Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   347 / 1216
(#) kissi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Szia!
Idézet:
„e számolgattam kicsit és gyakorlatilag egy porttal 16, két porttal már 64 szintű szabályzást lehetne megoldani”
Ezt hogy értetted? A létrával egy porton ( 8 bit ) 256 különböző fesz. szintet tudsz kialakítani, 16 biten meg 65536-ot !?
Ha meg tudod írni a "saját adatcserélő algoritmust", akkor ne félj az SPI-től ( vagy az IIC-től!) !
Steve
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
(#) Balagemann2031 válasza kissi hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Hűha! Ezt leírnád esetleg konkrétabban, hogy hogyan? Az a baj, hogy nem tudom az I2C-t valamiér rendesen belőni, oshon szimulátorban próbáltam szimulálni, de feladtam, ezért élőben nem is próbáltam még....
(#) kissi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jan 1, 2013 / 1

pl. Bővebben: Link
Steve

A linkhez kell a "http://" is. --moderátor
(#) Balagemann2031 válasza kissi hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Köszönöm szépen, Nagyon jó anyag
(#) Hp41C válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Szia!
7 bites ellenálláslétrához 1% (1/128), 8 biteshez 0.5% (1/256), 10 biteshet 0.1% (1/1024), egy 16 biteshez 0.0015% (1/65536) tűrésű ellenállások kellenének...
Egyszerűbb megírni az SPI -t, csak egy kicsit bonyolultabb az I2C master, mint ilyen pontosságú ellenállásokat beszerezni.
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Azért a 0.1%-os ellenállás már nem egy nagy csoda. A HEStore-ban is van. Tény, hogy nem kis helyet foglal el a sok ellenállás. Egyszerűbb egy szimpla kommunikációs protokoll.
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Egy 10 bites D/A -hoz 20 db 0.1% -os ellenállás kell (50Ft/db), egy 12 biteshez 24 db 0.025% -os ellenállás kell, ami még drágább lesz. Egy MCP4922 pedig 2 db 12 bites SPI felületű D/A 610 Ft+Áfa -ért...
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Jól mondod, ezt nem is vitattam. A szoftveres tudás hiányát lehet hardverrel és pénzzel kompenzálni egy bizonyos szintig. (és vica-versa...)
(#) Balagemann2031 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Igazatok van, célszerűbb lenne valamelyik protokollt alkalmazni, azthiszem erőt veszek magamon, és megint nekifutok ...
(#) pajti2 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Vagy ha beéred 5 bites dac-al, megnézheted pld a pic18f45k50-est. Abban már eleve benne van a dac, és nem kell külső eszközzel szenvedni. Pdipesben most chipcadben 680 huf, és van raktáron.
(#) pajti2 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Sajnálatos eset, amit a 33EP-vel bajlódsz. Nagyon biztos, hogy 16 bites pic-el akarsz macromédiázni? Ha általános célra kell, én anno a dsPIC33FJ128GP802-t izzítottam be, és leszámítva az SPI busz egy apró gyengeségét (bár szerintem azóta volt HW Rev.) semmi gondja sem volt. Igaz, most pont nincs ChiCAD-éknél, de ha tartósabb célokra terveztél 16-os pic-eket, szerintem egy kisebb csomagolási egységet még be lehet rendelni belőle. Bőven van program memóriája, és a ram-ja is nagyon baráti. Pk2-vel semmi gondja nincsen.

A pic32 esetében szerintem inkább a jtag szorgalmazása a történet kulcsa, és nem a pk2 vs pk3. Mindegyik mx jtagolható. Meg már az usb bootloader előreprogramozása is kezd divat lenni. Devboardokon már mindenütt ott van.
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Szia!
Sajnálatos módon jól elbeszélünk egymás mellett...
Nem multimédiás programot fejlesztgetek, hanem próbálom a PICKit2 -ből kihozni a maximumot, ha már a nagy MicroChip lemondott róla - vegyél PICKit3 alapon...
Egy jó kéréds:
Miért nem támogatja a PICKit2 és a PICKit3 Scripting Host a dsPIC33FJ128GP802 -t?
A programozási leírása közös a támogatott dsPIC33FJ64GP206(A) -éval, tehát csak egy eszközt kellene létrehozni, a többi már meg van oldva a PICKit2 PC-s alkalmazásában. Én már megcsináltam...
Működik még a 24FJ32MC102, 24F16KL402, 32MX210F016B, 33FJ32GP101 és családtagjainak programozása is PICKit2 -vel - a gyári verzió egyiket sem támogatja. Két család maradt még ki: a 33EP64GP502 és a 33EP256GU810 családja. Ez utóbbi valószínűleg nem is fog menni firmware módosíás nélkül... A kérdés csak az, amit a PICKit2 klón építése topikban felttem...
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Ps.: Egy DCF77 szinkronos, hétszegmenses órát programoztam egy PIC10F322 -be..
(#) c27 hozzászólása Jan 2, 2013 /

Sziasztok.
Szeretnék picet venni, ezért kérnék egy kis segítséget. A lényeg, hogy legyen benne 3 pwm modul és tudjak hozzá kötni egy potmétert illetve néhány ledet visszajelzőnek.
Szükség lenne még egy picre ami tudja az előzőeket és tudna lcd kijelzőt is kezelni valami egyszerűbbet 2x4 jegyű számot még pár karaktert.
A végcél az lenne, hogy egy háromfázisú motort kellene vezérelni és esetleg egy fordulatszám visszacsatolást alkalmazni ez akár lehetne egy külön pic is nem feltétlen kellene egynek tudnia ennyi mindent. A sebesség még kérdéses hogy mennyire kell gyors proci ehhez.
Amiket eddig néztem és nem túl drága ezek lennének véleményeket kérnék, valószínűleg a chipcadnél kerülnének beszerzésre:
16F1829
16F1938/16F1939
dspic30F2010
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
(#) bbalazs_ válasza c27 hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Egy PIC elbirja szerintem. En a helyedben a 18F-es csaladot is vegigneznem.
(#) c27 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Végignéztem, de sajnos PDIP tokozásba nem találtam a chipcadnél olyat aminek legalább 3 pwm csatornája lenne és egy 8 és egy 16 bites számlálója illetve min. 8 bites adc-je.
(#) kissi válasza c27 hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Nézd csak mit ad a MAPS Bővebben: Link !
Steve

C27_nek.JPG

(#) c27 válasza kissi hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Sajnos hiába nézem nem találok olyat ami lcd kijelzőt is kezelne és megfelelne a fentebbieknek is, a legnagyobb probléma, hogy nincs PDIP tokozásban a chipcadnél jó pár típus amit kiad a kereső.

Szia!
Az előbb ezt ki is emeltem a találatok közül !
Ezzel "simán" lehet LCD-t is kezelni, PDIP tokos, kapható, inkább a rendelkezésedre álló programozót nézd meg hozzá ( a többit is leellenőrizheted a ChipCad-nél, én csak ezt néztem meg!) !
Steve

C27_nek_2.JPG

(#) c27 válasza kissi hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Helló.
Ok, bár azt nem tudtam, hogy pl. a 18F45K22 is tud LCD kijelzőt kezelni, mert én úgy kerestem, hogy beállítottam egy minimum LCD karakterszámot. Gondlom akkor ezzel külön kell bűvészkedni.
Lenne egy kérdésem még: az ECCP modult is lehet használni normál módba mint a CCP-t ugye? Igazából szimpatikusabb lenne a 18F46k22 mint a k80-as, de a 22-nek van 3 ECCP és 2 CCP modulja még a 80-nak 4 CCP és 1 ECCP. Valószínűleg nem feltétlen kellene az ECCP modul. (Bár az egyik nem teljes hídból áll amit nem tudom, hogy mit befolyásol majd, még nem találkoztam ECCP modullal). Gondlom a PICKIT programozza ezeket a vezérlőket, majd építek egyet.

Egy kicsit azért nézd meg előtte az adatlapokat és a fejlesztési környezetet, én csak a leírtak alapján kerestem Neked ( pl. a PIC18F45K22-t a PK2 nem programozza alapból, de lehet, hogy HP41C kollégának már meg van hozzá a receptje )!
Steve
(#) c27 válasza kissi hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Hát ha nem programozza a pickit2 akkor nagy bajok lesznek. Konkrétan mit kellene megnéznem, eddig 1x programoztam picet az is egy nagyon alap volt, egy kicsit később használnám ezek a piceket, ha eljutok odáig, csak gondoltam keresek a célnak párat, mert lehet később nem lesz lehetőségem beszerezni ezeket csak nagyon hosszú idő múlva.
(#) kissi válasza c27 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Szia!
Ha az MPLAB-ban kiválasztod a típust( Select Device ), akkor rögtön mutatja a lehetőségeket ( mivel lehet programozni, kell-e hozzá adapter a debuggoláshoz, stb. ).
Steve
(#) vilmosd válasza c27 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Motoros Power PWM a 18F2431, 4431-ben van eleg. Direkt haromfazisu motorokhoz talaltak ki. Az AN-ek kozott van mintapelda. PK2 ismeri.
(#) Hp41C válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Idézet:
PIC18F45K22-t a PK2 nem programozza alapból, de lehet, hogy HP41C kollégának már meg van hozzá a receptje...”

Egyszerű, mint a rántotta: Programozáshoz a gyári PK2DeviceFile-1.62.14.dat upgrade és már ismeri is, nyomkövetéshez végy egy PICKit3 -at.
(#) c27 válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Pontosan mit értesz power PWM alatt? Én a CCP modul számát nézem ami 2 a 18F2431 és 4431-ben vagy valamit nem jól néztem?
Nem ragaszkodom a 18F46k22-höz jó nekem másik pic is ami elég gyors tud lcd kijelzőt kezelni és 3 fázisú motort vezérelni illetve esetleg egy primitív szabályzás is szóba jöhet. Ezeknek kell megfelelnie továbbá még pár nyomógomb és visszajelző ledet kellene kezelnie de gondolom ez nem kihívás.
Szóval ha valaki tud ajánlani picet nyugodtan írjon sokat segítene és lehetőleg a pickit2 is könnyen elbánjon vele. Pickit3 már messze áll tőlem örülök ha működni fog a pickit2 inkább úgy választanék picet amit biztosan programozna.
HP41C a nyomkövetésen pontosan mire gondolsz?
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Szia!
Az MpLab nem tudja a 18F46K22 -t sem programozni sem nyomkövetni (programot felügyelettel futtatni a kontrollerben, megállítani törésponton, léptetni utasításonként, továbbindítani, a lépések között a változók megtekinthetőségét biztosítani). A PICKit2 V2.61 a PK2DeviceFile-1.62.14.dat állománnyal tudja programozni.
Ha a programozáson kívül a fentiekre is szükséged lesz, akkor végy PICKit3 -at, ICD3 -at vagy keresd meg a jó öreg ICD2 -t. Ld. kép...
(#) vilmosd válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Nem en akartam programozni 18F46K22-t. En mar regota programozom PK2 segitsegevel. Sooot: Karacsony elott meghozta a postas a PK3-at is. Mar megy 46K80 is.
@c27:
A 18F4431 kimondottan frekvenciavaltokhoz lett tervezve. Tartalmaz 8 db 14 bites un. Power PWM csatornat, ami alkalmas 3 fazisu hid meghajtasara. Termeszetesen lehet vele LCD-t kezelni, es mellette van bufferelt gyors AD is. A LCD kezelesi sebessege nem a PIC fuggvenye. Mivel sajat idozitese van, igy adott a lekezeles sebessege. Ezt boven tudja a PIC. Nekem mukodik egy par frekvenciavalto ezzel a PIC-el, es kivaloan teljesit. A MCHP AN-ek kozott talalsz leirast a felhasznalasarol, es egy par mintapeldat is V/F szabalyzasrol.
(#) Hp41C válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Szia!
Bocsánat, valójában nem Neked, hanem c27 -nek írtam...
Már tudom programozni a 18F46K80 -t is, és több mint 200 egyéb típust is (33MX210F016B, 24F32KL402 stb.) PICKit2 -vel...
(#) cross51 hozzászólása Jan 4, 2013 /

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne a piccolo projektben szereplő pic18f4550-es usb panelben a 4550-es Vusb lábára mehet e axiális tantál kondi ?
Köszi!
Következő: »»   347 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem