
Én újabban a realterm-t használom.
Elötte meg volt egy ComMonitor (magyar fejlesztés) nevű progi, de azzal néha xp alatt bajok voltak.
(#) Gory válasza pakibec hozzászólására (») Márc 23, 2006 /
 
Szerintem saját programot akar írni hozzá. Én a Delphi TComPort komponenst használom. De nézz kürül a www.prog.hu-n ötletekért.
(#) Pavel válasza pakibec hozzászólására (») Márc 23, 2006 /
 
Én a Visual Basic 6 - ot ajánlom, egyszerű és van benne comporthoz komponens ....
(#) eSDi válasza pakibec hozzászólására (») Márc 23, 2006 /
 
Én VB6-ban írtam! elég szivacs mire rájön az ember hogy mit kell csinálni de működik. Pl.: Nemlehet csak olyan egyszerűen Byte-ot küldeni a porta, alapba stringet küld. Mire rájöttem, hogy kell csinálni egy 1 elemes tömböt és azt byte-nak beállítani, hát egy pár napig a hajamat téptem. A prog.hu-t én is ajánlom, meg a Guglit!
(#) (Felhasználó 1306) válasza pakibec hozzászólására (») Márc 23, 2006 /
 
Egyérteműen visual basic 6.
Én is sok prognyelven próbáltam, de eddig a legkönnyebben ezzel sikerült.
(#) Kera_Will válasza pakibec hozzászólására (») Márc 23, 2006 /
 
Vétel és bejövő jel fogadása is macerás ...
VB alatt is .. de nem lehetetlen ....

(#) pakibec válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 24, 2006 /
 
Sziasztok!

Köszönöm szépen a tippeket! Akkor a VB és a Delphi között kell dönteni. A Basicben jobban benne vagyok (Bascom-avr), de régebben a Pascal ment, és azt hiszem a Delphi erre épül.

Megnézem mindkettő help-jét, aztán meglátjuk.
Azért nem hittem volna, hogy nem tudják ezt néhány utasítással megoldani.
(#) eSDi válasza pakibec hozzászólására (») Márc 24, 2006 /
 
Hát sajna nem tudták egyszerűen megoldani. De csak egyszer kell rájönni, hogy hogyan működik a dolog és onnan már egyszerű. Tudok adni pár VB6-os leírást, ha érdekel.
(#) (Felhasználó 1306) válasza pakibec hozzászólására (») Márc 24, 2006 / 4
 
Nézd meg ezt.
Alig pár sor.

a.rar
    
(#) eSDi válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 24, 2006 /
 
Tényleg pár sor. De ez a leg alapabb példa. Jobban jár az ember ha CommEvent-el dolgozik, mert nem terheli le a gépet. És szerintem nem olyan szerencsés a mikrokontrollernek string-et küldeni, jobb ha byte-ot küld, nem kell akkor a mikrokontrollerbe vacakolni az átkonvertálásal. A PC felé meg nyugodtan lehet string-et küldeni. Megjegyzem, hogy ez csak az én szerény véleményem.
(#) (Felhasználó 1306) válasza eSDi hozzászólására (») Márc 24, 2006 /
 
Nekem elég sok parancs szaladgál náha oda vissza, így egyszerőbb és gyorsab volt megoldani a dolgot. És működik, ez a lényeg.

Persze lehet ettől jobb, gyorsabb, kissebb erőforrást használó progit is írni, de az nem én leszek.

Ja és majd elfelejtettem, én minden mikrovezérlőmet (pic, 8051) basic-ban progizom, ezért csak 1 + sor az egész konvertálás, ami kibírható.
(#) pakibec válasza eSDi hozzászólására (») Márc 25, 2006 /
 
Sziasztok!

Akkor VB6-ban írom meg. Ha bármilyen leírásotok van hozzá, annak nagyon örülnék (nem csak com porttal kapcsolatban).

Megnéztem ezt a progit, hát elég messze van attól a basic-től, amit én ismertek, még szoknom kell egy kicsit. Gondolom 1-2 alap dologra rájön az ember, aztán nem lesz gond. Sajnos a "help" nem müködik, valami telepítési gubanc lehet. Így a példaprogramokból kell a sintaxokat összeszedni.

Köszönöm a tippeket körülnézek a prog.hu-n is.

Üdv
(#) eSDi válasza pakibec hozzászólására (») Márc 25, 2006 /
 
A help nem is fog működni. Szerintem te is úgy "vetted meg" mint én. Én két hét alatt megtanultam bánni a VB6-al. Igaz én PIC BASIC-el kezdtem ami majdnem ugyan az, ezért meg volt az alapozás hozzá. A neten fent van a súgója, Microsoft MSDN vagy mi a nyavaja. Itt vannak a példák:
(#) (Felhasználó 1306) válasza eSDi hozzászólására (») Márc 25, 2006 /
 
Igen az MSDN. Nekem megvan hozzá, 2 cd. Nagyon sok segítség van benne.
(#) Báddzsó válasza pakibec hozzászólására (») Márc 25, 2006 /
 
Régebben próbáltam a freebasicet. Egy parancsal meg lehet oldani a com port használatát win api-n keresztül (asszem). A progi dos-os kinézetű lesz, de full xp komatibilis (32bit, api ilyenek.) Nem tudom mennyire lényeg a "szép" gui.
(#) pakibec válasza eSDi hozzászólására (») Márc 26, 2006 /
 
Köszönöm a leírásokat!

Már egy jó részét átnéztem, nagyon hasznosak! Még mindig elég szokatlan, hogy "event"-eket kell programozni, nem a szokásos módon programot írni, de már túl vagyok az alap progikon.

Amit tulajdonképpen szeretnék, az egy alacsony frekis oszcilloszkóp (nem részletezem, mert van külön topic rá), lényeg, hogy a com porton bejövő adatokat grafikusan kellene megjeleníteni. Már van 1-2 ötletem, de előtte kell egy halom tesztprogit írni, hogy lássam, hogy is működik ez az egész.

Körülnézek majd a neten "help" ügyben, biztos fent van valahol. Azért nem ártana átnézni a pontos leírást a VB6-ról, gondolom sok ötletet lehet meríteni belőle.

Báddzso: Elsősorban a működés a lényeg, persze jobb szeretném "windows"-osra megcsinálni. Ettől függetlenül érdekelnek az alternatív megoldások.

Üdv.
(#) Báddzsó válasza pakibec hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
minek akarsz írni ilyen progit? Van egy halom a neten. Sorosporti, párhuzamosporti, hangkártyás...., kacsolási rajzokkal... Googlebe keress rá: pc oscilloscope
bár nem tudom, ha van valami különleges szándikod a jelekkel a nézegetésükön kívül akkor lehet, hogy írnod kell progit.
(#) pakibec válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
A proginak különlegesnek kell lennie, mert egy EKG lenne a végcél, nem egy síma oszcilloszkóp. Egyébként a letöltött progikhoz sokszor kevés a doc és nem mindig lehet tudni, hogy milyen bemeneti értékeket várnak el.
(#) Báddzsó válasza pakibec hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
és miért olyan külöleges egy ekg? Miért nem jó pl egy sima hangszerkesztő prg. pl GoldWave, azzal fel lehet venni (hangkártyán kereszül, nem sorosporton) több órányi(napnyi) hangot.
(#) pakibec válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Az ekg-nál nem a szívhang felvétele a cél.

A szív elektromos tevékenységét kellene rögzíteni. Ez kb. annyit takar hogy a Sinus-csomótól kiinduló ingerület egy speciális vezető rendszeren keresztül az un. szívciklusnak megfelelően aktiválja a szívizomzatot, és ez a folyamat egy un. dipólus momentumot hoz létre, vagyis egy elektromos erőtér keletkezik. A cél ezen erőtér felszínre vetülő vektorkomponenseinek mérése.

Gondolkoztam én is hangkártyás megoldáson, de nem ismerem pontosan a hangkártya jelszintjeit és nehéz lenne az illesztés. A másik gond, hogy jó lenne ha a kezelőfelület tudna néhány alapdolgot, esetleg ritmusanalízist, és ez szerintem csak saját progival megoldható.

Persze készen is lehet venni, úgy 600ezerért
(#) Ernőke válasza pakibec hozzászólására (») Ápr 15, 2006 /
 
nem tom aktuáli e még a kérdésed de vezérléshez,megszakitáshoz én csak a Q-bacic-et használtam még és bevált.Elavult ugyan de működik elég jól.Üdv Ernöke
(#) pakibec válasza Ernőke hozzászólására (») Ápr 15, 2006 /
 
Sikerült megoldanom a dolgot, végül Visual Basicben írtam a PC-re progit. Mega8-as avr-rel kommunikál a számítógép (ezt Bascom-mal programoztam).

Azért kösz a tippet!
(#) Lucifer válasza pakibec hozzászólására (») Aug 7, 2006 /
 
Sziasztok!
A problémám nem pont idevág, de nem szeretek új topikot nyitni. RS-232-n kellene beszélgetni egy PIC-el.
Egyelőre már annak is örülnék ha adatot tudnék fogadni a PIC-ről.
A max232-es kapcsolás már kész.
63 Voltos 10UF-os kondik vannak benne.

Következőképpen működik:
-Megkapja a tápot az IC, soros port 2. lábán megjelenik
-8,8 Volt. Ha felhúzom a TTL jelre, akkor is ugyanez a helyzet.
-Ha 0-ra húzom akkor +8,8 Voltot ad ki a gép RX-e felé.

Szóval valószínűleg nem ő a ludas. Hacsak nem kell a gépnek min. -11 illetve +11 volt.

PIC programozást oshonsoft féle BASIC-el űzöm.
Van benne 2 féle direktíva is az UART átvitelre.
Szoftveres, illetve hardveres.
300 as bauddal próbáltam hardveresen, majd szoftveresen is.
Sajnos eredményt nem sikerült elérnem. Próbáltam a BASIC beépített soros port termináljával, Realtermmel is a capturet, de semmi. A PIC lábán feszmérővel stabil 5-voltot tudk mérni. Szkópom nincs, így nem tudom, hogy a PIC-ből nem megfelelően jön le a jel, vagy a MAX kimeneti feszültsége nem elég.

Gondolom sokaknak van itt készen MAXos áramköre, megtenné nekem valaki,hogy mér egy kimenőfeszt rajta?
(#) eSDi válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 7, 2006 /
 
Ha vársz egy keveset akkor megméregetem....
De azért megnézném azt a forráskódot, mert nekem elsőre kifogástalanul müködött 57K-val is.

Visszatértem hamvaimból!
(#) Pavel válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 7, 2006 /
 
Szia nekem ezzel a kóddal műxik:

Dim i As Byte
For i = 1 To 255
Serout PORTC.6, 9600, "Number: ", #i, CrLf
Next i
End

Nekem, ezzel a kóddal működött. Szimulátorban próbáltad? ott működött?
(#) eSDi válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 7, 2006 /
 
a +-8.8V az tökéletesen megfelel. elvieg +-3 és 15V között lehet, ha jól emlékszem a Soros vonalon a fesz.
(#) eSDi válasza Pavel hozzászólására (») Aug 7, 2006 /
 
Teljes mértékértékben működött mindenhol!
Nah ezzek a kóddal lesz a baj! Ez a Kód SRTING-et küld és azért nem nagyon akarja semmien progi látni a PC-n, mert azok alapba byte-ot olvasnak.

Serout PORTC.6, 9600, #i

így próbáld! így szerintem jó lesz..
De mindjárt keresek egy sajátot ami tuti, hogy működik.
(#) eSDi válasza eSDi hozzászólására (») Aug 7, 2006 /
 
Hopp! Most nézem! Nem is Lucifer írt vissza!
Nah, nem baj....
(#) Pavel válasza eSDi hozzászólására (») Aug 7, 2006 /
 
! jah "stringet" küld, de karakterenként (ASCII) , szerintem az nem lehet baj , nekem működött..
Következő: »»   1 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu