Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1919 / 2208
(#) Rahed Lee válasza bta hozzászólására (») Feb 28, 2017
Eddig én is csak előnyét tapasztaltam, de nem nagy kaland lekötni az elektronikát, teszek még egy próbát passzív üzemmódban.
(#) bta válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 1, 2017
Az ismert amerikai hifiguru, Arthur Salvatore "High End Audio" oldalán van egy úgynevezett Bolero-teszt, ahol pontosan leírja, mire figyelj, és akkor elképzelhető, hogy a közvetlenül a teljesítményerősítő bemenetére csatlakoztatott forrást hozod ki nyerőnek Ebben az összelállításban értelemszerűen nincs passzív előfok, nincs hangerőszabályozó.

Két dolgot azonban meg kell jegyezni:

1) Salvatore analógról tesztel. Jó felvételeken, kiemelkedően jó lemezjátszón érdekes élmény, ahogy szinte az első hangoktól kezdve követni lehet a dallamot, pedig ott még sokkal erősebb a lemezzaj. Ehhez képest az általam ismert cédék a pianisszimó kb. eggyel erősebb fokozatával nyitnak - eltérően a koncertélménytől ill. Ravel elképzelésétől. Még hogy 90dB dinamika, jó az a gyakorlatban 45-nek...

2) Ennek a tesztnek sincs sok köze a zenehallgatáshoz...
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2017
(#) Rahed Lee válasza bta hozzászólására (») Márc 1, 2017
Megejtettem a passzív módba átállított előfok tesztjét. Nem győzött meg.

Sávhatároltnak, döglöttebbnek hallottam és az volt az érzésem, hogy változott a hangerőszabályzó poti (jacley) állásától függően a hangzás, a tér is. És nem csak arról volt szó, hogy kicsit halkabb, vagy erősebb volt. Azt sem hiszem el, hogy a végfokom valamilyen hiányosságát pótolja a jó előerősítő. Az elmúlt évek során rengeteg frontkészülék és hangsugárzó megfordult nálam. Kijött volna már, ha sánta lenne.

Amikor visszakötöttem az aktív panelt, sokkal dinamikusabb, élőbb volt a zene. Tudom, hogy erre sokan rávágják, hogy persze, mert színez a rendszer. Nem színez, tudom, hogy az milyen. Inkább nyugodtabb volt. Hallgattam klasszikus és akusztikus zenét, zúzósabb rock bluest, mindegyik jobb volt. Különösen az énekhangokra figyeltem, halálom a sziszegős, susogós, karcos énekhang. Itt nem volt.

Forrásnak egy Marantz NA7004-es asztali digit lejátszót használtam, csak 24 bites HiRes felvételekkel teszteltem. Nem mezei rippelés, hanem Chesky, Naim, Blue Note "gyári" nagyfelbontású felvételek, van amelyiket közvetlenül a kiadótól vásároltam, tehát nem utólag mókolt zenék. Azon kaptam magam, hogy teljesen belefeledkeztem a zenébe. Gyönyörűen szólt. Én eldöntöttem, marad az új csöves előerősítő.

Közben olvastam egy csomó értekezést a passzív vs. aktív előfokkal kapcsolatban, köztük komoly szaktekintélyek írását és azt a konklúziót vontam le, hogy ez közel sem olyan fekete-fehér dolog, amit néhány fizikai, matematikai képlettel le lehet vezetni. Ha tudományos szemszögből nézem, akkor igaz, hogy felesleges az aktív előerősítő, mert csak alkatrészeket pakol a jelútba, tápoldalról zavarokat, torzítást visz a rendszerbe. Ez az elmélet, de a gyakorlat sok esetben egészen mást mutat. A szakértők szerint is.

Továbbá abban mindenki egyetértett, hogy lehet jó egy passzív rendszer is, de az rohadt drága. Az nem megoldás, hogy egy készülékdobozba belerakunk egy kék ALPS potit, meg egy bemenetválasztót. Az nagyon kevés lesz. Holott a fizika mai állása mellett kijelenthető, hogy tudományos szempontból ez lenne az üdvözítő. De sok olyant láttunk már a történelemben, hogy megdőltek alapvető tudományos "tények".

Mindazonáltal én maximálisan nyitott vagyok, tiszteletben tartom azok véleményét is, akik szerint felesleges az aktív előerősítő. Nekem nem jött be. Vagy ők nem kerültek még kapcsolatba egy igazán jó előerősítővel.
(#) keszeg01 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 1, 2017
Jó napot.
Az aktív előfok-nál az illesztés lehet optimálisabb, egy barátomnak volt egy előfoka amiben a hangerőszabályzó a visszacsatolást szabályozta és szerinte az nem szólt bele a hangzásba kis hangerőn is jól és szépen szolt .
A passzív előfok tranzisztoros v ic-s erősítők -nél a bemeneti szűrőtagot a poti állása bezavarja
szerintem.
(#) Rahed Lee válasza keszeg01 hozzászólására (») Márc 1, 2017
Nálam minden csöves. Mégsem tetszett
(#) Rober_4 hozzászólása Márc 1, 2017
Sziasztok! EL84-es csöves erősítőhöz keresek Miskolc környékén hálózati trafót. Ami volt hozzá sajnos leégett.
6,3v-fűtésnek, illetve valami magasabb feszültség az áramköri résznek.(pl. 230~) Az alkatrészeim ebből a rádióból vannak:
T425
Az eredeti rajz:
Kapcsolásirajz
EZ80-as csővel lenne egyenirányítva...
Segítségeteket köszönöm!
(#) Gery78 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 1, 2017
Szia!
Érdekelne, hogy milyen előerősítőt használsz, tudnál mesélni róla egy kicsit? Feltennéd, kérlek a kapcsolási rajzát? Kedvet kaptam a megépítéséhez, ahogy olvastam a soraid.
(#) Rahed Lee válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 2, 2017
Sajnos kapcsolási rajzzal nem tudok szolgálni. Ahogy régebben írtam, nem én építettem. Régi munka- és baráti kapcsolat fűz egy hifi készülékeket gyártó cég tulajához. Épített nekem egy panelt, ennek a dobozolása, rendszerbe állítása van jelenleg folyamatban. A kapcsolás a cég saját konstrukciója, sok mindent nem tudok róla, nem vagyok nagy szakértője a témának.

Annyit tudok elmondani, hogy nincs nyák, lábtól-lábig vezetékelve. Az egyenirányítást valamilyen japán cső végzi, a tápban és a hangfrekis körben 6NP6-os csövek vannak. Fűtés külön toroidról megy. Csatolók jó nagy darab orosz teflon kondik, oldalanként duplázva, továbbá F&T, Mundorf és japán kondik vannak benne. Bocs, de többet nem nagyon tudok róla, csak azt hogy igen jól szól. Egy angol Beard P35 végfokra van kötve.
(#) mohinger válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 2, 2017
Szia!

Ez a hálózati trafó csak egy db EL84-et bír el, nem csoda, hogy leégett. Ha ugyanilyet raksz bele, az is erre a sorsra jut majd. Egyenirányításra pedig EZ81 lesz jó két db EL84 esetén.
(#) Kingston válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 2, 2017
A leírtak alapján tényleg jó lehet! Esetleg egy fényképet nem tudnál betenni ide okulás képpen?
(#) granpa válasza mohinger hozzászólására (») Márc 2, 2017
1 db. EL84-hez elég, nem írta, hogy PP-t épít.
(#) Rahed Lee válasza Kingston hozzászólására (») Márc 2, 2017
Ha elkészül megmutatom. Most még nem valami fotogén
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Márc 2, 2017
Üdv!

Tisztelettel érdeklődnék, hogy a cikkben szereplőBővebben: Link kapcsolásban szereplő táp és kimenő transzformátorokról tudna e valaki információt adni. Mivel a szerző kész transzformátorokat használt (és miután megkerestem nem tudott közelebbit mondani) én pedig csak megtekerni tudnám szükségem, lenne a menetszámokra ill. felépítésre.
Tekercselő gépem van, csináltam már hasonlót, (kész terv, leírás alapján) de bevallom nem tudom, hogyan kell kiszámolni az adatokat...
Ebben kérnék segítséget, útmutatást tanácsot stb.

Tisztelettel: VL
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2017
(#) granpa válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Márc 2, 2017
Figyelmesen végigolvasva a cikket, a szükséges adatok benne vannak. A felhasznált csövek adatlapjából megtudhatóak a feszültségek, áramok. A téma képei közt (a 150. oldal körül) ott a kimenőtrafó számítás, a Transzformátor információ témában a táptrafó kiszámítása. Jó munkát!
(#) CHZ válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Márc 2, 2017
EL34 SE illesztése Ra=3k. Menetszámot adott vasmaghoz lehet kiszámítani.
Cikkben szereplő 10W kivehető teljesítmény erősen túlzó, kb. 6W amire számíthatsz.
(#) szikorapéter válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Márc 2, 2017
Olvasd végig a cikket,minden infó benne van csak figyelmesnek kell lenni.
(#) vargalaszlo0405 válasza granpa hozzászólására (») Márc 2, 2017
Bővebben: Link

Erre gondolsz?
(#) vargalaszlo0405 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 2, 2017
Azt hiszem hülye kérdés, de a vasmag anyagát meg lehet határozni ha nem áll rendelkezésre infó róla?
Van több régi bontott EI magom. Granpa irányba állított,megvan a cikk, megmérem amit kell stb. (úgy is kérdezek, ha elakadok )
De a mag anyaga is számít a cikk szerint (nem is kicsit) emiatt kérdezem...
(#) granpa válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Márc 2, 2017
A szokásos EI vasaknál (amivel régebbi bontásból találkozhatsz) általában azonos az anyag, de a gyártásuk eltérő lehet, ezért minőségük is (ennek megsaccolásához elég sok gyakorlat kell). 10-ből 9 vas egyforma, tehát ezzel nem kell foglalkozni. Kimenőnek a vékony lemezű vasak valók, 0.3 mm alatt, hálózatinak jók a 0.5 mm-esek. A hiperszil, és irányított szemcséjű vasak máshogy is néznek ki. Ezek az EI vasak (hacsak nem nagyon régiek) hálózati trafóként 1 T gerjesztést elbírnak (1 cm2 45 menet, tehát pl. 10 cm2-nél 4.5 n/V). Kimenő trafónál alacsonyabb gerjesztéssel kell számolni, de ez benne van képletében.
(#) Rober_4 válasza mohinger hozzászólására (») Márc 2, 2017
Köszönöm a választ!
A gyári készülékben égett le a trafó, én gyakorlatilag az erősítőrészét szeretném beüzemelni. A dobozát dísznek használja a tulaja, a belsejét nekem adta. Nem cél a sztereó működés. Ha jól láttam két cső a rádió részben tett szolgálatot, az egyik ech81-es ebf 80 párost nem akarom használni... Az eredeti trafója már régen leégett. Ennek pótlását szeretném megoldani. Természetesen nagyobb is jó az eredetinél, hisz akkor mindenképpen sztereóban fogok gondolkodni, de eddig sehol nem kaptam.
(#) granpa válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 2, 2017
Ha megvan a trafó, újra kell tekercselni, az eredeti adatok (figyelmes lebontás: menetszámok, huzalátmérők) alapján.
(#) Rober_4 válasza granpa hozzászólására (») Márc 2, 2017
Én biztos, hogy nem fogok nekiállni kézzel tekergetni. Sajnos a suliban, ahol dolgozom, hiába van elektronika szak, nem tekernek trafót a gyerekek, és eszközük sincs rá. Természetesen, ha van valakinek Miskolc környékén egy ilyen trafója, akkor megvásárolnám, illetve keresek helyet, ahol ezt viszonylag olcsón megtekernék...
Egyszer már nekiálltam egy ilyen figyelmes lebontásnak, és 4000 menet után már gőzöm nem volt, hogy hol járok. Két napom ráment, aztán feladtam.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2017
(#) GPeti1977 válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 3, 2017
100 menetenként szoktam egy papirra húzni egy rovást, igy tudom hol tartok.
(#) CHZ válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Márc 3, 2017
Jogos kérdés, vasmagot a kivehető teljesítményhez és a szükséges alsó frekvenciás átvitelhez ajánlatos kiválasztani. Esetedben légrés miatt érdemes picit nagyobb vasat választani.
Si E lemezes magok közül 12-15 négyzetcenti keresztmetszet megfelelő lehet.
Jobb minőségű SM85B, SM102A is használható. Ha 20Hz átvitele nem szükséges kisebb mag is megfelelő.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2017
(#) gkari válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 3, 2017
Én szívesen adnék Neked gratis 1 Pacsirta hálózati trafót, meg kimenőt is, de el kellene jönni érte Nagyfaluba (2.ker.), sőt van egy részben lekopaszított sasszi is, az erősítő, és táp része szerintem nagyon jól felhasználható.
(#) Rahed Lee hozzászólása Márc 3, 2017
Sziasztok,

Szeretnék egy finom nyomógombos hálózati kapcsolót rakni a készülő előerősítőmbe. De amiket találtam az alkatrészboltban, az vagy nem 230V-ra termett, ami bírta volna az meg nagyon bumszli volt.

Egy relés megoldás tetszene, de nem tudom miként lehetne megoldani, hogy egy nyomásra be-, következő nyomásra kikapcsoljon. Létezik olyan relé, amelyik alapból tudja ezt?
(#) szikorapéter válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 3, 2017
(#) GPeti1977 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 3, 2017
Van bistabil relé, két tekercse van egyikkel be másikkal kikapcsolod, azaz 2 gomb kell, meg egy segéd stand by táp.
(#) Rahed Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 3, 2017
Köszönöm, azt hittem megúszom valami kész dologgal, de látom kell egy panelt gyártanom.
A kértgombos verzió nem tetszik, mert pont egy finom és egyszerű megoldást szeretnék.

Köszi a tippeket, elmélyedek a dologban
(#) szikorapéter válasza Rahed Lee hozzászólására (») Márc 3, 2017
Szívesen,van több egy gombos megoldás is,többnyire inkább a kapusat ajánlom (4011) azt már magam is megépítettem párszor,és sok ideje kifogástalanul működik.
Következő: »»   1919 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem