Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lábpedál PC-re egérből

Témaindító: freechat, idő: Szept 6, 2011
Lapozás: OK   1 / 2
(#) freechat hozzászólása Szept 6, 2011 /

Lábpedálnak szeretnék egeret használni. (Már nem a szürkét, hanem a PC-s változatot).
Csinálok egy szoftvert ami figyeli az egértől jövő adatokat és a szerint csinál dolgokat.

Az egér gombjain keresztül adatot vinnék be vagyis ezt egy mikrocontroller lábaihoz szeretném kötni.
USB-s egérről lévén szó az AVR is innen kapná az áramot, rá van kötve egy halom kapcsoló a feladat az lenne, hogy az egér meglévő két mikrokapcsolójára valahogy rákössem szegény AVR két lábát és azzal tudjam kapcsolgatni amit majd a programom feldolgoz.

Első körben arra gondoltam, hogy a mikrokapcsoló két "vezetékét" egyszerűen rákötöm egy 4N25-re. 5-6-os lábra megy az egér kapcsolójának két szála, az 1-2-re meg az AVR lába meg a -.
Ez jó megoldás lehet?
Illetve az egérben lévő opto kapukat is kicserélném ilyenre és akkor még több adatot tudok egyszerre átvinni.
(#) bbalazs_ válasza freechat hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Lehet, hogy ma sokat ittam, de en ezt nem ertem.
Nem lenne egyszerubb elmondani, mit akarsz csinalni?
Mert ezek szerint van ebben a dologban PC is.
(#) icserny válasza freechat hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Az optocsatolók jele tudtommal nem közvetlenül hozzáférhető, hanem az egérben levő IC kiértékeli a változásokat.

A koncecpióban nekem az nem teszik, hogy az egér USB HID mouse kategóriájú eszköz lesz, így mindig az aktuális program kapja meg a bemenetét (vagy az oprendszer grafikus felülete). Én inkább egy USB képes PIC mikrovezérlőt használnék (PIC18F4550, PIC18F14K50) HID eszközként (nem mouse!), vagy pedig egy USB-UART (TTL) átalakítót (virtuális soros port). Ez utóbbit a 3-4 USB áron kapható Nokia CA-42 kábelből lehet kinyerni (levágva a fölösleges telefoncsatlakozót). De nem sokkal drágábba kapható olyan kábel is, amiről "már le van vágva" a telefoncsatlakozó, s a TTL szintű TX/RX jelek mellett a +5V-os tápfeszültség is kijön. Ezekben általában PL2303HX IC van, amihez a driver a gyártótól letölthető.
(#) freechat válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Egy AVR két lábára akarom rákötni egy kibelezett PC-s USB-s egér két gombját.
(#) freechat válasza icserny hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Az egér jelének feldolgozását már megoldottam csak most "kézzel" nyomogatom a gombokat.

A görgőnél sajnos valóban tárgytalan, mert szinte nem lehet kapni golyós egeret, így maradt a 2-3 gomb, ezen keresztül viszek be adatot.
(#) trudnai válasza freechat hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Szerintem a kerdes nem arra vonatkozott hogyan szeretned megoldani, hanem, hogy mit faragsz?

Amugy szerintem is erdemesebb lenne egy USB kepes PIC vagy AVR ami USB-s egeret 'hazudik' a gepnek es akkor megsporolsz egy csomo ganyolast.
(#) freechat válasza trudnai hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Ja, hogy mit faragok?
Pedált a szintimhez kell kb 16-24 gomb, felvétel, lejátszás több csatorna meg ilyenek, effekt stb...
A windows-os szoftvert meg tudom csinálni, kapom is a jeleket a mostani egérből, hogy mit nyomtam le, kezeli a több egeret is.
Megcsináltam AVR-el azt is, hogy sok gombot tudjon kezelni és ebből egy bináris adatot adjon le két lábon, nem is kell túl nagy sávszélesség szerintem bírná az egér két gombja csak túl drága a gépem és nem merek csak úgy rákötni semmit.
(#) Inhouse válasza freechat hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Menj el PC bontókba, hozzádvágják! Nekem is van itthon egy szatyorral...
Ha kell 2-3db-ot tudok adni.

Üdv
Inhouse
(#) freechat válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

USB-s?
Amúgy a PC bontóba elmenni 2500 Ft-ba kerül, de igazad van városiaknak valóban megéri.

Az 1.0-t viszont már elkészítettem, ahogy nyomogatom az egér gombját szépen jönnek át a byte-ok.

Fel is töltöttem egy alapszoftvert ami be tudja olvasni az adatokat:
Jelfeldolgozó

Azért szeretném ezzel a megoldással, mert így nem kell olyan sok alkatrész inkább a programozáson van a hangsúly, de az sem bonyolult (mint pl az USB) és nem függ szinte semmitől.
Egy Bascom-al és egy delphivel meg lehet oldani.
(#) Inhouse válasza freechat hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Idézet:
„USB-s?”

Nem.

Üdv
Inhouse
(#) freechat válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Igen ez az én problémám is, ps2-esből van egy halommal, de a laptopon amit használok nincs msá csak USB csatlakozó, azért köszönöm a felajánlást.

Egy olyan AVR vagy PIC, amin van USB sem sokkal dragabb, mint egy egyszerubb fajta. Mondjuk egy 2550 vagy 4550-es PICre direktbe rakothetsz egy nagy halom kapcsolot, meg csak matrixba sem kell oket kotnod es kozvetlenul adjak USB-n at az erteket a nyomogombokrol.
Velemenyem szerint nem eri meg az USB-s egerrel kuszkodni. Kesobbiekre nezve udvosebb, ha USB-s mikrovezerlot hasznalsz, azt is lehet taplalni USB feszultsegrol, vagyis semmi mas nem kell hozza, mint a PIC es a mikrokapcsolok.

Illetve a PIC programozó hozzá. Illetve a Bascom lényegesen egyszerűbb, mint C-ben programozni, jelenleg ezek az eszközeim vannak: ATMega8+programozó és egy USB-s egerem.
Arról nem is beszélve, hogy így, ha esetleg arra lesz szükségem akkor csak kicserélem az egeret pl egy vezeték nélkülire és máris van egy 10m hatósugarú vezeték nélküli pedálom amibe csak 2db ceruza elem kell.
Az egér hozzá 2000 Ft, ezt PIC-el nem tudom mennyiért lehet megoldani.

Assemblyre gondoltam. En a C-t nem is ismerem. De amit nem lehet assemblyben, azt C-ben sem lehet.
Mondjuk en csak a PIC-et ismerem, AVR-t nem. Ott a programozo nem tudja mindegyiket?
Masreszrol nem volt kovetelmeny a wireless. De szerintem infran egyszerubb kommunikalni, vannak NAGYON olcso USB-s RS232 dugaszok.
Persze tudom, mi van, ha ....
Te tulajdonkeppen egy eszmeletlenul lassu, ketbites kommunikaciot szeretnel ezek szerint csinalni.

Nem kotelezo elfogadni, de ha valaki kitalalja, hogy o a Porschejaval szantani szeretne, akkor hadd hivjuk fel a figyelmet ra, hogy vannak celravezetobb modszerek.
Nem sokkal dragabb, nem sokkal bonyolultabb.

Igen igazad van, én a szűkös eszközök miatt választottam ezt a fajtát.
Az AVR programozója ismeri mindegyiket legalább is ami nekem van, 900 Ft-ért vettem és egy pofon egyszerű basic nyelven lehet fejleszteni.

Amúgy a végtermék egy zenei szoftver lesz amivel több szólamot lehet feljátszani különböző csatornákon és azokat visszajátszani élőben.
Ráadásul az egyik hangszer hegedű így a wireless fontos, ha kényelmesen akarom megcsinálni csak nem akartam egyből azzal kezdeni .
Ha érdekel kb ezt szeretném:

Pedálok a gyakorlatban...

A szoftvert könnyen meg lehet csinálni, de a pedál más kérdés
(#) proba válasza freechat hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Valahol megtaláltam régen a soros portos egér protokollját.Gondolom mind ezen az alapon megy.Bár lehet neked lassú ,de így a legegyszerűbb az egérhez hozzáférni.
(#) Ven válasza freechat hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Ha tényleg 16-24 gombot akarsz így kezelni, akkor miért nem USB-s billentyűzetet szedsz szét?
Mondjuk ezzel ugyanaz lesz a probléma, amit fent említett valaki (mindig csak az éppen aktív alkalmazás fogad, kivéve, ha hook-ot írsz).
(#) _JANI_ válasza freechat hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Szia! Több lehetőség is van az egér nyomógombjainak kiváltására.
1: _REED_RELÉ_DIL-tokos_. Ezzel a relével mintha tényleg a nyomógombokat nyomnád.
2: _CD4066_-os analóg kapcsoló IC. Digitális jellel kapcsolható kétirányú eszköz. Egy tokban négy kapcsolóelem található. Nincs optikai leválasztás. De ez is járható út, mert egyszerűen vezérelhető. Egy próbát megérne...
3: FET kimenetű SSR. Kis csatorna ellenállás és optikai leválasztás. ( PL: _FET-SSR_ )
4: A FET-es SSR alternatívája a "sima" optocsatoló. De nagy ( 0.6V körül ) a tranzisztor nyitóirányú feszültsége még kellően nagy LED áramnál is. Ha az egér IC-je képes még ebből is értékelhető jelet fogni, akkor egy olcsó megoldás. Természetesen az EC polaritásra feltétlen figyelni kell!
5: Szerencsés esetben sima bipoláris tranzisztorral vagy FET-tel is kiválthatod a nyomógombokat, ha a közös pontjuk valamelyik tápfeszültséghez ( szerencsés esetben GND ) kapcsolódik. It az OC ( Nyitott kollektoros ) vezérlési elvet kell követni.
Remélem sikerült ötletet adni a fejlesztés folytatására.
(#) Inhouse válasza freechat hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Ezerpárszáz Ft-ért van PS2->USB átalakító, van rajta egy billentyű és egy egér bemenet. Mi vonalkódolvasókhoz használjuk őket, meg van egy halott PS2 portos MSI alaplapos gépem, azon így van manuális bevitel...

Üdv
Inhouse
(#) freechat válasza Ven hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Hook nélkül is megoldható, viszont itt lényeges, hogy más nem kell, hogy fusson akkor amikor ezt a szoftvert használom. Csak a pedálokkal és max egy billentyűzettel irányítóm, zenélni meg egerezni nem is lehet egyszerre

Vagyis közvetlenül is kezelhetem az egereket akár többet is.
(#) freechat válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Vagyis akkor ami írtam, hogy 4N25-el csinálom az nem jó?
(#) Ven válasza freechat hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Na most két dolog nem tiszta: Hány egeret akarsz használni pedálként? Miből lesz az a 16-24db gomb?
(#) freechat válasza Ven hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Egyelőre egy egeret.
A 16-24 gomb az pedig egy AVR-ből lesz ami az egér gombjait fogja "nyomogatni".
Vagyis az AVR-re rákötök 16-24 gombot amit az feldolgoz és az egér két gombján keresztül küldi el, hogy melyik milyen állapotban van.
A protokoll nem lényeges csak az, hogy az AVR kimenő két lábát hogyan kéne bekötni a meglévő egerem két gombja helyére.
Ezt próbálom már kérdezni az elejétől mivel minden mással készen vagyok
Durván fogalmazva van két drótom az egérből ami régen mikrokapcsoló volt. Meg van két lábam az AVR-ből ahol megjelenik X volt feszültség.
Ezért gondoltam az opto-ra (4n25).
Úgy is megfogalmazhatnám a kérdést mi történik, ha kicserélem az egér gombjait optocsatolókra és a ledre adok 5V-ot.
(#) Ven válasza freechat hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Szerintem felesleges ide optocsatoló. Tranyó vagy FET per gomb is elég kell legyen.
Az egér kattintós feldolgozás biztos jó lesz neked? Csodálkoznék, ha megbízhatóan működne.
(#) pintad válasza freechat hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Ha már zenei szoftver és ilyen jól tudsz programozni, mért nem csinálsz midivezérlőt? Akkor nem egy gány cucc lenne, amit csak a saját szoftvereddel tudnál használni hanem egy mindennel kompatibilis univerzális vezérlő. (már bocsánat hogy leszólom az ötleted, kreatív meg minden, de több lesz rajta a zsír mint a hús)
Ha nem akarsz drágába menni, nézd meg a cikkem erről.
(#) pintad válasza pintad hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Egyébként szerintem: mérd le hogy mit kapcsol a nyomógomb, ha földet vagy 5V-ot akkor én - lehet bolond vagyok, de (hisz ugyanaz a táp az avr-nek és az egér IC-jének) - nyugodt szívvel rákötném direktbe az avr-t.
(#) freechat válasza pintad hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Kifejezettem élő zenék azonnali keverése a fontos. A Midi nem emberi akármilyen jó is.
Csak mivel a keze az embernek foglalt így csak a lábkapcsoló jöhet számításba.

Lehet megpróbálom az AVR-es közvetlen megoldást is.
(#) freechat hozzászólása Szept 15, 2011 /

A kapcsolókhoz készítettem egy kapcsolást, nem tudom ez megfelelő-e.
A cél az, hogy az AVR-en az 5 gomb lenyomásával más-más feszültséget tudjak mérni.
(Nem szükséges egyszerre több gomb lenyomását kezelni mivel két lábbal csak egyet lehet egyszerre lenyomni álló helyzetben.)
Megfelelő lehet ez vagy valamit kihagytam?
(#) freechat válasza freechat hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Kihagytam a képet

kapcsolok.gif

(#) pintad válasza freechat hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Miért nem emberi a midi? Élő koncerteken is használják! Hadd ne soroljak neveket...
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem