Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   107 / 107
(#) ONKYOS hozzászólása Aug 12, 2022 /
 
Èn is kèszítettem kb, 20èvvel ezelőtt, oszcillátorokat, előszőr a CCIR, sáv vègère hangoltam be,majd az elejère, ,amikor már volt benne gyakorlatom,tranzisztor munkapont,beáll, +2-3fokozat, antenna illesztès,frekvencia tartás, gerjedèsek kiküszöbölèse,majd az egyes fokozatok erősítès beállítása,,stb, ekkor jött a műsorvevő áthangolása, 125MHz- 168MHz,re, valamit a frekvenciamèrő beèpítèse,anno piaci autórádiók,ilyennekkel kèszültek...
utánna következett,a moduláror fokozat,finomítása,az atviteli hangminősèg javítása,a zaj minimalizálása, az adó smd, ák, kènt is megbizhatóan működött,mindössze 3,7V- os Lithium akkuról...
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2022
(#) bitboy95 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Építettem már hasonló kapcsolásokat régebben, és egyikkel sem volt még ilyen probléma, hogy ilyen "soká" állna be a frekvenciára, akkor is max pár kHz-et mozdult el nem 1 MHz-t visszafelé.
Az erősebb vissza csatolás alatt mit értesz?
(#) feeling hozzászólása Aug 13, 2022 /
 
(#) pucuka válasza feeling hozzászólására (») Aug 13, 2022 / 1
 
A másik posztodban is közöltél egy leírást, ami nagyon hasonlít erre. Ebben legalább már csak 0,5 W kimenőteljesítményről van szó, ami feltehetően tudja is az áramkör. Azért ez még elég messze van a 10 - 20 W -tól.
Azért ebben is van félrevezető közlés, a 2N2219 nem RF tranzisztor, hanem gyors kapcsoló, de ettől még beválhat.
Ezesetben is probléma a frekvencia stabilitás, és a kisugárzott zavarszint, amire nézve nem tartalmaz a kimenet szűrő áramkört.
Az pedig, hogy tanya, vagy nem tanya, az senkit nem érdekel, ha nem engedélyeknek megfelelő a műsorszórás. Tudnod kellene, hogy zenék sugárzásánál is felmerülnek jogdíjak, amit a sugárzás esetén neked kell fizetni. (ezért is szükséges a médiatanács hozzájárulása is)
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2022
(#) Josi777 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Nekem egy fizikai kísérlet megismétléséhez kéne nagyfrekvenciás elektromágneses teret előállítani. Nem műsorszóráshoz, HF rész sem kell hozzá. Csak egy pár menetes légmagos tekercset kéne minél nagyobb árammal meghajtani. Mielőtt kísérletezgetnék, gondoltam, pont a miatt érdeklődök, nehogy valamit zavarjak a készülékkel.
(#) pucuka válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Lehet, de árnyékolt kifelé zavarszűrt helységben Ahogyan a nagyfrekvenciás műanyag hegesztő, és terápiás gépeket is üzemeltetik előírás szerűen.
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Szia, én a 100k emitterellenállást is sokallom!
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Aug 14, 2022 / 1
 
Jobban megnézve más probléma is van. Az elektret mikrofon kapszula nem kap egyenfeszültséget, így az sem fog működni.
Ennyit a neten található kapcsolásokról.
Aki tudja, annak nincs ilyesmire szüksége, aki meg nem, az szív vele, és nem is fogja tudni lábra állítani, még segítséggel sem nagyon.
(#) bitboy95 hozzászólása Aug 29, 2022 /
 
Sziasztok!

Ismét ezzel a rádió adóval kapcsolatban lenne kérdésem : Bővebben: Link

Hogyan lehetne a kimenetét illeszteni úgy hogy 75 Ohm-os koax kábelhez illeszkedjen, tehát 75 Ohm legyen a kimeneti impedanciája? Mert jelenleg csak egy 33 pF-os kondi van a kimeneten. Gondolom tekercs kellene a kondi helyére, meg egy kondi a GND felé igaz?
(#) Kera_Will válasza bitboy95 hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Az "ideális" generátorok Kimeneti impedanciáját (ellenállását) az az ellenállás határozza meg amit vele sorba/párhuzamosan kötsz (feszültség/áram generátorok esetén) ,2 és 4 pólus elmélet alapjainak ismeretében.
Ekkor a belső ellenállásával megegyező külső terheléssel lezárva lehet a legjobb teljesítmény illesztéssel kivenni a teljesítményt belőle.
Jelen helyzetben is ezt kell megvalósítani.
A kimeneti fokozatban lévő L/C tagok módosítása segít ezt megoldani akkor ha a kívánt 75 ohmos lezárással terheled. pl 2 db 150 ohmos párhuzamosan kötött ellenállással terheled le a kimenetét. (ellenállások minél kevesebb szórt kapacitással és induktivitással rendelkezzenek)

Ezek után az ellenálláson megjelenő feszültséget mérve, addig tekerni/változtatni a kimeneti fokozat L/C tagjait , hogy minél magasabb feszültség jelenjen meg a 75 ohmosra választott műterhelésen.

A fenti eljárás lenne a precízebb megoldás.
Az egyszerűbb csak annyi, hogy mindegy milyen koaxot kötsz oda ... némi veszteséggel elszállítja az energiát az antennához.

Mivel csak 1 darab szabadon futó LC oszcillátor van az antenna előtt így a hosszú koax kábel is befolyásolná avagy rontaná a működését. Ezért kellene egy következő elválasztó / erősítő fokozat is. Az már nem hagyná , hogy az oszcillátort terhelje, befolyásolja a külvilág ami utána következik.

Egyszerű 1 2 tranzisztoros adóktól ne várjál csodát ... AS (ahogy sikerül) úgy fog működni.
(#) bitboy95 válasza Kera_Will hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Egyébként valóban 2 tranzisztoros az áramkör, de amúgy meglepően jó, a frekvenciát stabilnak mondom, a hangja is teljesen jó, igaz én sztereó enkódert kötöttem az audio bemenet helyére, tehát sztereóban ad.

Az illesztést azért kérdeztem igazából mert csináltam egy low-pass filtert is neki, hogy ne zavarjon más sávokat aminek ugye nem mindegy hogy mekkora az impedenciája, egy sima Chebyshev szűrőről van szó és ezen a honlapon számoltam ki az alkatrészeket hozzá: Bővebben: Link
75 Ohm-mal számolva. Ezért szeretném a kimenetet illeszteni.

Ezt az ellenálllás feszültség mérést, hogyan kell megoldani? Ilyet még nem csináltam.
75 Ohm-os ellenállásom van itthon.
(#) Kera_Will válasza bitboy95 hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Szűrővel vagy nélküle , mindegy.
Legfeljebb másik komplex impedancia fogja azt az 1 tranzisztoros oszcit terhelni.
(#) dB_Thunder válasza Kera_Will hozzászólására (») Aug 31, 2022 /
 
Idézet:
„1 darab szabadon futó LC oszcillátor van az antenna előtt”

Idézet:
„azt az 1 tranzisztoros oszcit terhelni”


Van a oszci után még 1 tranyó!!!!! Gondolom annak a kimenetén küzd...


Az oszci stabilitását a munkaponti áram jelentősen befolyásolja, és a modulálhatóságát is!
(#) ONKYOS válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Az adó oszci kimenetèt antennával,terhelni nem èrdenes,mert 1.leáll az oszcilláció, 2.elhangolódik az oszci, mindig kell + 1-2 tranzisztor,leválasztó erősîtő fokozatkènt,működjön..
Mindazonáltal az antenna illesztès is megoldott lesz, lásd R- c tag.
(#) baranyus hozzászólása Jan 11, 2023 /
 
Sziasztok! Olcsó RF adó-vevő párt használnék jelzés átvitelhez (FS1000A). A kapcsolás kiválóan működik ha megérintem az antenna (1/4 hullámhosszú, tömör rézvezeték) felső részét. Próbáltam már dobozba tenni (gnd-t rákötöttem a dobozra), tápegység helyett aksiról használni, ugyanekkora antennát a földre is tenni. Az eredmény mindig ugyanaz, a fent leírt. Bizonyos egzaktul nem meghatározható esetekben az antenna megfogása nélkül is működik. Kontakt hibát kizárhatjuk.
Előre is köszönöm az ötleteket!
(#) pucuka válasza baranyus hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Az antenna problémád fő oka, hogy nincs meg az "1/4 hullámhosszú tömör rézvezeték" antennádnak a másik fele. Egy 1/4 hullámhosszú antennának a másik fele (így lesz egy földfüggetlen dipól) vagy egy "tükör", vagy egy másik, 1/4 hullámhosszú antenna rész.
"a "tükör" azt jelenti, hogy a 1/4 hullámhosszú sugárzó alá egy nagyobb fémfelületet kell helyezni, ami mint egy tükör, leképzi az antenna másik felét. Mivel ilyenről nem szóltál, feltételezem, hogy ezt a szerepet az adó áramkör testfóliája látja el. Ez pedig minden, csak nem méretezett antenna. Ezért van az, hogy ha az antenna végét megérinted, javul a helyzet.
Az adó kimenete, és az antennaként használt drótdarab között kell lennie egy induktivitásnak, ami az adó, és az antenna között illesztést végzi. Ennek az induktivitásnak a jusztírozásával lehet az antenna hosszát kompenzálni.
Nálad úgy tűnik, rövid az sugárzód hossza, úgyhogy megpróbálhatsz egy hosszabb darabbal, majd annak csipkedésével max -ra hangolni. A hangoláshoz szükséged lesz valamiféle térerősség mérésre, ha a vevőben nincs ilyen lehetőség, akkor egy diódás mérőfej, egy darab drót, mint antenna, és egy multiméterre lesz szükséged-
A mérőeszközt kissé távolabbra elhelyezve max -ra tudod hangolni az antennát.
Az nem árt, ha az adót egy passzentos méretű árnyékoló dobozba teszed, és a testelések minél rövidebb hosszáről gondoskodsz, így tudod kiküszöbölni az esetleg változó környezeti hatásokat.
Megoldás az is, hogy zárt árnyékoló dobozba teszed az adót, és hosszabb koax kábel végén rendes antennát használsz.
(#) baranyus hozzászólása Jan 13, 2023 /
 
Köszönöm a gyors választ! Elnézést, hogy félreérthető voltam. A reflektor részt próbáltam megvalósítani, a kérdésemben ez így hangzott
Idézet:
„próbáltam ugyanekkora antennát a földre is tenni”
. Ez azt jelenti, hogy a modul egy gnd pontjára forrasztottam egy ugyanekkora vezetéket, ami közös tengelyesen áll az antennával. A tükörrel igazad van, a modul egyik oldalának nagy része egybefüggő gnd. A térerősséget RTL-SDR Spektrum analizátorral nagyjából tudom nézni, meg fogom próbálni a rövidítéssel hangolást.
Köszönöm a tanácsot!
(#) Kera_Will válasza baranyus hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
SDR kütyü az jó lesz , csak próbáld meg úgy vezérelni a mérések idejére , hogy közel állandóan sugározzon.
Válaszd le a vezérlő áramkörről a D (data) lábát és te azt külön kézzel vagy valami hosszabb idejű astabil multivibrátorral "mozgasd" .
Akkor gyorsabban látod a változásokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2023
Következő: »»   107 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem