Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fluoreszcens kijelzők (VFD) használata
 
Témaindító: eSDi, idő: Márc 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 45
(#) Stewe hozzászólása Márc 17, 2018 /
 
Hozzájutottam három TESLA NS-114 DRO-hoz, aminek az a hibája, hogy "áthallás" van a szegmensek között, a nem aktívak is derengenek halványan, ezért nem elég biztos a leolvasás. Volt már valakinek hasonló problémája? Arra lennék kíváncsi, hogy ez a "csövek" belső elhasználósásának következménye, vagy csak a meghajtó áramkör lehet szennyezett, és kúszóáramok okozhatják a problémát? Jelentős por nem látható, és a kifúvás nem hozott semmi eredményt.
(#) zolee1209 válasza Stewe hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Szia!
Amennyit kísérleteztem anno VFD-vel, a derengést inkább a nem megfelelő meghajtásnak tudnám be. A szegmensek biztos kikapcsolásához azokra a fűtés-katódtól negatívabb feszültséget kell kapcsolni. Ez elérhető katód ellenállással, vagy külön negatív táppal. Láttam olyan csövet, aminél ezekre nem volt szükség, mert a szegmens GND-re kapcsolásával sem volt derengés. A cső elhasználódásával inkább a fényerő csökken a gyakran használt szegmensek esetében, arról nem tudok, hogy derengés alakulna ki.
(#) szabi_zoli82 hozzászólása Márc 17, 2018 /
 
Sziasztok! Lehet hogy a topikban volt már szó erről, de nézzétek el nekem hogy nem olvasom át az összes kommentet. Adott egy Dune Base 3D média lejátszó, melyben VFD kijelző is van. A kijelző fénye kevesebb mint egy év után lecsökkent. Még látható, és lehet hogy a vásárlásnál sem volt már 100%-os. Ezek a készülékek kb 3-4 évesek maximum, nem normális a kijelző fényerejének ilyen szintű gyengülése ennyi idő után. Van valami mód a kijelző fényerő visszaállítására vagy már ezek is hitvány minőségben készülnek? Holnap tervezem a tápot átnézni hogy milyen feszültségeket is kap a kijelző. Addig is hasznos lehet néhány ötlet. Köszönöm!
(#) Feri007 válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 1
 
Érdemes kicsit megismerni, hogy működik a VFD.
Legjobb anyag - angolul se találtam jobbat-: VFD működése
Érdemes a feszültségeket ellenőrizni.
Ha azok rendben, valószínű, emissziószegény a cső. Mérsékelt túlfűtéssel lehet rajta segíteni.
Olvasd vissza azért a bejegyzéseket!
(#) szabi_zoli82 válasza Feri007 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Tegnap volt időm végigolvasni az összes kommentet. Számomra releváns infó elenyésző számban volt. Nekem a javítás a célom. Amit tegnap néztem a készüléken, hogy amikor elindítom és több infó van a kijelzőn mint az óra, akkor pulzál a kijelző. Mint ha nem lenne stabil a tápja. Ezen próbálok elindulni, a tápfeszeket végigmérem, és a gyanús kondikat kiforrasztom és kimérem. Készítettem képeket a kijelzőről, nem egyszerű AC-s a fűtése természetesen.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018

IMG_2627.JPG
    
(#) Stewe válasza zolee1209 hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Akkor a meghajtó áramkört fogom végigmosni.... mert egy tranzisztor bázisán inkább zavar a szennyezés, mint a szegmens kimeneten.
A fényerő azonos a soha nem használt első digitnél, és a jobb szélen is.
Ez egy változó fényviszonyokra tervezett ipari kijelző, kapcsolást sajnos nem tudtam szerezni, de visszarajzolom.
(#) Tozo1 hozzászólása Ápr 3, 2018 /
 
Sziasztok!
Elmúlt kb 1-1.5 évben szépen elhalványodott a médialejátszóm kijelzője. Lenti képeken nem látszódik de élőben már gyenge fénynél is olvashatatlan. Az "S" betű jobb alsó függőleges része megfelelő fényerősségű. Esetleg valakinek ötlet, hogy mi lehet a hiba?
Köszönöm előre is!
Zoli
(#) Tozo1 válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Szia,
látom Te is egy Dune lejátszóval küzdesz...
Zoli
(#) elektroncso válasza Tozo1 hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Én akkor találkoztam hasonlóval amikor a VFD anódfeszültségét előállító táprészben zárlatos lett a szűrőkondenzátor és ennek köszönhetően leégett az előtte lévő soros ellenállás. Alig látszódtak a szegmensek a kijelzőn. Esetleg nézz körül ezen fokozatban. hátha. Bár nem ismerem a típust.
Következő: »»   45 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu