Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ionizátor készítés
 
Témaindító: Redsaw, idő: Júl 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 15
(#) proli007 válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 6, 2013 /
 
Hello!
"0,001 µm alatt is!" Nem lesz az egy kicsit piciny? A legkisebb poollen a nefelejcsé de az is 6 µm.. üdv!
(#) jucsaba válasza proli007 hozzászólására (») Szept 7, 2013 /
 
Vagyis 1 nanométer , de még így sem lehet a nagyobb (radon) molekulákat is megfogni , bár az a wikipédia szerint 145 pm átmérő , vagyis keveset mondtak ...
(#) LaciSupreme válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 7, 2013 /
 
Valószínűleg úgy érti, hogy a járulékosan termelt ózon lebont olyat is, amit nem vonz magához. (Feltételezem a nemesgázzal ezt nem képes megtenni.)
(#) jucsaba válasza LaciSupreme hozzászólására (») Szept 7, 2013 /
 
De akkor ha a radonnal nem tud mit kezdeni , akkor ez parasztvakítás , ennyi erővel azt is írhatnák , hogy rontás levételére is alkalmas , és jobb a fekete kakas vérénél is ...
Ha viszont ez nem igaz , akkor hogy vehetné az ember komolyan a többit is , amit ír ?
(#) LaciSupreme válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Ha ő azt írja, hogy lebontja, nem vitatkozom. A korábbi csak egy megjegyzés volt részemről.
De miért érdekel ez téged, valóban radioaktív Radont szeretnél eltávolítani? Milyen célokat szolgálna? Abban talán tudunk segíteni, hogy teljesíti-e.
(#) jucsaba válasza LaciSupreme hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Nos érdekel a téma , tervezem egy szellőztető építését a szobában , ahol a levegő keringetése és tisztítását is megoldom , valamint a keresztirányú hőcserélőt is beépítenék , ehhez gyűjtöm az infót.
Nem akarok valamit 3-5 példányban megépíteni , mivel én csinálom , ismernem kell a (mit miért) rendszert, nem akarok belefutni felesleges vagy tudatos parasztvakításokba .
(#) LaciSupreme válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Legjobb tudomásom szerint szinte mindent kiszed a levegőből, amivel a hétköznapi ember találkozik. Viszont többször át kell menjen rajta, ha a teljes tisztítás a cél. Illetve ha valami központi megoldást tervezel, áramoltatni is kell a levegőt, mert ez ahhoz gyönge.

Mi a másik alternatíva, "szokványos" légtisztító? Az egyáltalán számításba jöhet a rendszeres szűrőcserék miatt?
(#) jucsaba válasza LaciSupreme hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Egy olyan rendszert tervezek csinálni , amiben hullámpapír alapú keresztirányú hőcserélő , ionozátoros levegőtisztító ventillátoros rásegítéssel dolgozna ahol a hőcserélő csak a kinti levegő útjában van , az ionizátoros tisztítás meg a szoba levegőjét keringeti/ tisztítja .
Azért tetszik a papír alapú , mert tisztítás helyett cserélhető , (viszont kell előmelegítés neki )
vagyis nem drága -és nem veszélyes - mint a más szűrő tisztítás.
Mivel nálunk nem dohányzik senki , de elég poros helyen lakunk , nem árt a levegő szűrés , amit az ionizátoros csendben tud csinálni , a szűrőbetéthez meg hangos venti kell.
(#) LaciSupreme válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Ha az én véleményemre vagy kíváncsi, szimpatikus a terved. Viszont teljes mértékben pormentes helyiséget ne remélj, semmi sem tökéletes. De el tudom képzelni, hogy nagyon jó eredményeket érhetsz el vele. Valamint bekapcsolásnál ez a technika hajlamos némi port kiköhögni. (Saját célra tervezek is egy lágyindítást pont ennek kiküszöbölésére.)

Jól sejtem, hogy tulajdonképpen szinte eldöntötted, hogy ezt építed meg, hacsak ki nem derül, hogy az egész csupán marketing szintjén működik?

Az egészben engem egy dolog aggaszt: az elektromágnese tér élő szervezetre gyakorolt hatása.
(#) jucsaba válasza LaciSupreme hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Ezt- mármint a saját elképzelésemet,
az időzített venti indítás tetszik ezt betervezem.
Elektromágneses erőtér?
Itt legföljebb levegő lehet sztatikusan feltöltve, sajna képcsöves tv-m van , úgy gondoltam valahová fölé teszem , így annak a hatását is tudná kompenzálni.
Mivel a porgyűjtő részt fém szövetnek álmodtam meg (lehet valami konyhai szűrő), valószínű hogy nem is lesz ion kibocsájtás.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) LaciSupreme válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
A venti késleltetése is jó ötlet. Amit én csinálok, ott az a terv, hogy bekapcsoláskor a meghajtó impulzus kitöltési tényezője növekedjen ideálisra. Így elvileg feltölti a benne lerakódott port, nem rúgja ki a légtérbe. De ez egyelőre csak elmélet.

Ami engem illet, biztos nem tenném egy ilyennek az elektronikáját a TV közelébe.
Az egy dolog, hogy a levegő töltését megváltoztatja – nem hiszem, hogy ezt egy fémszövet teljes egészében semlegesítené, de ez elméletileg nem is baj – egy másik a mágneses tér, amit bizony minden olyan létrehoz, ami dolgozik egy ilyen berendezésben. Erre lenne érdemes koncentrálni!
(#) jucsaba válasza LaciSupreme hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Nem értem , a mágneses tért a tv-re érted , vagy az ionizátorra?
A tv olyan amilyen (pl röntgen sugárzó), az ionizátor meg amúgy is egy fém dobozba kerül (nagyfrekis nagyfesz generátor), de lehet hogy kevered a sztatikus feltöltődést az elektromágneses térrel.
(#) LaciSupreme válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Az ilyen kis teljesítményű zárt vasú trafó árama relatíve picike szórt fluxust hozhat csak létre.
Amire gondolok, főként elektromos -, de bizonyára van (lesz) ott elektromágneses tér is. De majd elválik, bántja-e a tévédet. (Az viszont sajnos csak későn derül ki, rád milyen hatással van egy ilyen a közelben.)
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
(#) jucsaba válasza LaciSupreme hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Tv-re : szerintem semi,
rám : mivel a tv feltölti a levegőt ,és azt rontja le , esetleg jó irányba befolyásolja , szerintem semmi gond , a tv által generált em tér viszont adott , ahhoz nem szól , a tv háta mögötti falra gondoltam fogatni, ott nincs útban , de közel a lerontani való.
A tv tetején egy hálózati órás rádió , ha az nem kavar be ...
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 12, 2013 /
 
Ionizátor és más nagyfesz mérésére ezt raktam össze régebben,
plexi lap kifúrva belehajtogatva az ellenállások , nagyjából 1 óra alatt össze lehet rakni.
(#) gaben62 válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Elhisszük, hogy összeraktad ezt az előtétet. 1óra alatt, a gond vele csak az hogy nagyfeszültség mérésére alkalmatlan, kb.1cm-re vannak a lehelet vékony szigetelésű drótok kivezetései, semmiféle szigetelőt nem használtál, pl. Epoxiragasztó az ellenállások is elég közel kerültek egymáshoz, egy vékony plexin simán áthúz a nagyfesz.impulzus ,
Esetleg 10KV-ot mértél vele max többet.nem.
Nekem a mérőfejem, Hv előtét 1Gohmos, és 100-as osztónak felel meg, és jó vastagon van szigetelve, csak a csatlakozó vezetéknek a szigetelése 4-5mm, ami a mérőtüskéhez megy.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
(#) jucsaba válasza gaben62 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Igazad van , valóban csak 10 KV ig próbáltam , viszont az ellenállásokat 1,5KV ig , abban is igazad van hogy nem árt a forrasztásokat leragasztani , hétvégén öntök rá valamilyen 2 komponensűt.
Igazából másik topikba szándékoztam tenni , a kimit építettbe, ha lehet majd valaki tegye át , köszi.
(#) kokozo hozzászólása Okt 31, 2013 /
 
Sziasztok!
Építenék én is egy ionizátort, az 555-ös meghajtásút elég egyszerűnek tűnik és kevés alkatrész kell hozzá, de a kézzel rajzolt verzióban van egy csomó hiba pl 555 4-es lába 2x van egyszer testen egyszer meg Ut-n, plusz összekötve a gnd-vel stb.. Nem is ez a lényeg mert ezt kijavítom..
Azt áruljátok már el, hogy honnan lehet ilyen extrém magas feszültségű kondikat beszerezni, mert én vagy 10 nagy boltot (ret lomex stb) végigkérdeztem, de sehol nincs 2,2nF 6kV és főleg 3,3nF 8kV-os kondijuk.. Vagy ha valakinek van és adna el belőle az is érdekelne.
Üdv kokozo.
(#) kadarist válasza kokozo hozzászólására (») Okt 31, 2013 /
 
Szia!
Kössél sorba több kisebb feszültségűt, hogy kijöjjön a kívánt érték.
(#) _BiG_ válasza kokozo hozzászólására (») Okt 31, 2013 /
 
A HQ Videóban van nagyfesz kondi, a Lomextől nincs olyan messze.
(#) LaciSupreme válasza kokozo hozzászólására (») Nov 1, 2013 /
 
Inkább próbálj valami rendes kapcsolást, az 555 NEM táp IC, taknyolás az egész. Milyen nagyfesz trafót gondoltál hozzá? A normálisakat csak kínozni fogja egy darab meghajtó FET; ha nincs lemágnesező tekercs, könnyen tönkre is teszi a visszafolyó áram. (Tranyóval meg kb. esélytelen elfogadhatóan meghajtani.)

20 kV-os kondikat ebayről is be lehet szerezni, 2 ezer forint alatt van 10 darab.
(#) kokozo válasza LaciSupreme hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Szia!
Nagyfesz trafónak egy plazma gömbből bontott trafót néztem ki ami elvileg 12V meghajtásnál lead 15-20kV -ot, Ennél már nem kell sokszorozót se csinálni, meghajtás meg lehet akár tl494 ic-s Hhidas megoldás 555 helyett ha azt jobbnak találjátok.
(#) LaciSupreme válasza kokozo hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Szvsz ez az IC mindenképpen előrelépés lenne, ha boldogulsz vele. Direkt tápmeghajtó IC-k nem szimpatikusak? Lehet, szebb lenne velük a jel, és talán kevesebb probléma is merülne fel. (Az gondolom nyilvánvaló, hogy egyenirányítani és pufferelni így is kell majd.)
(#) gaben62 válasza kokozo hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Egy ionizátor tervezésénél, soha nem az elektronika, és/vagy a nyák tervezése a gond, hanem a HV-trafó megtekercselése, /kibuherált sortrafó, talált alkatrészek, nf.tekercsek,/nem lesznek jók soha, továbbá az ionizáló rész elkészítése, és annak kiszigetelése is megfelelő szakértelmet és anyagokat kíván.
Az NE555 Ic.t bátran ajánlom, azontúl hogy egyszerű, még megbízható is, hőmérséklet változásokra érzéketlen.
Nekem bevált, már vagy 4éve használom, a levegő ionizátoromban.
Nagyfeszültségű impulzus tűrő kondikat, 150-220PF/10-15KV, és 470Pf/10KV, kékszínű, rendkívül tartós, jó minőségben kaphatóak, a HQ-video kft,nél.
Én is ezeket használom.
(#) gaben62 válasza LaciSupreme hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
2ezer ft. alatt van tíz db", amikor persze van belőle, na és a szállítási díj a post payment,az meg 4x5x-se a hazainak.
Így már mindjárt nem olyan olcsó a beszerzése.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
(#) LaciSupreme válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Látom, ismét megtisztelsz bennünket szaktudásoddal. Úgy látom azonban, hogy tévedésben leledzel, ugyanis a 10 darab kondi postával 1500 Ft, és jelenleg kb. 100 fajta hirdetést listáz az ebay. Csupán egy "nagyon komoly" MasterCard kell hozzá.

A trafótekercselős mániádhoz pedig felesleges hozzászólni, annyi helyről lehet beszerezni valóban profi, gyári nagyfesz trafókat.. (A plazmagömbből kibontott is teljesen rendben van, ha nem a legesleggyöngébb fajta és kicsit alulhajtják.)
(#) gaben62 válasza LaciSupreme hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Tudjuk, a tiéd a legjobb Mo-on, a többi csak taknyolás.
1500Ft.ért nem küldenek ám semmit, német ebay-ról, de máshonnét sem, hiába van nagyon szép bank kártyád.
(#) kokozo válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Erről a trafóról írnál pár sort, hogy mire kell annyira figyelni, hogy egy gyári speciális nagyfesz trafó nem felel meg egy sima diódás sokszorozó meg igen.
Ezen kívül még kíváncsi lennék, hogy miért kellenek ilyen brutál nagy tüskék amikor a gyáriakban 1cm alatti hosszúságúak vannak és nem vastagabbak mint 0,5mm.
Lesz még pár kérdésem mire befejezem az tuti, mert látom nem olyan egyszerű ez mint gondoltam.
(#) gaben62 válasza kokozo hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Nos én nem tudom hogy milyen nf.trafóról beszéltél, mivel arról még egy kép sincs, meg aztán nem tudni mit állit elő, milyen frekvencián tud hatékonyan üzemelni.
Ha látnám, akkor megmondanám, mert akkor egy imp.áramkörben beforrasztva ki tudnám mérni pl.
Az Etd49 trafó amiket én tekerek használok, azért jobb mint egy kisebb, mert általános célú felhasználásra készítem, tehát az összes ionizátorba, de máshova is jó, másrészt pedig, könnyebb megtekerni 0,14mm huzalból mint pl. az Etd39-est 0,10cu-z.ből, továbbá nem melegszik, nem húz át, megbizhatóbbá válik a készülék.
A tüskéket illetően én 3,2cm, hosszúakat alkalmazok, de igazad van a rövidebb is megfelelő volna, csak az a kérdés hogyan csiszolod, +formázod le az 1cm.hosszú hegyeket inox, anyagból ha még a fúrógépbe se tudod befogni, mert oly rövidek.
Én azért választom ezt a méretet, meg az 5-ös króm-inox anyagot, mert így esztergálni is tudom, majd pedig leformázni, hosszant hegyesre, ez a biztos, nem kopik el soha, és nem törik, ráadásul jóval több aniont tud előállitani, és az ionszél is erősebb lesz.
A port is jobban vonza, húzza magához.
Egyik vége hegyes, kb.0,2mm, a másik végén menet van, így az egyes tüskéket könnyen gyorsan +pontosan be lehet állitani, tized mm.pontossággal, egyforma táv.ra legyenek, a csövek középpontjához képest is.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
(#) kokozo válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Következő: »»   8 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem