Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   68 / 81
(#) 06smici hozzászólása Márc 16, 2017 /
 
Sziasztok!
A folyasztószer lemosásával én is nagyon sokat szenvedtem és még most sem igazán sikerült megtalálni a legjobb megoldást rá. Alapvetően No Clean fluxot használok, de ennél is néha rövidzár marad a nyákon amit a lemosás megold. Kifejezetten erre a célra való nyáktisztító sprayt használok, aminek kefés a vége. Viszont nagy problémám, hogy a flux egy részét leszedi de a maradékot csak elkeni a nyákon és ragad minden utána. Mostanában egyre jobban gondolkodok rajta, hogy beruházok egy kis ultrahangos mosóba és izopropil alkoholos fürdővel takarítanám le. Szerintetek ez működhet, valaki próbálkozott már ilyennel?
(#) balazs19 válasza marty9228 hozzászólására (») Márc 16, 2017 / 1
 
Köszönöm szépen a válaszokat(Massawáét is), a megoldás tényleg egy jó minőségű 3m cellux lesz.
A lábak sajnos nagyon rövidek, elhajtani nem lehet őket, és az egyik videóban egy fehér csirizszerő anyagot nyom a tetejébe. Az a megoldás nem nagyon tetszett, a cellux meg idővel cserélhető, ha elkopik. Van valami tapasztalat, hogy a cellux nem szedi föl a nyákról a fóliát?
Amit szeretnék még kérdezni, hogy a denszeszben oldott gyanta oldatban marad, illetve hogy kéne azt tárolni? Nem detonál bele a fecskendőbe?
(#) Massawa válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Cellux (stb) nem lesz jo, mert az az egész gombot ragasztja. Igy minden nyomásra sinylödik a ragasztás. Szerintem a ragasztonak csakis a gomb alját szabad fognia ( annak kell mozdulatlannak lennie). A melegragaszto is jo erre akár a NYÁK másik oldaláról is. A gomb rugalmas, mozgo részére ne jusson ragaszto - sem kivül, sem belül.

A gyantát egy jol zárodo tégelyben évekig lehet tárolni (valamikor film dobozokban, vagy gyogyszer dobozkákban stb. Nekem már talán 10 éves az ilyen oldatom és semmi gond vele.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2017
(#) balazs19 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Na, most jól elbizonytalanodtam(
(#) Massawa válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 16, 2017 / 1
 
Nézd a celluxxal rosszat nem teszel, legfeljebb tapasztalatot gyüjtesz. Ha nem válik be, még mindig megragaszthatod rendesen.
(#) Petjaa válasza ati790731 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Szia!
Csak nem VP30 FET csere? Ebbe már én is belefutottam. Azt a vékony vezetéket nekem sem sikerült forrasztani. A panelra úgy sikerült forrasztani, ahogy már említették, hogy szikével óvatosan megkapargatod, majd folyasztószerrel megspékelve lehet hozzá forrasztani. A vékony vezetéket én speciel kicseréltem egy eres vezetékre.
Üdv Petjaa
(#) ati790731 válasza Petjaa hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Szia!
Ez vp44, de a lényeg ugyan az!
Te milyen fet-et tettél bele?
Folyasztószert milyet vegyek hozzá, mert ami nekem van (fehér krémszerű) azzal nem megy.
(#) balazs19 hozzászólása Márc 16, 2017 /
 
Erről valami vélemény?Zd-912
Főleg a meleglevegős része érdekel.
(#) kissi válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Szia!
Az iskolában 3-ból 2-nek elromlott a vezérlése 2 éven belül és javíthatatlan ( nem tokozott vezérlő, hanem "macsával" leragasztott !) ! Ja, és nem sokat mentek...!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2017
(#) balazs19 válasza kissi hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Ez jó hír, mert most egy csomót spóroltam. Nagyon ráizgultam, mert olyan szép,meg sok gomb van rajta, de évi egy-két ellenállás arrébb forrasztásához luxus.
Köszönöm szépen a gyors reagálást!
(#) kissi válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
(#) usane válasza kissi hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Pedig anno én is szemeztem valami ilyesmivel, lehet nem pont ez a típus volt, de úgy rémlik.Még jó, hogy nem vettem meg. Aztán Atten lett belőle.
(#) balazs19 hozzászólása Márc 18, 2017 /
 
Na, a tegnapi körutamon sikerült vennem kétféle gyantát gyanta 1, és gyanta 2, kiforrasztó pákát,0,25-ös ón, néhány pákahegy, a zd-931-es állomásomhoz.Ezektől kicsit megnyugodtam, hogy nagy baj nem lehet a hétvégén.
Amiben szeretném, hogy segítenétek, az az, hogyan lehet a gyantából és denszeszből megfelelő fluxot készíteni?
Pontosan mennyi gyanta kell mennyi szeszhez, azt lehet-e tárolni lezárt üvegcsében, illetve kicsapódik-e ,vagy valami.
Az állaga milyen legyen?
Felvitele, gondolom kis ecsettel történne.
Előre is köszönöm szépen a segítségeteket.
(#) Ge Lee válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 18, 2017 / 1
 
Dupla áron vetted, a 10 deka általában 500Ft körül van (nem elektronikai üzletben). De még az is nagyon drága, a hirdetési oldalakat érdemes böngészni, én 2500Ft körül vettem 1 kilót.
Nem denszeszben kell feloldani hanem izopropil alkoholban, azt szoktak itt hirdetni az apróban is. Hogy mennyi kell bele azt most fejből meg nem mondom, de ha elkezded feloldani látni fogod, 50%-nál biztosan kevesebb.
Úgy csináltam hogy fogtam egy kisebb zárható üveget (tormáét), és félig töltöttem izopropil alkohollal. Aztán a gyantát beletettem dupla zacskóba, majd a betonon kalapáccsal finoman porrá törtem. Utána ezt a gyanta port adagoltam az alkoholba, kevergetés közben. Látszik amikor már kezd telítődni, és nehezebben oldódik amit beleraksz. Ha nem raktál bele sokat bármeddig eláll anélkül hogy az alja bekeményedne, és mindig csak egy fecskendőnyit szívok ki az üvegből, amit éppen használok.
(#) balazs19 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Köszönöm, így fogok tenni. A gyanta ára az oldalon tévesen van, kb 300-400 forintért kaptam meg. Van olcsóbban is, de az + benzin, meg parkolás lett volna. Kipróbálásra elég lesz, aztán majd veszek nagyobb adagot is.
Az oldalt végigolvastam, és általában denszszt ajánlottak hozzá, az izopropilt pedig lemosásra.
Mindekettő van itthon, majd kipróbálom őket.
(#) balazs19 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Most látom, hogy a Ts-500-as gyantából, 2012-es gyártásút sóztak rám. Így tényleg drága lett.
Az állaga ilyen :mintha penészgolyók lennének benne. Nem tudom, ez kuka, vagy így is használható?
Amatőr voltam, nem néztem a lejáratot...
(#) Ge Lee válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Hogy mit sóztak rád azt én nem tudhatom, de a gyanta az így néz ki.

gyanta.jpg
    
(#) balazs19 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Kétfélét vettem . Az egyik olyan mint a Tiéd, azon nincs is lejárat, de a másik ami valami oldatban van, az lejárt 3 éve, az a gyanús.
(#) rascal válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 18, 2017 / 1
 
Ha érintetlen, akkor elvileg visszaviheted. Ha mégsem, vagy nem izgat, hogy bukod esetleg az árát, akkor szerintem próbáld ki.
(#) bbatka válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 18, 2017 / 1
 
Szerintem nincs ennek baja. Ez a TS500-as szerintem nem tiszta fenyőgyanta, adalékolt. Alkoholban feloldva ez a fehér valami kifog válni. Nem oldódik alkoholban. Legalább 10 éve ezt használom.
A mennyiségekről annyit, hogy szerintem nem érdemes sokat bekeverni egyszerre. Egy kontaklencse tartóban szoktam használat előtt annyit bekeverni amennyit ép elhasználok. kb.1 óra oldódási időt lehet hagyni, de kevergetéssel gyorsan oldódik. Nálam az arány kb. 3:1 az alkohol javára.
(#) balazs19 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Most vettem először. A használati utasítás szerint a gyártástól számított 2 évig használható. Ezt meg 2012-ben gyártották.Nincs tapasztalatom, hogy lejárat után használható-e.
A tiszta gyantán nincs lejárat, gondolom végtelenségig elég.
(#) usane hozzászólása Márc 20, 2017 /
 
Na mivel mindenki az IPA-t isteníti, mostmár megkérdem, miért jobb mint a denszesz. Azonkívül persze, hogy többszöröse az ára?
(#) Ge Lee válasza usane hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Nem vagyok vegyész, így csak a magam és mások tapasztalatára, valamint a szervizajánlásokra támaszkodva: amellett hogy közel sem olyan büdös, állítólag ez az egyetlen az alkoholok között ami maradványok nélkül szárad, azaz maradéktalanul elpárolog.
Azt is egy gyártásban jártas mérnöktől hallottam, hogy egyes gyártók (pl. Tektronix) nem is engednek mással "hozzányúlni" a mechanikus kontaktusokhoz, azok tisztítása során.
(#) Szárnyas válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Nem tudom mennyi az igazságtartalma, de egyes vélemények szerint azt Izopropil alkohol erősen rákkeltő anyag. Bővebben: Link
(#) kadarist válasza Szárnyas hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Hulda Clark téveszmés gondolatait ugyan miért kellett idetenni? Ha félsz a mesterséges alkoholoktól,akkor használj etil-alkoholt.
"Elfogyasztva, bőrön át felszívódva, belélegezve is mérgezést okozhat. Kevésbé mérgező, mint a metanol, vagy az etilénglikol. Átlagos testsúlyú embernél (kb. 70 kg) a toxikus hatása 15 g-nál jelentkezik. A májban acetonná alakul át. Mérgezési tünetek: fejfájás, kábaság, hányinger, hányás, acetonszagú lehelet, nagy mennyiségben eszméletvesztés, kóma."
(#) bbatka válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Én denaturáltszeszt használok régóta a gyanta felvitelhez és azt vettem észre mintha megmarná a réz felületét. Kézzel végig szoktam ónozni a nyákot és azt vettem észre, hogyha több nap telik el a maratás és gyanta felvitele után, akkor nehezebben megy az ónozás.
A múlt héten betértem a Festők boltjába. Gondoltam itt biztosan van valamilyen alkohol. Sokáig keresgéltem és találtam egy olyan terméket hogy:
Alkonek elektronikai mosó és tisztító. Összetétel:Etanol.
A gyantát oldja, de más tapasztalatom még nincs vele. Hamarosan le fogok mosni egy nyákot és majd beszámolok róla hogy használható-e.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2017
(#) Ge Lee válasza Szárnyas hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Még ha úgy is van, nem eszed meg, nem érintkezel vele közvetlenül, és ha vigyázol akkor még nem is lélegzed be, vagy csak nagyon keveset. Sokkal több rákkeltő (vagy olyan ami elvileg nem az, de műanyag így előbb utóbb mégis csak az) anyagot fogyasztunk szerintem közvetlenül az élelmiszerekben.
(#) Ge Lee válasza bbatka hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Most hogy mondod ebben lehet valami, mert ismertem egy két olyan kollégát régről aki az elkészült nyákot nem ónozta, hanem denszeszben oldott gyantával lekente. És ezek a nyákok egy idő után sosem rézszínűek voltak hanem enyhén barnák.
(#) balazs19 hozzászólása Márc 21, 2017 /
 
A D.I.Y. kisrádió elkészült,de csak fél siker Szólni szól, de a kijelző nem működik.
A százlábú ic forrasztásánál véreztem el, majd talán legközelebb.
Viszont találtam egy olcsó gyantaforrást: Budapest József krt 65 Azur vegyszerbolt . 20 dekát vettem 360 forintért. Ez még az unokámnak is elég lesz...
(#) silencezozo hozzászólása Márc 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem van, hogy forrasztásgátló lakkal bevont gyártatott Nyákról forrasztás után, mivel lehet tökéletesen lemosni a forrasztó ónban lévő gyantát.Úgy, hogy az alkatrészek közül is kijöjjön?
Próbáltam már denaturált szeszt, spirituszt de nem válik be igazán.
Illetve jobb volna inkább, ha gyanta mentes ónt és folyasztószert használnék és azt mosnám le?

Köszönöm.
Következő: »»   68 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem