Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Lapozás: OK   30 / 38
(#) campers válasza erbe hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Többször próbálkoztam már igen, de sajnos sokkal előrébb egyszer sem jutottam. Aztán nemrégiben ugrott be ez a dimmeres lehetőség.
Tehát, akkor a megfelelő bekötés után működni fog a dolog, igaz?
(#) erbe válasza campers hozzászólására (») Jan 12, 2017 / 1
 
Nagyon egyszerű. Csak sorba kell kötni a motorral. Még kapcsoló is van rajta, így ki-be kapcsolás után azonos fordulattal fog menni.
(#) roszka hozzászólása Feb 7, 2017 /
 
Sziasztok!
Földre esett a Parkside1200W-os marógépem, és eltört a fordulatszabályozó panelja. Összeragasztottam, azonban egy ellenállás levált róla és elveszett. Kérlek benneteket, segítsetek az azonosításban a csatolt kép alapján.
(#) ferci válasza roszka hozzászólására (») Feb 7, 2017 /
 
Szia!
A képen nem látszik világosan, hogy az R3-as ellenállással paralel van-e vagy sem az "R4"..- ha igen, akkor közelíthetsz egy 5-6-szoros értéktől lefelé, mikor kezd működni - ha csak ez lesz a hibája.
Ha nem, akkor várhatsz egy újabb ötletre kapcsrajz alapján.
(#) roszka válasza ferci hozzászólására (») Feb 7, 2017 /
 
Igen, párhuzamos a két ellenállás. az "R3"-ra 304 van írva /ohm?/.
(#) erbe válasza roszka hozzászólására (») Feb 7, 2017 /
 
SMD ellenállásnál ez a fajta jelölés 300 kOhm-ot jelöl.
3-0+4*0 = 300000
Ott valami más is hiányzik. A hely túl hosszú egy ellenállásnak és mellette van egy L betű. Nem találtál a földön valahol egy pici vasdarabot (mágnesezhető) két forrvéggel?
(#) roszka válasza erbe hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Munka közben esett le /forgácshegyek/. Akkor még nem vettem észre, hogy a szabályzó is eltört. Az R2-nek is ugyanakkora a helyigénye.
Ha tudnátok hasonlóan egyszerű kapcsolási rajzot, nagyon megköszönném.
(#) erbe válasza roszka hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Be kell kötni egy hasonló értékű potmétert, 470 k vagy 220k, azzal sorba egy 10 k-s ellenállás, nehogy túl kicsire fusson és próbálni. A megfelelő fordulatnál lemérni és akkora fixet beforrasztani. Most látom, hogy R2-nél H-t jelöltek, R4-nél L-et, akkor az nem induktivitás, hanem az alacsony (induló) fordulatszámot állítja be. Egy olyan értékre kell beállítani a potméterrel, amikor bekapcsoláskor stabilan indul, nem rángat.
(#) roszka válasza erbe hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Köszönöm a gyors segítséget, hétvégén megcsinálom, és mindenképpen visszajelzek.
(#) Gj hozzászólása Feb 11, 2017 /
 
Üdv!

Van egy néhánytíz kHz nagyságrendű PWM jelem (12V), amivel 230VAC szobaventilátorokat szeretnék vezérelni. A PWM és a hálózati rész közé mindenképpen kell galvanikus leválasztás is.

Milyen kapcsolással lehetne ezt megoldani?
(#) Sebi válasza Gj hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Először a PWM-ből csinálsz 0...10V DC-t, aztán az alábbi (vagy hasonló) módon vezérled a triac segítségével a motort.
Persze arra ügyelni kell, hogy indításnál kapja meg a teljes feszültséget, mert nem biztos, hogy a kívánatos fordulatszámra leszabályozva indulni is tud.

triac2.GIF
    
(#) Bakman válasza Gj hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Milyen motor van azokban a ventilátorokban?
(#) palatum hozzászólása Ápr 2, 2017 /
 
Sziasztok!

Van egy nash elmo G200 elszívóm, ami jelenleg csak direkt konnektorba dugva működik, szeretném, ha az asztal mellől tudnám indítani és a teljesítményét szabályozni. Neten nem találtam semmilyen kütyüt amivel ezt meg tudnám oldani. Tudtok segíteni esetleg, villanyszereléshez abszolút nem értek, de ha szépen le van írva, hogy hogyan kell egy ilyet összerakni, akkor talán meg tudom csinálni.
nash elmo G 200


Köszönöm a segítséget előre is.
(#) Sebi válasza palatum hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Ez háromfázisú motor, csak frekvenciaváltó alkalmazásával tudod szabályozni. (Korrekten).
(#) Pafi válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
A ventillátor kivétel, sok esetben korrekten csökkenthető a fordulatszáma előtéttel vagy fázishasítással. Ez azért lehetséges, mert a ventillátorok nyomatékigénye a fordulatszám négyzetével arányos, így stabil munkapont tud kialakulni egy mélyhornyos aszinkron motorral, és a ventillátorokat a könnyű indítás érdekében nagyon gyakran ilyennel szerelik. Egy próbát megér, pl. nagy teljesítményű ellenállásokkal sorba kötve.
(#) Sebi válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Igaz. Én is láttam - profi konyhai elszívónál - hogy 2db egyfázisú autotrafó leágazásait kapcsolják 5 fokozatban. A harmadik fázist nem bántják.
(#) Tomi111 válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 2, 2017 / 1
 
Üdv! Én gyári egyfázisú (230V) elszívó ventilátor motorokat láttam( építettem be) úgy bekötve, hogy a segédfázis a kondin keresztül fixen ment a fázisra, a főfázis meg fázishasítással. Korrekten szabályozható volt szinte 0-100%-ig. A gyári szabályzó működött így. PRIX gyártmányú szellőzőrendszerek voltak, állattartó telepeken építettük be, hő- és páratartalom érzékelőkkel automatikusan szabályoztak.
(#) Sebi válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Hmm, ilyet még nem láttam. Van benne logika, talán jobb a nyomaték az alacsonyabb tartományban.
Mindenesetre az már előny, ha a kondit nem heréli ki évente a fázishasogatás.
(Tapasztalat. Meg az is, hogy a 10..12 évesek ma is mennek, de az újabb kondikra még rá is írják a 10...20 ezer órát...)
(#) Tomi111 válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Üdv! Hát nem szokott gond lenni velük. Én konkrétan motor egyet sem szereltem le, semmilyen hiba miatt. Megtaláltam a szabályzó leírását, csak most már SLA néven fut.
(#) Sebi válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Ez rendben van, de érdekes, hogy relével külön kapcsolja a segédfázist is.
(#) dcsabi hozzászólása Ápr 30, 2017 /
 
Sziasztok.
Olyan megoldást keresek, ami egyfázisú ventilátor (AC aszinkron, kondis) fordulatát szabályozza, viszonylag stabilan. Mostanában fűtő és szellőző berendezésekben használnak hasonló megoldásokat. Mikrokontroller+MOC... optocsatoló + triac. Valaki ismer ilyen megoldást, megépítéshez elegendő mennyiségű információval? A lényeg a mikrokontrollerrel való szabályozásban van. Menüből érték megadással, vagy változó értékkel. Ezt megoldom, csak az elv és használható megoldás kellene a fázismódosítás felé...
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2017
(#) Sebi válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Az elv ugyanaz, mint a legegyszerűbb dimmernél: a nullátmenet után késleltetett gyújtóimpulzus egy triacnak. A uC-n kívül előállítod a null-impulzust (vagy beviszel egy analóg bemenetre 3V AC-t és megoldod sw-ből).
Nem teljesen korrekt megoldás, de ventilátornál használható, mivel a terhelés nem igazán változik. Azt is meg kell oldani, hogy indításkor megkapja a teljes feszültséget, azután kell visszamenni a beállított értékre. Ha nagyon le kell menni a fordulatszámmal, akkor tennék a ventilátorra valami forgás érzékelést és erre a jelre szabályoznék. Pl.: egy 230V 150VA-es szellőző motor - a kondenzátora állapotától függően - 50...70V körül már hajlamos a leállásra.
A tapasztalataim szerint a kondenzátor élettartama jelentősen csökken e módszer használatánál, célszerű könnyen elérhető módon szerelni...
(#) dcsabi válasza Sebi hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Köszi a választ. Azt hiszem értem. Találkoztam több hasonló megoldással, a helyzet az, hogy nekem mindenképpen a uC-smegoldás kell a SW folyamat szabályozás miatt. Az tényleg igaz, hogy a kondik nem sokáig birják így. A gyakorlatban amiket láttam megoldásokat, azokat is teljes teljesítménnyel indították -1-2 mp-ig. A hasonló dologgal próbálkoztam, de az indítási trükk az hiányzott, ez akkor megbélyegezte az egészet. (?) Valószínű azért is használnak külső rotoros motorokat, hogy a lendület jobb legyen. Egy dolgot nem értek: Ha a motor egyik tekercsvége fixre van kötve a segédfázisra, akkor hogyan lehet mégis megfordítani a forgásirányt?
(#) Gafly válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Idézet:
„Ha a motor egyik tekercsvége fixre van kötve a segédfázisra, akkor hogyan lehet mégis megfordítani a forgásirányt?”

Például mint egy kapumozgató-nál?
Idézet:
„Az tényleg igaz, hogy a kondik nem sokáig birják így.”

Gondolom a fázishasítás miatt keletkező felharmonikusok jobban igénybe veszik.
Jó kérdés, hogy hogyan lehet ellene védekezni. Talán kettő feleakkorát párhuzamosan kötve?
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Idézet:
„Talán kettő feleakkorát párhuzamosan kötve?”

Vagy nagyobb feszültségű?
Most ahogy nézem az adatlapokat, nagyobb feszültségen rohamosan csökken az élettartam (pl. 420V-on 3.000 óra, míg 450V-on csak 1.500 óra ).
(#) kasas hozzászólása Máj 1, 2017 /
 
Sziasztok valaki tudna segíteni hogy mennyiben számít ha 150nF helyett 470nF os indító kondit rakok be a porszívóba . Igazából nem is értem ezeket a számokat mivel azt olvastam hogy 100W on ként 20µF az ökölszabály a készülék meg 1250W. Csak azért kérdezem mert nincs kedvem kísérletezni.
(#) proli007 válasza kasas hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Hello! Porszívóban soros főáramkörű motor van (vagy univerzális a beceneve). Ahhoz nem kell kondi. Ha van benne, az csak zavarszűrő kondi lehet a kommutátor miatt.. Tehát nem számít különösebben a kondi értéke, de X2 típusa viszont igen. (Ha csak nem külön zavarszűrő blokk, mert azon esetleg ez nincs feltüntetve.)
Ha pedig a triac-os fordulatszabályzó része, akkor ragaszkodni kell az értékéhez.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2017
(#) vargaf válasza kasas hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
A porszívóban a 150 nF kondenzátor nem indító kondenzátor.
(#) kasas válasza vargaf hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Akkor miért nem működik? Semmilyen más alkatrész nincs benne csak ez a kondi meg előtte egy induktivitás de gondolom az nem tud elromolni.

Meg olyan hogy a szivattyú motorja se forog csak lassan nyöszörög de a lámpa világít vagyis van áramkör de a motorok nem pörögnek fel.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2017
(#) dcsabi válasza Gafly hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Köszi. A tekercs kötés érdekes és természetes. De ebben az esetben a segédfázis és a főfázis tekercs valójában egyforma kell legyen. Bár ilyen motoroknál nem annyira számít a hatásfok.
A kondik esetében, sorba kellene kötni dupla akkorát, ha a feszültség miatti élettartamra figyelünk.
Következő: »»   30 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem