Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
Hello!
Találtam az egyik modellező boltban li-poly akkumulátorokat, de például itt 11.1V ként van feltüntetve. Ez számomra mit jelent, ha 12V inputot kér a vezérlő egységem? Ez ellé kell még egy "átalakító" ami csinálj 12V-t vagy egyszerűen nem kell foglalkoznom vele, mert feltöltött állapotba úgyis kicsit többet ad mint 11.1? (Egy kis bonusz a li-poly és a li-ion között milyen ismert különbségek vannak?) Köszi.
Hát nem tudom milyen cucc az amit rá akarsz kötni, mennyire kényes a feszre.
LI-PO-nak nagyobb az áramsűrűsége.(=több energia fér ugyanakkora tömegbe)
A 11.1V egy névleges feszültség, ez 3 cellás akkupakk, cellánként 3,7V-os névleges feszültségű.
A cellák kb 4,1-2V-ig tölthetőek, és kb 3V-ig meríthetőek biztonságosan Szóval töltött állapotban kicsit több mint 12V-od lesz, viszont ha kezd lemerülni, csökken a feszültsége egészen 9V-ig. Ekkor már le kell róla kapcsolni a fogyasztót. Az akkupakk tud tovább merülni 9V-nál, de akkor károsodhat Ha az egységed fix 12V-ot kíván, akkor kell egy DC-DC konverter az akkupakk és az egység közé
Én ezt úgy oldottam meg, hogy az elektronikát fix 5V-ra lőttem be (7805-tel), a motorok meg pwm szabályozással mennek a "nyers" 12V-ról. Szabályozás alatt tényleg szabályozást értek, így nem gond amikor merülnek a cellák, mert csak az áram érdekes (amit szabályozok), és nem a feszültség. Ezzel elértem hogy nem kényes a bemeneti feszültségre, csak azt kell figyelni, hogy egy bizonyos érték alá ne essen, akkor tiltani/tölteni kell.
Kicsi fiamnak építek egy katicát, és a méretek miatt 3 ceruza akku lesz az áramforrás. A vezérlő egy atmega8L, és az érintő gombok áramkörei is elmennek 3,3V-ról. Egyedül a motor vezérlő problémás, mer az Minimum 4,5V-o t igényel. Tudnátok ajánlani valamit, ami megelégszik 3,3V-al és elvezérel két motort?
Mekkora a mocik áramfelvétele? Lehet találni megfelelő tranzisztort vagy fet-et, pl legolcsóbbak közé tartozik a bc547, 200mA ig...
Ezen a linken egy vonalkoveto robotot epitese lathato.
A motorokat egy L293D-vel hajtja, es egy MAX756 DC-DC step-up konverterrel allitja elo az 5V-ot a 3V-bol. Ez neked is jo lehet (a DC motorjaid aramfelveteletol fuggoen...). Bővebben: Link
Maximum 80mA az áramfelvétel darabonként, és ilyen tranzisztorom van is egy marékkal, tehát ez lesz a megoldás.
Bár az eredeti funkcionalitást bőven ellátná H-híd nélkül is, de az esetleges későbbi igények miatt mindenképpen az lesz benne. Tulajdonképpen az érintő gombolat is túllihegtem, mert ilyen kapacitív gombokat terveztem bele az eredeti mikrokapcsolók helyett. A burkolat elkészítése az egyik ismerősre vár, bár ő még nem tudja
![]()
Hi!
Btm-222-re rá lehet kötni egy (usb) webkamera képét, amit felismer a PC? Ez olcsó és használható képátvitelt jelentene... Emellett ugyanezen a btm222-en használnék egy bluetooth serial portot, 38400bps-sebességgel... Nem ütné ki egymást a két dolog? Létezik usb-s 3,3v-5v konverter? vagy egyszerűen itt is felezzem meg a feszültséget egy fesz osztóval mint a serial nál? Előre is köszönet a segítségért!
Üdv!
Úgy tudom, hogy a modul csak soros adatátvitelt tesz lehetővé.
Jól gondolom, hogy ennél az IR modulnál csak a tx-rx lábakat kell rákötni a vezérlőről( egy tranzisztorral leválasztva, mert az adó mert megeszik 200m-at), ugyanúgy, mintha a második uart egység vezetékkel lenne rákötve nem infrával?
Tehát nem kell semmiféle átkódolás?(pl manchester) Előre is köszönöm a válaszaitokat!
Sziasztok!
Szerintetek egy gyorsulásmérő jeleinek integrálásával mennyire lehet pontosan sebességet és elmozdulást mérni? Giro segítségével számítanám a gyorsulás megfelelő komponenseit. Nincs konkrét elképzelésem, hogy hol használnám fel, de attól félek, hogy a motor rezgése, az út egyenletlensége és a gyorsítás rövidsége miatt nagyon el fog térni a valós adattól.
mármint itt erre gondoltam: TDFU4100 adó vevő
Itt az rx és tx lábra simán rá lehet kötni a mikrovezérlők tx és rx lábát, és úgy megy mintha "vezetékkel össze lenne kötve"? Vagy itt is kell vmi kódolás, pl manchester? Zoltán
Üdv!
Úgy nézem rá lehet kötni. Kódolni kell és figyelni kell az érzékenységre (adatlapba van róla szó). Mielőtt bekötöd tanulmányozd az adatlapot.
valaki még épít hexabotot?Bővebben: Link
Így már más a helyzet, ilyen robotra nem jó szerintem az infra, inkább rf kapcsolat kellene (pl: BTM222). A kamera jelét át lehet vinni video jel átvivővel, persze ahoz nem usb kamera kell.
Esetleg rádiós kamera jó lehet, kicsi, könnyű panel és van saját rádiója.
ez mennyire jó akksi (mennyi ideig bírja): http://shop.modell.hu/akkupack-lipo-7-4v-900mah-25c-4250068128208.html ?? tudom úgy használni h rádugom a hálózati csatlakozóra és tölti magát automatikusan, vagy h van ennek a bekötése/töltése? Vagy tudtok jobb akksit is? köszi. Üdv.
Üdv!
Idézet: ha ez alatt a 230V os hálózatot érted akkor nem. Ehez speciális lipo töltő kell, nem elég rákötni egy tápegységre. Az, hogy mennyire jó aksi az a felhasználásától függ, mire szeretnéd használni? „rádugom a hálózati csatlakozóra”
4 kis dc motor meghajtására, egy ütközésmentesítő (és vonalkövető) panel meghajtására +egy főpanel meghajtására amin van még egy mikrovezérlő.
vagy már milyen akksit ajánlotok?
igazából a hexának még csak a fejlesztésénél tartok, 2db btm222eset sikeresen tönkretettem(először letörött az antenna foglalat, a másodikat meg megsütöttem). Így maradnak a nagyobb modulok, amihez nem kell akkora ügyesség, pl a HM-R868S és HM-T868S modul már elég "nagy", és nem kell forrasztatni a modulon(csak az antennát) viszont lassú... Egyenlőre csak vezetékről megy az egész rendszer, csak ehhez kértem tanácsokat a hexabot robot fórumban, de úgy látszik senki sem foglalkozik már ilyenekkel...
Oda elég lenne 4-6db nimh ceruzaakku, vagy AAA akku is, vagy 9V NiMh, azokat egyszerűbb tölteni, és nem robbanhatnak fel, ha rosszul töltöd vagy túlmeríted, (ha a lipo túlmerül, tönkremegy, túltöltöd tönkremegy, megütöd tönkremegy, míg egy nimh masszívabb szerkezet, teljesen kiszívható belőle az utolsó csepp töltés, és egyszerű feltölteni, bár nehezebb és vmivel kisebb teljesítményű, valamint minden feltöltés előtt teljesen le kell meríteni)
és mondjuk olyan akksit nem lehet mint pl a fényképzeőgépben h akkor töltöm amikor akarom, stb? Li-ion asszem... ?
Csinálni bármit lehet, még elemmel is mehet, vagy napelemmel, esetleg burgonyaelem, de inkább olvasd ezt is át: Bővebben: Link
Azoknak a moduloknak előnye a mérete viszont komoly kódolás kell az adatvesztés elkerülése miatt. Én használtam hasonló modulokat 434 és 868 MHz es változatokat is, vagy egy PIC külön végezte az adatok elemzését és a kész, dekódolt adatokat küldte a robot vezérlő PIC nek vagy céláramkört használtam (pl MC145026 és 27) és ez közvetlen ment a vezérlő PIC re.
A legutóbbi vezérlőn már BTM222 volt ami nagyban megkönnyítette az adatátvitelt mert nem kellett kódolgatni csak párosítani a PC vel és küldeni soros porton az adatot. Gyenge jelerősségnél se volt hiba, próbára 10Mb adatot küldtem át kb 60m re amit visszaküldött a robot, eközben a robot mozgott több épület közt, minden adat átért. Sima RF modulnál kisebb távolságon is hibázott.
A LI-ION akut könnyebb kezelni mint a LI-PO t de ahoz is kell egy töltő elektronika ami nem engedi mélykisülni vagy túltölteni. Ha van elég hej akár egy hordozható dvd akuját is ráteheted, azokba általában NIMH vagy LI-ION cellák vannak és a töltő elektronika is bele van építve csak a dugasztápot kell rádugni. Ha szétszeded és újradobozolod egész kicsi lehet.
ilyet valaki használt már? http://shop.modell.hu/akkupack-7-2v-3300mah-nimh-re-4944258520384.html nem tudom mennyire jók az ilyesféle akksik. Ezzel meg tölteni lehetne: http://shop.modell.hu/battery-conditioner-lr41361.html ?
Ill. olyan kérdésem lenne hogy mi alapján lehet eldönteni, kiszámolni h mekkora kapacitású akksit szeretnék, ha mondjuk x ideig szeretném működtetni vele a rendzsert.
Ez az oldal segíthet:
http://www.societyofrobots.com/batteries.shtml Innen eltudsz navigálni 2 kalkulátorhoz is: http://www.societyofrobots.com/battery_calculator.shtml http://www.societyofrobots.com/mechanics_energy.shtml |
Bejelentkezés
Hirdetés |