Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   57 / 94
(#) KKobra hozzászólása Márc 2, 2017 /
 
Még nem olvastam végig a fórumot (meg fogom tenni) Segítségre van szükségem egy Forrasztóállomás okosításához, bövítéséhez Ebből létezik sokkal komolyabb változat ami tudja kezelni a sima forrasztó pákát és a levegős fejet is a kompresszor része tulajdonképpen megegyezik ezzel. Kellene egy jó vezérlés és lehetne egy szuper forrasztó állomásom ami minden jót tud
(#) Wuti91 hozzászólása Márc 3, 2017 /
 
Üdv Mindenkinek!
Az a problémám, mint azt a képen is lehet látni hogy a hőmérséklet maxon van 450°C de a páka fejnél csak 270°C körül van a hőmérséklet. A garancia lejárt már egy éve. Mi lehet a probléma és mennyire komoly, ,mert így nem tudok vele forrasztani.
Köszi előre is!!

DSC_0194.JPG
    
(#) Kovidivi válasza Wuti91 hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
Egyik lehetőség, hogy a fűtőelem túl lett hevítve, és már nem tudja felfűteni a pákát jobban. Másik, hogy a vezérlésben van probléma. Adj fix feszültséget a pákára, és nézd meg, fel tud-e melegedni megfelelően.
(#) KKobra válasza Wuti91 hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
ÁÁ nem annyira nagy a baj!! nézd meg a csatlakozó dugó érintkezését kontakt hiba
a másik takarítsd ki finom csiszpapirral a pákahegy helyét hogy át tudja venni a hőt a betéttől
Nekem is ilyen van találkoztam már a hibával
(#) tbarath válasza Wuti91 hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Az a hegy, az tuti jó?
Mert a jó minőségű kép alapján van ott egy 1-2 centis hosszúságú hegy, aminek az átmérője megfelel a hőelem mérőcsúcsának átmérőjével, ami 1-2 mm-nél nem lehet több...
(#) Wuti91 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
A csatlakozónál nem volt kontakt hiba de a betét eléri azt a hőmérsékletet (ahogy azt a képen is lehet látni), ráraktam egy új hegyet azzal már 380 °C-ot elértem, de egy két forrasztás után megint csak 290-300 °C és a betétet is megtisztítottam finomcsiszolóval. Viszont a betét hossza 22,9 mm de a hegy mélysége ami rámegy a betétre ott 24,9 mm. Ez ilyen vagy a betét beljebb csúszhatott?(finoman mozgattam de nem mozdult se ki se be)
(#) Csupasz válasza Wuti91 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Valószínüleg a betét beljebb csúszott. Pontosan ki kell mérni a hosszát, mert ha a páka végében lévő törésgátló kicsúszik, kihúzza a fűtőbetétet.(De a vezeték is kihúzhatja, ha megakad).
(#) KKobra válasza Wuti91 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
én tettem bele egy hármas réz alátétet
(#) Wuti91 hozzászólása Márc 9, 2017 /
 
Megvan a probléma a betét volt beljebb csúszva.
(#) KKobra hozzászólása Márc 10, 2017 1 /
 
Minden kedves fórumtársamnak köszönöm a sok segítséget
Gimnáziumi útravaló!
"Ha problémátok van oldjátok meg magatok"
(#) proli007 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Hello! " Kellene egy jó vezérlés és lehetne egy szuper forrasztó állomásom ami minden jót tud"
Őszintén szólva, nem tudom mire gondoltál. Van egy állomásod, amiből van komplikáltabb jószág is. Arra szeretnéd átalakítani. De ha valakinek nincs ilyen, meg azt sem tudja mi van benne, akkor miből gondolod, hogy egy kész megoldással tud előállni?
Csak akkor tud valaki segíteni, ha Ő maga is járt ilyen cipőben, tudja mit szeretne és kidolgozott már egy kész megoldást. Valamint segíteni is tud és akar is.. Egyéb esetben?
Egyébként az útravaló életszerű, nem lehet mindig a sült galambot várni. Vagy is lehet, de nem biztos hogy már repképes..
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017
(#) tbarath válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Nem érted. A mi k**** a*****at hogy nem találtuk ki h mit is szeretne és nem toltuk elé a kész megoldást.
Ennyike.
(#) KKobra válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Bocsánatot kérek de nem komplikáltat szeretnék. Azthiszem egy forrasztásnál lényeges információ hogy hány fokos a páka hegye vagy a levegő hőmérséklete. Ha ezt valaki úgy gondolja hogy nem fontos akkor nekiáll bádogos forrasztó szerszámmal elektronikát forrasztani.
Én kitaláltam hogyan miként lehet megcsinálni az átalakítás. Kettő fontos részletet nem tudok megoldani.
1, A levegős fejben lévő hőérzékelőt ileszteni például Attila86 , vagy vicsys forrasztóállomásához.
2, Nem tudom a fűtőbetét (a levegős páka esetén) hőmérsékletét feszültség szabályozásával vagy a betét ki be kapcsolgatásával kell szabályozni
A levegő mennyiségét és a kompresszor működését nem kell átalakítani
Olvasgattam a fórumot és vannak, voltak itt akiknek ezen változtatások nem jelentenek problémát.
Úgy érzem nem kértem nagy dolgot vagy lehetetlent.
(#) Csupasz válasza tbarath hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Azért ennél egy picit árnyaltabb a dolog. Az oldal neve: Hobbyelektronika. Tehát aki itt fenn van, az nem mindenki ( sőt a többség ), nem profi. Én is sok év kihagyás után kezdtem újra, és bizony alap dolgok még most is hiányoznak a tudástáramból. Igencsak jól tud esni, ha valaki segít ezekben a kérdésekben. Sok segítőkész szaki van ( pl.proli007), akitől sokat tanultam.
Viszont a másik oldal is igaz, hogy ha nem kaptunk valamihez segítséget, annak biztos oka van. Tudni kell azt is tolerálni.
(#) tbarath válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Elnézést kérek a "kirohanásomért", de banyek, ha kérdezel és nem kapsz választ, akkor nem kapsz választ. Igazából azt is meg lehet köszönni ha valaki csak elolvassa a kérdést és elgondolkodik rajta, mert itt mindenki a saját szabadidejét áldozza másokra, ingyen. És itt nagyon jó a közösség, nagyon sokan nagyon sok időt és energiát szánnak arra, hogy segítsenek a többieknek.

És ahogy látom itt azt szeretné a kérdező hogy egy 15 ezerért vett állomást felokosítson egy 25 ezres szintjére, és ha ebben a társaság nem tud segíteni, akkor szerintem az rossz válasz, hogy mindenki menjen a fenébe. Nagyon rossz válasz.

(Egyébként én teljesen amatőr vagyok, és én is nagyon sokat tanultam másoktól, akik csak tiszteletet és köszönetet érdemelnek azért a rengeteg segítségért, amit itt másoknak nyújtanak.)
(#) tbarath válasza KKobra hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
A páka hegyének nem tudod a hőmérsékletét. A fűtőbetétben van egy hőérzékelő, csak annak a jelét tudod vizsgálni, a páka hegye ettől jelentősen eltérhet.

És a kérdéseidre:
1. a hőérzékelőről ki kellene találni hogy PTC vagy k-típusú hőelem van benne, a kettő nagyon más és más áramkör kell hozzá.
2. a fűtőbetét általában kapcsolgatva van (lehet PWM vagy "on/off" megoldás is), de nekem nincs ilyen pákám, nem tudom megnézni.

Egyébként jól gondolom hogy az egész vezérlést akarod kidobni, és sajátot csinálni helyette, ami kezelné a levegős pákát is, pontosabban annak a fűtését?

Mert simán lehet az állomás nem bír el két pákát, szóval azt is átalakíthatod.

Szerintem a legegyszerűbb az lenne, ha építenél egy külön állomást külön táppal (amelyik neked szimpatikus), aminek a hőmérséklet beállítását a jelenlegi állomás heater potijáról vennéd. És ha elfér akkor fizikailag is beteheted ebbe a házba.
(#) proli007 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Hello! Én mindössze azért írtam, hogy elmozduljon a dolog a holtpontról. Mert korreket választ igazából csak konkrét kérdésekre, igényekre lehet adni, ismeretek alapján. Általánosságokra nem igazán.
1, Vagy is ismerni kellene, hogy mi is a feladat amit meg szeretnél oldani. Valamint az ehhez tartozó kiindulási alapadatokat. Tehát ha hőfokszabályozásról van szó, akkor ismerni kell a fűtőbetét teljesítményét ellenállását vagy működtető feszültségét és nemét. Vagy is hogy mivel táplálod, mi áll rendelkezésre. Ezen túlmenően (ami már szóba került) a hőérzékelő típusát (NTC-PTC-TC). A beállítandó hőmérsékleti tartományát. Mert ha ez nem áll rendelkezésre, nem lehet megmondani hogyan illeszd valamelyik szabályzóhoz.
2, Minden szabályzókörnek van szabályozási eltérése és ingadozása. Hogy ezek közül számodra mi a megfelelő, azt igazából próbával tudod eldönteni. Nyilván egy kétállású szabályzónak nagyobb lehet az ingadozása, mint egy arányos, vagy PI vagy PID szabályzónak. Csak kérdéses, hogy mennyi a megtérülő energia egy ilyen feladatnál. Mert van egyéb már tényező is, pld. a hőtehetetlenség vagy a reakció idő stb.

Természetesen nem kizárt, hogy lehet itt olyan aki már foglakozott ezzel, vagy ismeri a problémakört és sajátosságait. De arra kisebb esélyt látok, hogy pont az általad vásárolt eszközt ismeri, mint arra hogy tud valaki segíteni, ha ismeri az igényeidet és a feltételeket. Ha Te közreműködő vagy a saját problémád megoldásában, akkor lehet hogy hamarabb célba érsz..
(#) KKobra válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Már megépítettem Attila86 forrasztóállomását és korrektül működik is. Most kaptam egy qrva nagy dobozt amiből lóg egy cső a végén egy levegős páka. Belenéztem a dobozba és kezdem érteni miből gazdagodnak meg egyes emberek.
Adott egy láda rajta 2 tekergető meg egy kapcsoló benne egy akváriumhoz való kompresszor egy gyufásdoboznyi elektronika és a dobozbol egy tömlőn lóg egy levegős forrasztó fej. Hogy ezen a sz...r on mi kerül 30 ezerbe csak a jó ég tudja
Elektronika mit tesz ha mint írod kapcsolgat. Akkor mi tesz az elektronika a beállított ütemben kapcsolgatja a főtőszálat a másik tekerő pedig a kompresszor feszültségét szabályozza.
ilyen hogy hőmérséklet kijelzés meg hogy szabályzás na az nincs. A fejet szétszedtem az sem egy atomreaktor! mi is van benne ? Egy megfelelően kialakított fűtőbetét és ennyi
Ehhez képest ti itt a fórumon ezerszer komplexebb áramköröket építettetek.
Arra gondoltam hogy ha már van egy forrasztóállomásom ami tökéletesen megfelelő nekem mellé teszem még ezt a levegős akármit akkor már nem férek el az asztalon
Levegős ládában kényelmesen elfér a sima forrasztóállomás táppal mindenel együtt akkor mi ért ne tegyem bele? és ha már ott van egy adott vezérlés akkor miért is ne kezelje a levegős részét is ?
De még egyszer bocsánatot kérek ha valakit megsértettem. Én azt hittem hogy itt is "beszélgetünk" ötletelőnk uram bocsás meg de érdeklődünk a másik munkája problémája felől.
Végig olvastam a fórumot mostan ra már és nem egészen ezt látom sajnos.
És ismét csak bocsánatot kérek nem szándékoztam megbántani senkit
(#) Chipmunk1960 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Talán próbálkozz a "Elektronikában kezdők kérdései" rovatban, s ha nem érted, ismételd meg az 1. évet....
(#) Zsolt50 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Nem bocsánatot kell kéregetni és nem durcázni kell. Leírták már páran, de neked nem megy át a lényeg. Az első, hogy próbálj meg anyanyelvünkőn helyesen írni és fogalmazni. Énsem és senki sem tökéletes, de nyugodtan jelentkezzen aki az előző hozzászólásodból azonnal megértette, hogy mit is akarsz.
Válaszoltál proli007 hozzászólására, de az ott felvetett dolgokra nem. Illetve egyetlen egy részletére csak.
Vettél egy készüléket és szapulod. Amikor kinézted, tudatában voltál az árával, analóg voltára, kijelző nélküliségére, stb. A te döntésed volt a megvétele. Számolj utána (magadban) mennyiből tudnád kihozni, elárulom nem a te készülékedtől gazdagodott meg a gyártó. Fele árért, negyed méretben, más kialakításban van digitális hőmérséklet kijelzéses, nyomógombos állomás.
Amit te átalakításnak gondolsz az egy komplett és komplex ÚJ készülék. Ha jelentősen eltér a két páka akkor eleve nem tudod egy vezérlőről meghajtani. Használhatóság miatt is jobb ha külön vezérlés, külön beállítás van, akár párhuzamos használattal. Magyarán a házat és talán a trafót kivéve ugyanúgy két készülék lesz.
A linkelt készülékben elvileg hőérzékelős fűtőbetétnek kell lennie. Ebben a fejben a fűtőszálon és a hőérzékelőn kívül semmi más nem is kell. Több százezer forintba kerülő készüléknél több esetben ugyanennyi van vagy még ennyi sincs.
Remélem a fentiekből levontad azt a következtetést, hogy ez nem egy ellenállás csere lesz, ezt előtte meg kell tervezni. Ha van hozzá kitartásod itt sok ötlethez és segítséghez juthatsz ha megfelelően kérdezel és lesz elég kitartásod mind időben mind pénzben.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2017
(#) Zsolt50 válasza Zsolt50 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Mégegy fontos dolog. Ha az állomásodban a hőérzékelős fűtőbetét van (annak kellene lennie) akkor egy egyszerű és olcsó vezérlés csak abban különbözne a mostani állapottól, hogy kijelzi a hőmérsékletet. Ez ugyanúgy csak és kizárólag tájékoztató adat mint a potméter állása. Ha valamivel bekalibrálod (plusz költség) akkor már jobb lesz a helyzet. De még így se várj el 10-30 foknál pontosabb hőmérséklet stabilitást. Ennél pontosabbra (szerintem) alkalmatlan az alap hardware.
(#) KKobra válasza Zsolt50 hozzászólására (») Márc 12, 2017 1 /
 
Lehet neked van igazad . Csak tudod más dolog az ha te elmégy vásárolni és anyagi okokból nem veszel meg valamit. Mercédeszt szeretnél de csak trabantra telik. És megint más ha ajándékba kapod
Mondjam azt nem kell?
Ez van ezzel kell beérni.
Ne haragudjatok de ez nem Hobbielektronika? Nem arról szól a dolog hogy megépítem magamnak?
Lehet tényleg rossz helyen járok?
(#) KKobra válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 12, 2017 1 /
 
Köszönöm a kedvességed!
Ekkora segítőkészséget nem is reméltem
(#) Kovidivi válasza KKobra hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Komplett dokumentáció nincs, amit csak össze tudsz építeni. Leírtad a kulcsszót, "megépítem magamnak", amihez hozzá jön még az is, hogy megtervezed/átalakítasz egy analóg kapcsolást, hogy tudja kezelni a te hardware-ed. Én követem a témát, de ha kisebb részekre szednéd a problémádat, és csak arra konvertálnál, sokkal könnyebb lenne, mint hogy van egy állomásom, ami nem jó, és legyen belőle kijelzős dupla állomás. Ehhez egyszerűen nincs mit hozzá szólni.
(#) KKobra válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 12, 2017 1 /
 
Nem is komplett dokumentációra számítottam. Végig olvastam a 59 oldalt. Van aki foglalkozott a levegős páka témakörével és említette hogy meg is építette.
Sima forrasztó állomás építése a téma de oldalakon keresztül kapcsolóüzemű táp építésével foglalkoznak aminek ugye nem sok köze van a forrasztóállomáshoz.
Jó tudom hogy jobb egy digitális táppal üzemeltetni a forrasztóállomás.
De hogy csak akkor szólnak a témához hozzá ha provokálom a társaságot különbem le...
Mindegy!
Meg fogom oldani a problémát ha nem ennek a fórumnak a segítségével akkor kapok máshol segítséget. És remélem nem ugranak a torkomnak rögtön.
De kaptam némi infót egy itteni fórum látogatótól amivel el lehet indulni.
De ha itt a nyilvános fórumon senki nem kíváncsi a megoldásra akkor remélhetőleg az ő privát segéltségével eljutok a projekt végére.
(#) Massawa válasza KKobra hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Nem gondolod, hogy Don Quijote szerepébe játszottad magad?
Pl. hogyan lehetne a hölégfuvo kiáramlo hömérsékletét mérni. ( megsugom egy lézersugaras hömérövel egyenesen a felületen amit melegitesz).
Szoval jobb lenne, ha leszállnál a magas lóról, mert arról nagyon könnyü leesni. Az irásaidbol az olvashato ki, hogy fogalmad sincs a dolgokrol (amikröl beszélsz) és mégis másokat akarsz kioktatni.
Szoval, ha valamit meg akarsz oldani, ahhoz elöször neked kéne némi elképzelésednek lenni, amit itt meg lehet vitatni.
De neked eddig semmid sem volt ( kioktatáson kivül), ezért nem is jöttek az ötletek, mert másoknak soha nem voltak ilyen gondjai, sem a pákákkal, sem a hölégfuvokkal. Azt se felejtsd el, hogy ezek szerszámok, amikkel itt rengetegen naponta dolgozunk, azaz alapbol még a legolcsobbak is teljesitik az elvártakat. Csak te akarsz ebböl disszertácios munkát csinálni.
(#) nyuszis2 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Nagyon nem mennék bele ebbe a beszélgetésbe legalább is amíg ebben a stílusban nyomod.
Én építettem magam hot air gun-t minimális elektronikai tudással, az 1. képen látható pákát szereztem be ebay-en, aköré építettem egy digitális szabályzást és kijelzést. Minden infót a netről szedtem össze, kérdeztem is, de odafigyeltem a stílusra, igaz főleg orosz oldalakon van ez a téma kifejtve, mivel ott is cost sensitive a célközönség, tőlünk nyugatabbra megveszik készen, nem barkácsolnak.
A tiéd feltehetőleg így néz ki szétszedve mint a 2. képen.
Az egyik pár kábelen megy a 230 V a másik pedig a hőérzékelés. Azt, hogy milyen hőérzékelő van benne, úgy tudod ellenőrizni, hogy megméred az ellenállását. Ha 50 Ohm körüli szobahőmérsékleten és rákapcsolva a fűtőszálra a 230-at növekszik akkor PTC. Ha nem ez történik, akkor nézd meg a feszültségét mV-ra állítva a multimétert. Ha a fűtőszál izzítása után növekszik pár mV-al, akkor hőelemmel van dolgod.
A fűtőszálra az áramot ki be kapcsolással tudod adagolni digitálisan, vagy dimmer-elni lehet, az a szebb megoldás, erre itt egy digitális megoldás én ezt építettem meg. Ez pedig egy videó egy hot air gun handle-ről, ugyan itt a levegőt ...nolyan (be lehet kacsolni a youtube-on feliratozást és akkor érthetővé válik)
Ez pedig egy tipp, hogyan lehet thermoelemet mérni mikrovezérlővel
(#) Moderátor hozzászólása KKobra hozzászólására (») Márc 14, 2017
 
IV. Ne követelőzzünk. Mindenki önszántából és szabadidejében fórumozik, így legyünk türelemmel és vegyük figyelembe, hogy kérdésünkre a választ mindenki puszta szívességből, saját idejét feláldozva ír.
VIII. Ha nem kapunk választ? Ha a kérdésünkre nem kapunk választ, akkor ne türelmetlenkedjünk. Először nézzünk magunkba, lehet hogy a kérdésünk értelmetlen. Előfordulhat, hogy a kérdésünk túl nehéz, és az sem ritka hogy a feltett kérdésre már egymilliószor született válasz, így ezért nem kapunk egy egymillió-egyediket.
(#) Ge Lee válasza KKobra hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Amit szeretnél az két külön dolog, ahol egy dobozban van is mint pl. ennél, ott is két egymástól teljesen független szabályozó van a dobozban.
Én építettem már pákához valót is, és most raktam össze a meleg levegőst. Ha a páka nem 24V-os hanem 230V-os akkor sem jó egyik szabályozó a másikhoz, plusz a meleg levegősnél nem csak a fűtőszál hanem a ventilátor fordulata is állítható, meg van benne egy REED relé ami ha a tartójában lévő mágnes közelében van akkor pár másodperc múlva leállítja a pákát.
Erről a pákáról van szó, és a hozzá való vezérlőről.
De nem nagyon éri meg építgetni, mert hiába van meg 8000Ft-ból, kell még hozzá egy 24V-os és egy 9V-os szekunderű trafó, meg valami doboz amibe belerakod. Komplett készen pedig meg lehet venni 15000Ft körül az ebay-ről, de itthon is kapni már 25000 körül.
(#) KKobra válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Igen tudom hogy két különböző dolgot akarok egy dobozban (kisebb helyet foglal el az asztalon)
a vezérlés is többé kevésbé függetlennek kell legyen.
Mint írtam kaptam egy levegős állomás ami szó szerint fapados.
Van benne egy kompresszor, natur vezérlő ami a levegő mennyiségét vezérli és lehet a páka hőmérsékletét állítani úgy találomra és a fej. Amiben csak egy betét van semmi hőérzékelő csak egy sima fűtőbetét.
Nem csak azért építek meg valamit mert nem tudnám megvenni. Ez a hobbim nem attól lesz számomra értékes mert drága hanem hogy én építettem meg.
Persze ****** jó lenne ha meg is tudnám tervezni magamnak de csak egy "Hülye" Gázkészülék szerelő vagyok

Fejezd be az alpári szavak mindenfajta használatát az oldalon! sz.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
Következő: »»   57 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem